גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתי לא כדאי לבקש פירוק מיידי של שותפות במקרקעין

זוג קשישים ללא ילדים חיו במשך שנים בדירה שרכשו בבעלות משותפת ● כשהאישה נפטרה, היא הורישה את הזכויות שלה בדירה לבתה מנישואים קודמים ● הבת ביקשה למכור את הנכס, דבר שיגרום לפינוי הקשיש מהדירה ● מה קבע בית המשפט?

פירוק שותפות בדירה / צילום: Shutterstock
פירוק שותפות בדירה / צילום: Shutterstock

הכותבת שותפה במשרד מ. פירון ושות', מנהלת תחום דיני משפחה

עיקרון-העל המשפטי קובע כי כל שותף במקרקעין זכאי לדרוש את פירוק השותפות בכל עת. החריג לכלל זה מתקיים כאשר אנשים הופכים להיות שותפים במקרקעין מכוח ירושה, זאת מאחר שחוק הירושה קובע מנגנוני הגנה לבעל דירה, שבשל פטירת בן משפחתו, קיבל לפתע את יורשי המנוח כשותפים כפויים, ואלמלא הגנות אלה, ליורשים הייתה נתונה כאמור הזכות הבסיסית לדרוש את מכירת הדירה באופן מיידי.

מקרה קלאסי מעין זה נדון לאחרונה בבית המשפט לענייני משפחה בחיפה. זוג קשישים היו נשואים במשך 37 שנים כנישואים שניים ללא ילדים משותפים, וחיו יחדיו מאז שנת 1977 בדירה שרכשו בבעלות משותפת. לפני מספר שנים האישה הלכה לעולמה, ובצוואתה הורישה את זכויותיה במחצית דירת המגורים לבתה מנישואיה הקודמים, מבלי להתייחס לשאלה מה יעלה בגורל בעלה מבחינת מגוריו בדירה.

כדי להגן על עצמו מפני פינויו מהדירה על-ידי בתה של האישה, הבעל הקשיש העביר את זכויותיו במחצית הדירה לנכדתו מנישואיו הראשונים וערך עימה הסכם, לפיו הוא זכאי למגורים בדירה עד סוף חייו. בתה של האישה הציעה לקשיש לרכוש את חלקה בדירה, ולאחר שסירב, הגישה תביעה לפירוק השיתוף בדירה על-ידי מכירתה.

ראשית דן בית המשפט בתוקף ההסכם בין הקשיש לנכדתו בדבר מגורים בדירה עד סוף חייו, וקבע כי הסכם זה אינו מחייב את השותפה - בתה של האישה, מאחר שלא הייתה צד לו. שותף לדירה אינו רשאי להקנות לאחר זכות שימוש במקרקעין ללא הסכמת יתר השותפים.

כעת פנה בית המשפט לבחון את הגנות החוק כלפי הקשיש. על-פי חוק הירושה, מי שערב מות המוריש גר עמו בדירתו, רשאי להמשיך לגור בה במשך שלושה חדשים נוספים ללא חיוב כספי. לאחר אותם שלשה חודשים, אם השותף למגורים הוא בן זוג, ילד או הורה של המוריש, הוא רשאי להמשיך לגור בדירה, אולם עליו לשלם דמי שכירות ליורשים. גובה דמי השכירות, תקופתה ותנאיה ייקבעו בהסכם בין הנשארים בדירה לבין היורשים, ובהיעדר הסכמה ביניהם - על-ידי בית המשפט.

הפסיקה המשפטית דנה רבות בשאלת האיזון בין זכותו של היורש לממש את הדירה ולקבל את התמורה הכספית לשווי זכויותיו בהקדם האפשרי - לבין הצורך בהגנה על בן הזוג, שלא ימצא את עצמו לפתע ללא קורת-גג בשל אלמנותו. נקבע כי עקרונית מדובר על הסדר זמני למספר שנים, אשר היקפן משתנה בהתאם לנסיבות של כל מקרה.

הבת עשתה טעות

במקרה הזה הקשיש כבר התגורר בדירה בהסכמת בתה של האישה במשך שש שנים לאחר פטירת אשתו ללא תשלום דמי שכירות כלל, ולכן דומה היה כי הוא מיצה את זכויותיו; אולם מאחר שמדובר באדם בן 96, ניצול שואה וסיעודי לחלוטין, הרי שהדרישה שיפנה כעת את הדירה נראית אכזרית ואף עלולה להביא להתדרדרות במצבו הגופני והנפשי. לאור זאת קבע בית המשפט כי יש מקום להאריך את ההגנה שמקנה החוק לארבע שנים נוספות, במהלכן ימשיך הקשיש להתגורר בדירה, אך ישלם לבת דמי שכירות.

דומה כי הבת מבחינתה עשתה בכך מקח טעות. מאחר שהיא עתרה לפירוק שיתוף מיידי בדירה, בית המשפט הורה על מכירתה כעת כתפוסה, שהרי לקשיש יש זכות מגורים בה לארבע שנים נוספות. ההלכה המשפטית קובעת כי מכירת דירה כתפוסה מורידה את שוויה ל-70% ממחיר השוק - הפסד כלכלי ברור עבור הבת.

הצעד הנכון במקרה זה היה לפנות לבית המשפט כדי שיקצוב את תקופת השכירות של הקשיש בדירה, כפי שעשה - אך לבקש את פירוק השיתוף בדירה רק לאחר סיום תקופת שכירות זו, כדי שתימכר כפנויה.

עוד כתבות

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה–AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נתן ווייל, לע''מ

היועמ"שית: הליך הדחתי על־ידי הממשלה בלתי חוקי ופוליטי לגמרי

גלי בהרב־מיארה הגישה את עמדתה באשר לעתירות שהוגשו לבג"ץ נגד החלטת הממשלה לקדם את הליך פיטוריה, וקבעה כי מדובר במהלך בלתי־חוקי בעליל

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק