גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאינטל ומלאנוקס לסטארט-אפ משלה: הכירו את היזמת הסדרתית של ענף השבבים

אחרי עשורים כבכירה באינטל ובמלאנוקס, אוולין לנדמן החליטה לעזוב הכול ולהקים סטארט-אפ מהפכני שיידע לזהות התיישנות שבבים במכשירים אלקטרוניים רגע לפני שהם מתקלקלים ● עם השלמת גיוס של 150 מיליון דולר, היא מספרת על ההמצאה שבהתחלה נראתה לכולם כמו מדע בדיוני, על הבדידות הנשית בתחום ומדוע אינה מתחרטת על הפרישה ממלאנוקס שנייה לפני האקזיט

אוולין לנדמן / צילום: איל יצהר
אוולין לנדמן / צילום: איל יצהר

קצת אחרי שאוולין לנדמן החליטה לעזוב את כלוב הזהב של אינטל וללכת עם כמה חברים להרפתקת הקמה של סטארט־אפ חדש, מלאנוקס - היא גילתה שהיא בהריון שלישי. "שאלתי את עצמי מה אעשה", היא משחזרת. "הרי הבטחתי לעצמי שבפעם הבאה שאלד אקח סוף סוף חופשת לידה של ממש, לחצי שנה. כמעט לא הלכתי בגלל זה למלאנוקס". אבל הרצון העז לעשות משהו חדש גבר: ולנדמן חברה לאיל וולדמן ולשאר המייסדים, וחופשת הלידה הפעם התכווצה לפחות משלושה שבועות.

ההרפתקה הזו נמשכה כ-17 שנים, עד שבסוף 2015, כאשר עמיתה שי כהן, סמנכ"ל התפעול ודירקטור, סיפר לה שהוא עומד לעזוב את מלאנוקס - אז כבר חברה ציבורית ומחברות ההייטק הגדולות בישראל - החליטה גם היא לעזוב את תפקידה כמהנדסת ראשית. "אמרתי: זה הזמן, כבר היה לי יותר מדי נוח. היה לי צוות ענק, אבל הכל נראה כמו עוד מאותו הדבר. נגמר כבר מזמן הריגוש. יש אנשים שהיו נשארים. אומרים - מה אכפת לי, נשב פה עד הפנסיה. אבל לי בער לעשות משהו אחר".

המשהו האחר הזה הוא חברת ProteanTecs, שלנדמן היא הרוח החיה הטכנולוגית שלו, כמייסדת, סמנכ"לית טכנולוגיה וראש חטיבת המחקר והפיתוח. פרוטאנטקס הביאה רעיון חדשני ואפילו פורץ דרך לתעשיית השבבים, שהרציונל שעומד מאחוריו הוא כזה: היום יום של כולנו תלוי באלקטרוניקה, באותם צ'יפים קטנים שמאפשרים למכוניות לנוע, ולמידע לזרום אל ומהענן. גם החיים הכלכליים והחברתיים הופכים להיות יותר ויותר תלויי אלקטרוניקה. הבעיה היא שאין דרך אחת רצופה לדעת מה מצב הבריאות והביצועים של האלקטרוניקה הזאת מרגע ייצורה ועד שהיא מזדקנת, אי שם בתוך המכונית האוטונומית או בטלפון הסלולרי שלנו. שבב קטן שהתקלקל יכול לשבש את המכונית באמצע הנסיעה או להפסיק את זרימת המידע החיוני לבית החולים או לבנק.

רכב אוטונומי של טסלה. החיישנים יצביעו על בעיות עוד בטרם קרו / צילום: Shutterstock

הרעיון של פרוטאנטקס הוא לצייד שבבים במערכת חיישנים - מעין סוכנים שיוכלו להתריע בכל שלב מחיי השבב על הבעיות הצפויות עוד בטרם קרו. המידע שמגיע מנותח באמצעות מערכות ביג דאטה ובינה מלאכותית. "לפני ארבע וחצי שנים", משחזרת לנדמן, "כשהתחלנו לדבר על החזון הזה, מלבד כמה קרנות אמיצות, הרוב הסתכלו עלינו כעל מטורפים. היו קולות שאמרו שזה נראה כמו מדע בדיוני - להכניס חיישנים וסוכנים לתוך השבבים עצמם, להשיג מהם תובנות, וכל זה בצורה שגם תהיה מסחרית ולא תפגע בעלויות המוצרים".

המשקיעים הראשונים, "האמיצים" כהגדרתה, היו צביקה אורון ושלמה דברת מקרן ויולה, והאיש בעל מגע הזהב של תעשיית השבבים, אביגדור וילנץ. בהמשך הצטרפו אחרים כגון אינטל קפיטל וקרן וולדן, ובאוגוסט 2020 נוספו לרשימה חברת פורשה SE, מהמובילות בתחום האוטומציה של תעשיית הרכב, Advantest, חברת בדיקות השבבים הגדולה בעולם, ו-MediaTek, ענקית מערכות אלקטרוניות לשוק מוצרי הצריכה והמובייל.
כך שאפשר להכריז שהיום הרעיון כבר נראה פחות דמיוני למשקיעים וללקוחות. עד כה גייסה החברה 150 מיליון דולר ויש לה 160 עובדים בחיפה, תל אביב, אוקראינה, אסיה וארצות הברית, והפתרונות שלה משמשים את תעשיית השבבים, את תעשיית הרכב, הענן ועוד. "אנחנו עוד בצמיחה", היא אומרת, "אבל עושים רעש של חברה עם 1,000 עובדים".

הג'וק של הסטארט-אפים

לנדמן, 57, מתגוררת כיום בחיפה עם בעלה ושלושת ילדיה. היא נולדה באורוגוואי, להורים ניצולי שואה מפולין שנפגשו במדינה הדרום אמריקאית, למדה בבית ספר אנגלי והלכה לתנועת הנוער הציונית "חזית הנוער הדרום אמריקאית". לאחר מכן למדה באוניברסיטה הנדסת כימיה במשך שנתיים. אלא שאז החליטה יחד עם מי שיהפוך בהמשך לבעלה לעלות לארץ. "היו לנו כבר המון חברים בישראל, ורצינו לעזוב את אורוגוואי כי היה קשה אז להתפתח שם. לא הייתה הרבה עבודה למהנדסים".

בגיל 21, יום אחרי החתונה ובלי שהיא יודעת מילה בעברית, לנדמן הגיעה לישראל, היישר לטכניון בחיפה. ב-1988, כשהיא לקראת סוף השנה האחרונה בהנדסת חשמל, התקבלה לאינטל כסטודנטית - ונשארה שם כעשר שנים. שם גם הכירה את שי כהן, מי שצועד איתה כבר שנים רבות. ההיכרות שלהם לא הייתה ממש במסגרת העבודה, יותר בדרך אליה. "במשך רוב התקופה שם לא עבדנו יחד, אבל אז באינטל היו מסיעים את העובדים לעבודה במוניות ספיישל גדולות, ואנחנו היינו באותו מסלול. הכרנו והפכנו להיות חברים לכל החיים - חברות שכללה גם את המשפחות, וכך הלכנו יחד פעמיים לסטארט־אפ. בסוף, רוב הסטארט־אפים מתחילים ממייסדים שהם חברים. כי אם כבר יוצאים להרפתקה ומסע כזה, את רוצה לעשות את זה עם מישהו שאת יודעת שאת יכולה להסתדר איתו".

שי כהן, מנכ''ל וממייסדי ProteanTecs / צילום: ProteanTecs

למה בעצם לעזוב את אינטל?
"דווקא החוויה שלי באינטל הייתה ממש טובה. זה בית ספר מעולה, התפתחתי שם, נתנו לי הכל, התקדמתי והיה לי מעניין (בתפקידה האחרון הייתה מהנדסת עיצוב, כלומר מתכננת מוצרים חדשים - ש"ל). אבל כשהתחלתי באינטל היו מעט מאוד חברות הייטק, וב-1998 התחיל הג'וק הזה של הסטארט־אפים. כל שבוע היינו נפרדים ממישהו שהיה הולך לסטארט־אפ".

אינטל חיפה / צילום: אינטל

ההזדמנות שלהם לזנק להרפתקה החדשה הזאת הייתה דרך איל וולדמן, שאותו הכירו מאינטל. וולדמן עבר מאינטל לחברת גלילאו שהקים אביגדור וילנץ (ולימים נמכרה למארוול), אך ב-1999 עזב בטריקת דלת, כפי שתיארו זאת לימים מכרים של השניים, בשל חילוקי דעות עם וילנץ. כשעזב, כבר היה לו הרעיון להקים סטארט־אפ לשבבי תקשורת בתקן חדש, InfiniBand, שמאיץ את תעבורת הנתונים. "הוא כבר התחיל לגייס כסף", מספרת לנדמן, והוא קרא לשי ולרוני (אשורי. גם הוא ממייסדי פרוטאנטקס -ש"ל), ושי קרא לי, וכך התארגנו תשעה אנשים, והתחלנו את מלאנוקס".

ומה אמרו באינטל על העזיבה?
"באינטל שאלו אותי: מה לא קיבלת? עניתי, קיבלתי הכל, אבל אני רוצה להרגיש איך זה לבנות משהו מהתחלה. אינטל היא בכל זאת כבר חברה ענקית".

אין תחושת החמצה

אבל כמו כל סיפור צמיחה מצליח, בשלב מסוים תחושת החלוציות חלפה, כאשר מלאנוקס גדלה והפכה לאחת מחברות ההייטק המשגשגות בישראל. ב-2015 לנדמן שוב מצאה עצמה עוזבת חברה - והפעם ללא מטרה ברורה.

ברקע העזיבה היו מחלוקות בין וולדמן והנהלת החברה לבין קרן סטארבורד - קרן אקטיביסטית מניו יורק שרכשה מעל 10% מהמניות, הפכה לבעלת המניות הגדולה בחברה ודרשה שינויים מפליגים, בין היתר להחליף את כל הדירקטוריון של מלאנוקס. בסופו של דבר נחתם הסכם בין הצדדים שבמסגרתו כהן, שמעשית היה מספר שתיים בחברה אחרי וולדמן, נאלץ לעזוב את הדירקטוריון. כהן מספר שהודיע על העזיבה עוד קודם.

שחזרי איך נפלה ההחלטה לעזוב את מלאנוקס.
"התחיל הסיפור עם סטארבורד, שידוע שמה שהם עושים זו השתלטות עוינת ושזה הולך להסתיים במכירת החברה. כאשר שי אמר לי שהוא מתכוון לעזוב, אמרתי - גם אני רוצה. אני כבר מוכנה למשהו אחר, ואם אני רוצה לעשות עוד משהו בחיים שלי, עכשיו זה הזמן כי אחרי זה כבר יהיה מאוחר. וגם היו כבר אנשים צעירים ומוכשרים, היה למי להעביר את השרביט, לא הרגשתי שאני עוזבת ומשאירה חור".

איך וולדמן הגיב לעזיבה?
"הוא לא היה כל כך שמח, אבל הבין. בסטארט־אפים, אחרי שיוצאים לבורסה או עושים אקזיט, רוב המייסדים הרבה פעמים הולכים. אנחנו נשארנו עשר שנים אחרי ההנפקה והיינו מאוד מחויבים לחברה. אפשר להבין שאחרי 17 שנה אתה רוצה לעשות משהו אחר, והוא הבין. רק ביקש שנישאר קצת להעביר את התפקידים".

איל מלאנוקס / צילום: יונתן בלום

ב־2020, שלוש שנים אחרי שעזבתם, מלאנוקס נמכרה לאנבידיה בכ־7 מיליארד דולר. היו לכם מניות מייסדים, אבל אם הייתם שם עד הסוף אולי הייתם יוצאים עם יותר.
"ברור שהרווחנו כסף, אבל לא הייתה גרידיות כזאת, להישאר עוד כמה חודשים ולהרוויח עוד קצת. זה לא היה שיקול בכלל".

היזמות שוב מדגדגת

כשלנדמן וכהן עזבו את מלאנוקס, הם עשו זאת כאמור בלי לדעת מה יקרה הלאה. "שי רצה רק לנוח", צוחקת לנדמן, "אבל אני לא התכוונתי לא לעשות כלום בחיים". הדבר הראשון שעשו היה להסתובב לראות מה חדש. "היינו כל כך הרבה זמן בפנים, 17 שנה, ונדהמנו לראות כמה יוזמות וחברות יש. התחלנו לייעץ ולעשות בדיקות נאותות לאנשים שאנחנו מכירים מהתעשייה בקרנות הון סיכון. אבל תוך פחות משנה הגענו למסקנה שיועצים אנחנו לא. שמה שמדגדג לנו הוא לא להגיד לאחרים מה לעשות, אלא לבצע בעצמנו".

הם בדקו כמה רעיונות, חיפשו את היתרון היחסי שלהם, והבינו שדווקא החלק הפיזיקלי של השבב הוא "האזור שאנחנו חיים בנשמה. התחלנו לחשוב מה לעשות, ועלה לנו הרעיון לייצר משהו שמנטר את הבריאות של השבב ושל המערכת בה הוא נמצא מלידה ועד מוות".

כלומר, כל מערכות הבדיקה השונות - מזו המלווה את ייצור השבב, דרך המערכת שבה הוא מותקן, ועד בדיקות שונות המעריכות את מצבו כאשר המערכת פועלת - למעשה לא מתערבות במבנה של השבב עצמו וגם "מהוות מגדל בבל, שבה כל חלק מדבר שפה אחרת. רצינו לבנות שפה אחת שחוצה את כל התעשייה, מיצרני השבבים ועד מנהלי ציי רכב ומנהלי מרכזי מידע - שפה שאפשר לנתח אותה ולייצר עליה שירות יותר אמין ויותר זול.

"ואז התחלנו להעלות רעיונות איזה סוג של דאטה כדאי להוציא, וייצרנו עבורה חיישנים מתוחכמים. למשל חיישן שיודע שהשבב מתחיל "לזייף" והביצועים מתחילים להידרדר, או חיישן שמודד כמה זמן חיים נשאר לשבב. שבבים ומערכות אלקטרוניות מזדקנים, כמו בני אדם, וככל שמשתמשים בהם יותר הם מזדקנים מהר יותר".

מה קורה כאשר שבב מתקלקל במכונית?
"זו סכנה מיידית. היום יש תקן בטיחות שנותן התראה רק כאשר זה כבר קורה, ויש זמן מאוד קצר להגיע עם המכונית לשוליים ולעצור. במכוניות אוטונומיות יש שבב עודף שיכול לסדר את זה ולתת עוד זמן. אבל לשם כך נדרשים הרבה מאוד שבבים עודפים. העודפות הזאת עולה כסף, שיכול להיחסך אם את יודעת מראש שעוד שלושה חודשים תהיה לך בעיה ואת הולכת למוסך. ולא רק ברכב אלא גם במרכזי דאטה יש הרבה מאוד שבבים עודפים כדי למנוע תקלות, דבר שמצריך הרבה חשמל וכסף".

מפעל לייצור רכבים חשמליים של ניסאן במיסיסיפי. ''המחסור העולמי בשבבים נותן לנו רוח גבית'' / צילום: Associated Press, Rogelio V. Solis

"שוק הרכב שמרני ואיטי"

לאחר שעלה הרעיון הראשוני, הם צירפו את רוני אשורי, גם הוא פורש מלאנוקס, והוסיפו לשורת המייסדים מומחה ללמידת מכונה, יהל דוד, "שהיה העובד הראשון שלנו, ובהתחלה גם מימננו את המשכורת שלו", ואת יובל בונן ואייל פיינר. מיד אחר כך הם התחילו לחפש מימון.

היה נראה כי המקום שבו הפתרון שלהם הכי נחוץ הוא תחום הרכב, שכן שם תקלות מהוות סכנה גדולה ומיידית יותר מאשר עיכוב במידע הזורם מהענן. "חשבנו בהתחלה שזה השוק שלנו", אומרת לנדמן, "אבל זה שוק מאוד איטי ושמרני, כל דבר אורך שנים. עכשיו יש לנו לקוחות בתחום הזה, אבל הלקוחות הראשונים שלנו היה דווקא בתחום מרכזי הדאטה".

הם נהנו מבלעדיות מזהרת בתחילת הדרך, אבל לפני כשנה וחצי צצו מתחרים, גדולים מהם בהרבה. למשל סינופסיס (Synopsys) חברה הנסחרת בנאסד"ק על פי שווי של 45 מיליארד דולר שנכנסה גם לתחום המכונה "ניהול חיי הסיליקון" (החומר שממנו עושים את השבבים), וחברת מנטור שנרכשה על ידי סימנס והפכה להיות חברת בת שלה (Siemens EDE).

"הם אפילו משתמשים במונחים דומים לשלנו", אומרת לנדמן. "אבל זה גם רע וגם טוב. להיות לבד בשוק זה לא טוב, כי אם אתה לבד בשוק, זה לא אומר טובות על השוק הזה. כשרק קיבלנו את המימון הראשון מויולה, שי אמר לשלמה דברת, אם תוך שלוש שנים לא מגיעה תחרות - אנחנו בשוק הלא נכון. ובאמת בהתחלה היינו צריכים לחנך את השוק. ועכשיו הגיעו המתחרים ועושים כנסים ויש באזז סביב איך לנהל את חיי השבב".

ואיך הפתרון שלהם יחסית לשלכם?
"בינתיים הם קנו חברות שעושות חלקים מהתהליך, יש להם כוח קנייה. זה לא טריוויאלי כי אנחנו פיתחנו הכל מהתחלה עד הסוף והם צריכים לחבר דברים שאולי לא כל כך מתחברים. אבל הם יצליחו בסוף, זה רק ייקח זמן. אנחנו יותר זריזים, אבל להם יש המון כסף והם חזקים".

אז איך מתמודדים?
"אנחנו עושים המון רעש ברשתות החברתיות, ומארגנים כנסים. לפי הרעש נראה שאנחנו חברה של אלף איש".

זמן לא רב לאחר שפרוטאנטקס הוקמה, פרצה מגפת הקורונה ואיתה נולד גם המשבר בשרשרת האספקה הגלובלית, שהוביל למחסור עולמי בשבבים. תעשיית הרכב שהפכה בשנים האחרונות למבוססת מערכות אלקטרוניות מורכבות ועתירות שבבים - הפכה לאחת הנפגעות העיקריות מהמשבר. פרוטנאטקס, לדברי לנדמן, דווקא יצאה נשכרת מהמשבר: "המחסור העולמי בתעשיית השבבים הוא לא הסיבה שבגינה הקמנו את החברה ולא מהווה את הצורך העיקרי בשוק מבחינתנו - אבל בהחלט נותן רוח גבית", היא אומרת. "אין ספק שדאטה היום מהווה מנוע צמיחה לחברות וככל שהן חשופות יותר למידע קריטי בכל שלב בייצור, זה מאפשר להן לייעל תהליכים, לנצל יותר חומר ולהגיע לשוק מהר יותר. אנחנו צופים שהמחסור בשבבים יימשך לפחות עד 2023 אבל המגמה חיובית והפערים מצטמצמים".

עובדי פרוטאןטקס / צילום: שרון בוכבינדר

משבר גלובלי נוסף שלא פסח על החברה זו המלחמה באוקראינה, שבה מעסיקה החברה 50 עובדים. "אנחנו עוקבים אחר המצב עוד מתחילת ההסלמה", אומרת לנדמן. "כבר לפני פרוץ המלחמה הצענו לעובדים לצאת מאוקראינה לישראל או מיקום אחר באירופה במימון שלנו. העברנו להם סיוע כספי וליווינו אותם כשעזבו את קייב לערים אחרות במערב. אנחנו בקשר יום יומי עם הצוות, שחלקם בוחרים להמשיך לעבוד גם במצב הנוכחי. אנחנו כמובן מקבלים כל בחירה ומנסים לתמוך כמה שאפשר".

"הפעם זה עד הפנסיה"

לנדמן, מבכירות תעשיית השבבים הישראלית, היא גם אחת הנשים הבודדות בצמרת הענף. בתחילת דרכה באינטל, היא נזכרת, היו "אולי 5% נשים בין המהנדסים. שלומית וייס (שלימים עברה למלאנוקס, אחרי שלנדמן כבר עזבה, ולאחרונה חזרה לאינטל - ש"ל), אני ואולי עוד מישהי", אבל לדבריה, לא חשה חריגה בשל כך. "הרגשתי ממש בנוח, התייחסו אלי כאל שווה", היא אומרת. "מה שכן היה שונה, שלפעמים את רואה גברים נשארים בעבודה אבל בעצם הולכים לחדר כושר או יושבים בקפיטריה חמש שעות. כשאני נשארתי, זה היה בשביל לעבוד".

היום אולי המצב קצת השתפר - אבל עדיין רואים מעט מאוד נשים בצמרת, בטח בעולם השבבים.
"בתרבות הישראלית הנשים לוקחות על עצמן את גידול הילדים, ומאמינות שכך זה צריך להיות. במשך התקופה שלי במלאנוקס ראיתי הרבה מהנדסות מעולות, שעזבו כשנולדו להן ילדים, כי אמרו שלא אפשרי לשלב את הדברים, שאין זמן. גברים לא חושבים ככה כשנולדים להם ילדים. נכון שהיום אני רואה שהרבה גברים לוקחים אחריות, גם אצלנו, יוצאים להוציא את הילדים מהגן. אבל גם היום נשים עדיין מרגישות שהן חייבות להיות אלה שמגדלות את הילדים. הן מרגישות אשמות, קשה להן להגיד לעצמן - זה בסדר גמור לחלק את תפקיד ההורה וגם להיעזר".

ואת לא הרגשת ככה?
"לא אגיד שבכלל לא הרגשתי אשמה. כן הרגשתי לפעמים, למשל כשלא הגעתי לאסיפת הורים. אבל אני חושבת שסך הכל הייתי אמא מאוד טובה. לילדים שלי הייתה אמא עסוקה, אבל הם גם מעריכים את זה. מה שכן, בבית הספר היו מורות ששאלו: 'רגע, את עובדת כל כך קשה, ומה עם הילדים?'. היו כל מיני הערות לא לעניין. בנוסף, לנו היה עוד קושי: מי שנולד פה, לרב יכול להיעזר בהורים. אבל ההורים שלנו לא היו כאן. אז יצרנו קבוצת חברים, כולם דרום אמריקאים, מאורוגוואי ומארגנטינה, ותמכנו זה בזה.

"הרבה פעמים חברים מתקשרים ואומרים: אולי תדברי עם הבת שלי, היא רוצה ללמוד הנדסה אבל מתלבטת מה יהיה כשיוולדו לה ילדים. הם רוצים להראות להן דוגמה לאישה שכן למדה מקצוע כזה והצליחה, וגם גידלה שלושה ילדים".

כשמלאנוקס גדלה רצית לעזוב ולהתחיל משהו חדש. זה יקרה אם פרוטאנטקס תגדל כמו שאתם מקווים?
"לא. פה זה כבר החלום שלי. אני מקווה להישאר פה הרבה שנים, ולצאת מכאן לפנסיה בכיף".

עוד כתבות

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

תיקון והתנצלות

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום