גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא מצליחים להגיש טופס אבטלה ברשת? משרדי הממשלה יחויבו למנוע את הסרבול המיותר לאזרחים

הממשלה קיבלה את החלטת שרת הכלכלה אורנה ברביבאי ליצור שפה ממשלתית דיגיטלית אחידה ● המשמעות: 3,600 שירותים דיגיטליים קיימים יועצבו מחדש בשפה אחידה ועיצוב דומה כדי לשפר את חווית השימוש לתושבים ועסקים ● מוביל המיזם, לירון ליבסקינד מוליאן: "אם לא נייצר בסיס דיגיטלי איכותי לשירותים הממשלתיים – נמשיך להיות בכאוס"

כיום במדינת ישראל ישנם 3,600 שירותים דיגיטליים שהמדינה מספקת, מתוכם כ-90 שירותים הם המשמעותיים שנמצאים במרכז השימוש / צילום: Shutterstock
כיום במדינת ישראל ישנם 3,600 שירותים דיגיטליים שהמדינה מספקת, מתוכם כ-90 שירותים הם המשמעותיים שנמצאים במרכז השימוש / צילום: Shutterstock

אחד מכאבי הראש המשמעותיים לאלו שעוברים דירה, זו החובה לעדכן את הגורמים השונים בכתובת החדשה. על כל אזרח חלה החובה לדוגמה לעדכן את רשות האוכלוסין וההגירה במסגרת המעבר. מכאן הסרבול רק גדל - מכיוון שצריך למפות את כל גופי הממשלה שצריך לעדכן, והמעמסה יכולה להגיע ל-14 גופים ממשלתיים שונים - כל אחד בטופס ובתהליך נפרד שיגזול זמן יקר. בימים אלו, מערך הדיגיטל הלאומי מפתח שירותים לייעול התהליך: באזור האישי הממשלתי תוצע לכם האפשרות לעדכן את חברת החשמל, העירייה ולמעשה את כל מי שצריך בלחיצת כפתור פשוטה. 

המהלך הזה קורה ברקע החלטת ממשלה גדולה יותר שהעלתה הבוקר (א') שרת הכלכלה אורנה ברביבאי, שתחת משרדה נמצא מערך הדיגיטל הלאומי, במסגרתה מעוניינים ליצור "שפה ממשלתית דיגיטלית אחידה" למעל ל-50 משרדי ממשלה ויחידות סמך. הכוונה היא יצירת סט של כלים ועקרונות מחייבים שיובילו את משרדי הממשלה בעיצוב השירותים הדיגיטליים. הממשלה אישרה פה אחד את הצעת המחליטים.

שרת הכלכלה אורנה ברביבאי / צילום: יוסי זמיר

מטרת המהלך היא לעצב שירות דיגיטלי יעיל ונוח למשתמשים, גם לאלו שאינם בעלי האמצעים או הכישורים, כדי להבטיח שוויון בין כל האזרחים, ולמעשה ליצור סטנדרט מחייב שיסייע לתושבים ועסקים לקבל שירותים ברשת מהמדינה. העקרונות נכתבו בהתאם להמלצת הארגון לשיתוף פעולה ולפיתוח כלכלי (OECD) ובמקביל לניסוח עקרונות דומים במדינות מובילות בתחום הדיגיטלי.

12 עקרונות, מאבטחה ועד התאמה אישית

ישנם 12 עקרונות שגובשו במערך, שמאפיינים יחד שירות מלא: השירותים צריכים להיות מותאמים אישית, כך שיענו על צרכי התושב או העסק ולא ישאירו אף אדם מאחור מסיבות שונות, עליהם להיות שירותים מקצה לקצה כך שלא יהיה צורך לעבור בין כלים בעת הפעולות, על הפעולות להתבצע בקלות ובלי סרבולים, ועליהן להיות מאובטחות. לצד זאת, משרדי הממשלה צריכים להיות פרואקטיביים, משמע ליזום מהלכים רלוונטיים, כמו לדוגמה להזכיר לתושב שהדרכון שלו עומד לפוג.

במערך הדיגיטל הלאומי בנו גם עקרונות לתהליך בניית השירות, כך שתהליך בניית הפתרונות והשירותים יהיה זריז וגמיש ויעודד את האזרחים להשתמש בשירותים השונים. בין העקרונות: שמירה על אחידות, כמו שפה אחידה ודפוסי עיצוב רוחביים, מדידת ביצועיים בבחינת שביעות רצון המשתמש, ושקיפות מול המשתמשים בכך שיפורסמו תוכניות עבודה ומפת דרכים של השירות.

בפועל, במערך גם מציעים צעדים פרקטיים שכל משרד ממשלתי יוכל ללכת לפיהם כדי לפתח את השירות הדיגיטלי שלו: הגדרת מטרת על, זיהוי אירוע או מצב חיים, מחקר משתמשים ובניית פרסונות, מידול התהליך הקיים ומציאת חסמים, בניית מסע משתמש חדש כמו שימוש בכלים קיימים ווידוא נגישות של השירות, בניית אב טיפוס ובחינתו כבטא ומבחן שמישות ומדידה שוטפת.

"לראשונה, מדינת ישראל מאמצת באופן רשמי עקרונות איך צריך להיראות שירות דיגיטלי שהממשלה נותנת לאזרחים", קובע לירון ליבסקינד מוליאן, סגן ראש מטה המיזם הלאומי ישראל דיגיטלית במערך הדיגיטל הלאומי. "וזה לא רק אימוץ העקרונות - המדינה קובעת איך המדינה צריכה לדבר אל תושבים ועסקים במדינה, ואיך השירותים צריכים להיראות בצורה אחידה".

"חידוש משמעותי"

המערך ביצע עבודת מטה של חצי שנה, שכלל בחינה של מאות שירותים קיימים, מה שהוביל את ליבסקינד מוליאן להגיע להבנה ברורה: "המטרה היא לתת שירות דיגיטלי טוב ונגיש יותר לתושבים ועסקים בישראל. ומה שהבנו זה שאם לא נייצר בסיס דיגיטלי איכותי לשירותים ממשלתיים, נמשיך להיות בכאוס באופן שבו הכלים האלו נראים ומתווים את השירות הממשלתי לאזרח". במערך הציגו לשרה האחראית ברביבאי את העקרונות, והיא קבעה שאלו לא יהיו המלצה - אלא עקרונות מחייבים לכל משרדי הממשלה ויחידות הסמך. "וזה חידוש משמעותי כל-כך שהשרה דחפה אליו", קבע ליבסקינד מוליאן.

"החידוש המשמעותי בעיניי זה שאנחנו עושים את זה בעיקר מהפרספקטיבה של התושב והעסק במרכז. אנחנו מחפשים את נוחות השימוש של המשתמש והבאת השירותים אליו בצורה הטובה והפשוטה שיכולה להיות, בלי להשאיר אף אחד מאחור", מסביר ליבסקינד מוליאן. איך עושים זאת לטענתם? הרעיון הוא ליצור סטנדרט אחיד, כך לדוגמה שהרכיבים הוויזואליים (האייקונים השונים והעיצובים השונים באתר) ייראו אותו דבר. המערך מקים לשם כך ספרייה בקוד פתוח של כל הרכיבים, כדי שמתכנתים בשירותים הממשלתיים יוכלו לקחת משם.

הדרך היא ברורה ומחייבת: כל הכפתורים צריכים להיראות אותו דבר, באותה צורה ובאותה צבע, לצד פונטים אחידים ושפה טקסטואלית דומה. "עשינו עבודה משמעותית כדי לאפיין את השפה הממשלתית, כדי להבין מי הדמות שמדברת כשהממשלה יוצרת אינטראקציה עם התושב. אחד הדברים שהבנו, זה שתיארנו את הדמות הזו כ'מנהלת בית הספר האידיאלית' - זו שמדברת עם התלמידים בגבוה העיניים, אבל היא לא יכולה להיות חברמנית מדי כי היא צריכה להיות רצינית כשהיא מדברת עם המורים ועם הארגונים הרלוונטיים", כך ליבסקינד מוליאן. בפועל, יהיה סטנדרט אחיד עם אותם הכללים: יחיד או רבים, "אהלן" או "שלום", "אינך" או "אתה לא יכול" וכן הלאה - ליצור את השפה שבה הממשלה תדבר לאזרחים.

כיום במדינת ישראל ישנם 3,600 שירותים דיגיטליים שהמדינה מספקת, מתוכם כ-90 שירותים הם המשמעותיים שנמצאים במרכז השימוש, כמו תהליך מעבר דירה, רישום לטופס אבטלה או פתיחת חברה בישראל. במערך הדיגיטל הלאומי מעריכים כי בשנתיים הקרובות יקרה יישור הקו מבחינת העקרונות בשירותים המשמעותיים האלו. על פי המערך, יצירת הבסיס עלתה כ-3 מיליון שקלים, אבל עיקר התקציב, שיושקע בטרנספורמציה דיגיטלית של השירותים ומוערך במאות מיליוני שקלים מדי שנה בשנים הקרובות, יהיה בתהליך ההכשרה וההטמעה בשנים הקרובות, במסגרת התקציב השוטף של המערך.

התאמה לשפה הערבית כבר ברבעון הקרוב

בהחלטה נקבע גם כי בחודשים בחודשים יעלה קורס דיגיטלי עבור כל עובד מדינה, ספקים או כל מי שמעוניין, שילמד איך כותבים שירות ממשלתי. כך המערך מעביר מהידע שלו למשרדי הממשלה שיוכלו לבצע את השינויים החשובים. לצד זאת, המערך יציע כסף וכוח אדם איכותי למשרדים שיסייע בתהליך ההטמעה.

בשורה משמעותית חשובה היא שההנחיה של השרה גם מצביעה על השפה הערבית, כך שהחברה הערבית לא תישאר מאחור. "התחלנו כבר לעבוד על אפיון השפה לשפה הערבית ואנחנו מקווים שזה יהיה מוכן כבר לרבעון הקרוב", חתם ליבסקינד מוליאן. בנוסף, מתוך ניסיון העבר של המערך, גם גופי סטטוטוריים וגם השלטון המקומי ירצו לאמץ באופן הדרגתי את העקרונות, אפיון השפה ומערכת העיצוב הממשלתית.

עוד כתבות

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"