גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקבלן איחר, השוק התקרר, וההשקעה בפרבר של שיקגו נגמרה בהפסד של 45%

זו הייתה אמורה להיות עסקה מהירה, פליפ: קונים, משפצים ומוכרים ● אבל כשהשוק התקרר במפתיע, הצפי לתשואה דו-ספרתית הפך להפסד דו-ספרתי עבור אוהד דרורי ויתר המשקיעים. "העובדה שהשקעתי בפרויקט רק 30 אלף דולר לא גרמה לי לצלקת מההשקעה" הוא אומר

שיקגו / צילום: Shutterstock, Rudy Balasko
שיקגו / צילום: Shutterstock, Rudy Balasko

זו הייתה אמורה להיות השקעה חכמה. כזו שאחרי שעובר קצת זמן, מספרים עליה לחבר’ה וזוכים למבטי קנאה. אלא שמה שהתחיל מהבטחות לתשואה דו-ספרתית מעבר לים נגמר בהפסד דו-ספרתי עבור אוהד דרורי מחיפה. פגשנו אותו ב"כסף בקיר" - פודקאסט השקעות הנדל"ן של גלובס, בפרק שבמסגרתו הוא תיאר צעד אחר צעד, כיצד הבית שרכש עם משקיעים אחרים בפרבר של שיקגו, הפך בדיעבד מהבטחה, לכישלון עסקי.

"תמיד חיפשתי השקעות, בעיקר בשוק ההון, ששם יש לי רקע מעבודה בתחום, אבל לא רק בשוק ההון", מעיד דרורי על עצמו. לדבריו, לפני כחמש שנים הוא יצר קשר עם חבר שמתגורר זה כמה שנים בארה"ב, ושמע ממנו כיצד ביצע שלוש עסקאות נדל"ן מוצלחות שהסתיימו בתשואות של למעלה מ-10%. "מדובר בעסקאות פליפ (רכישה, השבחה ומכירה מהירה. ג"ל) בשיקגו", מספר דרורי, שבהמלצת חברו, החל לבחון הצעה להצטרף לעסקה במתווה דומה שהציע מנהל הקרן שאיתו חברו ביצע את ההשקעות עד כה.

אוהד דרורי, משקיע נדל''ן / צילום: איל יצהר

מדובר היה בישראלי שהתגורר באזור כמה שנים, למד את הסביבה וניהל כמה פרויקטים במתווה דומה. "התחלנו במיילים ובשיחות, קיבלתי מצגות וביקשתי גם אינפורמציה על עסקאות קודמות כדי להבין מה הלך טוב ומה הלך פחות טוב. ביקשתי גם כתובות כדי לבצע בדיקות בעצמי", מספר דרורי.

מה היה הדבר ששכנע אותך?
"האינפורמציה מהחבר. זה בן אדם שאני סומך עליו, וכבר יש לו היסטוריה מוכחת ומוצלחת".

נוסף לכך הוא מצביע על שני אתרי אינטרנט שסייעו לו לקבל את ההחלטה - zillow.com, אתר נדל"ן פופולרי שבנוסף למודעות בתים למכירה, מספק אוקיינוס של נתונים על נכסים, ואתר אחר, מוכר פחות, ripoffreport.com. באתר זה, מודה דרורי, ניסה לחפש אינדיקציות לגבי מנהל הקרן כיוון שלא הכיר אותו אישית. "זה אתר של קונסיומרס פור קונסיומרס. התכנים מועלים על ידי אנשים שהשתמשו בשירות כלשהו וכתבו על זה. זה יכול להיות רופא שינים, משקיעים, כל דבר. אתה מריץ את השם ורואה אם יש תגובות שליליות וכולי. הבדיקה שלי הראתה שהבן אדם נקי". דרורי יצא לדרך.

ארבעה חודשי שיפוץ

אז מה בעצם הוצע לדרורי? "העסקה כללה בית פרטי שנמצא בפרבר של שיקגו שנקרא Glen Eylln. זה סינגל פמילי, 260 מ"ר בנוי על שטח של 2 דונם. הוא כולל ארבעה חדרי שינה וארבעה חדרי רחצה. המחיר שלו עמד על 480 אלף דולר, מחיר נמוך ממחיר השוק", אמר דרורי. הוא התבסס על הערכת שווי באתר Zillow (הערכת השווי באתר הינה תחת הלשונית "זסטימייט"). התוכנית הייתה לרכוש את הבית במחיר הזה, להעביר אותו שיפוץ כללי בעלות של כ-110 אלף דולר, "כולל חשמל, צנרת, איטום, מיזוג, זוג אמבטיות, וגם להוסיף מרפסת - ולמכור", הסביר דרורי.

לצד דרורי היו עוד שלושה משקיעים, יחד עם מנהל הקרן שהשקיע סכום כסף בעצמו. הם "הביאו מהבית" כ-15% מכלל ההשקעה. דרורי עצמו השקיע 30 אלף דולר. היתר נלקח כהלוואה מבנק בארצות הברית, בריבית גבוהה יחסית של 6%, לתקופה של עשרה חודשים. החישוב של ההשקעה הביא בחשבון ארבעה חודשי שיפוץ ולאחריהם שישה חודשים למכירה. אלא שהתוכניות פספסו את המציאות.

לדברי דרורי, הרווח הצפוי שדובר עליו מהפרויקט נע בין 15% ל-19%, ואכן כמה חודשים לאחר הרכישה הבית הוצע למכירה במחיר של 790 אלף דולר. "זה בערך 10,000 דולר יותר מהמחיר שבו חשבנו להעמיד אותו למכירה בהתחלה. אני מסתכל על אומדנים באתר Zillow, ואני רואה שהמחיר הזה גבוה ב-3%-4% ממחיר שוק. אנחנו בסדר".

70 אלף דולר נחתכו

אלא שמהר מאוד התברר שהמצב לא ממש בסדר. "לאותו מנהל קרן היו 13 פרויקטי פליפ במקביל, ולמחצית עבודות השיפוץ היא אחראי קבלן אחד שכנראה נקלע לקשיים כלכליים, והוא לא הצליח לעמוד בהתחייבויות שלו", סיפר דרורי.

לדבריו, הדבר הביא לעיכוב של כחודש וחצי מול התוכניות. אלא שה"מכה" האמיתית הגיעה מכיוון אחר - שוק שמתקרר. לצד מיעוט של קונים שמגיעים להתרשם מהנכס, כחלק מהליך השואוינג (בארה"ב נהוג לרהט את הבית ולהמחיש אותו לקונים הפוטנציאליים. ג"ל), גם הערכות השווי באתר Zillow מתעדכנות פעם אחר פעם למטה - גם של הנכס שלנו וגם של הנכסים מסביב. אתה רואה השוק פשוט מתקרר".

דרורי מודה שהוא לא יודע מה גרם לשוק להתקרר, ושגם למנהל הקרן לא הייתה תשובה ברורה. המצב בשוק, והידיעה שתקופת ההלוואה הולכת ומתקצרת, הביאו להורדה של מחיר הבית. המשקיעים שחשבו למצוא עסקה טובה, למעשה החלו לשדר לחץ.

"דיברתי עם מנהל הקרן והצעתי להשכיר את הבית, ונספוג את ההלוואה, כי כל ירידה שכזו במחיר זה הרבה יותר משמעותי מנטילת עוד הלוואה", סיפר דרורי, אולם לדבריו הוא קיבל תשובה שלפיה להשכיר נכס בארה"ב זה לא תהליך פשוט כמו בישראל, והוא כולל ביורוקרטיה רבה, גם בניהול המושכר. בשורה התחתונה, הבית נמכר ב-630 אלף דולר. אמנם הרבה יותר ממחיר הרכישה, אך נמוך משמעותית מכלל ההוצאות הנלוות שכללו שיפוץ, הוצאות בגין ההלוואה ועוד שהסתכמו בכ-700 אלף דולר. "בעצם נחתך פה סדר גודל של 70 אלף דולר - 45% מהקרן", אומר דרורי. באופן אישי הפסיד על ההשקעה כ-14 אלף דולר.

לדבריו, היות שהוא השקיע סכום מצומצם יחסית, הוא לא מרגיש מצולק מההשקעה, ומראש יצא אליה כניסוי. הוא גם לא מרגיש שמנהל הקרן פעל בצורה לא ראויה כלפי המשקיעים: "הוא היה שקוף וזמין, וירד איתי למספרים". בכל זאת, יש לו לקח: "לטוב ולרע, מנהל הקרן פעל כזאב בודד. יש לזה יתרונות אבל במצב של אירוע משולב - התקררות שוק וקשיים מול הקבלן - זה כנראה היה יותר מדי עבורו, והשפיע על קבלת ההחלטות".

פרשנות / אריק מירובסקי

לא לשכוח שההשקעה תלויה גם במזל

אוהד דרורי מספר שהוא עשה לא מעט בדיקות לפני שנכנס להשקעה, אבל למרות זאת היא נכשלה. צריך לזכור שכל השקעה תלויה גם במזל או ברכיבים שאין לנו אפשרות לצפות אותם מראש. שום אתר שבעולם, לא רשות המסים ולא מדלן ולא Zillow, אינם יכולים לתת את המידע המדויק והמעודכן ביותר.

בסיפור של אוהד יש כמה עניינים. האחד, כשמשקיעים בחו"ל, ההמלצה החמה היא לנסוע ולראות את הדברים במו עיניכם. כשהמרחק הגיאוגרפי גדול, זה קשה יותר.

עניין שני הוא העובדה שמדובר בהשקעה משותפת עם עוד אנשים, שהוא לא מכיר אותם. כמה זה נחוץ להכיר אחד את השני? כדי שיוכלו לקבל החלטות בצורה משותפת? ההיכרות חשובה מאוד. אחד הדברים שעשו בישראל במקרה של קבוצות רכישה - בהצלחה חלקית - הוא להקים ועד מטעם חברי הקבוצה, על מנת שאנשים יוכלו לקבל החלטה משותפת אמיתית.

אוהד עשה הרבה מאמץ ולמרות הכול נפל בהשקעה בשיקגו - זה מזכיר לנו עד כמה ענף ההשקעות בנדל"ן הוא דינמי ומורכב. אנשים חושבים שמחירי הדירות רק עולים, אבל זה לא ככה. חלק גדול מהצלחת ההשקעה לא תלוי בנו. 

תעודת זהות / אוהד דרורי
אישי: בן 34, נשוי + 3, מתגורר בחיפה
מקצועי: בעל תואר ראשון ושני בסטטיסטיקה, עובד בחברת הייטק
עוד משהו: כששואלים אותו מה הוא עושה בזמנו הפנוי הוא אומר חצי בצחוק: "בעיקר מגדלים את הילדים"

עוד כתבות

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית