גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משרד התרבות והספורט מימן פגיעה בטבע עבור "הישגים תדמיתיים לישראל"

למרות הפגיעה הסביבתית הצפויה, משרד התרבות והספורט בחר לקיים מרוץ אופנועים במדבר ● ברשות הטבע מסבירים כי לא ניתן יהיה להשיב את המצב בשטח לקדמותו ● משרד התרבות והספורט: "האירוע תרם רבות למדינת ישראל ולהסברה הבינלאומית"

מרוץ ''מינוס 400''. בשטח נמצאו נזקים כבדים / צילום: מדבר קיימא
מרוץ ''מינוס 400''. בשטח נמצאו נזקים כבדים / צילום: מדבר קיימא

בסוף חודש פברואר גילו לתדהמתם תושבי הנגב וארגוני הסביבה שבחשאי, מתחת לאפם, עומד להתרחש בשטח טבע רגיש מרוץ אופנועי שטח בינלאומי בשם "מינוס 400", אליפות העולם ברכיבת אופנועי שטח. תוואי המרוץ תוכנן לשטח מדברי בתולי ובערוצי נחל רצופים ערכי טבע, ללא כל תיאום או בדיקה סביבתית, ובמימון נדיב של משרד התרבות והספורט. במשרד התרבות התגאו בתחרות, אותה הם מחשיבים ל"הישג תדמיתי" לישראל, והיו מוכנים "לספוג" עבורה את הפגיעה בסביבה. אנשי הטבע נשלחו למאבק חודש וחצי לפני המרוץ, כשהשעון מתקתק וכל הפרטים כבר סגורים.

המרוץ התקיים בשבוע שעבר והותיר נזק כבד בשטח. אנשי המקצוע חוששים כעת שהתמיכה הממשלתית במרוץ תדרבן טיולי "חקיינים", ותעודד תופעה הולכת וגוברת בשנים האחרונות: רמיסה של שטחי טבע רגישים באמצעות רכבי שטח שנוסעים מחוץ למסלולים מסומנים, תוך נזק סביבתי חמור ומבלי שניתן לפקח עליהם באופן הדוק. אם לא די בכך, לפי מארגני המרוץ, מדובר רק בסנונית ראשונה: בשנים הקרובות מתוכננים עוד ארבעה מרוצים דומים בים המלח, כך לפי חוזה של מארגני המרוץ עם הפדרציה הבינלאומית לאופנועים.

"בסיור הראשוני שבוצע נמצאה פגיעה משמעותית בנוף המדברי ובמרקם הקרקע שמהווה את הבסיס לחיים במדבר ולנוף המדברי השמור", אומרים ברשות הטבע והגנים לגלובס. "סקר השטח טרם הסתיים, אך ניתן לקבוע כי הנזק שכבר נצפה בשטח חמור מאוד ולא ניתן יהיה להחזירו לקדמותו. יש לבחון את השלכות הרוחב של אירועים מסוג זה לצורך קבלת החלטות בעתיד". בחברה להגנת הטבע הודיעו שילחמו נגד קיום מרוצים דומים בישראל בכל האמצעים העומדים לרשותם.

"יש גבעה שלמה מפוררת ואף אחד לא יודע לשקם את זה"

אלא שכל פעמוני האזהרה צלצלו מראש, וארגוני הסביבה העדיפו בלוח זמנים צפוף "למזער נזקים" בהסכמה, מאחר שסברו שלא ניתן יהיה לבטל את המרוץ בשל ההתעקשות של משרד התרבות והספורט, עיריית ערד והמארגנים. בשטח התושבים זעמו וטענו כי אין היתכנות להסכמות בין הצדדים, אך זמן קצר לפני המרוץ הודיעו משרד התרבות והספורט, רשות הטבע והגנים והחברה להגנת הטבע: "המרוץ יתקיים לאחר הסכמות, תוואי המסלול שונה", ובחברה להגנת הטבע אף הרעיפו מחמאות על השר טרופר, ואמרו לציבור הרחב: "אנחנו מברכים את השר טרופר על ההחלטה האמיצה שקיבל למזער עד כמה שניתן את הפגיעה בטבע. מדינת ישראל עומדת להיות הצפופה במדינות המערב ואין לנו פריבילגיה להרוס שטחים פתוחים".

חילי טרופר, שר התרבות והספורט / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

תושבי האזור וחברי ארגון הסביבה המקומי "מדבר קיימא", התקשו להשלים עם הגישה של "צמצום הפגיעה בטבע", במקום התנגדות מוחלטת לפגיעה בו עבור תחביב של קומץ אנשים, ומסר ציבורי שמכשיר מעשים דומים בעתיד. לכן, במדבר קיימא התנגדו לסיכומים ופרשו מהמו"מ שקדם להם. החברה להגנת הטבע לא נכחה בשטח לצפות בנעשה בימי המרוץ, ופעילי הסביבה שהגיעו לשטח תיעדו בתמונות ובסרטונים את הפגיעה. חלק מהרוכבים לא נצמדו לתוואי שסוכם, אופנוענים נסעו בשטח הפתוח ללא פיקוח ומחוץ לתוואי, רוכבי התחרות רמסו קרקע שעד המרוץ הייתה טבעית, פגעו בבתי גידול, הפכו אדמה מדברית ל"פודרה", ואנשי רשות הטבע והגנים אף מצאו באזור כתמי שמן, וסלעים מרוססים בספריי צבע כדי לסמן את תוואי המסלול, תוך פגיעה בשטח. כשהנזק היה צפוי מראש, התושבים תהו כיצד החליט משרד התרבות והספורט להשקיע שבעה מיליון שקלים באירוע ממנו יהנו קומץ חובבי ז'אנר מסוים, בעוד שהפגיעה בטבע תיוותר עבור כלל הציבור והדורות הבאים.

"הוואדי שמטפס לגבעות מסך היה שטח נקי בלי סימני אדם", אומר עודד עובדיה, זואולוג ותיירן, תושב הנגב שתיעד את הנעשה בשטח. "ואז הגיעו האופנוענים, והמקום עבר חורבן. 10 הרוכבים הראשונים שהגיעו היו מקצועיים יותר, ואז הגיעו עשרות אופנועים נוספים ופשוט 'התחרעו' על השטח. יש גבעה שלמה מפוררת ואף אחד לא יודע לשקם את זה. זה בית גידול רגיש, זה טבע קשוח. המרקמים העדינים שם נוצרו במשך עשרות שנים. ראינו התנהגות שקשה להסביר במילים. אלימות, ברוטליות, שום הקשבה ורגש. קשה לראות איך בני אדם שיש להם לב ונושמים אוויר, מתייחסים לטבע חסר אונים. וקשה לראות אנשים שאומרים: 'מה אתם רוצים, קיבלנו אישור'. הם מצידם צודקים. מדינת ישראל נותנת חסות ומממנת אירוע שלא היה צריך להיות פה. במקום שהרשויות ישמרו עליו - הטבע הובס".

שלושה ימים, 174 רוכבים ונזק שאי אפשר לכמת

במרוץ השתתפו במשך שלושה ימים 174 רוכבים, ולקו הסיום שלו הגיעו חמישה. אנשי ארגוני הטבע טרם הצליחו לסכם את הנזק שנוצר. "אין כאן הפתעה", אומר לגלובס גורם ברשות הטבע והגנים. "כשכלי שטח נוסעים לא על שבילים במדבר, אז יש דריסה ורמיסה. כמובן שיש כאן פגיעה בנוף, בקרום הקרקע ובשכבת המים. ראינו חריצים עמוקים בשטח, ומים יזרמו שם ויעמיקו אותם. אם לוקחים שלוחה מדברית שיורד בה גשם והמים מתפזרים בצורה שונה לפי הטופוגרפיה הטבעית, אז אם אני נוסע בשטח הזה עם כלי רכב, אני משאיר תעלה שמשנה את האופן בו המים מתפזרים על פני השטח. בקצה יש עץ או צמח שמפסיק לקבל את המים, במקום אחר המים נאגמים ועושים נזק. זה גורם לסחף קרקע ולפגיעה נופית משמעותית, בוודאי במישורים כאלו, שבהם רואים את הפגיעות מרחוק. באזורים מדבריים קשה עד בלתי אפשרי לשקם את הנזק וזה יכול להוביל לתהליך הרס. מדאיג שיהיו עכשיו חקיינים שירצו לרכוב במסלול הזה, כשהיכולת לשלוט בזה היא מאוד מוגבלת. קשה לקרוא לדבר הזה ספורט, זה איום ונורא".

כעת, קיים חשש שהחיבוק השלטוני לרכיבה אתגרית בטבע עלול לשלוח מסר בעל השלכות חמורות לציבור. בשנים האחרונות הולכת ומתרחבת תופעה של רכבי שטח הפוסחים על שבילים מסומנים, רומסים שטחי טבע ובעלי חיים, ואף מסכנים את עצמם. אשתקד, חולקו על-ידי רשות הטבע והגנים כ-300 קנסות על נסיעה במקומות אסורים, אך פקחיה אינם ניצבים בכל מקום, ומתקשים להשתלט על הטרנד הגובר. בשטח מוצאים הפקחים גופות של שועלים ועופרים שנדרסו והושארו לגסוס בשטח, צבים ובעלי חיים שרמסו הרוכבים, ומעת לעת גם תאונות בהן נפגעים בני אדם.

"כמה מטורף הענף הזה? מספיק להיכנס לטיקטוק לראות. זה פשוט מטורף הנזקים שאנשים עושים לטבע בשביל סרטונים באינטרנט", אומר לנו גורם ברשות הטבע והגנים. "גם אם זה לא משהו שהופך לחדשות, האנשים האלו פוגעים בטבע של כולנו. תרגישו בנוח אם אופנוע, רייזר או ג'יפ ייכנסו לכם לתוך הסלון? ובמהירות גדולה ורעש מחריש אוזניים? שמורות הטבע הן הבית של הצבי, השועל והירבוע. מותר לבקר אותם ולהתרשם מהנוף, בשקט וברגל, על מסלול מסומן. לא להרוס להם את הבית ולפגוע בהם".

"עובדים בכדי לנקות את כל תוואי המסלול"

תגובת משרד התרבות והספורט: "ככל הידוע לנו, מאז יום חמישי האחרון עובדים מארגני התחרות הכוללים עשרות אנשים מסביב לשעון בכדי לנקות את כל תוואי המסלול, אזורי ההזנקה, המנוחה והכפר המוטורי בים המלח כמתחייב. מדובר בתוואי של כ-100 ק"מ ועל כן ייקח מספר ימים להשלים את המשימה. בשבוע שעבר נערך אירוע היסטורי של אליפות העולם באופנועי שטח אשר תרם רבות למדינת ישראל ולהסברה הבינלאומית בתחום זה".

עוד כתבות

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

המלחמה בעזה / צילום: דובר צה''ל

בריטניה: "ההצעה המצרית כוללת שחרור אלפי אסירים פלסטינים ו-40 יום הפוגה"

דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • צה"ל תקף הלילה יעדי טרור בדרום לבנון - חמאס שיגר בתגובה מטח רקטות לעבר יישובי הגליל העליון • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • שר החוץ של האיחוד האירופי: "כמה מדינות באיחוד צפויות להכיר במדינה פלסטינית עד סוף מאי" • עדכונים בולטים

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

עליות בוול סטריט; אפל קופצת ביותר מ-3%

השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● דומינו'ס פיצה קופצת אחרי שפירסמה דוחות שעלו על ציפיות האנליסטים ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי דונלד טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו