גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הוא עוד יחזור? דודו מזרחי עוזב את בזק אבל לא אמר את המילה האחרונה

אחרי שהנהלת החברה הסתבכה בתיקי האלפים, דודו מזרחי קיבל את כיסא מנכ"ל בזק ● בארבע שנים שעברו הוא שיקם את בזק גם בשוק ההון וגם ביחסיה מול משרד התקשורת בעזרת פרויקט הסיבים, וכעת הוא מחזיר את המפתחות ● מה התחנה הבאה של מזרחי, ומי המועמד הטבעי להיכנס לנעליו?

דוד מזרחי / צילום: רמי זרנגר
דוד מזרחי / צילום: רמי זרנגר

אחרי כמעט ארבע שנים כמנכ"ל החברה, דודו מזרחי הודיע כי הוא פורש מקבוצת בזק. מזרחי קיבל לידיו את בזק בעיצומו של משבר קשה בעקבות פתיחת החקירות בהן הסתבכה ההנהלה הקודמת של החברה בתיקי האלפים.

המחליף הטבעי והסיבות לעזיבה

העזיבה של מזרחי מסקרנת במיוחד על רקע השמועות על מחליפו. אחד השמות שיהיו ברשימה הוא רן גוראון, מנכ"ל החברות-הבנות בבזק, פלאפון, בזק בינלאומי ו-yes. גוראון הוא מוותיקי בזק ומכיר את בזק על בוריה. עבורו הכניסה לתפקיד תהיה חלקה ותלווה במינימום זעזועים לחברה - פרמטר מאוד חשוב לבעלת השליטה קרן סרצ'לייט, שראשיה כבר מכירים אותו.

שיקול חשוב נוסף הוא היכולת של גוראון לעבוד עם גיל שרון, יו"ר הדירקטוריון, אחת הסיבות לעזיבה של מזרחי היא היחסים בינו לבין שרון שנחשב יו"ר פעיל במיוחד. שרון וגוראון מכירים היטב מן העבר ועבדו ביחד בשנתיים האחרונות.

מזרחי מתפטר כעת מכמה סיבות, אבל המכרזית שבהן היא הרצון שלו לפתוח קריירה עצמאית אחרי שנים כשכיר. ההערכות בשוק הן שמזרחי כבר סגר על שותפות וניהול של קרן השקעות חדשה שתתמחה בתחום התשתיות. סביר להניח כי גם הרצון שלו לא להיות מנוהל על ידי יו"ר דירקטוריון פעיל כמו גיל שרון עשתה את שלה ודחפה אותו לפצוח בקריירה חדשה.

בקרן סרצ'לייט מזרחי זוכה להערכה רבה מאוד, והם היו שמחים אם הוא היה נשאר. אבל מערכת היחסים בין מזרחי לשרון - מינוי של סרצ'לייט - צמצמה את מרחב המחיה של מזרחי בהנהלה.

מכלכלן צעיר למנכ"ל קבוצת התקשורת הגדולה במדינה

הכניסה של מזרחי כמנכ"ל בזק הייתה הקדנציה השנייה שלו בחברה. הוא היה כלכלן צעיר בחברה וצמח במשך השנים לתפקידים בכירים בתחום הכספים גם בזמן כהונתם של אבי גבאי וסטלה הנדלר.

מזרחי עזב את בזק בעקבות התנגדותו לעסקת בזק-yes. הוא ריכז את המשא-ומתן לרכישת חלקו של בעל השליטה בבזק, שאול אלוביץ' ב-yes. אחרי שהעסקה נסגרה, למרות-רוחו, מזרחי פרש. מבזק הוא המשיך לתפקיד סמנכ"ל הכספים בפרטנר ולאחר מכן שימש באותו התפקיד גם בתנובה.

מזרחי יצא מפרשת בזק-yes שהתגלגלה לתיקי האלפים, כשהוא זוכה להערכה רבה על העמידה שלו נגד בעלי השליטה ועל כך שהיה מוכן לשלם את המחיר גם באופן אישי בעזיבה שלו.

החזרה שלו לבזק ב-2018 היא סגירת מעגל מהבחינה הזו. מזרחי הוא מאלה שאפשר להגיד עליהם שהם מבשרה של החברה, שבה החל את דרכו ככלכלן צעיר ועשה את כל הדרך עד הצמרת. זו הסיבה שגם בקרב העובדים מאוד רצו את מזרחי בתפקיד. ועד העובדים בבזק הוא גורם מאוד דומיננטי בחיי החברה, ומנכ"ל חדש שייכנס יידרש לפתח מהר מאוד עור של פיל כדי להתמודד עם ועד שרואה בחברה מעורב מאוד.

גולת הכותרת בקדנציה של מזרחי כמנכ"ל תהיה פרויקט הסיבים האופטיים. כשמזרחי נכנס כמנכ"ל, בזק איבדה מנויי אינטרנט בקצב של 100 אלף בשנה לטובת מתחרותיה פרטנר וסלקום שנכנסו עם פתרונות סיבים אופטיים, ועם שחיקה של 150 מיליון שקל בהכנסות.

חמור מכך, בזק הייתה במשבר רגולטורי כבד מאוד שאיים על החברה משמעותית. אחרי פרשת וואלה-בזק, החברה אבדה את אמון הרגולטור ולאחר עזיבת מנכ"ל משרד התקשורת שלמה פילבר בשל אותה פרשה, החברה נזקקה לשיקום עמוק של יחסיה עם משרד התקשורת.

קבלת הפנים של מזרחי בבזק מצד משרד התקשורת הייתה קשה, ורק כאשר יועז הנדל נכנס כשר התקשורת ביחד עם לירן אבישר בן חורין כמנכ"לית המשרד, החל שינוי במערכת היחסים בין הצדדים. הנדל ואבישר הבינו שאת העבר הם חייבים להניח מאחור, אם הם רוצים לשקם את תשתיות התקשורת במדינת ישראל ולהתחיל לצמצם את הפיגור שמדינת ישראל צברה בשל הכבילה והעצירה של בזק, שדרדרה את ישראל למיקומים לא מחמיאים בשוק הבינלאומי בכל הקשור לקצבי גלישה ופריסת סיבים.

שינוי הגישה במשרד אפשר להגיע להבנות עם בזק ולמה שקרוי מתווה הסיבים, שהוציא את בזק לפריסה חסרת תקדים של סיבים בכל הארץ. בזק עקפה את מתחרותיה, וב-2021 היא הגיעה לפריסה של מעל למיליון בתי אב. למעשה, בזק השלימה פריסה כמעט בכל הבניינים הגבוהים בארץ, והשנה היא מתרכזת בבנייה יותר נמוכה וביישובים כפריים, אך קצב הפריסה ייחתך בערך בחצי בשל הקשיים בפריסה בבנייה נמוכה.

כנראה יחזור לסיבוב שלישי בבזק

ההתפטרות של דודו מזרחי, מנכ"ל בזק, אולי מסיימת רשמית את תפקידו בחברה, אבל אפשר להמר שזה לא הסיבוב האחרון שלו בבזק. זה יכול להיות בטווח קרוב יחסית של שנה-שנתיים אחרי שבעלת השליטה קרן סרצ'לייט תצא, וזה יכול להיות אולי טיפה יותר, אבל נראה כי בסופו של דבר מזרחי ימצא את עצמו חוזר לבזק בקונסטלציה כזו או אחרת, בפעם השלישית.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה; החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים במגמה דומה

הדאקס נסחר סביב רמות הבסיס ● הניקיי ירד ב-0.6% ● החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים במגמה מעורבת ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

עם תקציב של 200 מיליון דולר: היוזמה של ראש אמ"ן לשעבר ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום המחשוב הקוונטי

התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן, שמקדם האלוף (במיל') תמיר היימן, היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קופצות, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס