גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפכו את הלימון ללימונדה: מה אפשר ללמוד מהסטארט-אפ שהוריד את השווי שלו ב-40%

חברת משלוחי המכולת אינסטקארט צמחה לשווי מהגבוהים בעמק הסיליקון, אבל כעת היא מציגה ירידה של 40% ● גם סטארט־אפים אחרים, בעיקר בארה"ב, מעדיפים לקבל שווי מאוזן כדי שעובדים יוכלו ליהנות מהאופציות ● אז מדוע המגמה בישראל רק בתחילת הדרך?

אינסטקארט מציגה ירידת שווי בלתי מבוטלת / צילום: Shutterstock
אינסטקארט מציגה ירידת שווי בלתי מבוטלת / צילום: Shutterstock

כותרות האתרים המובילים הכריזו בשבוע שעבר על המקרה הנדיר של הסטארט־אפ שהוריד את השווי שלו בלא פחות מ־40%. לאחר שגייס מימון בשנה שעברה לפי שווי של 39 מיליארד דולר, מהגבוהים לחברה פרטית בעמק הסיליקון, סטארט־אפ משלוחי המכולת אינסטקארט חתך כעת את השווי שלו ל־24 מיליארד דולר בלבד.

הורדת השווי לא הייתה, כנראה, בחירה של אינסטקארט בלבד. בדומה לכל חברת סטארט־אפ פרטית אמריקאית, אינסטקארט חייבת לבצע באופן קבוע תהליך של 409A, שבו נקבע השווי ההוגן של החברה על ידי מעריך חיצוני. לפי חוק המס האמריקאי, רק על סמך תהליך כזה ניתן לקבוע את מחיר המניה - וכתוצאה מכך את מחיר המימוש שבו יקבלו עובדים אופציות.

גידי שלום בנדור, מנכ"ל חברת הייעוץ S Cube מקבוצת Capital IBI, מסביר כי אם הסטארט־אפ ביצע סיבוב גיוס של מימון חיצוני בחצי השנה האחרונה, הערכת השווי ב־409A תתבסס, לרוב, על אותו הסבב. במקרה זה, מעריך השווי יצטרך רק לחלץ את שווי החברה עבור העובד הפשוט, שעשוי להיות נמוך בעשרות אחוזים משווי החברה עבור משקיע חיצוני.

אלא שאינסטקארט לא גייסה מימון מאז מרץ 2021. במקרה כזה, אומר שלום בנדור, המעריך יכול להשתמש בשיטה הקלאסית של חישוב לפי תזרים מזומנים עתידי צפוי (מהוון), או כאשר מדובר על חברה עם מכירות משמעותיות כמו אינסטקארט - לקבוע שווי לפי השוואה למכפיל שמקבלות חברות מקבילות שנסחרות בבורסה.

אם אינסטקארט הושוותה למכפיל של חברות מקבילות לה בשוק הציבורי, די ברור מדוע השווי נחתך. אחרי נפילה של 35% במנייתה בחצי שנה, מתחרתה דורדאש נסחרת כיום על פי מכפיל של פי שבעה על המכירות שלה ב־12 החודשים האחרונים, לעומת מכפיל של פי 14 בספטמבר אשתקד. אם מפחיתים בהתאם את מכפיל ההכנסות שלפיו אינסטקארט מקבלת שווי, ברור שהתוצאה תצא נמוכה משמעותית מבעבר.

 

הפכו את הלימון ללימונדה ולא שמרו בסוד

גם אם היא לא לגמרי בחרה בכך, לזכותה של אינסטקארט יאמר כי היא הצליחה להפוך את הלימון ללימונדה ובמקום לשמור בסוד את הערכת השווי הנמוכה כמקובל, החברה פרסמה אותה בהתלהבות. במקום להתנצל על הירידה, אינסטקארט הסבירה כי ההערכה תיתן לעובדים יותר אפשרות ליהנות מעליית השווי העתידית. בעקבות ירידת השווי, העובדים יקבלו אופציות במחיר מימוש עתידי נמוך יותר והפוטנציאל לרווח עתידי עבורם יגדל.

הסבר דומה נתן גם טריסטן האנדי, מנכ"ל הסטארט־אפ האמריקאי לטיפול בדאטה Dbt Labs. בעקבות הנפילה במניות הטכנולוגיה בוול סטריט בחודשים האחרונים, ב־Dbt Labs החליטו להוריד את השווי בו יבוצע סבב גיוס המימון. במקום גיוס לפי שווי 6.2 מיליארד דולר, כפי שתוכנן, ב־Dbt הסתפקו בשווי של 4.2 מיליארד.

"המשקיעים היו מוכנים לתת שווי גבוה אבל יש קבוצה נוספת של בעלי עניין שאכפת לנו מהם ואלו העובדים. הדבר האחרון שאנחנו רוצים הוא שהעובדים שלנו או 300 העובדים שאנחנו רוצים לשכור השנה, ירגישו שאנחנו לא נותנים להם הזדמנות להשתתף בעליית המניה", אמר האנדי.

גם בארץ יש מי שמעדיף שווי זהיר

המקרים של Dbt Labs ואינסטקארט מבטאים את מה שיכולה להיחשב כתחילתה של שינוי מגמה. לאחר שבשנה שעברה, התגאו סטארט־אפים במקסום השווי שלהם, בקבלת מכפילים אגדיים על הכנסות ובהפיכה ליוניקורנים במהירות שיא, עכשיו יש כאלו שמחליטים להבליט את העובדה שבחרו בשווי אחראי ומאוזן.

בעוד שמניות חברות צמיחה טכנולוגיות קרסו בחצי שנה האחרונה, בשוק הסטארט־אפים השווי נותר גבוה, בין השאר בשל סכומי כסף גדולים שקרנות ההון סיכון כבר גייסו וממשיכות להפיץ. קוראים לזה Dry Powder (תחמושת יבשה). אבל חלק מהסטארט־אפים מבינים כי הירידה בשווי בבורסה תתגלגל גם אליהם ומקדימים תרופה למכה: יוזמים הפחתה מראש של השווי שלהם, או לפחות יוצאים בהכרזה כי הם מברכים על הורדת השווי.

גם בישראל אפשר לגלות ניצנים מסוימים של מגמת קביעת שווי זהיר יותר. לצד סטארט־אפים ישראלים שעדיין מנסים להגיע למעמד חד קרן בזמן שיא, כמו לדוגמה חברת הסייבר איילנד שחצתה את קו השווי של מיליארד דולר רגע אחרי שהשיקה את המוצר שלה לשוק, יש מי שמעדיפים גישה סולידית יותר.

לדברי מנכ"ל הסטארט־אפ קונקטים אמיר נחמיה, אף שהחברה קיבלה הצעות לגייס מימון לפי שווי חד קרן, היא העדיפה ללכת על גיוס לפי שווי של 800 מיליון דולר. "הגענו לגיוס עם צמיחה של 400% בהכנסות ויכולנו לבחור בהצעות שיתנו לה שווי משוגע ומכפיל קיצוני על ההכנסות", אומר נחמיה. "אבל אנחנו נמצאים כאן לטווח הארוך ואני רוצה שווי שיהיה לי נוח לצאת איתו לגיוס נוסף בעוד שנה־שנתיים. יש חברות ששוות מיליארד דולר בלי שיש להן לקוח אחד, אז להיות חד קרן זה לא ביטוי להצלחה".

בישראל פחות מודעים לאופציות כרכיב בשכר

וכמובן ישנם העובדים. אחרי שהתפרסם מקרה אינסטקארט, צייץ משקיע ההון סיכון האמריקאי ג’ייסון וורנר מקרן Redpoint כי שמע מחבר בתחום הגיוס שחדי קרן עם יחס לא מאוזן בין השווי להכנסות מתקשים להחתים עובדים ומנהלים. עובדי ההייטק האמריקאים, שמודעים מאוד לנושא של אופציות כרכיב בשכר, רוצים להצטרף לארגון שהצמיחה בשווי עדיין לפניו ולכן יש להם מרווח גדול ל־Upside, עליית ערך. "כשאנשים מתייעצים איתי איפה ללכת לעבוד, אני מזהיר אותם להתרחק מסטארט־אפים שקיבלו שווי מפוצץ מקרנות ענק אמריקאיות כמו אינסייט פרטנרס או טייגר גלובל כשעוד אין להן כמעט הכנסות", אומר בכיר ישראלי בתעשיית ההון סיכון.

אלא שדווקא כאן נראה שהשוק הישראלי והאמריקאי שונים. בישראל העובדים נחשבים לפחות מודעים לנושא האופציות וסקר שפרסמו קבוצת הפייסבוק "צרות בהייטק" וחברת אקוויטי בי, שמפעילה פלטפורמה למימון רכישת אופציות, מצא כי 43% מעובדי ההייטק הישראלים מתמקחים על האופציות שיקבלו, לעומת 95% שמנהלים מו"מ על השכר. "בארה"ב, הגישה של חברות לגבי האופציות היא הרבה יותר שקופה, בעוד בישראל העובדים לא מקבלים מידע מלא על השווי של האופציות", אומר גיא אלבז, מנהל פעילות אקוויטי בי בישראל.

בשוק הישראלי אכן מדברים לאחרונה על נטישה של עובדים את חברות הטכנולוגיה הציבוריות שאיבדו אחוזים גדולים משוויין בבורסה, אך נראה שההייטקיסטים הישראלים פחות מודעים כי גם סטארט־אפים פרטיים יכולים לחוות ירידת ערך מקבילה שתשפיע עליהם. כתוצאה מכך גם לסטארט־אפים הישראלים אין אינטרס להבליט את ירידת השווי למען העובדים, כפי שעשתה אינסטקארט.

עוד כתבות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס