גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"נזק בלתי הפיך לחברה": ברק רוזן ואסי טוכמאייר תוקפים את המהלך של כצמן בגזית גלוב

בישראל קנדה וקרן ספרה טוענים שחלוקת מניות גזית גלוב כדיבידנד בעין אינה חוקית, וכי "המטרה האמיתית והברורה היא לבצר את שליטתו של חיים כצמן בחברה" ● פנו במכתב לחברי דירקטוריון נורסטאר: "חשש כבד שפעלתם בניגוד לדין, מתוך ידיעה ברורה או תוך עצימת עיניים שייתכן שהחלטותיכם יגרמו לחברה נזק עצום ובלתי הפיך"

חיים כצמן וברק רוזן / צילום: ק.י
חיים כצמן וברק רוזן / צילום: ק.י

חברת ישראל קנדה וקרן ספרה פותחות בעימות חזיתי מול חברי דירקטוריון נורסטאר שבשליטת חיים כצמן, בעקבות ההחלטתה לחלק מניות של החברה הבת גזית גלוב, כדיבידנד בעין לבעלי מניות נורסטאר. מדובר על חלוקה של כ-14% ממניות גזית גלוב, אשר תקטין את שיעור ההחזקה של נורסטאר בגזית גלוב מ-51% מההון ל-37%.

בד בבד החליט הדירקטוריון כי לקראת חלוקת הדיבידנד, תצא נורסטאר לגיוס הון של כ-166 מיליון שקל בדרך של הנפקת זכויות, כלומר גיוס הון מבעלי מניות קיימים, גיוס שהיקפו עשוי לגדול עד ל-247 מיליון שקל אם ימומשו כל האופציות של נורסטאר מסדרה 21.

במכתב לדירקטורים טוענות ישראל קנדה וקרן ספרה כי מטרתו האמיתית, הגלויה והברורה של חלוקת הדיבידנד וגיוס ההון, היא "לבצר את שליטת חיים כצמן בחברה ולסייע לו לחסום אפשרות להעברת השליטה בחברה לאדם או תאגיד אחרים". לדבריהן, הדבר נעטף בכסות אחרת, מלאכותית ומומצאת, "צבועה בהדר מלכות של נימוקים ושיקולים של טובת החברה ובעלי מניותיה".

עוד לטענתן, דירקטוריון נורסטאר הרחיק לכת בהחלטותיו ופעל בניגוד לדין, תוך הפרת חובות הזהירות והאמונים. ישראל קנדה (חברת נדל"ן בשליטת ברק רוזן ואסי טוכמאייר) היא בעלת המניות השנייה בגודלה של נורסטאר, עם החזקה ב-22.7% בהון, ואילו לספרה (קרן גידור בראשות ישראל מור, דורון ברין ורון סנטור) החזקה של כ-4.5%  בנורסטאר. על פי הערכות, השתיים משתפות פעולה עם בעל מניות נוסף, איש העסקים רמי לוי המחזיק ב-5% מהמניות, כך שבסה"כ מחזיקים השלושה קרוב לשליש ממניות נורסטאר.

מנגד, עומד בעל השליטה חיים כצמן המחזיק ב-28.1% מזכויות ההצבעה ועמו הקבלן יצחק סלע שברשותו 5.2% מזכויות ההצבעה. באחרונה חתמו השניים על הסכם הצבעה, אשר מעניק להחלטות הדירקטוריון תמיכה ודאית של 33.29% מקרב בעלי המניות.

"שוק ההון הבין מיד כי עיתוי ההחלטות במועד הנוכחי ותוכנן של החלטות אלה לחלוטין אינו מקרי, וקשור קשר הדוק למאבק השליטה המתחולל בחברה", מציינות ישראל קנדה וספרה. כראיה לכך, הן מביאות את ירידת מניית נורסטאר בשיעור של כ-4% במהלך ימי המסחר מאז פרסום ההחלטה בתחילת השבוע (ירידות שאף החריפו ביום ד').

שווי השוק של נואסטאר עומד כיום על כ-1.8 מיליארד שקל, לאחר זינוק של כ-60% במניה מתחילת השנה, שיוחס בעיקר להשקעתה המפתיעה של ישראל קנדה, בשלהי חודש ינואר. נכון להיום הושקעו ברכישה כ-330 מיליון שקל, והיא נושאת רווח על הנייר של כמה עשרות מיליוני שקלים.

 


"אופן האישור הוא חפוז ומגמתי"

לטענת ישראל קנדה וספרה, "בחינת ההחלטות לגופן, בעיתויין הנוכחי, באופן אישורן החפוז והמגמתי, מלמדת כי רצון להיטיב עם חיים כצמן אישית, כבעל השליטה בחברה ולפעול על פי האינטרסים שלו כבעל מניות, הוא שהניע דיונכם בהחלטות אלה". זאת, בניגוד לטענת דירקטוריון נורסטאר, בדבר הצורך להיערך לקיפול שכבה בשל שיקולי חוק הריכוזיות.

עוד הן מדגישות כי "מדובר בהחלטות שאין בהן הגיון עסקי וצורך ענייני אמיתי. בנסיבות אלה, מתעורר חשש כבד, כאמור לעיל, כי בהחלטות שקיבלתם, הרחקתם לכת ופעלתם בניגוד לדין, ככל הנראה, מתוך ידיעה ברורה או תוך עצימת עיניים, כי קיימת אפשרות שהחלטותיכם יגרמו לחברה נזק עצום ובלתי הפיך, הפרתם את חובת האמונים וחובת הזהירות כלפי החברה ובעלי מניותיה ופעלתם מתוך אינטרסים זרים - אינטרסים אישיים של חיים כצמן כבעל שליטה - שאין דבר בינם לבין טובת החברה והגיון עסקי לגיטימי".

השתיים מוסיפות, כי "עצם העובדה כי מרשינו, שהינם בעלי מניות מהותיים בחברה, מתנגדים בכל תוקף למהלך שמוצג בנימוקי הדירקטוריון לאישור ההחלטות ככזה שנעשה לטובתם ועבורם כביכול, מהווה ראייה חותכת לכך, שבפועל, אין מדובר במהלך שנועד לטובת החברה או בעלי מניותיה אלא לטובת בעל מניות מסויים (חיים כצמן) ובעיקר כנגד בעלת מניות אחרת (ישראל קנדה) במאבק השליטה המתנהל בין הצדדים. זאת, נוכח העובדה, כי על פי ההסכם שבין מר כצמן לישראל קנדה חלה על האחרונה מגבלה מלהעלות שיעור אחזקותיה בחברה מעל ל-22.6%".


דורשות מהדירקטורים "לפעול לביטול ההחלטות"

במכתבן גם מאיימות ישראל קנדה וספרה על הדירקטורים, כי "באם יתברר, כי אכן הפרתם חובות זהירות ואמון שבהם אתם חבים נוכח אופן פעולתכם בקבלת החלטות אלה, הרי אתם עלולים לחוב באחריות אישית בשל כך". בנוסף, הן דורשות מהדירקטורים, כי "תפעלו לאלתר לביטול ההחלטות שקיבלתם וכי תפעלו כדין ובהתאם לחובותיכם כלפי החברה ובעלי מניותיה, שאם לא כן מרשינו יאחזו בכל האמצעים החוקיים העומדים לרשותם, על פי שיקול דעתם לשם הגנה על החברה והטבת נזקיה והגנה על זכויותיהם כבעלי מניות והטבת נזקיהם".

לחיזוק טענותיהן, מביאות השתיים חוות דעת מטעם אייל ידווב, דירקטור מנהל מחלקת חוב ושוק הון בדלויט ייעוץ וטכנולוגיות. על פי חוות הדעת, מהלך הדיבידנד בעין יפחית את ההון העצמי של נורסטאר בכ-545 מיליון שקל, מ-2.14 מיליארד שקל ל-1.59 מיליארד שקל.

לדעת ידווב, הפחתה זו תפגע באיתנות הפיננסית של החברה, תגדיל את המינוף שלה ותוביל לאיבוד ללא תמורה של פרמיית השליטה הגלומה בהחזקה של מעל 50% ממניות גזית גלוב. כמו כן, הפסקה אפשרית של איחוד תוצאות גזית גלוב בדוחות נורסטאר עשויה להשפיע לרעה על אמות המידה הפיננסיות של אג"ח נורסטאר ועל דירוג החוב של החברה ושל גזית גלוב.

גזית גלוב עצמה, הפועלת בעיקר בתחום הנדל"ן המסחרי בצפון אמריקה, ברזיל, אירופה וישראל, נסחרת כיום בשווי של 4.8 מיליארד שקל. שווי החזקותיה של נורסטאר בחברה (51%) עומד על כ-2.45 מיליארד שקל, מול חוב של כ-830 מיליון שקל (במונחי ערך התחייבותי מתואם) למחזיקי האג"ח שלה וכן חוב בנקאי של כ-80 מיליון שקל.

מנורסטאר טרם התקבלה תגובה.

עוד כתבות

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35