גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עולם הקריפטו מתפתח ומשתכלל, אך גם המוטיבציה של האקרים למצוא בו פרצות

תוך כעשור מאז הגיחו לחיינו, יותר מ-25 מיליארד מטבעות קריפטוגרפיים נגנבו בשלל דרכים: החל מהונאות פונזי, ועד פריצות המבוססות על קוד פתוח ● האם המקלדת בדרך להחליף את האקדח, והארנק הדיגיטלי את המסיכה הפרימיטיבית? ● המהפכה הביזורית - כתבה עשירית בסדרה

שוק האפשרויות הבלתי מוגבלות מהווה סיכון למשתמש שאינו בקיא ברזי הקוד או המודלים הכלכליים של הטוקנים / אילוסטרציה: Shutterstock, Ink Drop
שוק האפשרויות הבלתי מוגבלות מהווה סיכון למשתמש שאינו בקיא ברזי הקוד או המודלים הכלכליים של הטוקנים / אילוסטרציה: Shutterstock, Ink Drop

הכותב הוא יזם ושותף־מייסד בקרן ההון־סיכון קוליידר וונצ'רס

 

בעשר שנות קיומה של הטכנולוגיה הביזורית, נגנבו יותר מ-25 מיליארד דולר של מטבעות קריפטוגרפיים בשלל פריצות והונאות. בעוד שהמתקפות הולכות ומשתכללות והסכומים הנגנבים בכל פריצה נאמדים במאות מיליוני דולרים, גם הפתרונות להגנת המשקיעים והמשתמשים צוברים תאוצה. טכנולוגיות חדשות נבנות בימים אלו על מנת לצמצם את החששות שמונעים מרבים מלהיכנס לדור השלישי של האינטרנט, ולהסדיר את המערב הפרוע של העולם הדיגיטלי.

תעשיית הקריפטו מגיבה לפריצות בדאגה שמהולה באדישות, ומכירה בכך שזו תופעת לוואי שלילית וזמנית המתרחשת כחלק ממהפכה כלכלית מבורכת. אלא שמנגד, גופי התקשורת המסורתיים עטים על כל ידיעה שנוגעת לנושא, וככל הנראה גם בצדק. מכאן הדרך לתדמית שוק מפוקפקת, קצרה ביותר.

כפי שמשתקף בסדרות טלוויזיה, ולעיתים גם במציאות עצמה, שוד מוצלח בעולם המסורתי מצריך תכנון רב על מנת לנצל את ההזדמנות היחידה, ולא להיתפס. לשדוד בנק מחייב את הגנב להצטייד בכלי נשק, מסיכה, נתיב מילוט ודרך להפוך את ההון הנשדד לכסף זמין ללא עקבות. אם כן, לא פלא שעולמות הקריפטו מושכים אליהם האקרים, בראש ובראשונה בשל הסיכון הפיזי הנמוך להיתפס בשעת מעשה, זריקת המסיכה הפרימיטיבית לטובת ארנק נטול זהות, וזניחת נתיב המילוט המאתגר לטובת אנונימיות דיגיטלית.

 

על מנת להבין איך מתכנת אנונימי מצליח לשדוד מהמרתף בביתו סכומי עתק, יש לצלול אל שלל סוגי הפריצות וההונאות בתעשייה. כל זאת, בזמן שחברות רבות רוצות להגן על המשתמשים, ושואפות לבנות את חברות הסייבר של העתיד.

את ההונאות בעולם הקריפטו ניתן לחלק למספר קטגוריות. הראשונה, יחסית פשוטה להבנה וכוללת הונאות משקיעים קלאסיות, שמגייסות כסף לטובת מיזמים שקריים כמו הונאת פירמידה או פונזי מבעלי ההון והציבור. השנייה, כוללת פריצות לבורסות המסחר, וגניבה ישירה מהארנק הדיגיטלי של משתמש הקצה (פישינג). לבסוף, השלישית כוללת פריצות שמבוססות על הקוד הפתוח, כמו "משיכת השטיח" (Rug Pull) על ידי היזמים, והלוואות בזק.

הונאות פונזי ופירמידה

הונאות פונזי מוכרת גם בעולמות המסורתיים, בה היזם הנוכל משכנע את המשקיעים התמימים לתת לו את כספם בהבטחה לתשואה גבוהה משמעותית מיתר השוק. בתחילת הדרך, המשקיעים מקבלים את התשואות מהכסף של המשקיעים הבאים אחריהם, עד שבשלב מסוים זרם המשקיעים החדשים פוסק, התשואות קטנות, בקשות המשיכה גדלות - והמשקיעים מאבדים את כספם.

בעולם הקריפטו תיזכר לדראון עולם חברת OneCoin, שיצאה במסר דרמטי שהיא "הביטקוין קילר", והפסידה למשקיעים למעלה מ-4 מיליארד דולר. מקרה זכור נוסף שייך לחברת PlusToken הסינית, שגנבה למעלה מ-5 מיליארד דולר בהבטחה לתשואה גבוהה על נכסים דיגיטליים שיופקדו אצלה.

מודל דומה להונאות הפונזי, החביב על נוכלים בישראל ומוכר גם מעולמות השיווק, מכונה הונאת פירמידה. על פי המודל, ישנו מוצר הנמכר על ידי הסוכנים המשווקים בשיטת "חבר מביא חבר". במילים אחרות, ככל שמשתמש נמצא במיקום גבוה יותר בפירמידה ומביא עוד משתמשים תחתיו, כך גדל הנתח שלו מהכנסות החברה.

אחת מהונאות הפירמידה הגדולות בהיסטוריית עולם הקריפטו, הייתה של חברת BitConnect, הידועה לשמצה בעקבות הפומפוזיות והמוחצנות של מייסדיה בכנסי החברה לסוכנים תמימים. החברה הבטיחה תשואה של 40% למצטרפים, אלא שהפעילות התגלתה לבסוף כמעילה שהגיעה לסכום של למעלה משני מיליארד דולר.

פריצות דרך קוד פתוח

בעוד שרוב המטבעות המייצגים בלוקצ’יינים, כגון ביטקוין ואתריום, מעולם לא נפרצו, דווקא בנקודות החיבור בין העולם המבוזר לריכוזי ישנן נקודות תורפה המנוצלות היטב על ידי האקרים מסביב לעולם. הפרצה המוכרת והגדולה ביותר התרחשה ב־2014, בה נפרצה הבורסה היפנית Mt. Gox, ונגנבו מאות אלפי ביטקויינים, ששווים כ-600 מיליון דולר. מהרגע שהמשתמש מעביר את המטבע הדיגיטלי מארנקו הפרטי אל חשבונו בבורסה ריכוזית, הוא מאבד שליטה על הכסף, ונתון לחסדיו של הקוד המאבטח את האתר, והארנקים של הבורסה.

 

ככל שהתפתחה הטכנולוגיה, כך גברו השימושים בחוזים חכמים שבבלוקצ'יין, המהווים מעין קוד שיכול לתכנת קופה משותפת עם טוקנים. מכיוון שהקוד הינו פתוח וזמין לכולם ברשת, ההאקר יכול למצוא נתיב פריצה ולנצל חולשות בו על מנת לגנוב את המטבעות הדיגיטליים בקופה המשותפת. אחד המקומות הרגישים ביותר הוא בחיבור בין הבלוקצ’יינים השונים, המצריך פתרון מורכב על מנת להיות מבוזר ובטיחותי. ואכן, שלושת הפריצות הגדולות בקטגוריה היו באותם "גשרים" בין הרשתות השונות, בסך כולל של למעלה ממיליארד דולר.

לעיתים, היזם עצמו הוא זה שכותב את הקוד עם "דלת אחורית פרוצה", המאפשרת לו למשוך את השטיח מתחת למשתמשים שהצטרפו לפלטפורמה שלו. דוגמה לכך היא המטבע הפופולרי על שם הלהיט של נטפליקס, "משחקי הדיונון", שזינק לשווי אסטרונומי. לאחר שלא היה ניתן למכור את המטבע, ברחו היזמים עם מיליוני דולרים והותירו את המשקיעים בידיים ריקות.

כיצד מונעים פריצות?

מכיוון ששוק הקריפטו הולך ומשתכלל בכל רגע נתון, כך גם היצירתיות והתיאבון של ההאקרים גדלים. כל זאת בשילוב קלות הדעת היחסית של לא מעט מהמשקיעים, שלעיתים נוטים להתייחס אל המטבעות כמשהו וירטואלי, ושמים את כספם בפרויקטים ללא יזמים ברורים. על אף שנדמה שחלק נכבד ממניעת הגניבות תלוי בחינוך שוק לשיקול דעת, עדיין מוצרים רבים נשענים על טכנולוגיה המפצלת את המפתח הפרטי ומצפינה אותו, כמו אלו שמפתחות חברת Fireblocks וחברת ZenGo הישראליות.

כמו כן, ישנן חברות רבות נוספות ששואפות לנטר את הפעילות שעל גבי הבלוקצ’יין, למצוא פעולות חשודות, ולהתריע בפני היזמים והמשתמשים.

על אף שנדמה לאחרונה שידם של הרשויות מתחילה להגיע אל השודדים, עדיין שוק האפשרויות הבלתי מוגבלות מהווה סיכון למשתמש שאינו בקיא ברזי הקוד או המודלים הכלכליים של הטוקנים. ככל שמוצרי הסייבר, המעקב והארנקים המאובטחים אמונים להגן על הלקוח הפשוט - כך יפחתו אירועי הפריצות, ההדהוד התקשורתי ידעך, התדמית תשתפר ותיסלל הדרך לאימוץ הטכנולוגיה המהפכנית בידי משתמשי הקצה.

עוד כתבות

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר