גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תשלומי הכופר במתקפות סייבר בישראל מגיעים לכ-100 מיליון שקל בשנה

מנהל מחלקת הסייבר בפרקליטות המדינה, עו"ד חיים ויסמונסקי: "על פי הערכות גורמי האכיפה, דרישות הכופרה בישראל מגיעות למאות מיליוני דולרים בשנה, ותשלומי הכופר מגיעים לעשרות מיליוני דולרים, שיכולים להיתרגם ל-100 מיליון שקל תשלומי כופר בשנה" ● לדבריו, "הרווחים כתוצאה מהונאות פורקס בישראל עומדים על מאות מיליוני שקלים, ובסבירות גבוהה למעלה ממיליארד שקל בשנה"

תחום מתקפות הסייבר והונאות הפורקס הפך למגרש המשחקים החדש של ארגוני הפשיעה / צילום: Shutterstock
תחום מתקפות הסייבר והונאות הפורקס הפך למגרש המשחקים החדש של ארגוני הפשיעה / צילום: Shutterstock

"על פי הערכות גורמי האכיפה, דרישות הכופרה בישראל מגיעות למאות מיליוני דולרים בשנה, ותשלומי הכופר מגיעים לעשרות מיליוני דולרים, שיכולים להיתרגם ל-100 מיליון שקל תשלומי כופר בשנה. וזו הערכה זהירה מאוד, כיוון שהתחום סובל מתת דיווח משמעותי. חברות רבות מעדיפות לא לדווח ושלא יהיה פרסום, ואין עליהן חובת דיווח".

את הדברים אמר היום (ד') לגלובס מנהל מחלקת הסייבר בפרקליטות המדינה, עו"ד חיים ויסמונסקי, על רקע הדיון שהתקיים ב"וועדת דוידי" להתאמת המשפט לאתגרי החדשנות והאצת הטכנולוגיה.

ועדת דוידי הוקמה על ידי שר המשפטים באוקטובר 2021, במטרה לגבש אמצעים וצעדים שונים לצמצום הפער ההולך וגדל בין ההתפתחויות הטכנולוגיות לבין ההסדרים הרגולטוריים והמשפטיים בישראל, ולהתמודדות עם השפעות חברתיות שליליות של תופעות שונות הכרוכות בפער. בראש הוועדה עומד מנכ"ל משרד המשפטים, עו"ד ערן דוידי.

בדיון היום הציג מנהל מחלקת הסייבר את סיכוני הסייבר המרכזיים הבולטים בעולם ובישראל, בראשם מתקפות כופרה וכן הונאות פורקס והונאות "פישינג", ואת ההתמודדות עם המתקפות הללו ברחבי העולם.

אחד מאיומי הסייבר המרכזיים בעולם לשנת 2021 היה מתקפות כופרה - תקיפות שמטרתן הדבקת מחשב (או רשת מחשבים של הקורבן), לטובת הצפנתו או הצפנת הקבצים המאוחסנים בו. לאחר ההדבקה, דורש התוקף העברת תשלום כופר כתנאי לפתיחת ההצפנה, בד"כ במטבע מבוזר. תופעת מתקפות הכופרה צברה תאוצה בשנים האחרונות, ויש לה השלכות נרחבות על ארגונים מושאי התקיפה.

אחד מכל חמישה עסקים בישראל הותקף

בשנת 2021 התקבלו במוקד החירום של מערך הסייבר הלאומי 12,739 פניות מאזרחים וארגונים שהתבררו כאירועי סייבר או ניסיונות תקיפה, ומבחינה סטטיסטית מדובר באחד מתוך חמישה עסקים בישראל. זאת בהשוואה לכ־9,000 דיווחים ב־2020. עוד בשנה החולפת: אחד מכל 30 עסקים דיווח כי ספג פגיעה או נזק בעקבות אירוע כזה, וכ־1,320 אירועים הוגדרו "חמורים" או בעלי "פוטנציאל לאירוע חמור".

בדיון בוועדת דוידי הוצגו נתונים על מתקפות כופר ברחבי העולם. בשנת 2020 התקבלו ב-FBI כ-2,500 דיווחים על מתקפות כופרה, ושיעור הנזק המדווח הכולל בארה"ב (על יסוד דיווחים עצמיים) הוא כ-29 מיליון דולר אמריקני. מדובר בעלייה של כ-300% משנת 2019. לצד זאת, הרשות לאכיפת פשעים פיננסיים (Financial Crimes Enforcement Network) דיווחה כי במחצית הראשונה של 2021 סך תשלומי הכופר היה 590 מיליון דולר אמריקני. בהשוואה לכך, סך התשלומים לכל שנת 2020 היה 416 מיליון דולר אמריקני. כלומר חל זינוק דרמטי בתשלומי הכופר בארה"ב בתוך זמן קצר.

על פי הערכת גורמי אכיפת החוק בישראל, והערכת צוות המשנה בראשות חיים ויסמונסקי, מתקפות כופרה ותשלום דמי כופר הוא אחד מאיומי הסייבר המרכזיים שפגיעתם הכלכלית היא הגדולה ביותר, וכן מדובר באחת התופעות שסובלות מתת-דיווח הגבוה ביותר. למרות זאת, כיום אין מדיניות ממשלתית סדורה להתמודדות עם הנושא. ועדת דוידי החליטה על ריכוז הטיפול הממשלתי בנושא, וגיבוש מדיניות הוליסטית, ביחד עם כל גופי הממשלה והרגולטורים הרלוונטיים.

בשלב הראשון אמורה הוועדה למפות את התחומים והפערים המחייבים טיפול בסדר עדיפות עליון, בהם: הסדרים משפטיים הקשורים לרשתות חברתיות, כלכלת המסחר במידע (בדגש על מידע אישי), משפט במרחב המקוון וכדומה. בשלב השני על הוועדה להציע דרכים אפקטיביות לצמצום הפער בין ההתפתחות הטכנולוגית לבין המשפט והרגולציה.

צוות משנה בראשותו של חיים ויסמונסקי אמור לעסוק בנושא אבחון הבעיות ויצירת דרכי טיפול בנושא פשיעה והונאות במרחב הדיגיטלי.

עו''ד חיים ויסמונסקי / צילום: איל יצהר

במהלך הדיון ציין ויסמונסקי כי "תופעת מתקפות הכופר מאוד מזיקה, עם היקף פגיעה רחב ביותר. רבים מהאזרחים חטפו מתקפות כופרה וחלקם אף שילמו. אין חולק שבהתמודדות עם הפשיעה הזאת אנחנו במצב לא טוב כמדינה". עם זאת הוסיף ויסמונסקי, כי "ישראל לא בפיגור ביחס לעולם, כל העולם מתמודד כרגע עם התופעות האלה. כל המדינות המערביות מתעוררות עכשיו ומחפשות דרכים להתמודד עם זה. לדעתי כולם מסכימים על הצורך בטיפול מערכתי. כופרה זה לא טרנד, זה כבר איתנו לפחות שש שנים והולך להישאר איתנו עוד שנים קדימה. אנחנו צריכים כמדינה לקבוע את המדיניות ואחר כך לגזור ביצוע: הקמת מוקד, רגולטור שיש חובות כלפיו, חקיקה ועוד".

הונאות פורקס: רווחים של מעל מיליארד שקל בשנה

בדיון נדונה גם תופעת מתקפות "הפורקס" - שם כולל לתופעה רחבה של הצעת מוצרי השקעה פיקטיביים ללקוחות, וגניבת כספם מבלי לספק את ההשקעה המוצעת בפועל. הטיפול בתופעה חסר, ונראה כי רשויות האכיפה בישראל בעיקר מגיבות לפניות לעזרה משפטית המגיעות מחו"ל (גם זאת באופן חלקי).

"להערכתנו הרווחים כתוצאה מהונאות פורקס בישראל עומדים על מאות מיליוני שקלים, ובסבירות גבוהה למעלה ממיליארד שקל בשנה", אומר ויסמונסקי. "בתיק אחד שהצגנו בוועדה היום הראינו שהתקבולים שהתקבלו מהמשקיעים המרומים עומדים על כ-7 מיליון שקל בחודש. בהכפלה שנתית זה 84 מיליון שקל, וזה רק תיק אחד. ההערכה היא שיש בכל רגע נתון לפחות 10 כאלה שפועלים, חלקם בזיקה ברורה מאוד לארגוני פשיעה, ולכן אנחנו מדברים על פעילות עבריינית מסתייעת באינטרנט שמגלגלת הכנסה שנתית של כמיליארד שקלים לגורמים עבריינים ולגורמי פשיעה".

גם במשטרה מכירים בכך שתחום מתקפות הסייבר והונאות הפורקס, הפכו זה מכבר גם למגרש המשחקים החדש של ארגוני הפשיעה. סנ"צ דודי קץ, מפקד הסייבר בלהב 433 משטרה, ציין בדיון, כי "אין היום ארגון פשיעה אחד שלא עוסק בתחום הזה. אני מדבר על רווח של מאות מיליוני שקלים שמגיעים לארגוני פשיעה. מפורקס לפורקס, הם לומדים אותנו".

"פשיעת פורקס היא ההכנסה העיקרית של ארגוני פשיעה"

סנ"צ קץ ציין כי "צריך לתקן את חוק ניירות ערך ולהחיל תחת רגולציה את מי שמציע מוצרי השקעה גם אל מחוץ למדינת ישראל. באיטליה זה המצב, שם המאפיה עסקה בזה, ובחקיקת משנה תיקנו תקנות שהטילו חובת רגולציה על מי שמציע מוצרי השקעה מחוץ לאיטליה".

עמית לוין, מרכז האכיפה הכלכלית במחלקת הסייבר בפרקליטות, הוסיף בדיון: "פשיעת פורקס היא היום ההכנסה העיקרית של ארגוני פשיעה, יותר מפרוטקשן. התקיפה המרכזית היא לא נגד אזרחי מדינת ישראל, אלא נגד אזרחים זרים, מה שמפריע מאוד לאכיפה. אבל הכסף זורם לארגוני פשיעה בישראל".

בתום הדיון ציין מנכ"ל משרד המשפטים דוידי, כי יש להתחיל לגבש את המדיניות הממשלתית בנושא של מתקפות כופרה. מדיניות זו נדרשת על מנת להשיב על השאלות הרבות בזירות הפליליות, המיסויות והרגולטוריות, שאין להן מענה כיום, וביניהן: האם יש להחיל חובת דיווח על מתקפות כופר, היבטים מיסויים בנוגע לתשלומי כופר, האם חברת ביטוח יכולה להציע ביטוח סייבר שאחד מתנאיו יהיה שהמבוטח ישלם את הכופר כתנאי להקטנת הנזק, שאלות בנוגע לפרטיות, וכן שאלות בנוגע לתשלומי כופר שעלולים להגיע לארגוני טרור או מסייעים למנגנוני הלבנת הון.

עוד כתבות

מתחם תעש השלום / צילום: טלי בוגדנובסקי

המכרז במתחם תעש בת"א: כמה תעלה דירה באזור המבוקש?

מכירת הקרקע ל-528 דירות במתחם תעש השלום הוכיחה שיש ביקוש גבוה לקרקעות אטרקטיביות, אך המחישה עד כמה הענף רחוק משיאי עבר ● ודאי כשבצד הסיכון יש גם זיהום שטרם טופל

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

מייסד Wiz שגייסה אתמול מיליארד דולר מגלה את הסוד

וויז  עשתה אתמול היסטוריה כשהשלימה את גיוס ההון הגדול ביותר שביצעה חברה ישראלית מעולם - גיוס של מיליארד דולר לפי שווי של 12 מיליארד דולר, לכן אנחנו מקפיצים מחדש את הכתבה, שמתארת את דרכה להצלחה ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

מתחם ביג פתח תקווה / הדמיה: יח''צ ביג

המרכז המסחרי "הכי גדול בישראל" ייבנה בעיר המפתיעה הזאת

בעיר החמישית בגודלה בישראל, פתח תקווה, יש כ־300 אלף מ"ר של שטחי מסחר בסך־הכול, מה שמוביל לדליפת כוח קנייה אל השכנות שמסביב ● פתיחת ביג פאשן פתח תקווה תקטין את הדליפה, אך גם עשויה "לנגוס" מהמתחרים - עמי בסר סיטי, עופר פתח תקווה, Y סנטר ועוד

בכירי XTEND / צילום: כדיה לוי

הרחפנים הוכיחו את עצמם במלחמה: עכשיו החברה מגייסת 150 מיליון שקל

יצרנית רחפני התקיפה והמודיעין הישראלית אקסטנד מגייסת מיליונים בסבב גיוס שלישי (סבב B), זאת לאחר שהרחפנים שפיתחה הוכיחו את יכולתם במסגרת לוחמה בשטח עירוני סבוך בקרב יחידות צה"ל במלחמת "חרבות ברזל" ● בין המשקיעים החדשים - כלל-טק, קרן השקעות הטכנולוגיה של לן בלווטניק

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה, רפיח, יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית

שופטת בית המשפט העליון יעל וילנר. קיבלה את ערעור חברת הביטוח / צילום: שלומי יוסף (עיבוד תמונה)

פסק דין תקדימי של העליון מצמצם את הגדרת הידועים בציבור

בית המשפט העליון דן בשאלה מתי זוג ייחשב לידוע בציבור לצורך זכאות לתשלום פיצוי בעקבות מוות בתאונה ● השופטים: הכוונה להינשא אינה מהווה אינדיקציה לרצון הזוג להחיל זכויות לפני הנישואים

''זו כנראה ההשקה הכי חזקה שנעשתה למוצר מציאות מדומה לטיפול נפשי אי פעם'' / אילוסטרציה: Shutterstock

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

ד''ר נאוה מיכאלי-צברי / צילום: כדיה לוי

מונו כונסי נכסים לביתה של נכדת מייסדי שטראוס בסביון; המימוש יעוכב בחצי שנה

ביהמ"ש מינה השבוע כונסי נכסים לביתה בסביון של ד"ר נאוה מיכאל-צברי, בתה של רעיה שטראוס ואלמנתו של יזם הנדל"ן רוני צברי ז"ל שנפטר באוקטובר האחרון ● המינוי יעוכב למשך חצי שנה על-מנת לאפשר למיכאל-צברי להשיג חוב של 15 מיליון שקל

כפר סבא / צילום: Shutterstock

שתי שכונות ישנות סמוכות: המיקום שווה הרבה במחיר

שכונה אחת קרובה לרכבת והשנייה למרכז העיר, ובשתי השכונות מקודמים פרויקטים של התחדשות עירונית ● איפה יותר משתלם לרכוש דירות קטנות?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

ההפסד הנקי של אופקו גדל וקמהדע בטוחה שתשבור שיא ב-2024

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אנלייט הציגה דוחות מעורבים, אך בחברה אופטימיים לגבי התוצאות בהמשך השנה ● ההפסד של אופקו הלת' גדל בהשוואה לתקופה המקבילה, והמניה צוללת ● קמהדע מגדילה את תחזית ההכנסות ל-2024 ● מדור חדש

נמל חיפה, בספטמבר 2023 / צילום: Shutterstock

ענקיות הקרוזים העולמיות התאהבו בישראל, ואז הגיעה המלחמה

שנת 2024 הייתה אמורה להמשיך את השגשוג בענף הקרוזים, אולם מאז פרצה המלחמה עזבו החברות הבינלאומיות את ישראל ● מנו ספנות, היחידה שתפליג הקיץ, מבטיחה שלא תעלה מחירים ● מומחים: "גם אם התיירות תחזור לשגרה, ייקח לענף שנה לפחות להתאושש"

מערכת ההגנה האווירית כיפת ברזל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

בגלל המלחמה בעזה: בדנמרק מתנגדים לרכש של מערכות הגנה מישראל

מפלגות בקואליציה הדנית התנגדו לרכישת מערכות הגנה אווירית ישראליות, מטעמים מוסריים ● לפי שרים בממשלה הנוסח שהוסכם לבסוף מעורפל ו"יקשה מאוד" על רכש צבאי מישראל

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ ואסמאעיל הנייה / צילומים: צילומים: רויטרס, AP, Evan Vucci ,Mahmoud Hefnawy, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

תרחיש האימים: דונלד טראמפ מזמין את אסמאעיל הנייה לקמפ דייוויד

זה מה שנשיא ארה"ב לשעבר, וכנראה גם לעתיד, כמעט עשה בספטמבר 2019 עם הטליבאן של אפגניסטן, ההזמנה בוטלה ברגע האחרון ממש ● טראמפ אינו האמריקאי היחיד המחפש "עסקה" ● האמונה בפרגמטיות של אנשים לא–פרגמטיים היא חלק רב–שנים של הדיפלומטיה האמריקאית

במצרים מעריכים: נתניהו יכול להכריז על ניצחון בימים הקרובים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הערכות המצריות להמשך המלחמה, איך ניצחון של טראמפ ישפיע על התמודדות מול איראן ומה הפך את איראן וישראל לאויבות ● כותרות העיתונים בעולם 

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%, טבע זינקה ב-13%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.6% ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים על רקע המגעים בעסקת החטופים ● אנבידיה נסחרה בירידות, לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

פרויקט פינוי בינוי / צילום: Mark Tso

מה מגיע לבני 70 ומעלה במיזמי פינוי־בינוי? הנחיות חדשות מנסות לעשות סדר

החוק המעניק לבני 70 ויותר הטבות מיוחדות במיזמי התחדשות עירונית, לא כלל התייחסות לפרויקטים שקידומם החל טרם כניסתו לתוקף ● חוות דעת של המשנה ליועצת המשפטית קובעת: גילו של הדייר בעת החתימה הראשונה הוא הקובע ● איך תשפיע ההנחיה על היזמים?