גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בניהול הצבא ובלי שקיפות: כך בונה מצרים את בירתה החדשה

לאט, ביסודיות ותחת פיקוח צמוד של הצבא וראש המדינה, מצרים בונה את בירתה החדשה ● העיר, שמתפרסת על שטח בגודל של סינגפור, מגלמת את השאיפות הגדולות של הנשיא ונועדה לתת מענה לאתגרים שמביא קצב גידול האוכלוסייה ● האם החזון השאפתני של א-סיסי יצליח?

מבט על על הכבישים והשבילים שנבנים סביב המטרופולין העתידית / צילום: Reuters, Amr Abdallah Dalsh
מבט על על הכבישים והשבילים שנבנים סביב המטרופולין העתידית / צילום: Reuters, Amr Abdallah Dalsh

הבירה החדשה של מצרים, כ-65 ק"מ מזרחית לקהיר, הולכת ונבנית. חוץ מביתם החדש של הפרלמנט, המשרדים וסוכנויות הממשלה העיקריות, ארמון נשיאותי ענק ונמל תעופה בינלאומי - הבירה החדשה תציע גם מרכז עסקים, אוניברסיטאות ובתי ספר, מתחמי תרבות, קניונים, פארקי מגורים ומקומות תפילה - וכך תספק מענה ללחץ הדמוגרפי שהולך ונבנה במצרים.

בשנת 2020, מצרים, המדינה השלישית בגודלה באפריקה, עברה את הרף הסמלי של 100 מיליון תושבים וקצב הריבוי בה מהיר מאוד. 95% מהצמיחה מתרכזת באזורים הגובלים בנילוס, המהווים 7% מהשטח של המדינה. שליש מהמצרים חיים מתחת לקו העוני ו-800 אלף צעירים יוצאים לשוק העבודה מדי שנה, ומתעורר הצורך למצוא היכן לשכן אותם וליצור עבורם מקומות עבודה.

גופי התאורה החכמים ברחוב של העיר החכמה העתידית  הNAC / צילום: Reuters, Mohamed Abd El Ghany

בהקמתה של הבירה החדשה משתתפים 200 אלף עובדים, שעוסקים במלאכה מסביב לשעון - 24 שעות, 7 ימים בשבוע. אתר העבודה הושק לפני שש שנים, העלות הכוללת של הפרויקט נאמדה ב-58 מיליארד דולר, יותר מ-45% מהחוב החיצוני של מצרים, העומד על 138 מיליארד דולר, כך לפי הנתונים העדכניים של הבנק המרכזי ביוני 2021. לשם השוואה, עלות חפירתה של תעלת סואץ החדשה, שנחנכה ב-2021, וכבר מסמלת את שאיפותיו של הנשיא א-סיסי, הסתכמה ב-8 מיליארד דולר. בשלב הנוכחי, הראשון מבין שלושת שלבי הבנייה מתקרב לסיומו, עם השקעה של יותר מ-20 מיליארד דולר ב-16,800 דונם של בניינים.

אמנם העיר עוד לא קיבלה את שמה וגם לא מיקום במפות של גוגל, אבל כבר פועלת בה הכנסייה הגדולה ביותר במזרח התיכון - קתדרלת המולד. מגרשים ראשונים למגורים יימסרו בחודשים הקרובים, האוניברסיטה הבינלאומית הגרמנית מקדמת את פני הסטודנטים מאז השנה שעברה, וכבר החלה להעביר כמה עשרות משרדים. מאז סוף דצמבר, עובדים מסתובבים באזורים שלמים שעדיין נמצאים בשלב הבנייה כדי להגיע למשרדיהם, בהם הצבע עדיין לא סיים להתייבש.

ההתרחבות למדבר נותנת מענה לא רק ל-23 מיליון התושבים של קהיר, שהתפתחה באופן כזה ש-48% משטחה תפוסים על ידי דיור לא פורמלי, אלא גם לסוגיות אקולוגיות. קהיר היא גם אחת הערים המזוהמות ביותר בעולם. כל הבניינים בעיר החדשה ישתמשו רק באנרגיה שהם יכולים להפיק, עם חלונות וגגות פוטו-וולטאיים, מכשירי רוח ומווסתי חשמל. הגישה מיושמת בכל המחלקות, מסילוק פסולת ועד ניהול מים. ניהול מים הוא נושא קריטי במדינה ש-70% מאספקת המים שלה תלויה בנילוס, ונמצאת בגירעון שנתי עצום של משאבי מים.

בקצב גידול האוכלוסייה הנוכחי, התקווה היא שאת הבירה החדשה אפשר יהיה לאכלס תוך שלוש שנים ולהקל את הלחץ על קהיר, להפחית את עומס התחבורה, לייצר מקומות עבודה ולמשוך השקעות זרות.

"הבירה החדשה לא מיועדת לכולם"

דירת שני חדרים נמכרת במחיר ממוצע של 62 אלף דולר, בעוד שהתמ"ג לנפש במצרים עומד על כ-3,000 דולר ונשאלת השאלה האם המחיר הזה ריאלי עבור תושביה של מדינה שהתמ"ג לנפש בה עומד על כ-3,000 דולר. האינפלציה הפתאומית דוחפת את סוכנויות הנדל"ן להציע תוכניות מימון מלאות פנטזיות, כדי למכור את המגרשים ולמשוך את מעמד הביניים. 

אתר הבנייה של שדרת העסקים שתבנה ב-NAC / צילום: Reuters, Mohamed Abd El Ghany

אלא שבינואר האחרון דיווח העיתון אלערבי אלג'דיד כי נרשמה ירידה במכירות יחידות הדיור בבירה החדשה.  העיתון סקר נתונים שפורסמו במדד "עקאר מאפ" העוקב אחרי שוק הנדל"ן במצרים, שמצא כי מכלל הביקושים לדירות באזור קהיר, הביקושים ליחידות דיור בבירה החדשה התייצב על 14% ו-17% לוילות, וזאת בזמן שמדדי הביקושים לדירות באזור 'עובור' (שכונה צפונית בעיר) עמדו על 80%, ב'מסר אלג'דידה' (אזור מרכז העיר) 60%, במרכז העיר 57% ובשכונת "6 אוקטובר" ל-53%.

מוסטפא ענאני, משווק נדל"ן שהתראיין לעיתון, מסביר כי אחת הסיבות לירידה בביקושים היא תרדמת החורף אבל הוסיף כי העלייה במחירי הנדל"ן באזור הייתה סיבה משמעותית לירידה בביקושים. כמוכן ענאני ציין כי רכישת דירה באזור שטרם אוכלס דורשת משנה זהירות.

חסין חומסאני, שמאי מקרקעין, מאמין כי 14% ביקוש אינם אינדיקציה לביקוש נמוך, ולדבריו, "בסך הכול מדובר על פרויקט חדש שהיקפי הבנייה בו עצומים. מדובר על בירת מדינה ושיווקה ייקח הרבה שנים". 

באוגוסט האחרון (2021) התראיין ח'אלד אלחסיני, דובר חברת הבירה החדשה של מצרים למגזין הכלכלי אלזאוויה, והסביר כי "החברה מנסה לייצר שטחים ותמהיל מגוון של יחידות דיור, כמו כן מתוכננים גיוונים יותר רחבים בשלבים השני והשלישי", אולם הדגיש כי "הבירה החדשה לא מיועדת לכולם". לדבריו, "מדובר על פרויקט שהוקם בעזרת משקיעים, מה שאומר שהיא מקודמת ללא שום תמיכה ממשלתית ולא קשורה לתקציב המדינה. בסופו של דבר לא כל האנשים מסוגלים לחיות בשכונות היוקרה של מצרים (זמאלק וגארדן סיטי)".

באופן כללי וכמו בישראל, הקמת עיר או יישוב חדש לא זוכה לאהדה מוחלטת במצרים ואחת הטענות המרכזיות היא שהקמתה על אדמה מדברית ריקה דורשת הרבה משאבים שגם מדינות עשירות נמנעות מהן. וכפי שמסביר זאת מוחמד סעד עבד אלטיף - סופר מצרי וחוקר בגיאוגרפיה הפוליטית: "ההשקעה בפרויקט יכולה לממן מחדש ואף לייצר את כל הפריפריה המצרית באמצעות כלים מהמתקדמים ביותר בעולם". עוד הוסיף עבד אלטיף בטור שפרסם בעיתון ראי אליום, היוצא לאור בלונדון, כי רבים שהוא לא ממש כלכלי והעיר עלולה להפוך בסופו של יום לבועת נדל"ן לא רווחית - "עוד פרויקט התווסף לרשימת ערי הרפאים שלא הצליחו", כפי שתיאר זאת. 

מעורבות הצבא מרתיעה משקיעים

מצרים נחשבת מדינה שבה השקיפות במימון הציבורי ובחשבונאות היא בעייתית ונוכחותו הבולטת של הצבא בפרויקט אף היא שנויה במחלקות. הון מנהלי לפיתוח עירוני (ACUD) היא חברה ציבורית בבעלות הצבא, והיא האחראית על המטרופולין העתידי שכולל, חוץ מהבירה החדשה, עוד 20 ערים חדשות שיאכלסו 30 מיליון איש באזורי קהיר, גיזה, דחליה, בהיירה, פורט סעיד, מתרו, צפון סיני, בני סואף, מיניה, אסיוט, כנה, לוקסור ואסוואן. למטרופולין מונה כבר מושל, על ידי הנשיא, והוא גנרל לשעבר שפרש משירות פעיל בצבא.

פועלים על רקע המסגד של העיר העתידנית הNAC / צילום: Reuters, Mohamed Abd El Ghany

בעיני משקיעים זרים, שליטתו ההולכת וגוברת של הצבא במגזר זה של המשק מהווה גורם מרתיע, משום שהוא מגביל ואף מעוות את התחרות, תוך שהוא מעלה ספק לגבי השקיפות והאמינות בנוגע לנתונים הפיננסיים. בדצמבר האחרון, עשרות מחו מול מטה ההגנה האווירית במצרים בטענה כי חברה בשם "טיבארוז" השייכת לצבא עקצה רוכשי דירות שביקשו לשריין 80 יחידות דיור בבנייה בפרויקט השייך לצבא בבירה החדשה. המוחים טענו כי שילמו כספים רבים בתוך מטה ההגנה האווירית לטובת אותה חברה,  שהתברר בדיעבד כי בעליה שרוי בחובות. חברת הבירה החדשה של מצרים ציינה בהמשך כי לה קשר למה שקורה וכי העיר כוללת 8 שכונות המיועדות לאכלס מיליוני תושבים כבר בשלב הראשון. 

עוד כתבות

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

טראמפ הכריז על הסכם סחר עם וייטנאם, נאסד"ק עולה ב-0.8%; רובינהוד מזנקת ב-8%, טסלה ב-5%

מגמה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד מזנקות בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"