גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רואה החשבון שנבחר לעצב את עתיד המקצוע: שכר המתמחים הוא לא הבעיה היחידה

שלומי שוב התחיל ללמוד ראיית חשבון די במקרה, אבל אחרי כמה שיעורים כבר הרגיש שהוא יודע יותר טוב מהמרצים ● אחרי שעבד בפירמות הייעוץ המובילות חזר לאקדמיה, הפעם כראש החוג לחשבונאות באוניברסיטת רייכמן ● כיום הוא עומד בראש ועדת ההיגוי לבחינת המשבר במקצוע שלדבריו נוצר "בעקבות התייחסות גרועה למתמחים ובעיות תדמית", אבל גם משדר אופטימיות: "יש כיום קפיצה מטורפת ברישום לחוג שלי"

שלומי שוב / צילום: איל יצהר
שלומי שוב / צילום: איל יצהר

אישי:  בן 50, נשוי לליאת ואב לשלושה, מתגורר בגבעתיים
מקצועי: ראש תוכנית חשבונאות וסגן דיקן בבית ספר אריסון למינהל עסקים באוניברסיטת רייכמן; בעלים של חברת IFRS קונסלטינג

אני: "חותר לניצחון בכל מה שאני עושה - אבל במהות שלי אני חזק מול חזקים, וחלש מול חלשים".

ילדות ומשפחה: "נולדתי בתל אביב וגדלתי ברמת גן, יש לי שתי אחיות גדולות ממני. היינו משפחה לא משופעת אמצעים. אבי היה מוכר בחנות בגדים, ללא עבודה קבועה או מסודרת. אמי, שהייתה תופרת שכירה, הייתה דומיננטית בבית, דאגה שלא יחסר לנו דבר ותמיד שידרה לנו שאנחנו יכולים לעשות הכל. לביאה אמיתית שנלחמה להביא פרנסה הביתה. לא דיברנו על כסף בבית, אבל זה היה מסוג הדברים שמבינים בלי לדבר".

בית הספר: "הייתי תלמיד שמגיע לתוצאות בדרכים לא רגילות. לא הייתי מהמסודרים שמכינים שיעורי בית, אבל תמיד ידעתי לתת תשובה שבאה מחשיבה אחרת. המורים לא מתו על זה".

אקדמיה: "הגעתי לראיית החשבון ממש במקרה. הייתי אלחוטן בחיל קשר והיה לי שם חבר טוב שהערכתי מאוד. הוא השתחרר כמעט שנה לפניי והלך ללמוד חשבונאות. מתוך הערכה אליו חיקיתי אותו עם שחרורי והתחלתי תואר ראשון בחשבונאות ומינהל עסקים במסלול האקדמי במכללה למינהל. כבר אחרי כמה שיעורים ידעתי: זה אני. די מהר הרגשתי שאני יודע לא פחות מהמרצים".

תחילת הקריירה: "לאחר תואר שני במינהל עסקים באוניברסיטת בן גוריון, ב-1998 הועסקתי כיועץ כלכלי לשר הפנים אז אליהו סוויסה. לאחר מכן, עד 2006 כיהנתי בתפקידי ניהול במשרדי רואי חשבון שונים - פאהן קנה ושות'; ליובושיץ קסירר והמשרד האחרון שבו עבדתי - KPMG סומך חייקין".

השינוי: "שנת 2006 הייתה שנת המפנה בחיי המקצועיים: עזבתי את המשרד, הקמתי את IFRS קונסלטינג, חברה פרטית לייעוץ חשבונאי והצטרפתי לאוניברסיטת רייכמן (אז המרכז הבינתחומי), והקמתי את החוג לחשבונאות. החל מ־2010 אני גם מכהן כסגן דיקן בבית הספר אריסון למינהל עסקים. העזיבה לא הייתה קלה, המשרדים היו כמו חממה: מאוד אהבו אותי, ועבדתי עם מותגים גדולים. נראה להם מוזר שאעזוב לדרך עצמאית שבה אף אחד לא הבטיח לי כלום".

ליאת: "אשתי, מכהנת כראש חטיבת ניהול סיכונים בבנק לאומי. היא הייתה סטודנטית שלי, אבל חיכיתי עד סיום הלימודים ורק אז פניתי אליה. שמרתי על כללי האתיקה, השתדלתי לפחות".

IFRS קונסלטינג: "החברה שלי נותנת שירותי ייעוץ לחברות גדולות וציבוריות, בסוגיות חשבונאיות רגישות וקריטיות. לדוגמה, מתי ובאיזה סכום להכיר בהכנסה? במכפילי ההכנסות המטורפים שהיו בשנתיים האחרונות, כל דולר הוא עניין דרמטי לחברות טכנולוגיה שיוצאות להנפקה. במקרים רבים הדירקטוריון מבקש ממני חוות דעת על הטיפול החשבונאי הנכון".

ועדת היגוי: "בפברואר השנה מוניתי לעמוד בראש 'ועדת ההיגוי לעתיד המקצוע', שהקימה לשכת רואי החשבון. הוועדה הוקמה עקב ירידה מתמשכת במספר הסטודנטים בלימודי חשבונאות, וחברים בה נציגים בכירים של המקצוע, כולל מהדור הצעיר. נפרסם המלצות ביניים בתוך חודשיים־שלושה".

המשבר: "יש כיום מחסור אדיר במתמחים ורואי חשבון, שמקרין על כל הסקטור הפיננסי. המשבר נוצר משילוב של התייחסות גרועה למתמחים ובעיית תדמית: יש אי הבנה של המקצוע בציבור. הוא פחות חשוף בהשוואה למשפט, שמופיע מדי ערב בחדשות. וזה עוד לפני שדיברנו על כל הסדרות שעוסקות בעורכי דין. ראיית חשבון נמצאת יותר מאחורי הקלעים. רואים את בעיית התדמית גם בפערים הגדולים בין שכר הטרחה של רואי החשבון לעורכי הדין".

התנאים: "לאחרונה דברים מתחילים להשתנות. משרדי הרו"ח הבינו סוף סוף שיש להם בעיה והחלו לחשוב אחרת על תנאי התעסוקה של המתמחים. אם עד לפני שנתיים מתמחה היה מקבל 6,000 שקלים, כיום הוא מקבל קרוב ל-9,000 - וזה עדיין לא מספיק".

עתיד המקצוע: "צריך להסתכל על ראיית חשבון בראייה רחבה. התחום שלנו חייב להתחבר מהר יותר לטכנולוגיה, להשאיר את המטלות המשעממות והטכניות לבינה מלאכותית וליצור מצב שבו תפקיד רואה החשבון יהיה מהותי, עם ראייה כוללת ורחבה. אולי יהיו פחות חוטבי עצים ושואבי מים, פחות פקידים, אבל זה בסדר, כי לתפיסתי זה לא מקצוע פקידותי. גם הדור הצעיר חושב אחרת, ולא מוכן שיראו בו עבדים. רואה חשבון מבקר צריך לזהות התנהלות בעייתית בחברה, הוא לא יכול להיות עבד, אלא מישהו שמסוגל לחשוב. אם השכר ימשיך לעלות ונאיץ את קצב כניסת הטכנולוגיה, נוכל לנפץ את התדמית שדבקה בתחום. כבר השנה בנתוני הרישום שלי יש קפיצה מטורפת".

פנאי: "אני אוהב כדורסל וכדורגל כי מדובר בספורט קבוצתי ויש בזה משהו שמייצג את החיים העסקיים. בגלל זה אני גם משתמש בהרבה דוגמאות מהספורט בשיעורים שלי. אני אוהד בעיקר את נבחרת ישראל ואת הקבוצות הישראליות באירופה".

טיפ ניהולי: "צריך לדעת להבחין בין הסימפטום לבעיה - זה כלי חשוב בניהול. במקרים רבים אנחנו מנסים להתמודד עם הסימפטום ונלחמים בו, אבל לא שמים לב לבעיה בבסיס".

עוד כתבות

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

"המשך הסטת כספים מחו"ל יכול לתדלק את הראלי הבא בשוק המקומי"

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו