גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צמצם סיכונים והגדיל תשואה: הרכיב המנצח של תיקי ההשקעות ב-2021

גופי החיסכון לטווח ארוך הובילו אשתקד את התיקים של הציבור לשיאים חדשים ● אבל בחינת רכיבי ההשקעה מראה כי למרות העליות החדות בשוק הסחיר, ברוב המוחלט של גופי ההשקעה לטווח ארוך רשם החלק הלא סחיר תשואות עדיפות

למרות העליות בשווקים, החלק הלא סחיר בתיקי ההשקעות רשם תשואות עודפות / צילום: Shutterstock, Vintage Tone
למרות העליות בשווקים, החלק הלא סחיר בתיקי ההשקעות רשם תשואות עודפות / צילום: Shutterstock, Vintage Tone

הכותב הוא שותף באופטימום קפיטל בנקאות להשקעות. אין לראות באמור לעיל ייעוץ בדבר כדאיות ההשקעה בניירות הערך או בנכסים הפיננסיים המאוזכרים בכתבה, או כשידול, במישרין או בעקיפין, לקנות, למכור או להחזיק את המוצרים הפיננסיים כאמור. אין באמור לעיל כדי להחליף שיקול-דעת עצמאי ו/או התייעצות עם יועץ מומחה בקשר לעובדות מקרה פרטניות לרבות שיקולי מס. לכותב או גורמים הקשורים עימו יש או יכולות להיות החזקות או עניין אחר במוצרים הפיננסיים המאוזכרים לעיל

שנת 2021 הייתה שנה מעולה בשוקי ההון, המדדים זינקו ואיתם תשואות מכשירי ההשקעה השונים. גופי החיסכון לטווח ארוך רשמו תשואות גבוהות ביותר, והובילו את תיקי החיסכון לטווח ארוך של הציבור לשיאים חדשים.

הגאות מעלה את כל הסירות בים, אך את ההצלחה היחסית ניתן לשייך למספר יכולות או החלטות שהתקבלו בגופים השונים.

כתמיד, החלטות האלוקציה, הקצאת הנכסים, הן הגורם העיקרי שמכתיב את מידת ההצלחה של מנהל ההשקעות. שנת 2021 הייתה שנה של חובבי סיכונים. משקל המניות בתיק והמח"מ היוו גורם משמעותי, שהוביל להצטיינות או לדשדוש בתחרות בין הגופים. גם האלוקציה הפנימית בתוך הרכיבים הייתה משמעותית, לדוגמה פוזיציית יתר בשוק המניות הסיני הייתה משקולת על תוצאות חלק מהגופים.

הרכיב הלא סחיר נמצא בתהליך גידול 

דוח תשואה לאפיקים 2021 של הגופים השונים התפרסם החודש, והוא מאפשר הצצה מעניינת במיוחד. בגופי ההשקעה לטווח ארוך יש יחידות נפרדות, הפועלות בתחומי אג"ח, מניות, מתן אשראי, קרנות השקעה, נדל"ן וכד'. ליחידות ההשקעה השפעה משמעותית על התוצאות - שנובעת מההבדלים בתוצאות האפיקים בין הגופים השונים, מה שמאפשר הצצה על יחידות מצטיינות בכל אחד מהגופים השונים.

 

מנהלי ההשקעות בגופים הגדולים (מגדל, מנורה, הראל, כלל, אלטשולר שחם, מיטב, הפניקס) מחזיקים נתח גדול במוצרי השקעה לא סחירים. נתח זה מהווה כיום כ-33% מכלל התיק, ונמצא בתהליך גידול. הראל והפניקס הם מובילי המגמה, ותיקי הפנסיה הכלליים שלהם הם ברמת חשיפה של 40%-45% לרכיב לא סחיר.

למרות העליות החדות בשוק הסחיר, ברוב המוחלט של גופי ההשקעה לטווח ארוך רשם החלק הלא סחיר תשואות עדיפות. במדגם שבדקנו, החלק הלא סחיר הניב תשואה של 16.1%, לעומת 12.45% של החלק הסחיר.

ומה קורה בתקופות ארוכות יותר

בטווח הארוך, המעבר להשקעה ברכיבים אלטרנטיביים תרם להפחתת הסיכון ולהגדלה בתשואה בדיוק על פי הצפי. לצורך הדגמה, בודדנו נתונים של שני גופים הנחשבים מובילים בתחום קרנות ההשקעה: הפניקס ועמיתים-מבטחים (מדיווחי הגופים באתריהם).

כפי שניתן לראות, תוצאות רכיב קרנות ההשקעה בתיקי הפניקס ועמיתים-מבטחים עמדו בציפייה. התשואה מהרכיב הייתה גבוהה (במצטבר) מתשואת המניות הסחירות, והתנודתיות נמוכה יחסית (אין שנה שלילית ברכיב קרנות ההשקעה, לעומת שנים שליליות במדד ת"א-125  ובמדד MSCI ACWI).

 

לאורך שמונה שנים הניב רכיב קרנות ההשקעה תשואות עדיפות משמעותית על פני מדדי המניות הסחירים, ובתנודתיות נמוכה משמעותית. קרן י' של הפניקס ועמיתים-מבטחים רשמו תשואות מצטברות של כ-128% ו-141% (בהתאמה), תוצאות הגבוהות משמעותית מתשואות מדד ת"א-125, עם 71%, ומדד MSCI AC, עם 99%.

המחלקות המצטיינות בתחום הסחיר

התחום המנייתי רשם שנה מצוינת בכל גופי ההשקעה, ורכיב המניות במדגם הניב בממוצע כ-24%, זאת ביחס ל-18.8% ב-MSCI ACWI ול-31.1% במדד ת"א-125. בהנחה שכ-25% מושקעים בשוק המקומי, ממוצע התשואות של מחלקות המניות גבוה בכ-2% מעל מדד הייחוס, עודף תשואה מכובד בהחלט. בלטו משמעותית מעל כולם תוצאות הפניקס והראל, שעמדו על כ-28%-31%.

בתחום האג"ח הקונצרניות רשמו הגופים טווח רחב של תוצאות, מתשואה של כ-1% ועד לתשואה של כ-8.5%. בלטו מיטב דש, הפניקס והכשרה, עם תשואות שבין 5.2% ל-8.6%.

המחלקות המצטיינות בתחום הלא סחיר

בתחום קרנות ההשקעה רשמו כל גופי ההשקעה תוצאות גבוהות, במנעד רחב שבין 12% ל-40%. חשוב לציין כי בתחום קרנות ההשקעה נרשמים לעיתים מוצרי השקעה שונים (קרנות חוב, קרנות תשתיות, מניות בודדות או נדל"ן).

לוותק בתחום השפעה משמעותית: בשנים הראשונות לבניית התיק רושם תיק קרנות השקעה אלטרנטיבי תשואות נמוכות ביחס לממוצע הצפוי ממנו, וזאת בשל העובדה שמרבית הקרנות גובות דמי ניהול על התחייבות שעדיין לא הושקעה (תופעת ה-J-curve). מצטייני קרנות ההשקעה הם הראל, כלל ועמיתים, שהניבו ללקוחותיהם תשואות שבין 19.5% ל-40% על מרכיב קרנות ההשקעה.

בתחום ההלוואות בחרנו להשוות רק גופים שניהלו כ-10% ויותר מנכסיהם ברכיב זה (חלק מהגופים פועלים בתחום ההלוואות הלא סחירות בהלוואות בעלות סיכון גבוה יחסית וברכיב נמוך יחסית). תשואות הרכיב בגופים השונים עמדו על 2.5%-5.5%. המצטיינים בתחום הם מנורה, הפניקס והראל, שהניבו ללקוחות תשואה של 4%-5.5% מהשקעה בהלוואות הללו.

לסיכום, הרכיב הלא סחיר, ההולך וגדל בתיקי החיסכון לטווח ארוך, מוכיח עצמו בצמצום הסיכון ובשיפור בתשואה. בשנים האחרונות, שהיו ברובן שנות גאות, נבנו בחטיבות החיסכון ארוך-הטווח יכולות השקעה אלטרנטיבית משופרות, והוגדל מאוד התיק הלא סחיר. אין לדעת איך ייראה העתיד ההשקעתי, אך סביר להניח כי הרכיב הלא סחיר שנבנה ימשיך לסייע בצמצום תנודתיות התיק, ויתרום ליצירת עודפי תשואה - בפרט בסביבת הריביות הנוכחית.

על יכולת הגופים לבנות רכיב לא סחיר במהירות ובאפקטיביות מקשה הרגולציה, המונעת תשלום יותר מ-0.25% לצדדים שלישיים. ייתכן שרגולציה ייחודית זו עומדת להשתנות בתקופה הקרובה, וטוב שכך.

מעבר לכך נבנו בתוך חטיבות ההשקעה של הגופים המוסדיים יחידות מקצועיות מצוינות. יחידות אלו היו משמעותיות ביותר בתחרות על התשואות בשנת 2021, וליכולותיהן תהיה השפעה גדולה על מיקומי הגופים גם בעתיד.

עוד כתבות

מוצרי שסטוביץ על מדפי סופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

תיקון והתנצלות

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח מצרי: זו ההצעה האמריקנית לעסקת החטופים החדשה

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י