גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המודל שהביא פרס נובל: הכירו את האפקט הפסיכולוגי שמאחורי הגרלת דירה בהנחה

מחירי הדירות טרם ידועים, אך למעלה מ־100 אלף כבר נרשמו להגרלות והמספרים רק עולים ● מומחי התנהגות מסבירים שאנחנו קוראים את המציאות באופן שגוי ונוטים להעריך שהסיכויים שלנו גדולים ממה שהם באמת ● וגם: איך שינוי מיתוג התוכנית העלה את כמות הנרשמים?

112 אלף נרשמו להגרלה על 10,000 דירות
112 אלף נרשמו להגרלה על 10,000 דירות

כ-110 אלף איש כבר נרשמו להגרלות "דירה בהנחה" ובעקבות הביקושים הרבים, האריך שר הבינוי והשיכון זאב אלקין את מועד ההרשמה עד 10 באפריל. מספר הנרשמים עשוי לבלבל אבל יש לזכור שאין מדובר בהגרלת דירה או בסכום כסף שניתן בחינם. בסך הכול מדובר בהנחה, גם אם משמעותית, על דירה. מי שיזכה בה עדיין יידרש לסכומים גבוהים מאוד כדי לממשה, במיוחד באזורי הביקוש כמו תל אביב.

עוד לפני שנדבר על הסיכויים הנמוכים מאוד לזכות - 112 אלף נרשמו להגרלה על 10,000 דירות (ובאזורי ביקוש הסיכויים כמובן נמוכים פי כמה בשל הביקוש הגבוה וכמות הדירות הנמוכה), פרמטרים רבים בדירה החלומית עדיין שרויים בערפל. ראשית, מפרטי הדירות בפרויקטים המשתתפים בהגרלה עוד לא ידועים במדויק.

שנית, אמנם מחיר הבסיס למ"ר נקבע במסגרת התוכנית שאליה שייך הפרויקט - בהתאם למה שנקבע במכרז שבו זכה היזם - אך גודל הדירות ומחירן הסופי עוד לא ידוע. זאת מכיוון שמחיר זה מושפע משלל נתונים שונים כמו גינה צמודה, חניה, מחסן ועוד. כך, המשתתפים בהגרלות עלולים לזכות בדירות שלא מתאימות כלל לצרכים שלהם. למשל, זוג צעיר עשוי לקבל הנחה על דירת 6 חדרים בזמן שהוא לא יוכל להרשות את זה לעצמו, גם עם ההנחה.

לפי בדיקת גלובס, ל-90% מהדירות בהגרלה עדיין אין היתרי בנייה אז כלל לא ידוע כמה שנים יידרשו כדי לקבל את המפתחות. בנוסף, למתמודדים בהגרלה אין שום אפשרות לבחור את הרכיבים השונים בדירה כמו, למשל, כיווני האוויר, מספר הקומה וכו’.

 

מסתערים על החלום והאשליה

אז מדוע בכל זאת ההמון מסתער על ההגרלות? לדברי ד"ר מורן אופיר, חוקרת החלטות פיננסיות מבית ספר הארי רדזינר למשפטים באוניברסיטת רייכמן, יש לכך כמה סיבות.
"קודם כול צריך לדבר על התפיסות לגבי שוק הנדל"ן בישראל. בקרב הציבור הישראלי, שוק הנדל"ן למגורים נתפס כשוק חסר סיכון וככזה שרק ימשיך לעלות. מכיוון שכך, נראה לאנשים שכל זכייה בהגרלה היא פרס ודאי ובעל ערך, אפילו אם הזכייה היא לא באזורי ביקוש".

אופיר טוענת שהתפיסה לפיה המחירים רק ימשיכו לטפס, עשויה להתברר כשגויה. "התפיסה שהשוק חסר סיכון היא פשוט לא נכונה. רק עכשיו הודיע נגיד בנק ישראל על צפי ליותר מהעלאת ריבית אחת, מה שמביא לחוסר יציבות של מחירים, ולכן זה שוק יותר מסוכן ממה שאנשים חושבים". מעבר לתפיסת שוק הנדל"ן, אופיר גם מסבירה שיש הרבה הסברים פסיכולוגיים לכך שאנשים רצים להגרלות. יש לציין שהדברים נכונים לא רק לתוכניות הדיור, אלא גם, למשל, להגרלות הלוטו, שבהן אנחנו משלמים על ההשתתפות יותר מעל התוחלת של הזכייה.

"ההסבר הראשון הוא שאנחנו קונים חלום, וזה עוד יותר רלוונטי כשמדובר בדירת מגורים. זה מין חלום בלתי מוגשם שעובדים נורא קשה כדי להגיע אליו", היא אומרת. "כשמאפשרים לך להשתתף בהגרלה, מוכרים לך את החלום, ולזמן מאוד קצר אתה מתחיל לחשוב איך תיראה הדירה, איך תסדר אותה, מתי כבר תיכנס אליה. אנחנו כבר חיים את החלום, עד לרגע קבלת התשובה".

אופיר מסבירה כי עצם קניית כרטיס לוטו, לצורך העניין, מייצרת התרגשות ותקווה, ומשפרת את מצב הרוח. "בזמן שיש לפני ההגרלה אתה מרגיש הרבה יותר מאושר וחש את העתיד נפרס בפניך. במקרה הדירות שלפנינו, אלקין האריך את מועד ההרשמה, ובכך הוא למעשה האריך לאנשים את התחושה והאמונה הזו שאפשר להגשים את החלום".

ד''ר מורן אופיר / צילום: תמונה פרטית

קונים כרטיס ומאמינים שהסיכוי גבוה

ד"ר גיא הוכמן, ראש תוכנית התואר השני בכלכלה התנהגותית באוניברסיטת רייכמן, מציין כי להשתתפות בהגרלות יש שתי סיבות עיקריות. הסיבה הראשונה נסמכת על מודל תורת הערך של כהנמן וטברסקי (שכהנמן אף קיבל עליו פרס נובל), לפיו אנשים נותנים משקל יתר להסתברויות קטנות ומעריכים שסיכויי הזכייה שלהם גדולים ממה שהם בפועל. הסיבה השנייה, לדבריו, היא שאנשים יהיו מוכנים לעשות הכול כדי להגיע לדירה.

כמו הוכמן, גם אופיר טוענת שאנשים נותנים משקל יתר להסתברויות קטנות. למעשה, היא מציינת, ההסתברות לזכייה באזורי הביקוש, כמו תל אביב, ראשון לציון ואור יהודה, עומדת על פחות מ־1%. "בהגרלה את קונה חלום ומאמינה שההסתברות לזכות גבוהה יותר. התחושה הזו הופכת להיות דומיננטית אחרי רכישת כרטיס ההגרלה. במחקר שנעשה הציעו לרוכשי כרטיסי לוטו להחליף את הכרטיס שלהם בכרטיס אחר, אבל ברוב המוחלט של המקרים הם לא היו מוכנים להחליף אותו. הם חשבו שההסתברות שלהם לזכות גבוהה יותר משל אחרים, למרות שברור לחלוטין שזה לא נכון".

אופיר מסבירה כי אנו נוטים לייחס לעצמנו הרבה יותר שליטה והשפעה על הגרלות, ממה שיש לנו בפועל. "בהגרלות לוטו אנשים נוהגים לבחור לעצמם את המספרים ולפעמים הם הולכים עם אותם המספרים במשך הרבה שנים. למה להשקיע בבחירה ולא לקחת מספרים אקראים? הרי ההסתברות של כל מספר לזכות היא זהה. אבל כשבוחרים בצורה אקטיבית אנחנו מרגישים שאנחנו מעלים את הסיכוי שלנו לזכות.

"בהגרלות של הדירות יש לנו בחירה מסוימת - למשל אנו בוחרים את אזור המגורים. הבחירה הזו מעניקה לנו תחושה מסוימת של שליטה ותחושה שיש לנו השפעה על התוצאה הסופית. בעוד שלמעשה, אין לנו שום השפעה על תוצאות ההגרלה".

שם התוכנית השתנה והשפיע על הציבור

אופיר מדברת גם על עניין המיתוג ועל שינוי השם של תוכנית ההנחה לדירות. "זה היה מהלך מבריק של שר הבינוי והשיכון. ההגרלה הייתה חלק מתוכנית שנקראה בעבר ‘תוכנית מטרה’ והוא החליט לשנות את השם ל’דירה בהנחה’.

"רוב הדירות, אם לא כולן, נותרו מהמכרזים של תוכניות העבר - מחיר למשתכן ומחיר מופחת - והן יימכרו באותם תנאים בדיוק שבהם הוצעו בעבר. ובכל זאת, הביקוש כיום הרבה יותר גבוה, ולדירות שניגשים כעת, אנשים לא ניגשו בעברו".

למה מספר המשתתפים עלה ביחס לתוכניות הקודמות? אופיר מסבירה על האפקט הפסיכולוגי שעומד מאחורי שינוי שם התוכנית. "המהלך, בין היתר, מתבסס על הטיה התנהגותית שנקראת ‘אפקט המסגור’. בהטיה זו אנשים מקבלים החלטות לפי איך שמציגים לפניהם את הנתונים. ברגע שהנתונים מדגישים את המילה ‘הנחה’ ולא את המילה ‘מחיר’, זה לדעתי מעלה בצורה משמעותית את שיעור ההשתתפות, וזה בדיוק מה שאנחנו רואים עכשיו".

עוד כתבות

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו