גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המוסדיים מגיעים לחברות ההתחדשות העירונית: השקיעו למעלה ממיליארד שקל בשנה

גופים פיננסיים מקומיים השקיעו במהלך השנה החולפת ממון רב ביזמיות הפועלות בתחום הלוהט ועתיר הסיכונים, כשהאחרונה להצטרף לטרנד היא קרן הגידור קומיוניטי של ג'רמי בלנק ● לצד השקעה ישירה בחברות מעמידים הגופים הפיננסים מימון לפעילותן, מתוך שאיפה לייצר לעצמם אפיק הכנסות נוסף ולא פחות כדאי

עבודות פינוי בינוי ברמת גן / צילום: טלי בוגדנובסקי
עבודות פינוי בינוי ברמת גן / צילום: טלי בוגדנובסקי

מחירי הדיור בישראל זינקו במהלך השנה האחרונה ביותר מ־15% ובהיעדר קרקעות זמינות לבנייה חדשה באיזורי הביקוש, רואים יותר ויותר גורמים את הפוטנציאל הטמון בתחום ההתחדשות העירונית. למגמה ההולכת וגוברת תרמו לאחרונה קריסת בניין מגורים בחולון, ופינוי דיירים מבניינים ישנים נוספים בעקבותיו.

את העניין והפוטנציאל הגוברים במיזמי התחדשות עירונית זיהו ראשונות חברות הבנייה, שמרביתן מגבירות את קצב פעילותן בתחום - כדי לקדם את הפרויקטים באינטנסיביות.
בחודשים האחרונים פרסמו חברות הנדל"ן הבורסאיות שלל דיווחים בנוגע להתקדמות בפרויקטים של התחדשות עירונית, בהיקף מצרפי של אלפי דירות מתוכננות לבנייה, שאמורות להניב הכנסות פוטנציאליות של מיליארדי שקלים. זאת, אף שמרבית המיזמים נמצאים בשלב בוסרי, ומכשולים רבים עומדים בפני השלמתם. רוב הפרויקטים המדווחים נמצאים בשלב התכנון או בטרם לו, ולא ברורים סיכויי ההיתכנות שלהם ומשך הזמן שיחלוף עד שייצאו לפועל.

הסיכונים לא מונעים מגופי ניהול כספים נוספים להזרים כסף גדול לתחום, מתוך תקווה להגדלת התשואה - הן עבור העמיתים המנוהלים והן עבור עצמם. מבדיקת גלובס עולה כי בתוך שנה השקיעו הגופים המוסדיים ביזמיות הפועלות בתחום ההתחדשות העירונית יותר ממיליארד שקל, בשילוב של הון והלוואות.

ג'רמי בלנק, מייסד קרן הגידור קומיוניטי / צילום: תמר מצפי

העסקה האחרונה בתחום שנחתמה השבוע הייתה רכישת 49% ממניות יעז התחדשות עירונית, חברה בת ייעודית מקבוצת יעז, על ידי קרן הגידור קומיוניטי שאותה הקים ג'רמי בלנק - מי שעמד בעבר בראש קרן ההשקעות יורק (שביצעה בעבר אקזיט מרשים בבית ההשקעות פסגות, אותו מכרה ברווח לקרן אייפקס). השקעת הקרן, כך העריכו בשוק, מורכבת מהון וחוב ומשקפת שווי של 300-200 מיליון שקלים ליעז התחדשות עירונית.
קומיוניטי משקיעה במניות ובאג"ח של חברות פרטיות מתחום הנדל"ן, הטכנולוגיה, הטלקום והתקשורת בארה"ב ובישראל. גורם המעורה בפעילותה טוען כי "מוזר שקרן גידור מבצעת השקעה כזו. קרנות מסוגה לא משקיעות בדרך כלל בהתחדשות עירונית, ומי שעושות זאת הן חברות המתמחות בהשקעות ריאליות". לדברי אותו גורם, לא מן הנמנע כי בלנק ראה הזדמנות להשביח את יעז במשך שנה־שנתיים, ואז להנפיק אותה בבורסה כמהלך שיציף לו ערך גבוה.

פוטנציאל טוב מאקזיט עם הנפקה או מכירה

נראה כי הפריחה בתחום הנדל"ן למגורים ככלל, ובהתחדשות העירונית בפרט, מייצרת לגופים המוסדיים בישראל אפשרות לרווחים שעשויים להיות משמעותיים בהרבה מאקזיט עתידי באמצעות הנפקה או מכירה של השקעתם, לפי שווי גבוה יותר.

חלק ניכר מעסקאות ההשקעה שבוצעו לאחרונה בתחום מבוססות על שילוב בין הון שהגופים המוסדיים מזרימים בתמורה למניותיהם בחברות הנדל"ן לבין הלוואות שניתנות לאותן חברות, לצורך מימון פרויקטי בנייה חדשים.

בעסקאות אלה, לרוב, לא ברור מה חלק ההלוואות ומה חלקו של האקוויטי מהסכום הכולל. אולם, בשוק מעריכים כי מרבית הסכום ניתן כהלוואה המשמשת למימון הפרויקטים באופן ישיר, או להחזר חובות לבנקים בריבית גבוהה יחסית שעשויה אף להגיע לשיעור דו־ספרתי.

ריבית זו, המתבססת על כסף זול יחסית שמגייסות חברות הביטוח ממאות המיליארדים של כספי עמיתים הנמצאים בקופות הגמל ובקרנות הפנסיה, או במקרה של הבנקים מפיקדונות הציבור, מאפשרת לגופים המממנים את חברות ההתחדשות העירונית לייצר לעצמם הכנסות גבוהות - המגולמות בתשואה גבוהה לעמיתים ועשויות להניב לא מעט כסף לתיקי הנוסטרו שלהם.

בד בבד, היחסים בין יזמיות הנדל"ן לבין חברות הביטוח מספק מקור הכנסה נוסף לאחרונות. העסקאות הקושרות בין הצדדים מעניקות בחלקן לחברות הביטוח, וכן לבנקים המעניקים ליווי בפרויקטים דומים, את האפשרות להיות אלה שיעניקו ערבויות חוק מכר לדירות החדשות שבונה הקבלן.

חברות הנדל"ן צופות הכנסות של מיליארדים

מדובר בפוליסות המעניקות ערבות לתשלומים ששילמו הדיירים עבור הדירות, במטרה שהקבלן יעמוד בהבטחתו לדירה החדשה. על פי משרד הבינוי והשיכון, מדובר בעמלות שהיקפן עומד על מאות מיליוני שקלים מדי שנה.

הראשונות לשקף עד כמה תחום ההתחדשות העירונית עשוי להיות ה"בוננזה" הבאה בשוק הנדל"ן הן, כמובן, חברות ייזום הבנייה, שרבות מהן הקימו בתקופה האחרונה חברות בנות המתמחות בהתחדשות עירונית.

כשמדברים על התחדשות עירונית הכוונה היא בעיקר להריסת בנייני מגורים ישנים והקמת בנייני מגורים חדשים במקומם, תוך הגדלת מספר הדירות. חברות הפועלות בתחום ההתחדשות העירונית עושות זאת במסגרת תוכניות "פינוי־בינוי" ו"תמ"א 38". תוכנית תמ"א 38 נוצרה על מנת לעודד חיזוק מבנים קיימים, שאינם עומדים בתקן לעמידות מבנים בפני רעידות אדמה, והיא כוללת גם אפשרות לחיזוק המבנה הקיים ולהוספת דירות בו, ללא הריסה.

לאחרונה, חברת הכשרת הישוב התחדשות עירונית דיווחה על קבלת אישור ועדת המשנה להתחדשות עירונית, לפרויקט רחב היקף שצפוי לכלול כ־1,450 דירות בחיפה, עם הכנסות צפויות של כ־1.8 מיליארד שקל. חברת אלמוגים, מצידה, דיווחה על אישור למתן תוקף שקיבלה מהוועדה המקומית בקשר למיזם פינוי־בינוי שכולל הקמת יותר מ־270 דירות ביבנה, הצפוי להניב לה כ־170 מיליון שקל. כמו כן, חברת וילאר עדכנה על השלמת החתמת בעלי דירות במסגרת פרויקט תמ"א 38/2 בתל אביב, הצפוי לכלול כ־135 דירות, עם הכנסות צפויות של כ־255 מיליון שקל.

שורת עסקאות בין גופים פיננסיים ליזמיות בתחום

עסקת קומיוניטי־יעז התחדשות עירונית, כאמור, היא האחרונה בשורת עסקאות בין גופים פיננסיים ליזמיות בתחום. הפניקס היא הגוף הבולט בתחום, כשבתוך חמישה חודשים בלבד - היא השקיעה יותר מחצי מיליארד שקל בשלוש חברות התחדשות עירונית, מעבר לחלקה בהשקעה דרך קרן קומיוניטי.

במרץ גיבשה חברת הביטוח בהנהלת אייל בן סימון מסמך הבנות עם בוני התיכון התחדשות עירונית שיביא את חברת הביטוח לרכוש 20% מיזמית הנדל"ן, בתמורה ל־112 מיליון שקל. מעבר לכך, הפניקס מתכוונים להשקיע 125 מיליון שקל נוספים כמסגרת לקידום פרויקטים של בוני התיכון התחדשות עירונית - ואף לפעול להנפקתה בתוך ארבע שנים.

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

עסקה זו מצטרפת להשקעה של 420 מיליון שקל (שילוב של הון וחוב) בתמורה ל־25% מחברת בנייני העיר הלבנה, שהחלה כיזמית בתחום שימור המבנים בת"א והתרחבה לתחומי ההתחדשות העירונית והמלונאות, וכן לרכישת 11% (עם קרן נוקד) מחברת הכשרת היישוב התחדשות עירונית בסך של 29 מיליון שקל. שתי העסקאות הללו נחתמו באוקטובר האחרון.

בנוסף, מחזיקה הפניקס ב־30.5% ממניות חברת ההתחדשות העירונית בית וגג, שהונפקה בחודש שעבר על פי שווי של 430 מיליון שקל. הפניקס השקיעה ב־2014 כ־120 מיליון שקל בחברת ההתחדשות העירונית. למעשה, בית וגג הייתה החברה הראשונה ששילבה מוסדיים באופן הזה. מו"ל גלובס אלונה בר און היא ממייסדי בית וגג וכיהנה עד לאחרונה כיו"ר החברה (ראו גילוי מלא).

 

גם הראל ביססה אחיזה איתנה בתחום, עם שתי עסקאות גדולות בתחום שלושה חודשים. הראשונה הייתה ביולי האחרון, אז רכשה הראל 20% מחברת אלמוג (כדאי) בתמורה לכ־120 מיליון שקל, והשנייה היא רכישת 20% מחברת עץ השקד.

חברת ביטוח נוספת שזיהתה את הפוטנציאל היא מנורה מבטחים, אך כאן מדובר בעסקה שונה. חברת הביטוח חתמה עם הכשרת הישוב התחדשות עירונית על שיתוף פעולה בהיקף של 100 מיליון שקל להשקעה בארבעה פרויקטים. כלומר, מנורה מבטחים מבטיחה הון לבניית המיזמים. עם זאת, זמן קצר לפני כן, החברה העניקה 100 מיליון שקל בעסקת מימון לחברת ים סוף נדל"ן, לטובת מיזמי התחדשות. לצד חברות אלה, גם כלל ביטוח מעורבת בתחומי ההתחדשות העירונית - והיא מחזיקה בכ־25% ממכלול מימון העוסקת במתן אשראי חוץ־בנקאי ליזמים בבנייה למגורים.

***גילוי מלא: אלונה בר און, מו"ל עיתון גלובס, היא דירקטורית בחברת "בית וגג"

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"