גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רוסיה וההרגלים האימפריאליים: לצייר את מפת העולם ברובים, סרגלים ועפרונות

גרסה רוסית לא רשמית לשאלת אוקראינה: להרוס אותה, לפרק אותה, לחלק אותה, למחוק אותה מהמפה ● פעם כל האימפריות עשו כך, אבל רק רוסיה אינה מצליחה להיגמל

בוצ'ה, אוקראינה, יום שני השבוע. פוטין רוצה לכונן סטטוס קוו חדש באירופה / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky
בוצ'ה, אוקראינה, יום שני השבוע. פוטין רוצה לכונן סטטוס קוו חדש באירופה / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

אחת הסיבות שאצה לו הדרך, לאדולף היטלר, הייתה שהוא חשש כי "מטורף" יתנקש בחייו. הרעיון שהיטלר, הפסיכופת הגדול ביותר בהיסטוריה של הפוליטיקה, פחד מפני מעשיהם הנמהרים של מטורפים הוא מטורף כשלעצמו. ואני נזכר בו למקרא ראיון מוטרף של מגזין בריטי עם מישהו המתואר כמקור השראה של ולדימיר פוטין.

שמו של האיש הוא סרגיי קאראגאנוב, "יושב ראש כבוד" במכון מחקר במוסקבה, ממעצבי "דוקטרינת פוטין" על זכותה של רוסיה להתערב להגנתם של רוסים שאינם אזרחיה. לקאראגאנוב מיוחסים "רבים מן הרעיונות שהובילו למלחמת אוקראינה".

האיש הזה אומר, כי רוסיה עשויה להשתמש בנשק גרעיני, אבל רק "נשיא אמריקאי מטורף" יגיב על שימוש כזה. טירוף הוא עניין שפסיכיאטרים של העידן הסובייטי נהגו להתאים למצבי הרוח בקרמלין.

קאראגאנוב מדבר על מה שרוסיה מתכוונת לעולל לאוקראינה לאחר שהמלחמה תסתיים בניצחון רוסי מוחץ, "מפני שאנחנו מוכרחים לנצח", לפי קאראגאנוב, "זה עניין קיומי בשביל האליטה הרוסית".

או אז יגיע הזמן לבתר את גווייתה של אוקראינה. הוא דווקא היה שמח, הוא אומר, אם הייתה צצה איזו ממשלה אוקראינית "אפקטיבית", מפני שלא הייתה ממשלה כזאת ב-30 השנה האחרונות. אבל לא ברור איפה היא תצוץ. חלק ניכר של מזרח אוקראינה יחדל להיות אוקראינה. חלק אחר של אוקראינה יכול להיות "מדינה אוקראינית ידידותית" ונקייה מנאצים, מפני שרוסיה אינה אוהבת נאצים.

השכנים מוזמנים להשתתף בביזה 

ומה יקרה בחלק המערבי של אוקראינה? האם שם תוכל לקום מדינה אוקראינית אותנטית? קאראגאנוב אינו מכבד את השאלה הזו בתשובה של ממש. יש לו רעיון הרבה יותר מעשי: למסור את מערב אוקראינה לידי המדינות ששלטו בה לפני מלחמת העולם השנייה: פולין, הונגריה, רומניה.

גבולה המערבי של ברית המועצות הוזז אז מאות קילומטרים מערבה, מכוח ההסכם בין היטלר לסטאלין ("ריבנטרופ-מולוטוב", על שם שרי החוץ של הדיקטטורים). קאראגאנוב מציע להחזיר את הגבול מזרחה. הצורך למחוק את אוקראינה "המלאכותית" והמזויפת (כה אמר פוטין) מצדיק אפילו ויתור טריטוריאלי לפולנים השנואים.

כל זה כה מדהים עד שהנשימה נעצרת. ארצות אחרות שהיו להן אימפריות נפרדו מהרגליהן האימפריאליים, לאט-לאט, בכאבים ניכרים, בהצלחות חלקיות; אבל הן חדלו להיות אימפריות. הן חדלו לצייר ולחזור ולצייר את מפת העולם.

לפנים, ציור מפות היה מקצוע מבוקש באימפריות של העולם הישן. באמת, עם סרגלים ועם עפרונות. רק תתבוננו במפת אפריקה, או במפת המזרח התיכון, ותראו את הקווים הישרים להפתיע, המתוחים שם בין מדינות באמצע המדבר. הקווים נמתחו רק לצורכי נוחיות. יום אחד, מבלי להתכוון, הם התחילו לציין ארצות עצמאיות. אבל מתיחת הקווים תמה ונשלמה.

לא ברוסיה. היא עדיין רוצה לצייר מפות, כפי שעשתה עוד במאה ה-17 וה-18. בסוף ה-18 היא חילקה את פולין הענקית שלוש פעמים, יחד עם אוסטריה ועם פרוסיה. פולין התכווצה והלכה, עד שנעלמה ל-125 שנה. רוסיה הייתה ברצון מחלקת את פולין במאה ה-21, אם כי זה יצטרך להידחות. בינתיים, לפי קאראגאנוב, ולפי רמז שהפריח פוטין עצמו בחודש שעבר, רוסיה מוכנה להזמין את השכנות המערביות להשתתף בביתור גווייתה של אוקראינה.

כשהיטלר הגיש לסטלין את חצי פולין

אין כל סיכוי שאף אחת מהן תתפתה. זו תהיה טריקת דלת בפרצופו של האיחוד האירופי ובפרצופה של נאט"ו. אבל יש היגיון די ברור בטירוף: פוטין רוצה לכונן סטאטוס-קוו חדש באירופה, וכדי לכונן אותו הוא זקוק לשותפים, שהסדר החדש יהיה לטובתם. זה מה שעשה היטלר ב-1939, כשהגיש לסטלין את חצי פולין.

זה היה מבחינת היטלר רק סידור זמני, והוא אמנם שם לו קץ שנה אחת ועשרה חודשים אחר כך. אבל פסיביות סובייטית הקלה עליו למחוק את פולין מהמפה באקט הראשון של ה"בליצקריג", מלחמת הבזק. פוטין היה סמוך ובטוח ש"בליצקריג" יהיה מנת חלקו באקט שהוא התעקש לכנות "פעולת משטרה מיוחדת" באוקראינה. והנה הוא נמצא בה זה שישה שבועות, והאופק עדיין רחוק.

מתוכנית פוטין לחיסול אוקראינה בוקעים הדים מובהקים של שנות ה-30 של המאה ה-20. החיסול בשלבים שאול, במפורש או במשתמע, מספר המהלכים של היטלר. כך הוא חיסל את צ'כוסלובקיה: קודם כול בדה מלבו "מעשי-זוועה" צ'כיים נגד המיעוט הגרמני של חבל הסודטים; אחר כך איים על הדמוקרטיות המערביות במלחמה, והן נתנו לו במתנה את הסודטים, רק שיירגע; אחר כך הוא פלש למה שנשאר מצ'כוסלובקיה, וביתר את גווייתה, בין "שטח החסות של בוהמיה ומוראביה" (צ'כיה) לסלובקיה. הראשונה איבדה את כל עצמאותה, השנייה הורשתה לקיים עצמאות למראית עין. חלק אחר של צ'כוסלובקיה נמסר להונגריה, וחלק נוסף נמסר לפולין. שישה חודשים אחר כך, פולין עצמה חדלה להתקיים.

קאראגאנוב הנ"ל מזהיר בראיון, המתפרסם בשבועון הבריטי ניו סטייטסמן, מפני התוצאות של התארכות המלחמה באוקראינה. רוסיה מתוסכלת, הוא אומר, תהיה מוכנה לשקול הסלמה דרמטית. כולל נשק גרעיני?, הוא נשאל. "אינני מוציא את זה מכלל אפשרות", השיב. "יש עשרות מקומות בעולם שבהם רוסיה יכולה לצאת לעימותים ישירים עם ארה"ב", אמר. באופן לא מובן, המראיין אינו שואל איפה.

במידה שפוטין התכוון רק לג'סטה קטנה וחסכונית באוקראינה, הוא עשה מיקח טעות מבהיל. הוא שקע בביצה, והוא גורר את חצי העולם אתו. מה שמטורף אחד יכול לעולל. 

עוד כתבות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"