גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"איכות חיים כמו בקנדה": פרויקט הנדל"ן שמוכיח – לא כולם חייבים לקנות דירה

מספר גדל והולך של משפחות לא יכולות להרשות לעצמן לרכוש דירה, ושכירות לטווח ארוך מספקת להן ודאות ● שוכרים ויזמים בפרויקט דירה להשכיר בגליל ים מספרים איך זה עובד ● פרויקט חג

נועה ועודד ברלסהיים, שוכרים במחירי שוק / צילום: איל יצהר
נועה ועודד ברלסהיים, שוכרים במחירי שוק / צילום: איל יצהר

"השאלה אם יש לי או אין לי דירה לא עושה אותנו יותר מאושרים. אני מעניק לבנות שלי את הדברים החשובים ביותר בחיים, וזו לא הבעלות על דירה", אומר אפי פתאל, השוכר עם בת זוגו רונית ושתי בנותיהם דירה בפרויקט "דירה להשכיר" בגליל ים. בני הזוג אינם יכולים להרשות לעצמם לרכוש דירה במחירים הנוכחיים, והם משתייכים לרשימה גדלה והולכת של משפחות שהחליטו לשכור דירות בפרויקטים ממוסדים לשכירות ארוכת טווח.

החדרת תחום השכירות ארוכת הטווח לשוק, כאלטרנטיבה לרכישת דירה, היא אחד הצעדים הממשלתיים היחידים בתחום הדיור שזוכים לשבחים מכל עבר. לאורך השנים, ניסו ממשלות שונות לעודד חברות יזמיות להיכנס לתחום השכירות אך נכשלו, משום שההטבות שהציעו היו לא אטרקטיביות מספיק. כך נותרו אלה שאינם מעוניינים לרכוש דירה או לא מסוגלים לכך בשוק שכירות פרטי, עם הסכמים קצרי טווח שמכתיבים בעלי הדירות ומחירי שכירות שעולים במהירות ומאלצים את השוכרים לנדוד מדירה לדירה בכל שנה או שנתיים. אורח חיים כזה אולי אפשרי לרווקים וצעירים, אך לא למשפחות.

בשנים האחרונות הבינו במשרד האוצר את ההחמצה הגדולה בכך ששוק השכירות בישראל מתבסס אך ורק על משקיעים פרטיים ופעלו נמרצות לעודד יזמים להיכנס לענף הזה. ואכן ההטבות המוצעות כיום בחוק עידוד השקעות הון עשו את שלהן. בסוף השנה שעברה הציבה הממשלה יעד: לשווק ב-2022 קרקעות לעשרת אלפים יחידות דיור.

שכירות לעשר שנים

כיום מושכרות בישראל כעשרת אלפים דירות במודלים של שכירות ארוכת טווח. קרנות ריט וחברות פרטיות התאהבו בהם. אחד המודלים הוא של החברה הממשלתית "דירה להשכיר": היזם רוכש קרקע במחיר מוזל מהמדינה ומקצה רבע מהפרויקט לדירות להשכרה לזוגות צעירים, בהנחה של 20% ממחיר השוק. שאר הדירות מושכרות לכלל האוכלוסייה במחירי שוק.

תקופת השכירות במודל הזה היא עשר שנים. במסלול השכירות בהנחה, יש שתי תחנות יציאה - אחרי שלוש שנים ואחרי שש שנים, ובמסלול הרגיל יש תחנת יציאה אחת, אחרי חמש שנים. החוזה מאפשר ליזמים לעדכן את שכר הדירה פעם בשנה בהתאם למדד, ועם חידוש החוזה, בכל אחת מתחנות היציאה (במסלול המוזל לפי שומה עדכנית ובמסלול השוק עד 5%).

"במכרזים של דירה להשכיר יש התחייבות להשכיר את הדירות לפחות ל-20 שנה והקרקע אמורה להיות זולה במידה מסוימת. לכן הלכנו למכרזי החברה הזאת, כי ברמת המחירים של דירות בארץ עדיף למכור דירה מאשר להשכיר אותה, כמעט בכל מקרה", אומר אבי ברזילי, מנכ"ל אפי נכסים, אחת משתי החברות היזמיות ששותפות בפרויקט בגליל ים.

פתאל (45), מדריך שחייה, הידרותרפיסט ומורה לפסנתר, ובת זוגו רונית (47), מורה בבית ספר, מתגוררים בפרויקט גליל ים זה כחמש שנים. הם זכו בהגרלה במסלול השכירות המוזלת, והם משלמים היום 5,800 שקל בחודש על דירת ארבעה חדרים, כולל דמי הניהול. שכירות בדירה דומה בשוק החופשי עשויה להגיע לכ-7,000 שקל בחודש.

בעבר התגוררה המשפחה בשכירות בהרצליה, ופתאל לא מתגעגע. "אין מה להשוות בין הסביבה כאן לבין העיר", הוא אומר ומודה שגם המחיר עושה את שלו. "אנחנו לא עשירים גדולים, ואם היינו צריכים לשלם באזור הזה שכר דירה מלא עם דמי ניהול, לא היינו יכולים להרשות זאת לעצמנו. המסלול הזה מאפשר גם לאנשים שעוסקים בענפים שלצערנו לא משתכרים בהם הרבה, כמו חינוך, להתגורר באזורי ביקוש".

אפי פתאל, שוכר במסלול שכר דירה מופחת / צילום: איל יצהר

איכות חיים כמו בקנדה

נועה ועודד (44) אלברסהיים הם שכנים ששוכרים דירת שלושה חדרים במחיר מלא, 5,500 שקל בחודש. נועה היא עובדת עירייה ועודד עובד בשופרסל דיל. "לפני כן גרנו בדירה אחרת בהרצליה. היו לנו בעיות תחזוקה וניקיון של בניין ישן, ורצינו משהו חדש יותר".

לפני כשש שנים, הם ראו את השלטים של דירה להשכיר. עוד קודם לכן הם שבו הביתה מאוכזבים מניסיון שלא צלח לזכות בדירה מוזלת לרכישה במסגרת "מחיר למשתכן", ולפיכך ניסו לבדוק מה מציע להם מסלול השכירות. בדיעבד, אומרת נועה, הם לא מתחרטים.

לפני כארבעה חודשים הם מימשו את האופציה שלהם להאריך את חוזה השכירות בחמש שנים נוספות. "המחיר טוב לנו. הוא דומה למחירים במקומות אחרים בעיר, אבל כאן מדובר במבנה חדש עם שכנים טובים, פארקים ואזור נעים בדרך כלל", היא אומרת.

שני הזוגות משבחים את הטיפול בענייני התחזוקה. "יש לך תקלות, או נזילה או רטיבות, החברה נותנת את השירות במהירות וביעילות, והמחיר שאתה משלם אינו עולה על זה של ועד בית", אומר פתאל.

מנכ"לית דירה להשכיר, ענבל דוד, אומרת שהחברה נמצאת בקשר רציף עם הדיירים כדי ללמוד מהם מה הופך את הפרויקט לאהוד עליהם. "אנחנו מבינים מהשוכרים שלנו, גם אלה שבשכר מופחת וגם אלה שמשלמים מחיר שוק, שבסופו של דבר מה שמושך אותם זה תנאי הוודאות והשכירות ולא בהכרח המחיר. הם יודעים שאם קורה משהו, התקשורת מול היזם מאוד פשוטה, ויש גם אפליקציות שבהן ניתן לדווח על תקלות. עד שהם חוזרים הביתה מהעבודה, האירוע כבר טופל.

"מעבר לזה, עצם העובדה שהם יודעים שהחוזה הוא לטווח ארוך ולא צריך בכל שנה להיסחב עם הילדים והמיטלטלין שלהם לדירה אחרת, זה האירוע המשמעותי עבורם כשוכרים. אנחנו גם רואים שינוי בטעמים ואומרים שבהינתן מוצר טוב ומדויק לציבור השוכרים, מגורים בשכירות הם אינם פשרה אלא לייף סטייל, כמו בארה"ב, קנדה ומערב אירופה", היא אומרת.

טיפה בים בשוק השכירות

מיכה קליין, מנכ"ל אפריקה ישראל מגורים השותפה בפרויקט בגליל ים, אינו מנתק את היתרונות הללו ממצב השוק כיום. "העליות במחירי הדיור רק מדגישות את הצורך במתן מענה לאוכלוסייה הולכת וגדלה שידה אינה משגת לקנות דירה. הסדרה של כל נושא השכירות היא צו השעה", הוא אומר.

ואולם, אף שבגליל ים ובפרויקטים דומים נוספים היזמים והשוכרים מרוצים, הענף עדיין רחוק מאוד ממיצוי. לפחות בשנים הקרובות קשה לדבר על מודל השכירות ארוכת הטווח כעל שחקן מפתח בשוק. דוד מדברת על כך ששוק השכירות כולל כיום כ-850 אלף משקי בית, כך שהדירות המאוכלסות כיום בכלל הפרויקטים לשכירות ארוכת טווח הן טיפה בים. לדירה להשכיר יש כ-2,200 דירות מאוכלסות ברחבי הארץ, כ-9,000 דירות בהקמה ועוד כ-2,000 שהקרקעות שלהן בהליכי שיווק. זה מחייב את הממשלה להמשיך לחתור לחיזוק הענף הזה.

עם זאת, העובדה שהנושא עלה למודעות, הן של הממשלה והן של השוק הפרטי, נוטעת תקווה שתימצא הדרך להאיץ את מודל השכירות ארוכת הטווח ואולי גם למצוא את הדרך להנחיל אותו לבעלי הדירות בשוק הפרטי.

פרויקט דירה להשכיר

פעילות: השכרת דירות לטווח ארוך
מיקום: גליל ים
גוף מבצע: החברה הממשלתית דירה להשכיר
למה זה חשוב: שכירות ארוכת טווח נותנת ודאות לגבי דמי השכירות ותנאי המגורים
איפה עוד צריך: חסרות היום מאות אלפי יחידות דיור לצורך השכרה ארוכת טווח, באזורי
תל אביב ומרכז הארץ
כמה משלמים: 5,800 שקל לדירת 4 חדרים במסלול המוזל

עוד כתבות

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

הסנאטור גראהם: גורמים בסביבת טראמפ מייעצים לו לא לתקוף באיראן

שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● אלפים מחו בירושלים ובתל אביב נגד הממשלה; עימותים עם המשטרה בכיכר פריז ● עדכונים שוטפים

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע, נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו על פי החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים וקריפטוגרפיה

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב