גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תקופת הרווקות מתארכת, אחוז המתגרשים עולה, והביקוש לדירות קטנות גדל

שינויים במבנה משקי הבית בישראל, בעיקר בגלל איחור בגיל הנישואים ושיעור מתגרשים גבוה, הגבירו את הביקוש לדירות קטנות ● כדי לעמוד בביקוש, נדרשת גם תוספת שנתית של לפחות 25 אלף דירות להשכרה, ובפועל בונים רק 7,000 יחידות דיור קטנות

הדור הצעיר שינה את התנהגותו הצרכנית / צילום: Shutterstock, Africa Studio
הדור הצעיר שינה את התנהגותו הצרכנית / צילום: Shutterstock, Africa Studio

הכותב הוא מנכ"ל חברת הייעוץ הכלכלי־שיווקי צ'מנסקי בן שחר ושות'

לאן צועד ענף הקמעונאות והשיווק? מהן המגמות החדשות שיאפיינו אותו, ואילו מגמות ייכחדו? מיהם השחקנים שישרדו את קצב השינויים המהיר? מדור שבועי חדש ינתח את המצב בענף ואת העתיד שמצפה לו. לפניות ותגובות: tamir@c-bs.co.il

בשנים האחרונות מבנה משקי הבית משתנה ומגדיל גם את הביקושים לדירות קטנות יחסית ולהשכרה, ומשנה את הצורך במוצרי "הלבשת הבית" בהן.

45% ממשקי הבית בישראל מונים נפש אחת או שתיים, ונתחם הולך וגדל, בין היתר בשל תקופת הרווקות שמתארכת אצל כל החברות השונות (לא כולל החברה החרדית), ודוחה את מועד הקמת המשפחה. במקביל, 16 אלף זוגות מתגרשים בכל שנה, ומובילים לכך שעוד משפחה מבקשת יחידת דיור.

מסיבות אלו, תידרש תוספת שנתית של לפחות 25 אלף דירות להשכרה, ובישראל בנו בשנת 2021 פחות מ־7,000 יחידות דיור עד שלושה חדרים.

הטור שלהלן יתאר חלק מהמגמות, ההשפעות של השינוי המבני באוכלוסייה, תוך מתן דגש על הצורך להרחיב את ההיצע של דירות קטנות ודירות להשכרה, והשינוי בצריכת מוצרי "הלבשת הבית" שיעצבו אותן.

עלייה בשיעור הרווקים

קיימות הגדרות שונות לדירות קטנות בשוק, ולרוב הכוונה היא לגדלים של 30-80 מ"ר. בעקבות השינוי לחוק התכנון והבניה במסגרת חוק ההסדרים, נוסף מונח חדש של גופי התכנון לדיור מכליל, המאפשר לפתח גם דירות קטנות וגם דירות להשכרה, דיור מוגן ומעונות סטודנטים בבנייני משרדים חדשים או קיימים, גם ברובעי ובפארקי עסקים.

כיום, כ-50 אלף זוגות נישאים בשנה בממוצע בישראל, כשגיל הנישואים הממוצע במגזר היהודי, נכון ל־2019, עומד בקרב הגברים על 27.4 (לשם השוואה, בשנת 1970 היה גיל זה 25), ובקרב הנשים על 25.6 (ב-1970 היה גיל זה 21.8).

בנוסף, חלה עלייה בשיעור הרווקים בגיל 25-29: בקרב גברים יהודיים הנתון בסוף 2019 היה 63% (שעמד על 28% ב-1970), נשים יהודיות בגיל זה היו 48% (שיעור שעמד על 13% לפני כ-50 שנה).

בקרב מיעוטים, גיל 27 הינו גיל הנישואים הממוצע אצל הגברים, ועד גיל 30 פלוס אצל הגברים הנוצרים. גיל הנישואים בקרב הכלות היה 23 אצל הנשים המוסלמיות, ועד 27 אצל הכלות הנוצריות.

מבחינת הגירושים, חל גידול של כ-25% במספר המתגרשים בשנה בממוצע בעשור האחרון, כשמספר המתגרשים השנתי היה כ-16 אלף בשנת 2019.

גודל משקי הבית הצטמצם

מספר משקי בית בישראל בשנת 2020 עמד על כ-2.7 מיליון. בין שנת 2010 ל-2017 התווספו מדי שנה בממוצע כ-50 אלף משקי בית, ואילו בשנים 2018-2019 הנתונים היו נמוכים יותר, והתווספו 77 ו-81 בהתאמה. ואכן, מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מתגלה שחל קיטון בגודל משקי בית, בעוד שחלה עלייה משמעותית במספר משקי בית בהם מתגוררת נפש אחת או שתיים לכל היותר. במילים אחרות, מדובר בזינוק של כ-20% במספר משקי בית בני נפש אחת, וכ-25% למשקי בית עם שתי נפשות. מגמה זו הואצה בשנת 2020, בה נוספו רק 43 אלף משקי בית.

 

ודל משקי הבית הולכים וקטנים בחברה היהודית (מ-3.11 נפשות לכ-3.05) ובחברה הערבית (מ-4.76 לכ-4.44), ואילו בציבור החרדי נשמרים (5.27). כל הגורמים לעיל מחוללים מצב ש-44% מרוכשי הדירות בישראל הינם רוכשי דירה ראשונה.

בשורה תחתונה, גיל הנישואים, והדחייה בהקמת משפחה, שבחלקן נפרדות בגירושים ומחולקות ומחוללות שינויים בביקושים לדירות מגורים, לדירות להשכרה ובהכרח למוצרי הקמעונאות בכלל, ולמוצרי "הלבשת הבית" בפרט (בין היתר, ריהוט, מוצרי חשמל ואביזרים לבית).

העדפה לאורך חיים עירוני

המגמות השונות משפיעות על הביקושים לגודל דירות המגורים ומוצרי "הלבשת הבית" שיימצא בהן, ובהתאם מספר משקי בית שיגרו בשכירות יגדל. בשנת 2018 כ-28% ממשקי הבית בישראל התגוררו בשכירות ובדירות בגודל ממוצע של שלושה חדרים. על פי הערכות, שמירה ואף גידול צפוי בשיעור המתגוררים בשכירות, יחייב להוסיף מעל ל-25 אלף יחידות להשכרה בכל שנה. בפועל, נבנות אלפי דירות בודדות להשכרה ייעודית בכל שנה. כאמור, גם השינוי בהתנהגות צרכנית של דור ה־Z , שדוחה את גיל הנישואים וההורות, מעדיף גמישות ומוביליות מרחבית ואורח חיים עירוני, מעצים את הביקושים לדירות להשכרה, וגם משפיע על היקף וסוג מוצרי הלבשת הבית.

לדוגמה, יש יותר רוכשים של מוצרי בית מיד2, מבוצעות פעולות מכירה של מוצרי הריהוט בין הדיירים ששכרו את הדירה והתחלפו, ונוצרו אתרים רבים שמאפשרים פעילות זו.
מציאות זו תוביל לכך שיבנו יותר דירות קטנות. מספר הדירות שהסתיימה בנייתן וכוללות עד שלושה חדרים, נאמדת ב-7 אלפי יחידות בלבד בשנת 2021. מספר היחידות הכוללות שני חדרים לכלול היותר, המתאימות לרווקים הינה אלפיים בלבד. המשמעות היא שהמתכננים בישראל והיזמים טרם הפנימו את גודל הביקוש הצפוי והצורך. רק בעת האחרונה הרשויות החלו לחייב בתכניות הקצאה של דירות קטנות, דיור להשכרה ודיור מיוחד.

התנהגות צרכנית חדשה

לדורות ה־Z וה־Y אמונות וערכים, התנהגות והרגלי צריכה שונים המחייבים את השחקנים בשוק המגורים, החל מיזמים ועד לרשויות לתכנון מעודכן ולרשתות "הלבשת הבית", לייצר פתרונות מותאמים וליזמים לפתח עוד פלטפורמות שמאפשרות מכירות של מוצרי ריהוט גם בין שוכרים שמתחלפים.

תמיר בן שחר / צילום: ארז בן שחר

הדור הצעיר שינה את התנהגותו הצרכנית, ותמה תקופת הבעלות בה הוא משכיר, משאיל ומשתמש במה שאחרים רכשו. בעתיד הדור הצעיר צפוי להתגורר בדירות קטנות בבעלות או בהשכרה, וכתוצאה מכך ירכשו פחות מוצרי הלבשת הבית, ותגדל הצריכה של החוויות על חשבון החפצים. כל זה מחייב את גופי התכנון, חברות הנדל"ן למגורים, ולרשתות הקמעונאיות להמציא קונצפט ותמהיל עתידניים וייחודים שיענו על צרכים המשתנים של קהלי היעד.

צרכים אלה יכתיבו דירות המאופיינות באורך חיים שכולל דירות קטנות, איכותיות, פונקציונליות ומודולריות עם חלל גמיש, ושירכשו את מוצרי "הלבשת הבית" גם באתרים ייעודיים ויותר מוצרי יד2 ויד3.

עוד כתבות

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, מתנגדים העובדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

החברה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלו היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

מקסים הרקין ובר קופרשטיין בתיעוד משבי חמאס

"אנחנו פה מתים עם הדופק, לא מרגישים בני אדם": תיעוד ראשון של מקסים הרקין ובר קופרשטיין בשבי

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה ואיזה יעדים דווקא התווספו?