גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השופטים הם השיאנים: כך מתפלג השכר במגזר הציבורי

משרד האוצר מפרסם את דוח השכר במשרדי הממשלה לשנים 2020־2021 ומציג: שיטת תגמול מיושנת וחוסר הלימה בין השכר למיומנויות העובדים ● לאחר הבחירות להסתדרות יישבו אנשי האוצר עם נציגי העובדים וינסו להטמיע שינויים

עובדים ולומדים פחות, מרוויחים יותר / צילום: Shutterstock
עובדים ולומדים פחות, מרוויחים יותר / צילום: Shutterstock

באותו משרד ממשלתי, דלת מול דלת, יושבות שתי עובדות. האחת כלכלנית צעירה, ביצועיסטית, עם פסיכומטרי גבוה ותפוקה מרשימה. מולה יושבת מזכירה ותיקה, כזו שתרומתה למשרד אינה מורגשת. ובכל זאת, היא נהנית משכר חודשי גבוה משמעותית מאשר עמיתתה המוכשרת, וכמותה אף זוכה לקבל "מענקי הצטיינות" מלאים.
תמונת המצב התאורטית הזו ממחישה את עשרות הגרפים המופיעים בדוח הוצאות השכר במשרדי הממשלה לשנים 2020-2021, שמפרסם הממונה על השכר במשרד האוצר קובי בר-נתן.

דוח האוצר טוען בצורה מפורשת שמבנה השכר והתגמול במגזר הציבורי הוא מיושן ודורש שינויים. "במשרדי הממשלה אין בהכרח הלימה בין השכר למיומנויות העובדים", נכתב בדוח לצד גרף המראה כיצד במגזר הציבורי אין כמעט הלימה בין ציון הפסיכומטרי של העובד לשכרו. זאת, בניגוד מוחלט למגזר הפרטי, שם השכר מזנק ביחס ישיר לציון.

עובד עם ציון פסיכומטרי נמוך, בטווח שבין 200-395, משתכר בממוצע כ-8,000 שקל בשוק הפרטי. אם יילך לעבוד במשרד ממשלתי, לעומת זאת, ירוויח אותו אדם כ-12,000 שקל בממוצע - גבוה יותר מהשכר הממוצע בכלל המשק. היחס הזה מתהפך כשבודקים כמה מרוויחים עובדים מחוננים בעלי ציון פסיכומטרי של 694-800: בשוק הפרטי הם ישתכרו היטב עם יותר מ-25,000 שקל בחודש, לעומת כ-18,000 שקל בלבד בממשלה.

תגמול על ותק, ולא על מיומנויות

ההבדלים בולטים עוד יותר כשבוחנים את הפערים במקצועות טכנולוגיים מבוקשים, בהם המדינה מתחרה בחוסר הצלחה משווע מול חגיגות השכר בענף ההייטק. בוגרי מדעי המחשב ומקצועות ריאלים אחרים מרוויחים כמעט 35,000 שקל בממוצע בשוק הפרטי. במשרדי הממשלה הם לא מגיעים אפילו ל-20,000 שקל. בהתאם, אותם עובדים טכנולוגיים שהולכים לעבוד בממשלה ולא יוצאים החוצה להייטק, הם גם אלה עם ציון הפסיכומטרי הנמוך יותר, כ-590 לעומת כ-670 במגזר הפרטי.

 

הכלכלנים בשירות המדינה הם בעלי ציון מעט גבוה יותר מאשר מקביליהם בשוק הפרטי, כ-650 לעומת כ-640. ואולם, אלה שעובדים בממשלה מרוויחים כ-20,000 שקל, לעומת כ-27,000 שקל בשוק החופשי. כל כלכלן מתחיל יכול לחשב בקלות איפה עדיף לו לעבוד, וזאת אולי הסיבה שאפילו באגף השכר באוצר מתקשים לגייס כלכלנים.

אפשר לטעון, כמובן, שציון פסיכומטרי איננו חזות הכל ושביצועי העובד יותר חשובים. אבל בכל אופן נראה כי הסכמי השכר הוותיקים בממשלה מעודדים דווקא בינוניות, מכמה סיבות. ראשית, כפי שניסחו זאת עורכי הדוח: "עובדים במגזר הציבורי נהנים מעלייה בלתי פוסקת בשכרם, בין היתר משום שמערכת השכר במגזר הציבורי מתגמלת על ותק ועל השכלה יותר מאשר על מיומנויות, כישורים ספציפיים או פריון עבודה.

"התלות של השכר בוותק, והעלייה האוטומטית בשכר בכל שנה ללא תלות בפריון העבודה, מגבילה את יכולתו של השכר לשמש ככלי לעידוד ולשיפור ביצועים. בנוסף, התשואה הקבועה לוותק במגזר הציבורי היא אחד הגורמים ביצירת פערי השכר הגבוהים יחסית בין עובדים צעירים לוותיקים יותר. כאשר היחס בין שכר הוותיקים לצעירים גדל במגזר הציבורי לעומת זה הפרטי, ניתן להניח כי האטרקטיביות של המגזר הציבורי בעיני עובדים צעירים תפחת".

קשר מקרי בין מענקי ההצטיינות לתפוקה

אם לא די בכך שהשכר במגזר הציבורי מנותק מהתרומה של העובד למערכת, אפילו הקשר בין מענקי ההצטיינות שמקבלים העובדים לבין תרומתם הינו מקרי בלבד. הממונה הנוכחי בר-נתן חותר אומנם להטמעת מנגנוני תמרוץ דיפרנציאליים, אבל המנגנונים הנפוצים כיום הם עדיין תגמולים מבוססי הסכם שכר או שכר עידוד, שאמורים להיות מנגנונים שמבוססים על מדידת תפוקות וביצועים במרבית משרדי הממשלה. בפועל, היעדים כל כך נמוכים או רופפים, שכמעט כל העובדים זוכים במענקי הצטיינות המרביים.

שכר העידוד שווה עבור העובדים תוספות קבועות גבוהות של עד 25% משכרם השנתי. על הנייר, הם צריכים להגיע ל"אחוזי יעילות" גבוהים במיוחד. במשרד הכלכלה, לדוגמה, רק עובד שהגיע ל-133% ביצוע יזכה למענק. רק מה, אחוז היעילות הממוצע של עובד במשרד נע בין 150% ל-160%. או במילים אחרות, שכר העידוד שנועד לתגמל מצטיינים הפך לחלק אינטגרלי מהשכר של כולם.

על הקומבינה הזאת משלמת המדינה בכל שנה סכום של כ-700 מיליון שקל בגין שכר עידוד, לכ-40,000 מבין עובדי משרדי הממשלה ומערכת הבריאות הממשלתית. ממוצע התשלום עבור שכר עידוד עומד על 1,554 שקל למשרה בחודש.

באוצר מקווים להטמיע שינויים במבני השכר

השכר במגזר הציבורי עולה בקצב מהיר יותר מאשר במגזר הפרטי. לפי דוח, בין השנים 2019-1996 גדל השכר הממוצע במגזר הציבורי במונחים ריאליים ב-34%, לעומת 26% בלבד במגזר הפרטי. בשנת 2021, השכר הממוצע לכלל העובדים במשרדי הממשלה עמד על 17,368 למשרה מלאה - עלייה של כ-1.3% לעומת השכר ב-2020 ועלייה של 1.6% לעומת 2019. הגידול בשכר התרחש במקביל למשבר הקורונה, ולמרות הקפאת הסכמי השכר.

 

אחרי הבחירות להסתדרות, שייערכו בעוד חודש, יישבו אנשי האוצר עם נציגי העובדים לדון בהסכמי המסגרת. הפעם האחרונה שנחתם הסכם המסגרת הייתה ב-2016, ותוקפו פקע כבר ב-2019, אחרי שהוארך. בהסכם הבא, וגם בהסכמי שכר נוספים שעל הפרק כמו מול הסתדרות המורים, מקווים באוצר להטמיע מספר שינויים במבנה השכר, ובמרכיבים שנתפסים בעייתיים לשיטתם כמו גמול השתלמות או הטייס האוטומטי של גובה השכר לפי הוותק.

בין האתגרים והיעדים שמציינים עורכי הדוח בפרק האחרון נמנים "צמצום ופישוט שיטות התגמול ותהליכי העדכון באמצעות איגומי שיטות והכנסת שיטות רוחביות לכלל משרדי הממשלה; מעבר משיטות תגמול מוטות תפוקות לשיטות תגמול המוטות תוצאות בהתאם ליעדים של איכות, שירות ותכניות עבודה; והתמודדות עם השינויים בסביבת העבודה של העובדים (שילוב טכנולוגיות, שינויים ארגוניים, ועוד)".

הממונה על השכר בר-נתן ציין כי "נתוני הדוח מאפשרים הצצה לאתגרים הקיימים במבנה התמריצים הקיים של עובדי המדינה שמקשה על גיוס עובדים מיומנים ומצטיינים. אנו נמשיך לפעול לביצוע השינויים הנדרשים במסגרת ההסכמים הקיבוצים, למען שיפור הפריון והשירות הציבורי בישראל".

השופטים הם שיאני השכר, עובד סוציאלי ירוויח פחות מנהג של שר

צלילה לתוך הנספחים שצורפו לדוח האוצר חושפת דוגמאות לעולם המקביל שנקרא מנגנון השכר בשירות המדינה. למשל, מתברר שבזמן שהמשק כולו מתחרה על גיוס מהנדסים, במגזר הציבורי הם מרוויחים כמעט אותו הדבר כמו הנדסאים, ולעיתים אף פחות. מהנדס בשירות המדינה משתכר כ-18,100 שקל ברוטו בממוצע, לעומת 17,900 שקל בממוצע להנדסאי או טכנאי. העשירון העליון של ההנדסאים מכניסים כ-31,000 שקל - כאלף שקל יותר מהעשירון העליון של המהנדסים.

שיאני השכר, כצפוי, הם שופטים ומקביליהם, המשתכרים בממוצע כ-60,700 שקל ברוטו בחודש, לפי נתוני 2021. העשירונים העליונים של השופטים מקבלים כ-88,300 שקל בחודש. רופאים מרוויחים במגזר הציבורי כ-32,000 שקל - ירידה של כ-1,800 שקל בתוך שנה לעומת 2020.

עובד סוציאלי מתחיל מרוויח 9,700 שקל. אם הוא יצליח להתקדם ולהגיע לעשירון העליון של העובדים הסוציאלים, הוא ירוויח 22,800 שקל. לשם השוואה, נהג של שר או של מנכ"ל משרד ממשלתי מרוויח בין 16,000 שקל ל-25,600 שקל.

בממשלה עובדים 62 מנכ"לי משרדים ומקביליהם, שמרוויחים כ-41,700 שקל בממוצע בחודש. בכל אחד מהמשרדים יש יועמ"ש, שמרוויח כמו המנכ"ל. 

עוד כתבות

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית