גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תוכניות "ויזה תמורת השקעה" נבחנות מחדש על רקע פלישת רוסיה לאוקראינה

עשירי רוסיה הם בין הרוכשים הגדולים בעולם של אזרחויות זרות, באמצעות תוכניות "אשרת זהב", המאפשרות הנפקת דרכון או אשרת שהייה למשקיעים ● הסנקציות נגד האוליגרכים הביאו מדינות רבות להגביל, ובמקרים מסוימים אף להפסיק, את התוכניות המוזהבות

Aerial view of Birgu city. Marina bay, yachts, boats. Malta country / צילום: שאטרסטוק
Aerial view of Birgu city. Marina bay, yachts, boats. Malta country / צילום: שאטרסטוק

15 מדינות האיחוד האירופי, לצד בריטניה, ארצות הברית ואיחוד האמירויות, המציעות דרכונים מוזהבים או אשרות למשקיעים, שוקלות כעת להטיל מגבלות על תוכניות התשלום עבור אזרחות, בעקבות הפלישה הרוסית לאוקראינה. בהצבעה שנערכה בחודש שעבר על ביטול הדרגתי של תוכניות אזרחות לפי השקעה, מנהיגי אירופה אמרו כי התוכניות הפכו ל"דלת אחורית לכסף מלוכלך".

שלוש מדינות האיחוד האירופי המציעות דרכונים מוזהבים - בולגריה, קפריסין ומלטה - כולן מפסיקות בהדרגה או שוקלות לסיים את התוכניות שלהן. 12 מדינות האיחוד האירופי המציעות ויזות מוזהבות או היתרי שהייה להשקעות, ביניהן פורטוגל, לטביה, יוון, ספרד והונגריה, שוקלות גם הן מגבלות חדשות על התוכנית, או ביטולן. בריטניה מתכננת לבטל את תוכנית ויזת הזהב שלה, המעניקה לאזרחים זרים תושבות קבע אם ישקיעו לפחות 2.7 מיליון דולר.

על פי נתונים של ממשלת בריטניה, שמונה אוליגרכים רוסים שעליהם הוטלו סנקציות בעקבות קשרים עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, קנו בעבר את דרכם לבריטניה במסגרת תוכנית "ויזת משקיע". התוכנית מאפשרת לאזרחים זרים להגיש בקשה לתושבות קבע בתוך חמש שנים ואף פחות, בהתאם לגובה ההשקעה. לפי פרסום של הפייננשל טיימס, בריטניה העניקה 798 אשרות משקיעים בין ספטמבר 2020 ל-2021 - מהן 82 הוענקו לאזרחים רוסים.

בריטניה ביטלה את תוכנית אשרת המשקיעים בחודש שעבר, על רקע החמרה ביחסים עם רוסיה, עוד לפני שהחלה הפלישה לאוקראינה.

 

פורטוגל: הוויזה מתחדשת כל שנתיים

כאמור, בריטניה אינה היחידה שיש לה תוכניות המציעות אשרת משקיעים לעשירים, רוסים או אחרים. פורטוגל מציעה אשרות שהייה לשנתיים לאנשים שהשקיעו במדינה, לפעמים גם עבור השקעות נמוכות בסדר גודל של 200 אלף דולר, בהתאם למקום שבו הכסף מושקע. ניתן לחדש את הוויזה בקלות כל שנתיים, כל עוד ההשקעה נשמרת, עם אפשרות להגיש בקשה לאזרחות פורטוגלית לאחר חמש שנים. בנוסף, בעלי ויזת זהב יכולים לשהות בפורטוגל רק שבעה ימים בשנה ולשמור על מעמדם.

מלטה הולכת צעד רחוק יותר, ומציעה אזרחות מוחלטת למי שמוכן להשקיע כ-1.1 מיליון דולר במדינה. מכיוון שמלטה חברה באיחוד האירופי, תוכנית דרכוני הזהב של המדינה מעניקה יתרון נוסף: רכישת דרכון מלטי מעניקה לבעלים את האפשרות לחיות ולעבוד בכל מדינה באיחוד האירופי. לפי ה-Times of Malta, 54.3% מהמועמדים לתוכנית "דרכון תמורת מזומן" של מלטה היו אזרחים רוסים, בעת ההשקה ב-2014.

זה זמן רב שמנהיגי אירופה מותחים ביקורת על תוכנית אזרחות המשקיעים של מלטה, והלחץ התגבר כמובן לאחר פלישת רוסיה לאוקראינה. מנהיגי המערב הביעו נכונות לנקוט מאמצים "להגביל את מכירת האזרחות - מה שנקרא דרכוני זהב - שמאפשרת לרוסים עשירים המחוברים לממשלת רוסיה להפוך לאזרחים של מדינותינו ולקבל גישה למערכות הפיננסיות שלנו".

מלטה היא אחת ממעט מדינות שמציעות אזרחויות למכירה, לצד טורקיה, דומיניקה וסנט קיטס ונוויס, ואכן, בעקבות הפלישה הרוסית והלחץ שהפעיל המערב, ב-2 במרץ השעתה מלטה את תוכנית דרכוני הזהב שלה לאזרחים רוסים ובלארוסים.

לפי רשת CNN בפורטוגל, אזרחים רוסים שהגישו בקשה לאשרת זהב הכניסו 308 מיליון דולר לכלכלת המדינה בעשור האחרון. יומיים לאחר הפלישה הרוסית לאוקראינה הודיע שר החוץ הפורטוגלי אוגוסטו סנטוס סילבה כי פורטוגל תפסיק להנפיק ויזות השקעה לאזרחים רוסים.

עם זאת, ישנו אוליגרך רוסי אחד עם אזרחות פורטוגלית, שלא קיבל את מעמדו מהיותו עשיר. בשנת 2021, רומן אברמוביץ’ - המיליארדר ועד לאחרונה הבעלים של מועדון הכדורגל האנגלי צ’לסי - קיבל אזרחות במסגרת תוכנית המעניקה אזרחות לצאצאי היהודים הספרדים שגורשו מפורטוגל לפני 400 שנה. בחודש שעבר פורטוגל הודיעה כי היא מתכוונת לתקן את החוק הזה, כדי למנוע "מניפולציות" שלו.

רומן אברמוביץ' / צילום: Reuters, Maxim Shemetov

התוכניות השונות ל"אשרה בעבור השקעה" מסייעות באופן משמעותי לכלכלות של מדינות אירופה הנמצאות במשבר או מתמודדות עם קשיים. גם בלטביה, תוכנית ויזת הזהב נתנה הזדמנות לעשירים לרכוש תושבות, בהתאם לדרישות השקעה ספציפיות. כעת, הרשויות הלטביות הודיעו כי המדינה מתכוונת לזנוח את תוכנית ויזת הזהב, בדגש על כך שהאיסור יחול על אזרחי רוסיה ובלארוס.

איחוד האמירויות: מקלט לכוכבי בוליווד

גם בצד השני של העולם הדלת פתוחה למשקיעים עשירים. בשנת 2019 השיקה איחוד האמירויות תוכנית להענקת אשרת שהייה לחמש שנים לכל מי שמשקיע 1.4 מיליון דולר באזור, ואשרה לעשר שנים למי שמשקיע 2.7 מיליון דולר בקרנות או בחברות של האמירויות. התוכנית נועדה לעזור לתמוך בכלכלת המדינה בעקבות השפעות הקורונה.
התוכנית התגלתה כפופולרית בקרב הודים עשירים, כולל כמה מכוכבי בוליווד, שניצלו את תנאי המיסוי הקלים של דובאי. אוליגרכים רוסים, לפי הדיווחים, משקיעים גם הם בנדל"ן בדובאי. לפי הניו יורק טיימס, לפחות 38 אנשי עסקים בעלי קשרים עם ולדימיר פוטין החזיקו בבעלותם אחוזות בשווי של למעלה מ-318 מיליון דולר בדובאי.

גם בארצות הברית, הידועה במדיניות ההגירה הנוקשה שלה, קיימת תוכנית ויזה מוזהבת, המאפשרת קבלת אשרה עבור השקעה. בעלי הון המעוניינים באזרחות אמריקאית יכולים להגיד בקשה לויזה EB-5, המבטיחה מעמד תושבות למי שמשקיע מאות אלפי דולרים בארצות הברית.

ישנן שתי דרכים למשקיעים לקבל את מעמד התושבות: אחת היא להשקיע בחברה אמריקאית המעסיקה לפחות 10 אמריקאים, והשנייה היא השקעה ב"מרכז אזורי" - פרויקט שאושר על ידי שירותי ההגירה והאזרחות האמריקאיים, במטרה לייצר חיבור בין משקיעים בינלאומיים למפתחים מקומיים הזקוקים למימון. פרויקט ההדסון יארדס בניו יורק היה מרכז אזורי כזה, ו-1.2 מיליארד דולר מהמימון שלו הגיע ממשקיעי EB-5.
בחודש שעבר הגיעו המחוקקים בקונגרס להסכם רפורמה ואישור מחדש של תוכנית הוויזה EB-5. השינויים כללו הגדלת ההשקעה הנדרשת באזורי אבטלה גבוהים מ-500 אלף שנדרשו עד כה ל-800 אלף דולר, ותוספת של 50 אלף דולר למיליון שנדרש בפרויקטים אחרים. השינויים כוללים גם הגברת המעקב אחר התוכניות וסינון מפורט של בקשות על ידי המחלקה לביטחון פנים.

עוד כתבות

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר