גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נפרדים מאיש העסקים איתן ורטהיימר: "היה איש תעשייה בלב"

ורטהיימר היה מחלוצי התעשייה בישראל, והוביל לאורך השנים עסקאות ענק בארץ ובעולם ● בשנת 2013 הוא מכר את קבוצת "ישקר" שהקים אביו, לברקשייר האת’ווי עבור כ–6 מיליארד דולר ● בכירים בתעשייה ספדו לו: "הוא היה תעשיין בלב ובנפש מהיסוד. הוא בנה תעשייה כבירה"

איתן ורטהיימר ז''ל / צילום: איל יצהר
איתן ורטהיימר ז''ל / צילום: איל יצהר

בחודשים האחרונים הזמין התעשיין איתן ורטהיימר את כל חבריו הקרובים ל"מפגשי פרידה". כך הוא קרא לפגישות שערך. הוא סיים להילחם במחלת הסרטן, ורצה לוודא שהכל יהיה בסדר עם כל מי שהוא אוהב לאחר לכתו. מצעד החברים שהגיעו לביתו היה חסר תקדים - מהתעשיינים הבכירים בארץ ועד לאנשי עסקים מוכרים מהעולם. ברקע שיחות הפרידה התנגנה מוזיקה מגוונת שאהב, מג’אז ועד מוזיקה יוונית.

"בתקופה האחרונה הכל היה סביב הפרידה", סיפרה עופרה שטראוס, יו"ר קבוצת שטראוס וחברה קרובה של ורטהיימר. "מרגע שנודע לו שחלה, איתן כמו איתן, נלחם בדרך שלו. היה מיותר לתת לו עצות. כשהיה צריך להילחם הוא נלחם, אבל הוא גם הפסיק להילחם כשהוא חשב כשאין צורך יותר. הוא תמיד אמר: ‘כשאתה מתכנן אז יש לך אפשרות בחירה’. והוא תמיד בחר נכון. אז הוא הזמין את כולם, את המשפחה והחברים הקרובים, לפרידה".

התעשיין, איש העסקים והמיליארדר נפטר לאחר שהתמודד עם מחלת הסרטן במשך כשנתיים וחצי. ורטהיימר, בן ה-70 במותו, היה מחלוצי התעשייה בישראל, ומי שהוביל את העסקה למכירת קבוצת "ישקר", שהפכה את משפחתו לאחת המשפחות העשירות בישראל.

"הוא היה תעשיין בלב ובנפש, לא רק מהבית, אלא מהיסוד. הוא בנה תעשייה כבירה, אהב את מה שהוא עושה וחבל על דאבדין", ספד לו התעשיין דן פרופר, יו"ר אסם. "הוא היה אישיות, והעשייה שלו היא פאר התעשייה. הוא היה מלא רוח חיים וחוש הומור ייחודי".

הצטרף לעסק של אביו, ובמהרה עבר לעמדת ניהול

ורטהיימר נולד בנהריה בשנת 1951 להורים מרים והתעשיין סטף ורטהיימר. הוא היה ילד שני מתוך ארבעה ילדים. בגיל 24, לאחר סיום שירותו הצבאי, החל לעבוד במפעל לייצור כלי מתכת, "ישקר", שהקים אביו, אך תוך זמן קצר פרש לטובת יוזמה עצמאית בתחום כלי עבודה לעיבוד שבבי. בהמשך עבר להתגורר בארצות הברית לתקופה קצרה, וכשחזר, הוא קנה, שיקם והשביח מספר חברות ומפעלים שלאחר מכן מכר. כך ורטהיימר עשה את הונו הראשוני.

בשנת 1982 הצטרף לעסק של אביו, "ישקר", ותוך זמן קצר החל לנהל את החברה. ורטהיימר הבן הביא את "ישקר" להישגים יוצאי דופן - תחת ניהולו החברה החלה לפעול ברחבי העולם, ורווחיותה צמחה ביותר מפי 20 משהייתה בתחילת דרכה.

אחת מנקודות הציון המרכזיות בקריירה המפוארת של ורטהיימר, הייתה עסקת הענק בה מכר את "ישקר" ו"טכנולוגית להבים" לברקשייר האת’וויי - חברת ההשקעות של האורקל מאומהה, וורן באפט ו-Pratt & Whitney. זו הייתה העסקה הראשונה שבה השקיע באפט מחוץ לגבולות ארצות הברית, וזאת בעיקר בזכות הקשר שנוצר בינו לבין איש העסקים המנוח. "הוא הקסים את וורן באפט", אמרה עפרה שטראוס. "היה מדהים לשמוע מה באפט אומר עליו לאורך השנים".

איתן ורטהימר / צילום: ארכיון ישקר

מספר אקזיטים, במקביל לפעילותו החברתית

שטראוס, שגדלה בנהריה לצד ורטהיימר, סיפרה שהוא היה "התעשיין של נהריה" מגיל צעיר: "איתן הלך שבי אחרי התעשייה, זה היה בנפשו. היינו כמה תעשיינים בנהריה, אך עם הזמן בני משפחת ורטהיימר הפכו לתעשיינים ב-ה’ הידיעה, ברמה בינלאומית, והרבה מזה בזכותו". עוד הוסיפה שטראוס, שורטהיימר היה איש עסקים מתוחכם למדי. "הוא היה סוליסט, אך ידע לחבר קבוצה של אנשים שהלכו איתו באש ובמים", תיארה.

בשנת 2006, כשברקשייר רכשה את השליטה ב"ישקר", על ידי קניית חברת האם IMC סיפר ורטהיימר לתקשורת שהספיקו לו 10 דקות של שיחה אישית עם באפט כדי לסכם את עקרונות העסקה. איש העסקים הישראלי חזה שיחד עם באפט, תוכל "ישקר" להכפיל את שוויה - ואכן כך קרה.

לאחר מכירת "ישקר", ביצעה משפחת ורטהיימר אקזיט נוסף, "צנוע יותר". במאי 2014 היא מכרה את השליטה (51%) בחברת טכנולוגית להבים (BTL) לידי שותפתה, חברת Pratt & Whitney.

בשנים האחרונות לחייו, פעל ורטהיימר למכירת יתרת עסקי המשפחה, במה שנתפס כהיערכות לקראת העברת העושר המשפחתי לידי הילדים והנכדים שלו.

בנוסף, בשנת 2020 מכר בשתי עסקאות ענק - מספר מתחמי נדל"ן בצפון הארץ, בפארק התעשייה תפן ובנהריה, תמורת סכום כולל של כמיליארד שקל.

כמו כן, באותה שנה הוא מכר את מניות השליטה בחברת הטכנולוגיה "נצר חיישני תנועה", בתמורה לסכום משוער של 45 מיליון שקל.

במקביל לפעילות העסקית, הקדיש ורטהיימר משאבים ותשומת לב לפעילות פילנתרופית, בין היתר ביצירת הזדמנויות עבור תושבי הפריפריה. הוא היה שותף לשר הביטחון לשעבר, שאול מופז, בהקמת תוכנית "עתידים", שמשלבת צעירים מצטיינים מהפריפריה הגאוגרפית והחברתית של מדינת ישראל במוסדות להשכלה גבוהה. בנוסף, ורטהיימר הקים את הקרן לעסקים "דרומה צפונה" להצמחת הפעילות הכלכלית בצפון ודרום הארץ. על תוכנית עתידים קיבל תואר דוקטור לשם כבוד מהטכניון.

ורטהיימר הותיר אחריו אישה - האמנית אריאלה ורטהיימר, חמישה ילדים - אסף, סיון, מאיה, דניאל וגיא, שישה נכדים ושלושה אחים.

איתן ורטהיימר 1951-2022

● נולד וגדל בנהריה. בנם של מרים וסטף ורטהיימר
● בשנות ה־80 ניהל תוכנית הבראה ב"ישקר", ובהמשך עבר לניהול החברה
● בשנות ה־90 רכש כ־13% ממניות חברת אפריקה ישראל להשקעות
● בין 2006-2013 מכר את קבוצת IMC בתמורה ל־6 מיליארד דולר
● ב־2014 מכר את השליטה השליטה ב־BTL תמורת מאות מיליוני שקלים
● קידם מיזמים חברתיים, ובין המייסדים של תוכנית "עתידים"

עוד כתבות

משרדי משרד העבודה של מדינת ניו יורק. פחות משרות חדשות מהצפוי / צילום: Reuters, Anthony Behar

התופעה החריגה הזו התרחשה רק שש פעמים ב-50 השנים האחרונות. בכל פעם הגיע אחריה מיתון

התופעה החריגה שבה הריבית על אג"ח לטווח קצר גבוהה מהריבית על אג"ח ארוכות התרחשה שש פעמים בלבד ב–50 השנים האחרונות ● העננים מצטברים: הסבירות למיתון בשיא לפי הפד, נתוני התל"ג והתעסוקה מדשדשים ופשיטות הרגל בעלייה ● השינויים המהירים בריבית בעשור זה וההדפסה המסיבית של פרוץ הקורונה מגיעים בקרוב למאני טיים

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: Reuters, Mohammed Salem

דקות אחרי החלטת בית הדין בהאג: חיל האוויר תקף ברפיח

בית הדין בהאג הוציא צווים לעצירת הלחימה ברפיח • לוחם מילואים נפצע קשה בקרב בצפון הרצועה • מיליציות פרו-איראניות בעיראק קיבלו אחריות לירי כטב"ם לאילת וטענו כי שיגרו כטב"ם לעבר נמל חיפה • בהמשך לכך, דובר צה"ל עדכן כי מטוס קרב יירט כטב"ם בצפון הארץ, וכי שרפה פרצה באזור צפת בגלל שברי המיירט • עדכונים בולטים

הריקשות מובילות מהפכה חשמלית בהודו / צילום: Shutterstock

בעלות של אלפי שקלים בודדים: הכירו את המהפכה החדשה של הודו

סובסידיות לתחבורה נקייה, צניחה בעלויות הסוללות וכניסת טכנולוגיות מסין הצמיחו בשנים האחרונות תעשיית רכב חשמלי בהודו ● אלא שבמקום מכוניות, מאות יצרנים מקומיים מוכרים בכל חודש עשרות אלפי ריקשות חשמליות שגודשות את הכבישים, מקטינות את הזיהום ומגדילות את הזדמנויות הפרנסה

חצי שעה של השראה. על עובדים מופנמים / צילום: כריכת הספר, מנחם רייס

מקשיבים יותר ומשתפים רק מה שיש בו ערך: זה סוד הקסם של המנהלים המופנמים

בניגוד לדימוי המקובל, לא כל המנהלים הם מוחצנים בעלי כריזמה נוטפת ● מה האנשים השקטים מביאים לשולחן, למה הם בעצם מנהיגים מעולים ואיך ניתן לעזור להם לשגשג ● המלצת ספר

פרויקט הריסה ובנייה מחדש. אינטרס לאומי בקידום הפרויקטים / צילום: Shutterstock

זכות הסירוב של דייר סרבן - לא לעולמים

דייר בפרויקט תמ"א 38 בבת ים טען כי הוא זכאי להרחבה של לפחות 6 מ"ר נוספים ביחס לשכניו ● אלא שהוא נזכר לעשות זאת במסגרת תביעה לבית המשפט, אחרי שכבר ניתן נגדו פסק דין ע"י המפקח על הבתים המשותפים ● השופטת דחתה אותו על הסף: "היית צריך לטעון זאת בפני המפקח"

משה סעדה, הליכוד / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

הצווים מהאג: מאיפה מגיעה הסמכות לתת אותם, ומה אפשר לעשות עכשיו?

הבקשה להוציא צווי מעצר לנתניהו וגלנט הסעירה את המערכת הפוליטית בישראל ● רבים זעמו על התערבותו של ה־ICC, למרות שישראל לא חברה בו, אבל הרש"פ פתחה לו דלת אחורית ● אחרים התבלבלו עם ה-ICJ ● המומחים מציעים פתרונות מוועדת חקירה ועד כפירה בסמכות ● המשרוקית של גלובס

אפליקציית ICQ / צילום: Shutterstock

הרשת החברתית ICQ תיסגר: ממליצה לעבור לרשת הבית של פוטין

ICQ, שהיתה לרשת החברתית הפופולרית בישראל בשנות התשעים, נסגרת ● זאת לאחר ניסיונות כושלים להשיק מחדש את האפליקציה ולהפוך אותה פופולרית בקרב משתמשים ברוסיה תחת VK, הרשת החברתית הרוסית ● ICQ הותירה בישראל מורשת של תרבות יזמית וגם הפכה לא מעט ישראלים למיליונרים ● מכירתה נחשבת לאקזיט האיקוני הראשון

חיילי צבא אוסטרליה בתרגיל. מדיניות של הרתעה / צילום: Associated Press, Aaron Favila

טילים ארוכי טווח וצוללות מונעות גרעין: אוסטרליה נערכת לאיום הסיני

אוסטרליה אמנם נמנעת מלהגדיר את סין כאיום, אך העיניים בקנברה נשואות כל הזמן לאסיה ● הכוונות הגלויות של סין להשתלט על טייוואן והאימונים רחבי ההיקף של כוחות הצבא הדליקו נורות אזהרה, והובילו את שר ההגנה האוסטרלי להודיע בחודש שעבר על מדיניות ביטחון חדשה: "צבא גדול שיתמקד בחצר האחורית"

אין עם מי לדבר בחברות התעופה / צילום: Shutterstock

המכה החדשה שמנחיתות עלינו חברות התעופה

המתנה של שעות על הקו, טיסות שמבוטלות ללא פתרון ופיצויים שמאחרים להגיע ● חברות התעופה הישראליות נשארו לבד במגרש, וללקוחות שצריכים אותן אין עם מי לדבר ● איזה מוקד החליף את הנציגים בבוטים ולמי אין בכלל שירות טלפוני? ● בדיקת גלובס

הסופרת הסומלית שהצטרפה לאחים המוסלמים והיום נלחמת באסלאם הקיצוני בעולם

אייאן חירסי עלי גדלה במשפחה אדוקה בסומליה, עברה מילת נשים והתקרבה לאסלאם הפוליטי - עד שהפכה לפליטה בהולנד, שם הגיעה לכהן בפרלמנט ● הסופרת מבחינה בין הבעיה האסלאמיסטית באירופה לעומת אמריקה, ומדגישה: "אנחנו לא רוצים לחכות עד שמה שקרה ב־7 באוקטובר יקרה בשאר המערב"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

בית המשפט הכריע: למי מהשכנים באמת שייך הגג?

העליון הסדיר את הסוגיה הנוגעת לאופן שבו יש להתחשב בתשלומי משכנתה לאחר הפרידה ● בית המשפט לענייני משפחה קבע בהחלטה עקרונית כי יש לפרסם פסקי דין והחלטות בתחום המשפחה ככלל ● וגם: 48 בעלי דירות מול 3 בעלי פנטהאוזים - מי ניצח בבית המשפט?

מהנדס העיר ירושלים, יואל אבן / צילום: איל יצהר

"בשנים הקרובות נראה 8,000 היתרי בנייה בשנה בירושלים, ואפילו יותר"

עד 2019 ניתנו בירושלים בערך 2,500 היתרים בשנה. מהנדס העיר יואל אבן מספר על השינוי שמתחולל בעיר ועל קידום הבנייה: "אנחנו יושבים ליזמים על הראש" ● האזינו

מימין: סאטיה נאדלה, ביל גייטס, סם אלטמן, ברק אובמה והשחקנית מרגו רובי. המשתתפים נבחרים בפינצטה / צילום: Associated Press, Stephen Brashear, Jordan Strauss, Jacquelyn Martin, Brynn Anderson

המפגשים של עשירי העולם שהכול קורה בהם - אבל אף אחד לא יודע שהם קורים

הם מגיעים במטוסים פרטיים, יודעים שאף אחד לא יצטט או יצלם אותם וזוכים למינגלינג עם משקיעי ענק או לטיול פרטי עם אילון מאסק וג'ף בזוס ● ברוכים הבאים לכנסי האח"מים שבהם נסגרות העסקאות הגדולות בעולם, ורק מעטים מורשים להיכנס אליהם

אורן עזר, מנכ''ל אלקטריאון / צילום: ניר סלקמן

המנכ"ל שהתחיל כמוכר פרוזן יוגורט: "לחזור מביקור בסין זה כמו לחזור מהעתיד"

כבר לפני יותר מעשור הבין אורן עזר שהעולם הולך לכיוון הרכבים החשמליים והקים סטראט-אפ לכבישים שיטעינו את הרכב באופן אלחוטי ● כיום, אחרי שהמוצר שלו כבר עבר פיילוטים, הוא בטוח שהעתיד של התעשייה טמון בפיתוח שלו

סטיבן שוורצמן, מנכ''ל בלקסטון / צילום: Associated Press, Richard Drew

אחד המנכ"לים המשפיעים בוול סטריט הודיע: חוזר לתמוך בטראמפ לנשיאות

סטיבן שוורצמן מנכ"ל בלקסטון ואחד האנשים העשירים בעולם צפוי לחזור ולתמוך בטראמפ, כך על פי דיווחים בארה״ב. ברקע, מדיניותו של ביידן בנושאים שונים ועליית האנטישמיות

סם אלטמן וסקרלט גוהנסון / צילומים: AP

על הקלות שבה OpenAI לקחה לסקרלט ג'והנסן את הקול

השקת ChatGPT 4o של OpenAI בשבוע שעבר מזמינה מבט מחודש באחד הסרטים הטובים של המאה ה-21 ● כשבוע אחרי ההשקה הודיעו  OpenAI על החלפת הקול שנבחר לעוזרת הקולית ● הסיבה: השחקנית סקרלט ג'והנסן שלחה לחברה התראה משפטית המורה להחליף מיד את הקול של המערכת, שהיה דומה באופן מחשיד לקולה בסרט HER של ספייק ג'ונז מ-2013

אלברט איינשטיין / צילום: לע''מ

החוקר שמנסה לפרק את המיתוס של אלברט איינשטיין

נתחיל מהסוף: איינשטיין היה גאון. אבל האם הסיפור שהוא שינה לבדו את כל מה שאנחנו יודעים על העולם שבו אנחנו חיים נכון? ספר שיצא לאחרונה באוניברסיטת פרינסטון מציג מציאות מורכבת יותר ● פרופ' חנוך גוטפרוינד, המנהל המדעי של ארכיון איינשטיין באוניברסיטה העברית ומחבר משותף של הספר, מסביר מדוע איינשטיין לא פעל בחלל ריק

קרוקט בצלים שרופים / צילום: גיל אבירם

הביסטרו המשוחרר של פיינליסט "משחקי השף" מציע ביסים טעימים וממזריים

עם רגל במכונת גלידה ורגל בג'וספר, יהונתן שרביט, שהתמחותו בקולינרית מגיעה ממילאנו, יודע איך עושים אוממי ישראלי

ג'ושוע ברגין / צילום: Nick Hanyok imaging

ההייטקיסט שעזב הכול ובטוח: תור הזהב של היהודים באמריקה נסדק

הוא היה אחד מ-100 העובדים הראשונים באמזון, ומילא שורת תפקידים בכירים בעמק הסיליקון, אבל המלחמה גרמה לג'ושוע ברגין היהודי לעזוב הכול ולהצטרף לסטארט–אפ ישראלי בתחילת דרכו ● בראיון הוא מספר גם על שתיקת החברות הגדולות לאירועים בארץ, ומסביר: "מיעוט אנטישמי קיצוני מחזיק את ענקיות הטכנולוגיה כבנות ערובה"

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

מהמוסד ועד ראשי ערים: במדינת ישראל כל אחד יכול לבקש לעצמו תחנת רכבת

בניגוד לדעת הדרג המקצועי והתוכניות המאושרות, וגם במחיר של פגיעה בשכונות מגורים והזזת קו מטרו: משרד התחבורה בראשות מירי רגב מקדם בימים אלו הקמת תחנות רכבת במוקדים שונים בארץ, שיפגעו בשירות התחבורה ● הסיבה, לפי גורמים: לחצים ושיקולים פוליטיים