גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מגלובל אי ועד מאנדיי: כל חברות הטכנולוגיה מישראל שהונפקו ב-2021 נסחרות מתחת למחיר ההנפקה

22 חברות הטכנולוגיה שהונפקו או מוזגו לחברות SPAC במהלך השנה שעברה בוול סטריט, נסחרות כיום מתחת למחיר ההנפקה ובסך-הכול מחקו 34 מיליארד דולר משוויין ● למרות ההפסד הכבד למשקיעים, בחלק מהחברות המונפקות הרוויחו העובדים מאות מיליוני דולרים מהטבת אופציות שקיבלו במחירי מימוש אפסיים

נסחרות מתחת למחיר ההנפקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
נסחרות מתחת למחיר ההנפקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בזמן שעם ישראל נפש בחופש פסח, יום המסחר האחרון של השבוע שעבר הסתיים בירידות שערים חדות בוול סטריט, והפך ליום הגרוע ביותר מאז שנת 2020. המדדים S&P 500 ודאו ג’ונס איבדו כל אחד 2.8%, ומדד נאסד"ק נחלש ב-2.6%, זאת על רקע התגברות החששות מהעלאת ריבית מהירה בארה"ב, לצד דאגות מהתוצאות שיציגו החברות הנסחרות בעונת הדוחות לרבעון הראשון של השנה, שמתחילה בימים אלה.

הירידות בוול סטריט בסוף השבוע הובילו לאירוע סמלי עגום למדי עבור המשקיעים בחברות הטכנולוגיה הישראליות שהונפקו אשתקד בוול סטריט: מניית גלובל-אי , שמספקת פתרונות טכנולוגיים למסחר מקוון חוצה גבולות ושהונפקה בשנת 2021, ירדה ביום שישי בחזרה למחיר שבו הונפקה לראשונה לפני 11 חודשים. בכך לא נותרו עוד חברות טכנולוגיה ישראליות שהונפקו בשנה שעברה ומציגות מאז תשואה חיובית.

חשש מהעלאת ריבית הפיל את השוק

שנת 2021 הייתה שנה טובה מאוד להנפקות טכנולוגיה בוול סטריט, ואלו הישראליות בכללן: מספר דו-ספרתי של חברות מישראל החלו להיסחר בבורסות בארה"ב והתקבלו בזרועות פתוחות על-ידי המשקיעים, שחיפשו אפיקי צמיחה מהירה עבור הכסף הזול שהיה ברשותם.

לצד הנפקות "רגילות", IPO, בוצעו גם מיזוגים לא מעטים לחברות SPAC - חברות שגייסו כסף בבורסה במטרה לרכוש חברה קיימת תוך זמן מוקצב. כבר לפני שנה החל טרנד ה-SPAC להתקרר, והשוויים של החברות שמוזגו לחברות SPAC ירדו משמעותית (לאחר שלא מעט חברות הגיעו לשוק לאחר שמוזגו לחברות SPAC במה שנראה בדיעבד כשווי מנופח).

בהמשך, גם חברות שביצעו IPO איבדו גובה. בפרט כאשר לקראת סוף 2021 גברו הציפיות להעלאת ריביות והמשקיעים העדיפו לפנות להשקעות בחברות מסורתיות המציגות רווחים, על-פני השקעה בחברות שצומחות במהירות בשורת ההכנסות, אך לרוב מציגות הפסדים גדולים. בשלב זה, רוב החברות מישראל שהפכו לציבוריות בארה"ב ב-2021 כבר הציגו תשואה שלילית. ונכון לסוף השבוע האחרון, כולן מציגות תשואות שליליות בהשוואה למחיר ההנפקה.

לא טכנולוגית: הישראלית שבכל זאת זינקה

בסך-הכול, 22 חברות טכנולוגיה מישראל שהונפקו או מוזגו לחברות SPAC במהלך השנה שעברה, מחקו למשקיעים בהן קרוב ל-34 מיליארד דולר על הנייר ביחס לשוויין בעת ההנפקה.

 

בולטות לרעה איירון סורס  שפיתחה פלטפורמה לשוק האפליקציות וחברת האינשורטק היפו , שמחקו 6.9 מיליארד דולר ו-4 מיליארד דולר בהתאמה, מאז שמוזגו לחברות SPAC. בקרב החברות שביצעו הנפקות רגילות, חברת הגיימינג פלייטיקה  רשמה את מחיקת שווי הכי גבוהה - 3.8 מיליארד דולר.

למעשה, ישנה חברה ישראלית אחת שהונפקה בשנת 2021 ורושמת מאז תשואה חיובית מכובדת, אך לא מדובר בחברת טכנולוגיה - אלא בחברת התובלה הימית צים , שנהנית ממגמות חיוביות בשוק בו היא פועלת ומביקושים עצומים שמובילים לעליית מחירי התובלה הימית; מניית צים עלתה מאז שהונפקה בתחילת 2021 ב-264% לשווי של 6.5 מיליארד דולר.

לפני שינוי המגמה בשוק, חלק מהחברות הכפילו ואף שילשו את שוויין. כך למשל מאנדיי , שפיתחה מערכת הפעלה לעבודה, נסחרה בשיא במחיר של מעל 444 דולר למניה לעומת 155 דולר בהנפקה, ובהשוואה למחיר הנוכחי שהוא כ-138 דולר למניה. גלובל-אי עלתה יותר מפי 3 מההנפקה (25 דולר) לשיא (81.69 דולר), אך חזרה כאמור את כל הדרך למטה.

העובדים שמימשו אופציות במאות מיליוני דולרים

לאחר הנפקה או מיזוג של חברות ישנה תקופה בת מספר חודשים של "חסימה", שבה למשקיעים אין אפשרות למכור מניות. במקרה של החברות הישראליות שהונפקו ב-2021, תקופות החסימה אצל כולן כבר הסתיימו.

בין בעלי המניות שמימשו מניות, אפשר להניח שיש גם עובדים של אותן חברות שקיבלו הקצאות אופציות בשנים שלפני ההנפקה ונהנו מהצפת השווי לאחריה. במקרים אלה, לרוב מדובר על מחירי מימוש של האופציות שנמוכים משמעותית מהמחיר הנוכחי של המניה בוול סטריט, גם לאחר הירידות החדות. יש לציין גם, שבחלק מהחברות האופציות הן רק חלק מהתגמול ההוני שמוקצה לעובדים, והם מקבלים גם הקצאות של מניות חסומות.

לדוגמה, הדוח שפרסמה סנטינל וואן  מצביע על כך שבמהלך שנת הכספים 2022 (השנה שהסתיימה בסוף ינואר 2022), "השווי הפנימי" (קרי ההטבה) של האופציות שמומשו במהלך השנה הגיע לכ-334 מיליון דולר. השווי הפנימי מוגדר כהפרש בין מחיר המימוש ומחיר השווי המוערך של המניה.

בנוסף, בסוף ינואר השנה החזיקו עובדי סנטינל וואן בכ-17.5 מיליון אופציות שניתנות למימוש, ומחיר המימוש שלהן הוא 2.47 דולר בממוצע. המשמעות היא שההטבה המגולמת באופציות הללו, על בסיס המחיר הנוכחי, מגיעה לכ-528 מיליון דולר.
גם במאנדיי נהנו העובדים מהטבה משמעותית שנוגעת לאופציות שלהם. במהלך 2021, עובדי החברה מימשו אופציות בשווי 322 מיליון דולר. לכך יש להוסיף כ-3.8 מיליון אופציות שניתנות למימוש בסוף השנה - הטבה המגולמת באופציות הללו מגיעה ל-515 מיליון דולר.

בגלובל-אי, ההטבה הגלומה באופציות שניתנות למימוש, עומדת כיום על 182 מיליון דולר. עובדי החברה מימשו ב-2021 אופציות בשווי של כ-116 מיליון דולר.

והנה עוד כמה דוגמאות: ב-ווקמי , שהתוכנה שפיתחה מפשטת את השימוש בתוכנות ארגוניות מורכבות, העובדים מימשו בשנה שעברה אופציות בכ-35 מיליון דולר. ם בריסקיפייד  למרות הירידה במחיר המניה מהשיא, העובדים מחזיקים כיום באופציות שההטבה המגולמת בהן מגיעה ל-44.7 מיליון דולר. נוסף על כך, עובדי ריסקיפייד מימשו בשנה החולפת אופציות שהשווי הפנימי שלהן מגיע ל-68.6 מיליון דולר.

מימושי אופציות גם בחברות SPAC

גם בחברות שמוזגו ל-SPAC העובדים נהנים ממימושי אופציות. באיירון סורס, עובדי החברה מימשו ב-2021 קרוב ל-14 מיליון אופציות במחיר מימוש ממוצע של 60 סנט, אשר השווי הפנימי שלהן מגיע ל-126 מיליון דולר. נכון לסוף השנה החזיקו עובדי החברה באופציות שההטבה המגולמת בהן כיום היא כ-147 מיליון דולר.

בטאבולה , העובדים מימשו בשנה שעברה אופציות ששוויין הפנימי מוערך ב-49.2 מיליון דולר ונותרו בסוף השנה עם אופציות למימוש, שההטבה המגולמת בהן מגיעה לכ-101 מיליון דולר. בפיוניר  השווי הפנימי של האופציות שמומשו היה 17.1 מיליון דולר והאופציות שניתנות למימוש מגלמות הטבה של 61.9 מיליון דולר. 

עוד כתבות

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד