גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יונדאי, טויוטה וקיה מובילות במסירות רכב ברבעון הראשון, אך מצפים להן קשיים בהמשך הדרך

הרבעון הראשון של השנה הסתיים עם העמקת הדומיננטיות של המובילות בישראל, אך השיבושים הלוגיסטיים והמעבר לרכב החשמלי מגבירים את האיום על מאגרי הרווח המסורתיים ● כתוצאה מכך, הדימוי של שוק הרכב המשומש משתנה, והשחקניות מזהות בו את הפוטנציאל הרווחי

סניף רכב יונדאי / צילום: איל יצהר
סניף רכב יונדאי / צילום: איל יצהר

נתוני מסירות הרכבים החדשים של הרבעון הראשון נחשבו בעבר אינדיקטור אמין לגבי שנת המכירות כולה. אבל כיום, האינדיקטור הזה משקף בעיקר את העבר ולא את ההווה המורכב ובוודאי שלא את העתיד.

קחו למשל את נתוני המסירות של הרבעון הראשון של 2022 - קצת יותר מ-90 אלף כלי רכב חדשים עלו על הכביש ברבעון ולמרות שזו ירידה של כ-10% לעומת הרבעון הראשון אשתקד, היא אינה חורגת מהתנודתיות הנורמלית. אולם עיון לעומק הנתונים מגלה שחוסר האחידות בתמונת המכירות הולך ומעמיק, ומותגים רבים ניצבים כיום בפני דעיכה של מאגרי הרווחיות.

המובילות מחזיקות ב־50% מסך המסירות

הנתון הבולט ביותר במסירות ברבעון הראשון הוא העמקת הדומיננטיות של שלושת המותגים המובילים - יונדאי, טויוטה וקיה. שלושת המותגים הללו בלבד הגדילו את הנתח שלהם ברבעון הראשון ליותר מ-50% מסך המסירות בענף, ושבעת המותגים הראשונים בטבלת המכירות תפסו ביחד כ-70% מהמסירות.

שלושת המותגים המובילים נהנו ברבעון הראשון משני יתרונות מרכזיים. היתרון הראשון היה מלאים גדולים של דגמים היברידיים, שיובאו ושוחררו מהמכס בסוף השנה שעברה, כדי להקדים את העלאת מס הקנייה על מכוניות היברידיות בינואר השנה. כאשר המלאים הללו יסתיימו, וזה כבר קורה, יאבדו שלושת המותגים הללו מוקד רווחים חשוב.
במקביל, הם צפויים לאבד את היכולת להעניק לציים את ההנחות המשמעותיות על ההיברידיות, שסייעו להם לשמור על דומיננטיות בשוק בעשור החולף. כרגע לפחות הם לא יכולים לסגור את הפער באמצעות דגמים חשמליים, בשל רמת מחירים גבוהה משמעותית של דגמים אלו ובשל היעדר זמינות מלאים אצל היצרנים.

היתרון השני שסייע למובילי המכירות לחזק את כוחם ברבעון הראשון של 2022, היה הצלחתם לקבל מלאים זמינים מהיצרנים. הנתונים מלמדים שגם קבוצת יונדאי מוטורס, עם המותגים יונדאי וקיה, וגם טויוטה, סיפקו ליבואנים שלהם בישראל כמויות גדולות יותר אף מאלה של הרבעון הראשון בשנה שעברה.

לשם השוואה, סקודה, הנציגה האירופאית בחבורת הצמרת, ספגה ירידה של כ-40% ברבעון הראשון בשל מחסור במלאים ואילו סיאט, אחותה לקבוצת פולקסווגן, מחקה 68% מהמסירות הרבעוניות. גם סוזוקי, אחד המותגים היציבים והמבוקשים בישראל, ספגה ירידה של 13%.

גם השוק הקוריאני מתמודד עם קשיים

כפי שאמרנו בפתיחה, הנתונים הללו משקפים את העבר ולא את העתיד, וגם למותגים המובילים מחכה דרך משובשת בהמשך. טויוטה הורידה לאחרונה את תחזית הייצור השנתית שלה בשל שיבושים לוגיסטיים מתמשכים. בארצות הברית למשל היא סיימה את הרבעון הראשון עם ירידה חסרת תקדים של 13% במכירות, שכולה נובעת מצד ההיצע.
גם היצרנים הקוריאנים, שסיפקו עד כה כמויות מרשימות לשוק הרכב הישראלי למרות התהפוכות בתעשייה, מתמודדים כיום עם קשיים בשוק הקוריאני. הבעיה העיקרית של קוריאה כרגע, מלבד המחסור "הרגיל" בצ’יפים, היא תלות גדולה בספקי רכיבים סינים, שהפעילות שלהם משובשת בשל סגרי הקורונה. כתוצאה מכך, שוק הרכב הדרום קוריאני סיים את הרבעון הראשון עם ירידה חדה של 21% במסירות ועם ירידה של כ-7.1% ביצוא הרכב החדש. אלה נתונים שלא ראינו אפילו בשיא גל הקורונה.

 

העיתונות הקוריאנית מדווחת שלמעלה מ-100 אלף כלי רכב, שכבר יוצרו עבור שווקי היצוא, נערמים כיום במגרשי האחסון של היצרנים בקוריאה בשל מחסור ברכיבים שנדרשים להשלמתם, וגם מפעלי הייצור של יונדאי וקיה ברחבי העולם סובלים מהשיבושים. זאת, במקביל ללחץ גובר של הלקוחות בקוריאה להקדים את מועדי האספקה לשוק המקומי.

לפיכך, ספק אם יונדאי וקיה יוכלו לשמור ב-2022 על יתרון האספקה ועל קצב המכירות של השנה שעברה. גם מאזדה נמצאת כרגע על הסף של מעבר למנועים "ירוקים" יותר, שמן הסתם יהיו יקרים יותר וגם יזכו לביקוש מוגבר באירופה, מה שעשוי לבשר על הקטנת המלאי לישראל.

עד כה הפגינו השחקנים בשוק הרכב הישראלי יכולת מרשימה להסתגל לתהפוכות השוק. ניתן ללמוד על כך מהעלייה המרשימה ברווחיות של יבואניות הרכב וחברות הליסינג הציבוריות, שהוצגה בדוחות הכספיים השנתיים ל-2021.

אבל הנוסחה של "פחות מכירות, יותר רווחים" בשוק הרכב החדש, עלולה להשתבש אם אספקת המלאים תמשיך להתכווץ. במקביל, המעבר המואץ לרכב חשמלי מהווה איום בטווח הארוך על ההכנסות העשירות משירות וחלפים.

כתוצאה מכך, מחפשים כיום בענף "מאגרי רווחים" חדשים לפיתוח. דרך פופולרית אחת היא השגת מותגי רכב חדשים מסין, אם כי לאחרונה גם האספקה שלהם משובשת מאד. אחרים פונים להשקעות שאינן משיקות ישירות ליבוא רכב וליסינג, והדוגמה הבולטת היא הקרב על רכישת השליטה ב"אגד" שהסתיים השבוע בזכיית קרסו.

המשומשות חוזרות למרכז הבמה

יש גם שחקנים שממקדים כיום את תשומת ליבם ב"מאגרי רווחיות" ותיקים וזנוחים, שהפוטנציאל שלהם עדיין רחוק ממיצוי. שוק הרכב המשומש הוא אחת הדוגמאות לכך. שוק זה נחשב בעבר למעין "שירות הכרחי", שתומך בפעילות הטרייד-אין והליסינג התפעולי. אבל הדימוי הזה משתנה כיום במהירות בגלל כמה סיבות.

ראשית, הביקוש לרכב משומש בארץ ובעולם גובר כתוצאה מהמחסור ברכב חדש. הסיבה השנייה היא כניסתם של כלים אנליטיים, מבוססי בינה מלאכותית ו-BIG DATA, שמאפשרים לשחקנים הממוסדים להגיע אל קונים ומוכרים בשוק בצורה יעילה הרבה יותר ממה שהיה בעבר, ולחזות בצורה מיטבית את הפוטנציאל הכלכלי של רכב משומש.
הסיבה השלישית לשינוי הדימוי של שוק הרכב המשומש היא הכמות האדירה של עסקאות מכר/רכש ישירות ממוכר-למוכר (C2C) בשוק המשומשות, שהן בבחינת מאגר רווח "מבוזבז" עבור השחקנים הממוסדים בענף. הן בכל הנוגע לגזירת קופון מהעסקה עצמה והן בכל הנוגע לרווח פוטנציאלי ממימון שלה.

בחו"ל כבר נכנסים כיום שחקני ענק גלובאליים לתחום. גוגל "גילתה" לאחרונה את שוק המשומשות והחלה להעניק בארה"ב שירותים מתוחכמים לחיבור בין מוכרי רכב משומש פרטיים וממוסדים. באירופה חברות מתפתחות, דוגמת CAZOO, מחוללות מהפך בשיטות רכש/מכר הרכב המשומש ואלה רק דוגמאות.

והשינוי לא פוסח גם על ישראל. יבואן, שעוסק כיום בפיתוח מואץ של התחום, אמר לגלובס כי "בישראל יש כל שנה מאות אלפי עסקאות ברכב משומש בין לקוחות פרטיים, שבעבר לא היה כלכלי להגיע אליהן בשל העלויות. כיום, כשהרווח ממכירה/מימון של משומשות עולה לעיתים על הרווח מעסקאות רכב חדש, זהו מקור רווחיות עם פוטנציאל משמעותי".

הרכב החשמלי עשוי להוריד בעתיד את הביקוש לרכבי בנזין משומשים אבל לפחות בטווח הנראה לעין, הביקוש לרכבים הרגילים עדיין חזק מתמיד.

עוד כתבות

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נמוך מהתחזית: רק 175 אלף משרות התווספו לשוק בארה"ב באפריל

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● מניית אפל עולה במסחר המוקדם ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● בשעה 15:30 (שעון ישראל) יפורסם דוח התעסוקה בארה"ב לחודש אפריל ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"