גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משבר הסלמונלה והשוקולד: 55% מודאגים מהריקול של שטראוס

למרות גילוי החיידק במוצרי מפעל עלית מקבוצת שטראוס ולמרות האיחור בחשיפת הזיהום, עדיין יש לחברה גרעין לקוחות נאמן - כך עולה מסקר שנעשה על ידי ד"ר דנה טבת מאוניברסיטת רייכמן, באמצעות פאנל המשיבים האינטרנטי Panel4all ● בין רבע לשליש מהצרכנים "יושבים על הגדר"

מדף סופרמרקט שרוקן השבוע ממוצרי שוקולד פרה של עלית / צילום: שלומי יוסף
מדף סופרמרקט שרוקן השבוע ממוצרי שוקולד פרה של עלית / צילום: שלומי יוסף

מערכות יחסים בין צרכנים לחברות מבוססים על העדפות וטעמים וגם על אמון בין הצדדים. כאשר חברה ענקית שמוצריה נמצאים כמעט בכל בית פוגעת באמון הזה, הנאמנות כלפיה נמצאת בסימן שאלה ותלויה במגוון רחב של גורמים.

בתחילת השבוע הודיעו חברת שטראוס ומשרד הבריאות על ריקול לשורה ארוכה של מוצרים שיוצרו במפעל עלית מקבוצת שטראוס, לאחר שבבדיקה של המפעל בנוף הגליל נמצאו עקבות של חיידק הסלמונלה. המפעל עצמו מושבת מאז השבוע שעבר, אז גילתה שטראוס לראשונה ממצאים ראשונים שהעלו את החשד כי המפעל זוהם בחיידקי סלמונלה.

תוצאות המעבדה אישרו קיום ממצאי סלמונלה לא רק בחומר הגלם של השוקולד הנוזלי במפעל, אלא גם במוצרים המוגמרים שנמצאו בו. היקף הריקול חסר התקדים יצר סערה, הן בשל הימצאות הזיהום בטווח רחב כל כך של מוצרים, והן בשל הימים שחלפו בין הגילוי של שטראוס לרגע שבו פרסמה את האירוע.

בסקר שנערך באוניברסיטת רייכמן, באמצעות פאנל המשיבים האינטרנטי Panel4all, נבדקו עמדות הציבור בנושא. הסקר נערך בקרב מדגם מייצג של 437 משיבים בגילאי 18 ומעלה, כולל החברה הערבית. אחד הממצאים המעניינים הוא ששטראוס נהנית מקבוצת לקוחות נאמנים, המצהירים כי ישובו לקנות שוקולד עלית.

בתשובה לשאלה מה הסיכוי שבפעם הבאה שירכשו שוקולד יבחרו במוצרים של עלית, כ-38% השיבו שלא יקנו, ואילו 30% ענו שיקנו בסבירות גבוהה. בפילוח לפי היותו של המשיב צרכן קבוע של שוקולד עלית, עלה כי 37% מלקוחות אלה יקנו שוקולד של החברה, לעומת 32% שלא יקנו. השאר (32%) מציגים עמדות ביניים.

"יש צרכנים שנורא מודאגים, ויכול להיות שייקח להם קצת יותר זמן לחזור להאמין בעלית", אומרת ד"ר דנה טבת, מומחית בהתנהגות צרכנים מבית ספר אריסון למנהל עסקים באוניברסיטת רייכמן. "אבל יש גם לא מעט שחווים דאגה מסוימת, שתירגע אם החברה תטפל במשבר כמו שצריך.

דנה טבת / צילום: רענן כהן

"לכן, אין שום סיבה שהאמון לא יחזור ושהצרכנים לא יחזרו לקנות - זה גם מה שקרה עם חברות גדולות ואמינות בעבר. כרגע שטראוס עדיין בעין הסערה, ואפילו בתקופה הזו יש סגמנט של לקוחות נאמנים בהיקף לא מבוטל, שאומרים שיחזרו לקנות".

הפגיעה הכפולה

מהסקר עולה ש-97% מהמשיבים שמעו על הריקול, ולדברי טבת "זוהי רמת מודעות גבוהה ביותר, המעידה על כיסוי תקשורתי רחב, ביחד עם עניין ורמת מעורבות גבוהה של הציבור בנושא. מדובר במודעות חוצת מגדר וזהות דתית".

ארבעה מכל עשרה צרכנים סבורים שבביתם ישנם מוצרי שוקולד נגועים בסלמונלה. שיעור זהה סבור שאין בביתו מוצרים כאלו, ו-20% לא ידעו להשיב על כך. בסך הכול, 55% מהמשיבים מוטרדים מהריקול, 23% אינם מוטרדים ו-22% אמביוולנטיים.

באופן טבעי, נמצא קשר בין הימצאות שוקולד של עלית בבית לבין רמת המוטרדות (הסקר בוצע יממה לאחר ההודעה על הריקול, טרם הפרסום על הימצאות ממצאים חיוביים גם במוצרים עצמם). 68% מהצרכנים שיש בביתם שוקולד שעלול להיות נגוע מוטרדים מהריקול, לעומת 13% שאינם מוטרדים.

בסקר נמצא גם כי כ-40% מהצרכנים שאין בביתם שוקולד מוטרדים מהריקול. "זהו שיעור גבוה יחסית, שמוכיח כי הצרכנים רואים בדאגה אירועים מסוג זה, גם אם אינם נוגעים להם באופן ישיר", מסבירה טבת. "מדוע הציבור מגיב כך? ראשית, משום שהנושא מכוסה בתקשורת בצורה אינטנסיבית, שאולי מלבה את התגובה הציבורית.

"שנית, מדובר במגוון רחב של מוצרים שעלולים להיות נגועים בסלמונלה, מה שמגדיל את היקף המודעות לאירוע ואת הרלוונטיות שלו עבור פלח רחב של צרכנים. לבסוף, הציבור נחשף לטענות שעלו בתקשורת, לפיהן שטראוס חיכתה מרגע גילוי הבעיה ועד לדיווח וביצוע הריקול. אפשרות כזו בהחלט פוגעת באמון הציבור פעמיים - פעם אחת בגלל הימצאות החיידק, ופעם שנייה בגלל העדר שקיפות מיד כשהתקלה התגלתה.

"יחד עם זאת, חשוב לציין כי שיעור ניכר בציבור יושב על הגדר. בין רבע לשליש מהצרכנים נוקטים עמדת ביניים ברוב השאלות, מה שמעיד על כך שהם לא הושפעו מהאירוע במידה משמעותית. אם נחבר את הקבוצה הזו לקבוצת הצרכנים שאינם מוטרדים ואמונם בעלית לא נפגע, נראה שביחד הם מהווים את הרוב בקרב הצרכנים".

הרגלי הקנייה

כאשר נשאלו המשתתפים בסקר על רמת האמון שיש להם במוצרי עלית האחרים, 30% ענו כי האמון לא נפגע, לעומת 47% שדיווחו על פגיעה ו-23% נוקטים בעמדת ביניים. פילוח לפי הימצאות שוקולד עלית בביתם של המשיבים מראה כי אין לכך כמעט השפעה על התשובה.

"זוהי עדות נוספת לכך שהאירוע משפיע גם על מי שלא נפגע ממנו ישירות, וכי צרכנים אולי משליכים ממנו גם למוצרים אחרים של שטראוס", מסבירה טבת. "ועדיין, יש לציין כי רבע מהצרכנים (25%) שסבורים שיש להם בבית שוקולד נגוע, מדווחים כי רמת האמון שלהם בעלית לא נפגעה".

 

כשנבדקה השפעת האירוע על הרגלי הקנייה - הסוגיה המכריעה ביותר עבור שטראוס - לא נמצא קשר בין מותגי השוקולד שהמשיבים צורכים בדרך כלל (עלית או חברות אחרות) לבין רמת הפגיעה באמונם בחברה.

"בטווח הקצר, המשבר יפגע בחברה גם משום אובדן האמון, וגם משום שיהיה מחסור של מוצרי החברה, מה שיוביל לרכישה של מוצרי המתחרים והזדמנות של מותגים חדשים להיכנס למשקי הבית", מסכמת טבת. "יחד עם זאת, סביר שבטווח הרחוק יותר הציבור ישכח ויסלח, והמכירות יתאוששו, במיוחד אם שטראוס תנהל את המשבר כך שהצרכנים יחושו שטובתם עומדת לנגד עיניה".

עוד זווית

שטראוס מרחיבה את הריקול. כיצד יושפע אמון הצרכנים?

הסקר בוצע לפני הודעת שטראוס על הרחבת הריקול לכלל המוצרים שמיוצרים במפעל עלית בנוף הגליל, שכוללים בין היתר את שוקולד עלית, עוגות עלית, וופלים עלית, חטיפי אנרג'י, פריכיות מצופות שוקולד, מסטיקים וסוכריות טופי בכל תאריכי התפוגה.

"יהיו אלה שיראו בזה עוד הצדקה לחוסר אמון, כי הנה, אולי לא רק השוקולד נפגע, ולך תדע באיזה עוד מוצרים נגלה סלמונלה", אומרת טבת. "מאידך, יהיו אלה שיראו בכך תגובה אחראית, שמשדרת שיש על מי לסמוך - לוקחים אחריות ומפנים מהמדפים מוצרים שאולי בכלל לא נפגעו, מה שיגרום להם הפסד כספי, כי טובת הציבור לנגד עיניהם".

עוד כתבות

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק