גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בניהול הצבא ובלי שקיפות: כך בונה מצרים את בירתה החדשה

לאט, ביסודיות ותחת פיקוח צמוד של הצבא וראש המדינה, מצרים בונה את בירתה החדשה ● העיר, שמתפרסת על שטח בגודל של סינגפור, מגלמת את השאיפות הגדולות של הנשיא ונועדה לתת מענה לאתגרים שמביא קצב גידול האוכלוסייה ● האם החזון השאפתני של א-סיסי יצליח?

מבט על על הכבישים והשבילים שנבנים סביב המטרופולין העתידית / צילום: Reuters, Amr Abdallah Dalsh
מבט על על הכבישים והשבילים שנבנים סביב המטרופולין העתידית / צילום: Reuters, Amr Abdallah Dalsh

הבירה החדשה של מצרים, כ-65 ק"מ מזרחית לקהיר, הולכת ונבנית. חוץ מביתם החדש של הפרלמנט, המשרדים וסוכנויות הממשלה העיקריות, ארמון נשיאותי ענק ונמל תעופה בינלאומי - הבירה החדשה תציע גם מרכז עסקים, אוניברסיטאות ובתי ספר, מתחמי תרבות, קניונים, פארקי מגורים ומקומות תפילה - וכך תספק מענה ללחץ הדמוגרפי שהולך ונבנה במצרים.

בשנת 2020, מצרים, המדינה השלישית בגודלה באפריקה, עברה את הרף הסמלי של 100 מיליון תושבים וקצב הריבוי בה מהיר מאוד. 95% מהצמיחה מתרכזת באזורים הגובלים בנילוס, המהווים 7% מהשטח של המדינה. שליש מהמצרים חיים מתחת לקו העוני ו-800 אלף צעירים יוצאים לשוק העבודה מדי שנה, ומתעורר הצורך למצוא היכן לשכן אותם וליצור עבורם מקומות עבודה.

גופי התאורה החכמים ברחוב של העיר החכמה העתידית  הNAC / צילום: Reuters, Mohamed Abd El Ghany

בהקמתה של הבירה החדשה משתתפים 200 אלף עובדים, שעוסקים במלאכה מסביב לשעון - 24 שעות, 7 ימים בשבוע. אתר העבודה הושק לפני שש שנים, העלות הכוללת של הפרויקט נאמדה ב-58 מיליארד דולר, יותר מ-45% מהחוב החיצוני של מצרים, העומד על 138 מיליארד דולר, כך לפי הנתונים העדכניים של הבנק המרכזי ביוני 2021. לשם השוואה, עלות חפירתה של תעלת סואץ החדשה, שנחנכה ב-2021, וכבר מסמלת את שאיפותיו של הנשיא א-סיסי, הסתכמה ב-8 מיליארד דולר. בשלב הנוכחי, הראשון מבין שלושת שלבי הבנייה מתקרב לסיומו, עם השקעה של יותר מ-20 מיליארד דולר ב-16,800 דונם של בניינים.

אמנם העיר עוד לא קיבלה את שמה וגם לא מיקום במפות של גוגל, אבל כבר פועלת בה הכנסייה הגדולה ביותר במזרח התיכון - קתדרלת המולד. מגרשים ראשונים למגורים יימסרו בחודשים הקרובים, האוניברסיטה הבינלאומית הגרמנית מקדמת את פני הסטודנטים מאז השנה שעברה, וכבר החלה להעביר כמה עשרות משרדים. מאז סוף דצמבר, עובדים מסתובבים באזורים שלמים שעדיין נמצאים בשלב הבנייה כדי להגיע למשרדיהם, בהם הצבע עדיין לא סיים להתייבש.

ההתרחבות למדבר נותנת מענה לא רק ל-23 מיליון התושבים של קהיר, שהתפתחה באופן כזה ש-48% משטחה תפוסים על ידי דיור לא פורמלי, אלא גם לסוגיות אקולוגיות. קהיר היא גם אחת הערים המזוהמות ביותר בעולם. כל הבניינים בעיר החדשה ישתמשו רק באנרגיה שהם יכולים להפיק, עם חלונות וגגות פוטו-וולטאיים, מכשירי רוח ומווסתי חשמל. הגישה מיושמת בכל המחלקות, מסילוק פסולת ועד ניהול מים. ניהול מים הוא נושא קריטי במדינה ש-70% מאספקת המים שלה תלויה בנילוס, ונמצאת בגירעון שנתי עצום של משאבי מים.

בקצב גידול האוכלוסייה הנוכחי, התקווה היא שאת הבירה החדשה אפשר יהיה לאכלס תוך שלוש שנים ולהקל את הלחץ על קהיר, להפחית את עומס התחבורה, לייצר מקומות עבודה ולמשוך השקעות זרות.

"הבירה החדשה לא מיועדת לכולם"

דירת שני חדרים נמכרת במחיר ממוצע של 62 אלף דולר, בעוד שהתמ"ג לנפש במצרים עומד על כ-3,000 דולר ונשאלת השאלה האם המחיר הזה ריאלי עבור תושביה של מדינה שהתמ"ג לנפש בה עומד על כ-3,000 דולר. האינפלציה הפתאומית דוחפת את סוכנויות הנדל"ן להציע תוכניות מימון מלאות פנטזיות, כדי למכור את המגרשים ולמשוך את מעמד הביניים. 

אתר הבנייה של שדרת העסקים שתבנה ב-NAC / צילום: Reuters, Mohamed Abd El Ghany

אלא שבינואר האחרון דיווח העיתון אלערבי אלג'דיד כי נרשמה ירידה במכירות יחידות הדיור בבירה החדשה.  העיתון סקר נתונים שפורסמו במדד "עקאר מאפ" העוקב אחרי שוק הנדל"ן במצרים, שמצא כי מכלל הביקושים לדירות באזור קהיר, הביקושים ליחידות דיור בבירה החדשה התייצב על 14% ו-17% לוילות, וזאת בזמן שמדדי הביקושים לדירות באזור 'עובור' (שכונה צפונית בעיר) עמדו על 80%, ב'מסר אלג'דידה' (אזור מרכז העיר) 60%, במרכז העיר 57% ובשכונת "6 אוקטובר" ל-53%.

מוסטפא ענאני, משווק נדל"ן שהתראיין לעיתון, מסביר כי אחת הסיבות לירידה בביקושים היא תרדמת החורף אבל הוסיף כי העלייה במחירי הנדל"ן באזור הייתה סיבה משמעותית לירידה בביקושים. כמוכן ענאני ציין כי רכישת דירה באזור שטרם אוכלס דורשת משנה זהירות.

חסין חומסאני, שמאי מקרקעין, מאמין כי 14% ביקוש אינם אינדיקציה לביקוש נמוך, ולדבריו, "בסך הכול מדובר על פרויקט חדש שהיקפי הבנייה בו עצומים. מדובר על בירת מדינה ושיווקה ייקח הרבה שנים". 

באוגוסט האחרון (2021) התראיין ח'אלד אלחסיני, דובר חברת הבירה החדשה של מצרים למגזין הכלכלי אלזאוויה, והסביר כי "החברה מנסה לייצר שטחים ותמהיל מגוון של יחידות דיור, כמו כן מתוכננים גיוונים יותר רחבים בשלבים השני והשלישי", אולם הדגיש כי "הבירה החדשה לא מיועדת לכולם". לדבריו, "מדובר על פרויקט שהוקם בעזרת משקיעים, מה שאומר שהיא מקודמת ללא שום תמיכה ממשלתית ולא קשורה לתקציב המדינה. בסופו של דבר לא כל האנשים מסוגלים לחיות בשכונות היוקרה של מצרים (זמאלק וגארדן סיטי)".

באופן כללי וכמו בישראל, הקמת עיר או יישוב חדש לא זוכה לאהדה מוחלטת במצרים ואחת הטענות המרכזיות היא שהקמתה על אדמה מדברית ריקה דורשת הרבה משאבים שגם מדינות עשירות נמנעות מהן. וכפי שמסביר זאת מוחמד סעד עבד אלטיף - סופר מצרי וחוקר בגיאוגרפיה הפוליטית: "ההשקעה בפרויקט יכולה לממן מחדש ואף לייצר את כל הפריפריה המצרית באמצעות כלים מהמתקדמים ביותר בעולם". עוד הוסיף עבד אלטיף בטור שפרסם בעיתון ראי אליום, היוצא לאור בלונדון, כי רבים שהוא לא ממש כלכלי והעיר עלולה להפוך בסופו של יום לבועת נדל"ן לא רווחית - "עוד פרויקט התווסף לרשימת ערי הרפאים שלא הצליחו", כפי שתיאר זאת. 

מעורבות הצבא מרתיעה משקיעים

מצרים נחשבת מדינה שבה השקיפות במימון הציבורי ובחשבונאות היא בעייתית ונוכחותו הבולטת של הצבא בפרויקט אף היא שנויה במחלקות. הון מנהלי לפיתוח עירוני (ACUD) היא חברה ציבורית בבעלות הצבא, והיא האחראית על המטרופולין העתידי שכולל, חוץ מהבירה החדשה, עוד 20 ערים חדשות שיאכלסו 30 מיליון איש באזורי קהיר, גיזה, דחליה, בהיירה, פורט סעיד, מתרו, צפון סיני, בני סואף, מיניה, אסיוט, כנה, לוקסור ואסוואן. למטרופולין מונה כבר מושל, על ידי הנשיא, והוא גנרל לשעבר שפרש משירות פעיל בצבא.

פועלים על רקע המסגד של העיר העתידנית הNAC / צילום: Reuters, Mohamed Abd El Ghany

בעיני משקיעים זרים, שליטתו ההולכת וגוברת של הצבא במגזר זה של המשק מהווה גורם מרתיע, משום שהוא מגביל ואף מעוות את התחרות, תוך שהוא מעלה ספק לגבי השקיפות והאמינות בנוגע לנתונים הפיננסיים. בדצמבר האחרון, עשרות מחו מול מטה ההגנה האווירית במצרים בטענה כי חברה בשם "טיבארוז" השייכת לצבא עקצה רוכשי דירות שביקשו לשריין 80 יחידות דיור בבנייה בפרויקט השייך לצבא בבירה החדשה. המוחים טענו כי שילמו כספים רבים בתוך מטה ההגנה האווירית לטובת אותה חברה,  שהתברר בדיעבד כי בעליה שרוי בחובות. חברת הבירה החדשה של מצרים ציינה בהמשך כי לה קשר למה שקורה וכי העיר כוללת 8 שכונות המיועדות לאכלס מיליוני תושבים כבר בשלב הראשון. 

עוד כתבות

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?