גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עצמאות כלכלית, ייפוי כוח וירושה: למה כדאי להתכונן לאחר היציאה לפנסיה

הגיל השלישי הוא פרק חדש בחיים, המחייב התנהלות כלכלית נכונה כדי לחיות בשלווה וליהנות עם המשפחה • כיצד ניתן לנהל את הרכוש במצב סיעודי, איך נכון לחלק את הירושה, ולמה חשוב לשים לב לפני שעוזרים לילדים? • ניהול הכסף המשפחתי: כתבה 11 בסדרה

לאחר היציאה לפנסיה / צילום: אפרת לוי
לאחר היציאה לפנסיה / צילום: אפרת לוי

הכתבות הקודמות בסדרת "ניהול הכסף המשפחתי" עסקו בניהול נכון של ההון ובפרישה לגמלאות. עבור רבים, הפרישה לפנסיה תהיה נקודת הפתיחה לחיים בגיל השלישי, שיהיו שונים מאורך החיים לפני כן: הזמן התפנה, הילדים עזבו את הבית, וההכנסה במרבית המקרים ירדה. הכתבה הנוכחית תעסוק במספר נקודות להתנהלות כלכלית נכונה, שישפרו את איכות החיים של בני הגיל השלישי.

 

ריאליות היא שם המשחק

בהגעה לפנסיה, המציאות משתנה, וכך גם הצרכים והתוכניות לעתיד. למשל, רבים מתכננים למכור את הדירה, לחלק את כסף בין הילדים, ולבסוף לקנות דירה קטנה יותר. הפונקציונליות של הבית משתנה, וכדאי לשים לב לדברים בבית החדש, כמו מעברים צרים, מדרגות, חללי רחצה וכדומה. אם כל אלו לא נגישים, ייתכן וכדאי להקצות חלק מהתקציב לשיפוץ.

פעמים רבות אנשי מקצוע נוטים לשקר לבני הגיל השלישי ומנצלים את מצבם ותמימותם. לכן, לא כדאי לרכוש דברים דרך הטלפון, ויש לבקש לראות תנאים של עסקאות בכתב. מדי פעם, מומלץ אף לתת לילדים או לאיש מקצוע לעבור על החיובים לנותני השירות השונים, לראות האם לא הסתיים מבצע והקפיצו את המחיר, או האם התשלום על שירות ממשיך על אף שאינו נצרך כבר.

התבוננות ריאלית מחייבת גם התנהלות זהירה עם האמצעים שעומדים לרשות בני הגיל השלישי. למשל, עצמאיים ללא פנסיה, שחסכו מיליון וחצי שקל בצד, יכולים לכלכל את עצמם למשך 15 שנים, אך בהמשך עשויים להתקשות. לכן, גם אם ההוצאות לא נוהלו ולא היו תחת מעקב עד הפנסיה, צריך לתכנן את המשך הדרך כדי למנוע היעדר הכנסה בהמשך.

 

מצוקה תזרימית היא תרחיש נוסף שעלול לקרות לאחר היציאה לפנסיה, בו בן הגיל השלישי מחזיק בנכסים אך אין לו כסף שוטף למחייה. לכך יש פתרונות בדמות משכנתא הפוכה המאפשרת לשעבד את הנכס לטובת קבלת כסף, שיספק תזרים חודשי למחייה. מצב זה מקטין את שווי הנכס שיישאר לילדים, וכמו כל הלוואה שלוקחים, כדאי לבצע השוואה בין מלווים שונים, מסלולים שונים, תשלום ריבית לאורך הדרך אל מול דחיית כל התשלומים, וזאת על מנת להגיע להלוואה הנכונה ביותר.

בנוסף, כאשר מדברים על הוצאות בגיל השלישי, אחד הדברים שחשוב לקחת בחשבון הוא היקלעות למצב סיעודי. זהו מצב שאיש לא מעוניין להיקלע אליו, אבל סטטיסטית יש לכך סיכוי. עלות טיפול בחולה סיעודי היא גבוהה מאוד, ועל מנת לדעת איך להיערך אליה, זהו הזמן להכיר את הביטוחים הסיעודיים הקיימים: האם יש כאלו? האם יש רק ביטוח של קופת חולים או גם ביטוח סיעודי פרטי? מה הביטוחים הסיעודיים בעצם מכסים ועוד.

תכנון מוקדם של הגרוע מכל

מצב סיעודי אינו מצב שנעים לחשוב עליו או לתכנן אותו, אך אם וכאשר יגיע הרגע, כדאי להיות מוכנים אליו. ישנם מסמכים משפטיים שונים שמאפשרים לקבע מראש החלטות שונות, טרם המצב בו לא ניתן לתפקד באופן עצמאי, כשאחד מהם הוא ייפוי הכוח המתמשך. מסמך זה מאפשר לתת הוראות פעולה למיופה כוח אחד או יותר, לגבי הרצונות השונים בכל הנוגע לרכוש, טיפול רפואי, ובתחומים אישיים אחרים.

הכנת ייפוי כוח מתמשך היא תהליך לא קל, במהלכו צריך לעסוק בנושאים לא פשוטים, אך אם וכאשר הוא יידרש, הוא יקל על מיופה הכוח לקבל החלטות, מתוך הבנה שהוא ממלא את רצון הנסעד. יש להקדיש זמן לבחירת זהות מיופה הכוח, במיוחד אם מרבית ההוראות הן אישיות, ויש לבחור מישהו שמכיר את אורח יומו של האדם הנסעד.

בנוסף, יש להסביר למיופה הכוח בעל פה מדוע הוא נבחר, מה הוא צריך לעשות במצבים שונים, לרבות תרחישים ספציפיים, טיפולים, סדר יום, החלפת סביבת מגורים, ניהול הרכוש ועוד. כדאי לדעת שגם אם הוחלט שלא לערוך ייפוי כוח מתמשך, ניתן לתת הוראות בנפרד בכל הנוגע לטיפולים מאריכי חיים.

העברת רכוש בצורה מסודרת

פעמים רבות משפחות נקרעות סביב מחלוקות ירושה. ככל שיש יותר נכסים, ובעיקר נכסים פעילים כמו עסק, יש צורך להעביר את המושכות לדור הבא באופן מסודר. העברת רכוש בצורה מוצלחת היא תהליך שכולל הרבה מאוד היבטים. אחד ההיבטים הוא רצונות הילדים: האם אח אחד עובד בעסק ושני אחים אחרים לא, איך נכון לחלק אותו? האם בין הילדים לבני זוגם יש או אין הסכמי ממון? האם תרחיש של גירושין של אחד הילדים יכול להיות בעייתי עבור העסק המשפחתי? במילים אחרות, אם יש עסק, חשוב להכשיר את הדור הבא לתפעל אותו בצורה מיטבית, מבעוד מועד.

בנוסף, יש לחשוב גם על אופן חלוקת הרכוש - חלוקה שוויונית או לא, כמו למשל האם לחלק שלוש דירות לשלושה ילדים באופן שווה, או שליש מכל אחת מהדירות לכל ילד? אם בוחרים לחלק דירה לכל ילד, כדאי להעריך את שוויין ולאזן את הפער בהורשת נכסים אחרים. לכן, מומלץ לחלק את הרכוש בצורה המפורטת ביותר, וכך יחסכו מריבות בדור הבא. אלו סוגיות שכדאי לדון בהן בין ההורים ולגבש עמדה מוסכמת.

כמו כן, מומלץ גם להיות ערים להיבטים כלכליים של העברת הרכוש: איך נכון להעביר את הנכסים ברקע שיקולי מיסוי, כאשר סעיף זה רלוונטי בייחוד למי שיש אזרחות נוספת לזו הישראלית, ובחו"ל חלים חוקי ירושה שונים.

כך גם אם יש קופות וקרנות שונות שניתן למשוך מחלקן קצבה ומחלק לא, כדאי לבדוק אילו קופות כדאי להוריש ומה מעמד הפטור על רווחי הון במקרה כזה. אם יש מגבלות שונות על משיכות הכספים על ידי היורשים בקופות כאלו, יש ליידע את אותם, על מנת שיוכלו לפעול בדרך נכונה ובזמן.

דרכי חשיבה ופעולה אלו, יאפשרו למנוע סכסוכי משפחות לאחר ההורשה, כך שכדאי מאוד לדבר על הדברים מבעוד מועד, לשמוע את רצון הילדים, ולאחר החשיבה, לבנות את הצוואה בהתאם. אחרת, הרכוש יתחלק לפי החוק, כלומר חלוקה שווה לילדים.

העצמאות הכלכלית של ההורים לפני הכול

הרצון לעזור לילדים הוא טבעי, חיובי ומבורך. עם זאת, כדאי מאוד שעזרה לילדים לא תהיה על חשבון העצמאות הכלכלית של ההורים. לכן, יש לתכנן אותה ולמנוע מצב בו ההורים הופכים להיות תלויים בילדים.

בשנים האחרונות הורים רבים ממשכנים את הבית שלהם במשכנתא הפוכה על מנת לתת לילדים את הכסף שישמש כהון עצמי, וכן הורים שערבים למשכנתאות של הילדים. בחירה זו מחייבת לשים לב מה הן החובות שההורים לוקחים על עצמם, מה נדרש מהם באופן שוטף, והאם הם בכלל יכולים לעמוד בכך.

לסיכום, כאשר כל הנושאים הכלכליים מסודרים, ניתן לחיות בשלווה, למלא את העולם בתוכן, ליהנות עם המשפחה, ולזכות לבריאות טובה ולאריכות ימים.

עוד כתבות

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות