גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לראשונה בישראל: אוניברסיטת בן גוריון מושכת השקעות מנפט ומפחם

במטרה ליישר קו עם הדוחות המדעיים בנוגע למשבר האקלים, אוניברסיטת בן גוריון תסיט השקעות מפחם ונפט לטובת אנרגיה מתחדשת • בעתיד תבחן את כלל תיק ההשקעות בראי אקלימי • נשיא האוניברסיטה: "משבר האקלים הוא אתגר שמשפיע על כולנו"

מפעלים מזהמים. חברות שלא נערכות לצמצום הפליטות לא יזכו לאשראי בקרב משקיעים / צילום: Shutterstock
מפעלים מזהמים. חברות שלא נערכות לצמצום הפליטות לא יזכו לאשראי בקרב משקיעים / צילום: Shutterstock

אוניברסיטת בן גוריון בנגב היא המוסד האקדמי הראשון בישראל שמתחייב למשוך את השקעותיו מדלקי מאובנים בשל תרומתן למשבר האקלים, ולנהל אותן במכשירי השקעה הפועלים לפי עקרונות ה־ESG (סביבה, חברה וממשל תאגידי) ־ לצד הגדלת ההשקעות באנרגיות מתחדשות. הוועד המנהל של האוניברסיטה נטל את ההחלטה בתום בחינה של תיק ההשקעות, בסך 3 מיליארד שקלים, שנמשכה כשנה וחצי בהתאם לדרישה גוברת של מדענים, הקוראים למוסדות אקדמיים לפעול באופן המשקף את הממצאים הנוגעים למשבר האקלים.

באוניברסיטה מבצעים כעת מיפוי של כלל ההשקעות, כדי לבדוק כמה כסף יידרש להסיט. בתחילה, יוסטו בהדרגה ההשקעות בחברות שעיקר הפעילות שלהן בתשתיות פחם ונפט. בהמשך, ייבחנו גם ההשקעות בגז.

"בשלב הזה העברנו הנחיה לוועדת ההשקעות, והיא צריכה לבוא עם תוכנית מפורטת ולהראות איך ובתוך כמה זמן, עם אבני דרך משמעותיות, משנים את תמהיל ההשקעות", מספר ירום אריאב, יו"ר הוועד המנהל של האוניברסיטה ומנכ"ל משרד האוצר לשעבר.

"בתוך כשלוש שנים אנחנו נראה שינוי משמעותי בתיק ההשקעות שלנו: נסיים את השקעותינו בדלקי מאובנים וננהל השקעות לפי מדיניות ESG. בשלב הראשון אנחנו נמנעים מחברות פחם ונפט, אבל נתקדם בהדרגה גם בכיוון של גז. ככלכלן שחושב על עתיד כדור הארץ, אני חושב שזה דבר נכון לעשות. יש מחקרים שמראים שמי שמאמץ מדיניות ESG לא נפגע בתשואות. זו אמירה כלכלית וערכית. הנושא של שינויי אקלים הוא השפעה חיצונית שמשפיעה עלינו, בלי שאנחנו מודעים לזה ביום־יום. בגלל זה צריך כאן צעד אקטיבי וזה מתיישב עם תפיסה כלכלית נכונה".

אוניברסיטאות אחרות עדיין נמנעות מהצעד

אוניברסיטאות אחרות בארץ, שמקבלות תרומות מתעשיות דלקי המאובנים ומחברות מזהמות, סירבו עד עתה לדרישות של סטודנטים וחוקרים בכירים לבחון מחדש את מדיניות ההשקעות בתחום. עם זאת, אוניברסיטאות בעולם החלו להתחייב בשנתיים האחרונות לשנות את תמהיל ההשקעות שלהן בהתאם לסיכונים האקלימיים הגוברים. כך, למשל, אוניברסיטת הרווארד (האוניברסיטה העשירה בעולם) הודיעה שלא תשקיע יותר בדלקי מאובנים, מפני ש"שינויי האקלים הם האיום המשמעותי ביותר הניצב מול האנושות". כך עשו גם אוקספורד, קיימברידג', בראון, קורנל ואוניברסיטאות נוספות.

ובישראל, אוניברסיטת בן גוריון הקימה במרץ אשתקד את בית ספר לקיימות ושינויי אקלים, שבו מתמקדים חוקריה בתחומי המדבור, האנרגיה והקיימות, ובוחנים את שינויי האקלים בפריזמה מדברית, תוך שיתוף פעולה עם חוקרים מהעולם. כצעד משלים לכך, נשיא האוניברסיטה, פרופ' דניאל חיימוביץ', מסביר כי ההחלטה הנוגעת להשקעות עומדת בהלימה לעקרונות שלה. "לא מספיק להקים בית ספר לשינויי אקלים. אם מקבלים החלטה, צריך לעמוד מאחוריה בכל המובנים", הוא מציין. "בן גוריון אמר שצריך לפעול בנחישות ובאומץ, וכך אנחנו עושים. ההתמודדות עם משבר האקלים הוא אתגר שמשפיע על כולנו. אנחנו חייבים להתוות את הדרך לשינוי. אי אפשר לומר ‘זה בלתי אפשרי'. אם החוקרים שלנו בוחנים כיצד שינויי האקלים משפיעים על בריאות הציבור ואיך משתנות מערכות כדור הארץ בשל הפעילות האנושית, ההתנהלות שלנו צריכה להיות בהתאם".

משמעות הצעד של אוניברסיטת בן גוריון היא הסטה של מיליוני שקלים, לאחר הרעיון שהועלה על ידי נשיא האוניברסיטה וחברי סגל מצוות אקלים ב"קמפוס ירוק". "ועדות ההשקעות הן מאוד שמרניות מטבען. בהתחלה הייתה סקפטיות", מסביר פרופ' חיימוביץ'. "הראנו להם מה קורה בעולם, הראנו שאין סתירה בין רווח ושינוי מדיניות ההשקעות. צריך לומר: גם אם נפסיד פרומיל, לא הכל זה כסף. הכסף הוא אמצעי, לא מטרה. ירום אריאב דיבר איתם, הבאנו אנשי השקעות ובחנו את הדברים היטב. אנחנו יודעים שעידן דלקי המאובנים לא יסתיים מחר, אבל אנחנו נאמנים לערכים שלנו".

"רוצים שהאוניברסיטה תשמש דוגמה"

פרופ' חיימוביץ' מדגיש כי מדובר במהלך משלים לחזון האוניברסיטה. "אנחנו פועלים כדי להפוך את האוניברסיטה למקום שמשמש דוגמה. הצבנו יעדי אפס פסולת לסוף העשור, אנחנו נתקין פאנלים סולריים היכן שאפשר כך ש־30% מהחשמל שלנו ייוצר באמצעות אנרגיה מתחדשת. מהלכים אלו טובים לסביבה ולכלכלה, כי הם הולכים לשלם את עצמם. יש לנו באוניברסיטה חברות מעוררות השראה שגורמות להפחתת פחמן והולכות לשנות את העולם עם המצאות מדהימות. בבן גוריון אנחנו רוצים להיות חלוצים".

מדעני הפורום הבינלאומי לשינויי אקלים של האו"ם (IPCC), הזהירו בדוח שפורסם בשבוע שעבר כי בניגוד להצהרות פוליטיקאים ברחבי העולם, האנושות נמצאת בדרך לכישלון בהתמודדות עם פליטות גזי החממה. כדי לעמוד ביעד התחממות של מעלה וחצי, סף הנחשב לבטוח עבור האנושות ־ יש להוריד את הפליטות במחצית עד סוף העשור ולאפסן עד סוף המאה. אולם, בפועל, לפי ההתחייבויות הנוכחיות, הפליטות יעלו ב־14% עד סוף העשור, והטמפרטורה תזנק ב־3.2 מעלות לסף מסוכן במיוחד, עד סוף המאה.

השלכות השימוש בדלקי מאובנים הן רחבות: לא רק זיהום אוויר האחראי למותם של מליונים מדי שנה, אלא נזקים כבדים למערכות אקולוגיות ואקלימיות. בזמן שהטמפרטורה הממוצעת עלתה ב־1.1 מעלות מאז התקופה הטרום תעשייתית בשל הפעילות האנושית, הפחם לבדו אחראי ל־0.5 מעלות צלזיוס מאותה התחממות, המונעת בעיקר בשל השימוש בדלקי המאובנים.

מדינות העולם מסבסדות את הדלקים המזהמים

המדענים מזהירים כי האנושות צריכה להפחית משמעותית את השימוש בפחם, נפט וגז, שמהווים 78% מפליטות גזי החממה. כך הזהירה גם סוכנות האנרגיה הבינלאומית שהבהירה כי כדי לעמוד ביעדי הפחתת הפליטות, אסור להקים תשתיות חדשות של דלקי מאובנים כבר השנה ולהשקיע 4 טריליון דולר בעשור הקרוב במעבר לאנרגיה מתחדשת. עם זאת, לפי קרן המטבע הבינלאומית, מדינות העולם מעניקות סבסוד של 11 מיליון דולר לתעשיית הדלקים המזהמים בכל דקה.

לכן, לארגוני הסביבה הצטרף לאחרונה גם האו"ם, הקורא למדינות, בנקים וגופים פרטיים להסיט השקעות מדלקי מאובנים, כדרך האפקטיבית ביותר להילחם במשבר האקלים, שכן גם אם מדובר ברווחים לטווח קצר ־ השקעה בהם תוביל להפסדים כלכליים ומצב חירום אקלימי בעתיד.

מזכ"ל האו"ם, אנטוניו גוטרש, אמר לאחרונה כי "השקעות בדלקי מאובנים הן טירוף מוסרי וכלכלי". מתוקף כך, גובר הלחץ על האוניברסיטאות בעולם להסטת השקעות, בזמן שבמחקרים שלהן משתקף מצב החירום האקלימי. סטודנטים מאוניברסיטאות ייל, MIT, פרינסטון וסטנפורד הגישו תביעה משפטית במטרה לחייב את האוניברסיטאות לסיים את הקשרים הפיננסיים עם תעשיית הדלקים, המממנת מצידה גם מחקרים באוניברסיטאות, באופן המונע מחקר נטול קונפליקטים.

חברי צוות אקלים בקמפוס ירוק בבן גוריון, בירכו על החלטת הוועד המנהל. ד"ר אבנר גרוס, ראש צוות אקלים וחבר בית הספר לקיימות ושינויי אקלים, אומר כי "אם לא נפסיק לחלוטין את השימוש בדלקי מאובנים כבר בעשורים הקרובים, כדור הארץ יתחמם במעל 3 מעלות. התחממות קטסטרופלית שלא נראתה בתקופה שבה חיו בני אדם על הפלנטה. כדי למנוע התחממות קטסטרופלית, 88% מצריכת האנרגיה שלנו צריכה עד סוף המאה להיות ממקורות שאינם מאובנים: השימוש בפחם צריך להיחתך ב־95%, נפט ב־60% וגז ב־45% עד 2050. לכן, הסטת השקעות מדלקי מאובנים והשקעת כספים בפתרונות אקלימיים, הן צעד בעל חשיבות גדולה לפתרון משבר האקלים".

ד"ר ניר ברק, מהמחלקה לפוליטיקה וממשל חוקר פוליטיקה סביבתית בערים, מוסיף כי הפוליטיקאים לא מימשו את התחייבויותיהם עד כה, ולכן לאוניברסיטאות ולגופים המנהלים השקעות ישנה חשיבות גדולה. "כבר יותר מדי שנים אנחנו עדים לאוזלת היד של מדינות בקידום מדיניות אפקטיבית במיטיגציה ואדפטציה לשינוי אקלים", הוא מסביר. "אך במחקר שלי אני רואה שערים שונות ברחבי העולם נוקטות יוזמה, מייצרות ערוצים חלופיים לפעולה, ומקדמות בעצמן מדיניות אקלימית אפקטיבית בערים. יותר ויותר ערים מסיטות השקעות מדלקים מחצביים: ניו יורק, פריז, לונדון, ברלין, קופנהגן, ריו דה ז'נרו, קייפ טאון ועוד. ערים ואוניברסיטאות לא יכולות להחליף את המדינה, אך גופים כאלה כן יכולים לסמן את סוג השינוי הנדרש".

בפורום כסף נקי קוראים לאוניברסיטת בן גוריון להוסיף יעדים ברורים להסטת השקעות מגז. הרכבו העיקרי של הגז הוא מתאן, גז חממה עוצמתי פי 84 מפחמן דו חמצני, האחראי לכשליש מההתחממות גלובלית. לדברי הפורום, "אנחנו מברכים על ההחלטה של אוניברסיטת בן גוריון להסיט השקעות מדלקים מאובנים ולהוביל את התחום בישראל. עם זאת, מאכזב שהאוניברסיטה בחרה להפריד בין גז לדלקים מאובנים אחרים. אנחנו קוראים לאוניברסיטאות בישראל להרים את הכפפה ולהצטרף ל-178 אוניברסיטאות מובילות בעולם ולהסיט השקעות באופן מלא מפחם, נפט וגז".

עוד כתבות

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שלפיהם ייקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית משרדי עורכי הדין הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסך-הכול 312 עורכי דין

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שיאים חדשים בוול סטריט בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עולה ב-0.5% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● מגמה חיובית באירופה

מוצרי שסטוביץ על מדפי סופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים