גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בצל הסנקציות, חברות ישראליות בוחנות את השותפות עם חברת הסייבר קספרסקי

ענקית האנטי וירוס הרוסית נטועה עמוק בנוף המקומי ורואה בשוק הישראלי כאחד מהמרכזיים שלה ● ישראלים יכולים להמשיך לעבוד עם קספרסקי, אך הסנקציות האמריקאיות גורמות לבעיה במקרה של שירות לקוח מארה"ב ● חוקר סייבר: "קיים פוטנציאל תיאורטי לשיתוף מידע"

חברה קספרסקי / צילום: Associated Press, Pavel Golovkin
חברה קספרסקי / צילום: Associated Press, Pavel Golovkin

קספרסקי הייתה עד לאחרונה אחת מחברות הסייבר המוערכות ביותר בהייטק הישראלי. ענקית האנטי וירוס ממוסקבה שירתה מאות חברות אבטחת מידע ומחשוב ישראליות, וחשפה אותן לאוצר של רוגלות ונוזקות תוצרת רוסיה ומזרח אירופה, שלא ניתן היה להשיג במקומות אחרים.

הכנסים השנתיים הראוותניים שבהם אירח מייסד החברה, יוג’ין קספרסקי, מאות מנהלים וחוקרי סייבר רבים במסיבות רוויות אלכוהול באיים אקזוטיים הפכו לשם דבר באירועי הסייבר העולמיים, והיו המקום להיות ולהיראות בו. אלה הפכו גם לקמפיינים של גיוס עובדים המוני, שבאמצעותן שכר יזם הסייבר הרוסי כמה ממיטב המוחות אל מרכזי הפיתוח שלו בירושלים ובצרפת.

עם הקשר הגורדי לישראל או בלעדיו, קנתה חברת האנטי וירוס קספרסקי את עולמה כאשר חשפה לעולם כמה ממתקפות הסייבר הגדולות של המערב בהן סטוקסנט, שתקפה ב־2010 מתקנים ביטחוניים באיראן ויוחסה לצבאות ישראל וארה"ב, וריין שתקפה מהמערב רשתות אלחוטיות בבתי מלון באסיה.

אבל הפלישה הרוסית לאוקראינה בסוף חודש פברואר הביאה, ככל הנראה, לסוף הרומן בין קספרסקי למערב ובשבועות האחרונים החלו גם חברות הסייבר בישראל לבחון מחדש את השותפות שלהן עם החברה הרוסית, שנטועה עמוק בנוף המקומי. ישראל לא הטילה סנקציות על קספרסקי, מערך הסייבר מעולם לא התבטא בנושא, ובאופן חוקי הן יכולות להמשיך ולעבוד איתה - אך סנקציות אמריקאיות שהוטלו על החברה בשבוע האחרון מעמידות את חברות הישראליות בפני בעיה, במקרה שבו הן עשויות לשרת לקוח אמריקאי.

יוג’ין קספרסקי / צילום: Associated Press, Pavel Golovkin

חשש משימוש רוסי לגרימת נזק במערב

ביום חמישי האחרון דיווחה סוכנות הידיעות רויטרס כי ממשלת ארה"ב החלה להזהיר באופן ישיר וחשאי חברות אמריקאיות משימוש בתוכנת האנטי וירוס הרוסית, מחשש שהממשל במוסקבה עשוי לנצל את התוכנה המרושתת מאוד בעולם המערבי כדי לגרום נזק. הפרסום הגיע שבוע לאחר שרשות התקשורת הפדרלית בארה"ב (FCC) הוסיפה את קספרסקי לרשימת ספקיות ציוד התקשורת והשירותים המהווים איום על הביטחון הלאומי, לצד ענקיות טכנולוגיה סיניות דוגמת וואווי ו-ZTE.

זו אינה הפעם הראשונה שבה קספרסקי זוכה ליחס תקיף מצד הממשל האמריקאי: ממשל טראמפ החל להזהיר מערכות מחשוב פדרליות כבר ב־2017, ולגלובס נודע כי האזהרה חלחלה מאז גם למערכת הביטחון הישראלית ולגופי ממשל אשר אינם משתמשים בתוכנה הרוסית.

על מנת לשוב ולרכוש את אמונו של השוק האמריקאי הקים יוג’ין קספרסקי את מה שהוא כינה כ"מרכזי שקיפות", משרדים המאפשרים לכל דורש הצצה לקוד של המערכת - במטרה שאלה יוכלו להיווכח ולהתרשם שלא קיימת בה פעילות בעייתית. מרכז שכזה הממוקם בשווייץ משרת, בין השאר, את הלקוחות הישראליים של קספרסקי. יתר על כן, הנתונים המועברים ממחשבים בישראל אל החברה הרוסית, מגיעים בפועל לשרת בשווייץ הכפוף לכללי הפרטיות המחמירים של האיחוד האירופי (GDPR).

ובכל זאת, בכיר אמריקאי ציין בפני רויטרס כי כל עוד מהנדסים היושבים במוסקבה שולטים בעדכוני התוכנה של החברה, הם עלולים להיות מקור לפקודות מזיקות. חוקר בחברת סייבר ישראלית, שביקש להישאר בעילום שם, אמר לגלובס כי "המוצרים של קספרסקי יושבים עמוק במערכת ההפעלה ונוגעים בכל דאטה שעובר, כך שתיאורטית קיים פוטנציאל לאיסוף מידע ולשיתוף של גורמים חיצוניים. למרות זאת, מעולם לא הוצג אקדח מעשן שזה אכן מה שקספרסקי עושה, וייתכן כי המהלך האמריקאי נגדה נעשה מסיבות פוליטיות".

מקורב לחברה טען בפני גלובס כי לו רצתה רוסיה או גורמים בקרבתה לתקוף גורמים מערביים, הדבר יכול להיעשות בקלות רבה יותר דרך מערכות מערביות פופולריות כמו ווינדוס או אמזון - ולא דרך מוצרי קספרסקי שנתח השוק שלה קטן הרבה יותר. מייסד החברה יוג’ין קספרסקי לא נכלל במעגל הקרוב לפוטין ולא ברשימת הסנקציות המערביות, בניגוד לבכירים ב־VK או ביאנדקס. ובכל זאת, יש לזכור כי קספרסקי הוא יציר כפיה של מערכת הביטחון הרוסית: הוא בוגר בית הספר למודיעין הרוסי, שפעל בזמנו תחת הק.ג.ב במסלול הסיגינט.
שווקיה הגדולים של החברה: גרמניה וארה"ב

מחוץ לרוסיה, הפכה קספרסקי לתוכנה פופולרית בגרמניה ובארה"ב, שם שווקיה הגדולים. גם השוק הישראלי נחשב לאחד המרכזיים עבור החברה הרוסית - דבר שהביא לא פעם לביקורים של המייסד. וזאת, מכמה טעמים: המודעות הגבוהה לאיומי סייבר והנוכחות הנרחבת של המתחרה של קספרסקי, נורטון; ריכוז גדול של חברות סייבר שמשתמשות במאגר התוכנה של קספרסקי כדי לזהות קבצים בעלי חולשות ונוזקות; ווהעמדה הישראלית הנייטרלית כלפי רוסיה.

על אף זאת, קספרסקי עברה כמה זעזועים בישראל. בשנת 2012 החליטו ארגונים מקומיים, בהם גם בנק גדול, לעבור למערכות מתחרות. גל נוסף אירע, כאמור, ב־2017, במקביל לאזהרות ממשל טראמפ ופעולה של מערך הסייבר הישראלי שהשילה את כל האתרים הממשלתיים והביטחוניים מהמערכת הרוסית. בשלב מסוים, עברה קספרסקי ממיקוד במכירת מוצרים לשירותים, בהם שירותי אנטי וירוס מרחוק ומבחני חדירות.

בשוק הישראלי פעילה קספרסקי בשני ערוצים עיקריים: הראשון, באמצעות שותפי הפצה - חברות מחשוב המוכרות לעסקים קטנים ובינוניים מערכות מחשוב ושירותי אבטחת מידע. אלה מתקנים במחשבי הלקוח תוכנות ניטור המעבירה במקרים מיוחדים דוגמיות של קוד, או מסמכים אל שרתי קספרסקי. "לא תמיד הלקוחות מודעים לכך, והם לא תמיד שואלים, כיוון שמבמקרים רבים מדובר בלקוחות לא מתוחכמים", אומר מומחה סייבר. מהצד השני, טוענים בקספרסקי כי הקבצים נשלחים באופן מוצפן וכי הדבר נעשה תחת הכללים המחמירים של רשות הפרטיות האירופית.

חברות הסייבר הישראליות - כמו גם רוב חברות הסייבר הזרות - משתמשות גם הן במוצרי קספרסקי, אך באופן הנחשב לבטוח יותר. הן רוכשות ספריות של קבצי חולשות ונוזקות שזוהו בקספרסקי, על מנת לאתר קוד זדוני באופן מקומי וללא תקשורת עם שרתים חיצוניים. חברות סייבר רבות איתן שוחחנו תמימות דעים לגבי האיכות וההובלה של מאגרי הנוזקות של קספרסקי. הם נחשבים לטובים בשוק, בין השאר בגלל הקירבה שלה לשוק המזרח אירופי ממנו יוצאות מתקפות רבות, כמו גם לשוק האסיאתי והדרום אמריקאי.

באתר קספרסקי נמנים שותפים רבים של החברה בישראל, בהם אינטגרטורים של מערכות מידע דוגמת סלקום ונס טכנולוגיות, וחברות מוצר דוגמת אמדוקס ואיטורו. עם זאת, מבירור גלובס עולה כי אף אחת מהן איננה שותפה פעילה של קסרפסקי כבר שנים רבות. גם פרטנר מוזכרת באתר קספרסקי כמפיצה את התוכנה, ופאלו אלטו נטוורקס, שהיא חברה אמריקאית הפעילה בישראל. פאלו אלטו טרם הגיבה לפניית גלובס.

"אין לנו קשרים עם אף ממשלה, כולל של רוסיה"

מקספרסקי נמסר: "החברה מאוכזבת מההחלטה של רשות התקשורת הפדרלית. החלטה זו אינה מבוססת על ניתוח והערכה טכנית של מוצרי קספרסקי - פעולה שהחברה מבקשת לבצע ללא הרף - אלא התקבלה על רקע פוליטי. האיסורים על השימוש הפדרלי במוצרינו מ-2017 גם אינם חוקתיים, שכן הם ננקטו ללא הליך הוגן ולא כללו הזדמנות להגיב לחששות. קספרסקי מספקת מוצרים ושירותים מובילים בתעשייה ללקוחות ברחבי העולם בכדי להגן עליהם מכל סוגי איומי הסייבר, והצהירה באופן ברור שאין לחברה קשרים עם אף ממשלה, כולל זו של רוסיה. החברה מאמינה כי שקיפות והמשך יישום אמצעים קונקרטיים להדגמת מחויבותה, ליושרה ואמינות ללקוחותיה, הם ערך עליון".

עוד כתבות

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

"נאמנות גבוהה של לקוחות": באופנהיימר מעריכים שמניית האיפור מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מועמד חיצוני? נפתחה בורסת השמות להחלפת דב קוטלר

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב וידין ענתבי ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

פתיחה ירוקה בתל אביב; מדד הבנקים עולה ב-1.7%, אודיוקודס צוללת ב-15%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.8% ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" ● עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ב-5%

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים