גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סחבת שלא נגמרת: ארבעה תיקים בעלי חשיבות ציבורית שמתמשכים ללא הכרעה

משפט הצוללות נמצא בראשיתו, שלב ההגנה בפרשת רונאל פישר טרם נקבע, הערעור בתביעה הנגזרת נגד דסק"ש מתעכב, וההליך נגד חברת התרופות סאנופי נמשך כבר עשור ● על אף שהדיונים המשפטיים בתיקים הללו החלו לפני זמן רב, הם עדיין רחוקים מסיום ● גלובס בעקבות הסחבת המשפטית

מתמשכים ללא הכרעה: תיק הצוללות, התיק הפלילי נגד פישר ונגזרת נגד דסק"ש / צילום: כפיר זיו, יוסי זמיר, עינת לברון, מוטי קמחי (ynet)
מתמשכים ללא הכרעה: תיק הצוללות, התיק הפלילי נגד פישר ונגזרת נגד דסק"ש / צילום: כפיר זיו, יוסי זמיר, עינת לברון, מוטי קמחי (ynet)

נתונים שפרסמה לאחרונה הרשות השופטת גילו כי 25 אלף תיקים מתנהלים בבתי המשפט מעל שלוש שנים, כאשר גם בפרקליטות ובמשטרה המצב בעייתי. הסחבת פוגעת בכולם: חלשים וחזקים. לפי הבנק העולמי, היא מקשה על אכיפת חוזים, וזה לא המחיר היחיד. הנתונים הללו הם הבסיס לפרויקט מיוחד שהושק בגלובס, ובמסגרתו ננסה להתמודד עם החסמים והפתרונות. נתקלתם בסחבת? כתבו לנו
i-can-help@globes.co.il

בשנים האחרונות נדונו בין כותלי בית המשפט תיקים בעלי חשיבות ציבורית רבה. גלובס חזר לארבעה תיקים, שניים בתחום הפלילי ושניים בתחום האזרחי, שעדיין לא התקבלה בהם הכרעה סופית: תיק הצוללות, פרשת רונאל פישר, הבקשה לאישור נגזרת נגד דסק"ש והתביעה נגד חברת התרופות סאנופי. כמה זמן מתנהל כל אחד מהתיקים הללו, מה השתנה בחודשים האחרונים, ומה מעכב את סיומם?

פרשת הצוללות: כמעט שנה של דיונים מקדמיים

במאי 2021 הוגש כתב אישום בעקבות רכישת הצוללות מגרמניה על-ידי ישראל, תיק שהסעיר את המדינה. מיקי גנור, מי שהיה המתווך מטעם חברת הספנות טיסנקרופ, הועמד לדין לאחר שחזר בו מהסכם עד מדינה, לצד המשנה לראש המל"ל דאז, אבריאל בר-יוסף; מנהל לשכת ראש הממשלה לשעבר, דוד שרן; ובכירים נוספים. לנאשמים מיוחסות עבירות חמורות של שוחד ומרמה.

11 חודשים חלפו מאז הוגש כתב האישום, וההליך עדיין נמצא בראשיתו, ולא נקבעו מועדים בהם יוצגו הראיות. בחודשים הקרובים ההליכים המקדמיים צפויים להימשך: ביוני 2022 הסנגורים יגישו את טענותיהם בחומרי החקירה בתיק, וחודש לאחר מכן ייקבע מועד לדיון בהן. בדיון האחרון, סגן נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב, בני שגיא, החליט להעביר את הליך הצגת הראיות לשופטת טלי חיימוביץ.

בעיה נוספת בתיק הצוללות נוגעת לסיקור שלו. התיק החסום במערכת "נט המשפט" מטעמים ביטחוניים לבקשת הפרקליטות, והבקשה של כלי התקשורת לפתוח את הדיונים עדיין לא נדונה. אומנם הפרקליט המטפל בתיק הסכים לפרסם פרוטוקולים של דיונים שהתקיימו, אך חסימת התיק פוגעת באפשרות לסקר אותו.

דוברות הרשות השופטת מסרה לגלובס בתגובה: "היקף חומר החקירה בתיק זה הוא עצום וכולל מאות קלסרים. בנוסף, תהליך הסיווג הביטחוני המיוחד שצריך לעבור כל סנגור שמייצג בתיק, נמצא רק כעת בשלבי סיום".

פרשת רונאל פישר: לאחר שבע שנים - הצעה לגישור ודשדוש במקום

בחודש הבא יחלפו שבע שנים מאז הוגש כתב האישום נגד הפרקליט רונאל פישר ופרקליטת מחוז תל אביב לשעבר, רות דוד. במהלך המשפט העידו עשרות עדים בפני השופט משה סובל, ונכתבו עשרות אלפי עמודי פרוטוקולים. במשך תקופה ארוכה התיק מצוי בסוף פרשת התביעה ומדשדש במקום.

לאחרונה עלתה הצעה מצד ההגנה להעביר את התיק לגישור בפני סגן נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב, השופט שגיא, המוכר כמי שיודע לפתור תיקים קשים ומורכבים. ההצעה הגיעה לשולחנו של פרקליט המדינה עמית איסמן, שדחה אותה בטענה כי מדובר בתיק השייך למחוז אחר, אך לא התנגד לגישור. יש לציין כי בעבר התקיים גישור בתיק, אך הוא לא צלח.

פישר מואשם שקיבל מקצין המשטרה ערן מלכה מידע מחקירות משטרתיות אודות לקוחותיו. לפי כתב האישום, המידע הועבר לצדדים שלישיים בעבור תשלום, שבו התחלקו פישר ומלכה.

רות דוד, שהייתה שותפתו של פישר במשרד עורכי הדין, מואשמת בשלושה אישומים, בשיבוש מהלכי משפט ובקבלת נכסים שהושגו באופן בלתי חוקי.

בחודשים האחרונים הפרקליטות סיימה לזמן את העדים מטעמה, אך בית המשפט לא עבר לפרשת ההגנה, השלב שבו מעידים הנאשמים ועדים מטעמם, ובו פישר צפוי לעלות לדוכן. העיכוב נובע בעקבות שלל בקשות מצד ההגנה ובקשה של התביעה להגיש תוצרים מהטלפונים הניידים של עדי המדינה בתיק.

יש לציין כי התקיימו כבר שישה דיונים בין פברואר לאפריל בנוגע לבקשות השונות, ודיונים נוספים צפויים להתקיים בהמשך. עם זאת, בית המשפט עדיין לא קבע מועדים לפרשת ההגנה, שצפויה להימשך חודשים ארוכים בעצמה.

בינתיים, הסנגורים של פישר עדיין בוחנים את האפשרות לזמן את עדי המדינה בפרשה פעם נוספת. אם אכן יוחלט להשיבם לדוכן הנאשמים, עדותם תשמע פעמיים בשבוע במהלך חודש מאי.

מהרשות השופטת נמסר בתגובה: "בתיק מתקיימים דיונים רציפים. רק השבוע התקיים דיון על תוצרי הטלפונים הניידים של עדת המדינה ושל מר מלכה. החל מחודש מאי יתקיימו ברציפות פעמיים בשבוע חקירות משלימות של עדת המדינה ועדים נוספים ככל שיתבקש. עד לתחילת יוני יוגשו כל בקשות ההגנה שעניינן הגנה מן הצדק, ואין להשיב לאשמה".

פרשת דסק"ש: כמה זמן לוקח לקיים דיון בערעור?

במרץ 2021 הגיש אמיר ברוט, בעל מניות בחברת דיסקונט השקעות (דסק"ש), ערעור לבית המשפט העליון, לאחר שנדחתה בקשתו לתביעה נגזרת נגד החברה ובעלת השליטה. הדיון בערעור נקבע בתחילה לאפריל 2022, אך נדחה לדצמבר 2022 - שנה ותשעה חודשים לאחר הגשתו.

לטענת ברוט, דסק"ש חילקה בניגוד לחוק דיבידנד בסכום של 100 מיליון שקל. התביעה שהוגשה תחילה במאי 2019 למחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בתל אביב, התנהלה בפני השופט חאלד כבוב, ותוך כשנה וחצי ניתנה ההכרעה.

מדובר בהכרעה חשובה לשוק העסקי, במסגרתה השופט כבוב קבע כי דיבידנדים יחולקו לפי מבחן רווח טכני, כלומר לפי יתרת העודפים של החברה שנצברו בשנתיים האחרונות. עם זאת, קבע כבוב, הדירקטוריון יצטרך להתחשב בדוחות כספיים עתידיים רק במקרה בו התקיים אירוע מהותי המשפיע על מצבה של החברה, שלא מאפשר הסתמכות על הדוחות שפורסמו בעבר.

מהרשות השופטת נמסר בתגובה: "התיק נפתח במרץ 2021 וקבוע לדיון בתאריך 29.12.2022. זאת, בהיעדר דחיפות מיוחדת לכך שמדובר בתיק שעניינו בחלוקת דיבידנדים בחברה. דחיית הדיון שנקבע במקור לחודש אפריל 2022 נעשתה מטעמי יומן בית המשפט".

אוניפארם נגד סאנופי: 11 שנים ארוכות של מחלוקת

ביולי 2011 הוגשה תביעה על-ידי חברת התרופות אוניפארם נגד סאנופי, בטענה כי ענקית התרופות הטעתה את רשם הפטנטים בעת הארכת הפטנט (תקופת הבלעדיות במכירה ושיווק) על תרופת פלוויקס, המונעת התקפי לב ושבץ. לטענת אוניפארם, המטרה של סאנופי הייתה לעכב את כניסת המתחרים לשוק התרופות.

התביעה, שהחלה לפני 11 שנים בבית המשפט המחוזי, נמשכת עד היום בבית המשפט העליון. לאחרונה החליטה הנשיאה אסתר חיות לקיים דיון נוסף בסוגיה, ולבחון האם חברת תרופות עיכבה כניסת מתחרים לשוק באמצעות העברת מידע שגוי לרשם הפטנטים, מה שמהווה פגיעה בדיני התחרות.

על אף הכחשותיה של חברת התרופות, בשנת 2016 קבע השופט עופר גרוסקופף כי סאנופי אכן הטעתה את רשם הפטנטים במטרה לעכב את כניסת המתחרה לשוק, וחייב אותה לשלם 2.6 מיליון שקל.

סאנופי ערערה לעליון, אך חמש שנים לאחר מכן הערעור נדחה. השוםט חנן מלצר אומנם אישר שהייתה הטעיה של רשם הפטנטים, אך קבע כי היא אינה קשורה לכוח המונופוליסטי של סאנופי כנדרש בחוק התחרות, ולכן הוא לא הופר.

באוגוסט 2021 פנה באופן חריג היועמ"ש דאז, אביחי מנדלבליט, בבקשה לקיים דיון נוסף. סאנופי, המיוצגת על-ידי עו"ד ליעד וטנשטיין, הגישה בקשה דומה. מנדלבליט טען כי מדובר בסוגיה בעלת חשיבות רבה למשק ולצרכן הישראלי, בשל הריכוזיות הענפית הגדולה בישראל. הנשיאה חיות קיבלה את הבקשה, והדיון נקבע ליולי 2022.

תגובת דוברת הרשות השופטת: "בשים לב לפרק הזמן הממושך שעבר מתחילת ניהול ההליכים בנושא, נקבע בהחלטה כי ’המזכירות תקבע את ההליך לדיון ככל הניתן לפני פגרת הקיץ בשנה זו’. בעקבות זאת נקבע ההליך לדיון ליום 26.7.2022".

התנצלות וגילוי מלא: בידיעה זו הופיעה  במקור בטעות תמונה של רוני בירנבוים, שאינו צד לאיזה מההליכים שאליהם מתייחסת הכתבה. הסרנו את התמונה ואנו מתנצלים על כך.

עוד כתבות

בנק ישראל / צילום: אורית דיל

הנגיד צופה אינפלציה של 2% בשנה הבאה, ומסמן: נסללה הדרך להורדת ריבית

בהתאם לצפי המוקדם, בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה על רמה של 4.5%, בפעם ה-12 ברציפות ● ברקע ההחלטה: למרות התחזקות השקל והירידה בפרמיית הסיכון, בנק ישראל החליט כי האינפלציה לא מאפשרת עדיין להפחית את הריבית ● הנגיד פרופ' אמיר ירון אותת כי יהיו מספר הורדות ריבית בשנה הקרובה, אך ציין גורמים שעשויים לעכב זאת, בהם הגידול בביקוש לשכירות בשל המלחמה

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

הזמר עומר אדם (במרכז) עם המנכ''ל משה לארי ומנהל החטיבה העסקית אופיר מורד / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

מלאומי למזרחי טפחות: עומר אדם באירוע של הבנק המתחרה

הזמר עומר אדם הופיע באירוע של בנק מזרחי טפחות  - לאחר שרק לאחרונה, כיכב דווקא בפרסומת של המתחרה בנק לאומי ● ה-SUV החדש של מותג הרכב הסיני Zeekr הושק במתחם ה-VIP של אצטדיון בלומפילד ● וגם: דלויט ישראל מגייסת עובדים למשרות בתחום ה-AI ● אירועים ומינויים

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נתן ווייל, לע''מ

היועמ"שית: הליך הדחתי על־ידי הממשלה בלתי חוקי ופוליטי לגמרי

גלי בהרב־מיארה הגישה את עמדתה באשר לעתירות שהוגשו לבג"ץ נגד הדחתה, בה קבעה כי ההליך הוא בלתי־חוקי ביסודו ● "השיקול המרכזי בבסיס ההחלטה - רצונה של הממשלה להסיר מגבלות על כוחה השלטוני, באמצעות הליך הפסקת כהונה פוליטי", כתבה היועמ"שית

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוסף, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: ap, Mark Schiefelbein

"הממשלה תצטרך למצוא מקורות": נגיד בנק ישראל מזהיר שעשויה להגיע העלאת מסים

בראיון עם פרופ' אמיר ירון, הוא מבקר את המעבר לשיטת החישוב החדשה של הלמ"ס, וכן מתייחס לאפשרות של העלאת מסים, בשל צורכי הביטחון שגדלו, בעקבות המלחמה: "יש פערים מאוד גדולים בין דרישות משרד הביטחון, מול מה שמשרד האוצר מדבר עליו"

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שעלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה–AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

אינטל חיפה. / צילום: Shutterstock

מאות עובדי אינטל יפוטרו בימים הקרובים. מה הם יקבלו בעזיבה?

עשרות עובדי אינטל ישראל קיבלו במהלך היום הזמנות לשימוע ● לפי ההערכה אינטל צפויה לפטר בין 15% ל-20% מעובדי חטיבת הייצור שלה בעולם ועוד אלפים רבים של עובדי מחקר ופיתוח ● אינטל מציעה חבילות פרישה מוגדלות לפורשים מרצון

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מטוס של לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

קבוצת התעופה הגדולה שחוזרת לטוס לישראל, הבשורה והכוכבית

ענקית התעופה לופטהנזה צפויה לחדש את טיסותיה לישראל ב-1 באוגוסט, אך תעשה זאת בצורה מדורגת