גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הליך הדחתו של ח"כ שיקלי מראה שוב עד כמה חברי הכנסת הם האשמים העיקריים בשחיקה במעמדם

תארו לכם ששופט יגיע באיחור לדיון שמתנהל בפניו, ייצא באמצע לארוחת צוהריים ולמנוחה קצרה, ויחזור לתת פסק דין מבלי ששמע את כל טענות הצדדים ● המדע הבדיוני הזה התרחש במציאות בוועדת הכנסת כשנבחרינו דנו בהפרשת שיקלי

ח''כ עמיחי שיקלי / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת
ח''כ עמיחי שיקלי / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברי כנסת מתלוננים לא אחת על פיחות מעמדם ונגיסת סמכויותיהם על ידי הרשות השופטת. כאשר מסתכלים על ההליך שהתנהל בוועדת הכנסת בעניינו של ח"כ עמיחי שיקלי, נראה שחברי הכנסת בראש ובראשונה צריכים לבוא בטענות לעצמם על הזלזול במעמדה של הרשות המחוקקת הישראלית.

היכולת לקבוע כי חבר כנסת פורש מסיעתו מעוגנת בחוק יסוד הכנסת, והיא באה לידי ביטוי גם בחוק יסוד הממשלה (ובחוקים נוספים). הייתי מצפה שחברי הכנסת יכבדו את חוק היסוד שמעניק להם סמכות "מעין שיפוטית" על הכרזת ח"כ כפורש. אך המציאות עולה על כל חלום בלהות.

חוק היסוד מורה, כי "לא תקבע ועדת הכנסת כי חבר הכנסת פרש מסיעתו אלא לאחר ­ שבדקה את העובדות הנוגעות לפרישתו ומצאה כי נתקיימו המבחנים שנקבעו בסעיף 6א לחוק­ יסוד: הכנסת". עוד נקבע, כי "על החלטת ועדת הכנסת על­ פי סעיף זה, רשאי חבר הכנסת לערער לבית המשפט המחוזי בירושלים, שידון בערעור בשלושה".

לאור העובדה כי נקבע שוועדת הכנסת חייבת לבדוק את העובדות, ולוודא שנתקיימו המבחנים המאפשרים את הפרשת חבר הכנסת מסיעתו, ולאור העובדה כי באופן חריג מאוד יש לחבר הכנסת זכות ערעור לבית המשפט המחוזי, ולאור העובדה כי חבר הכנסת זכאי לשטוח את טענותיו בפני הוועדה ולהיות מיוצג על ידי עורך דין - ברור כי מדובר בהליך שהוא מעין שיפוטי, ולא בהליך פוליטי סטנדרטי בוועדת הכנסת ובמליאת הכנסת.

תארו לכם מציאות שבה שופט מגיע באיחור לדיון הוכחות שמתנהל בפניו, יוצא באמצע הדיון שממשיך להתנהל בהיעדרו כדי לקנות קפה, לתדלק, ללמוד דף יומי וגם למנוחת צוהריים קצרה בלשכתו. ואז השופט הנכבד חוזר לקראת סוף הדיון כדי להודיע מה פסק הדין מבלי ששמע את כל טענות הצדדים ואת הראיות שהם הציגו. כותרות העיתונים היו זועקות, מהדורות החדשות היו משתוללות ונשיאת בית המשפט העליון הייתה מבקשת לכנס את הוועדה לבחירת שופטים על מנת לפתוח בהליך הדחתו.

אלא שהמדע הבדיוני הזה התרחש במציאות בוועדת הכנסת עת נבחרינו דנו בהפרשת שיקלי. על מנת לשוות לקרקס נופך מינימלי של הליך ראוי, נקבע כי ח"כ המעוניין להצביע יצטרך להיות נוכח לפחות ב-50 אחוז מהדיון. כלומר, מראש מקבלים כאפשרות לגיטימית שחבר ועדה בהליך מעין שיפוטי כלל לא ינכח בחצי מהדיון. תיאורטית, חבר הוועדה יכול להחליט שהוא נעדר במכוון כאשר שיקלי ועורך דינו שוטחים את טענותיהם בשימוע - ועדיין יהיה כשיר להצביע.

מה הטעם אם הכול נקבע לפי משמעת קואליציונית?

אפשר לתת לא מעט דוגמאות להליך הביזארי שהתנהל בוועדת הכנסת. לדוגמה, חברת ועדה שאומרת מראש שהיא אמורה להצביע על פי משמעת קואליציונית. כמה ימים לפני הדיון כתבה ח"כ מירב בן ארי בחשבון הטוויטר שלה כך: "הדיון שנקבע בעניין שיקלי הוא על יום שהתחייבתי להיות בכנס בצפון ולכן ביקשתי מהסיעה החלפה. אילו הייתי בכנסת הייתי מצביעה בהתאם לעמדת הקואליציה. מכיוון שמדובר בטריבונל מעין שיפוטי שבו חייבים להיות לאורך הדיונים ולאור העובדה שאני גם מנהלת ועדה במקביל, חברי ח"כ קינלי טור פז התנדב להחליפי".

בן ארי מכירה בכך שמדובר בטריבונל מעין שיפוטי, ואף על פי כן אומרת ללא כחל ושרק מראש שהיא (או מחליפה) תצביע על פי משמעת קואליציונית. כלומר, אין באמת טעם ומשמעות לטיעון של ח"כ שיקלי, שהצטייד בעורך דין שעמל עשרות רבות של שעות כדי לשכנע שאין להחיל עליו את סנקציית הפרישה. הכול מכור מראש ונקבע על פי משמעת קואליציונית.

תארו לכם כתב אישום פלילי, שבו אחד משלושת השופטים שיושב בדין מודיע מראש שהוא יפסוק כפי שנציגות השופטים תורה לו. יש יותר מגוחך ומופרך מזה? מילא שהקואליציה החליטה להפריש את שיקלי עוד לפני שהתקיים השימוע, ומילא שבין העלאת הטענות לבין ההצבעה על ההדחה לא הייתה הפסקה כלשהי לצורך עיון ודיון של חברי הטריבונל המעין שיפוטי - אבל למה לפרסם מראש שהכל בדיחה ותפור מראש? אם חברי הכנסת לא מכבדים את עצמם - איך הם מצפים שרשויות אחרות והציבור הרחב יכבד אותם? למען הסר ספק, הקרקס הזה לא החל בעניינו של שיקלי וגם לא בכנסת הנוכחית, אבל הוא תזכורת מביכה להליכה מדחי אל בכי של מוסד הכנסת.

לגופו של עניין - אני סבור, ואכתוב זאת בקיצור נמרץ, כי הצדק עם ח"כ שיקלי בכל הנוגע לכוונת המחוקק, ואת לשון החוק צריך לפרש לאורה. ברור כי המחוקק ביקש להימנע מתופעת כלנתריזם או גולדפרביזם, שבה חבר כנסת "מוכר את עורו" ו"מוכר את סיעתו" על מנת לקבל תפקיד או מתוך ציפייה לתפקיד.

המחוקק לא התכוון למנוע מצב שבו חבר הכנסת מוותר על כל גינוני המלכות הקואליציוניים האפשריים שהיה יכול לקבל, ומעדיף במקום זאת לשבת במדבר האופוזיציוני כח"כ פשוט, וזאת בנימוק כי ראש מפלגתו בגד באמון בוחריו ודקה לאחר הבחירות הפר את כל הבטחות הבחירות שלו.

לא אכנס לשאלה מה הייתה ההבטחה הליבתית של נפתלי בנט (למרות שהתשובה בעיניי ברורה לחלוטין, ואמורה להיות ברורה לכל אדם ישר והגון) אלא לאקט שהמחוקק ביקש למנוע. המחוקק ביקש למנוע מאנשים כמו ח"כ עידית סילמן, שהייתה חלק מהקואליציה ודיברה על כך שישיבה עם מרצ והעבודה זה תהליך הגאולה, ואז לפתע, בנימוק משונה וחסר יושרה על חמץ בבתי החולים, החליטה פתאום לעבור לזרועות הליכוד, כשהיא זוכה על פי פרסומים עיתונאיים להבטחת שריון בכנסת הבאה ותפקיד שרת הבריאות.

המחוקק רצה להפריש אנשים כמו סילמן ולא אנשים כמו שיקלי. לדעתי הפרשנות הזו אפשרית בהחלט מלשון החוק, אך מחמת ההכרח לקצר - לא אוכל לבסס זאת כאן.

עיתונאים שכורתים את הענף שעליו הם יושבים

מעניין לעניין באותו עניין - ח"כ שיקלי הטיל פצצה בסוף ה"שימוע" שנערך לו, וחשף התכתבות וואטסאפ בין יו"ר ימינה נפתלי בנט ובין העיתונאי ואיש התקשורת יותם זמרי, על מנת להוכיח כי נפתלי בנט שיקר והונה את בוחריו ואת הציבור. ובכן, הוכיח יפה מאוד.

כאמור, אישית אני מזדהה לחלוטין עם העמדה של שיקלי. אך אני רוצה להתייחס לעצם החלטת זמרי להעביר את ההתכתבות לידי שיקלי לצורך פרסומה. אני מבין מאוד את הכעס של זמרי על בנט שרימה אותו ואת הציבור, ואני מבין את הצורך והרצון לחשוף זאת קבל עם ועולם. אך אני חושב שעיתונאי לא יכול לחשוף ולפרסם התכתבויות פרטיות עם פוליטיקאים. אחרת, זמרי כורת את הענף שעליו כל מקצוע העיתונות יושב.

עיתונאי יכול לשוחח ולהתכתב עם גורמים שונים ומגוונים, כי הם יודעים שלעולם הוא לא יוציא לרשות הרבים התכתבות פרטית איתו. בזכות הקוד האתי הזה, הציבור מרוויח עיתונאי שמדווח לו או מנתח עבורו אירועים חדשותיים כשברשותו מידע רב שמאפשר לו את הדיווח ואת הניתוח. אך ברגע שהמקור יחשוד שאולי עוד חצי שנה-שנה העיתונאי יוציא החוצה את השיחה הפרטית ביניהם - הוא לעולם לא ידבר יותר עם שום עיתונאי, והציבור יפסיד.

לא לחינם הכירה הפסיקה בחיסיון העיתונאי כ"ערך" שיש להגן עליו. זמרי לא הראשון שעושה צעד בעייתי בתחום. גם שיחת רקע של היועמ"ש דאז, אביחי מנדלבליט, עם מערכת עיתון הארץ הוקלטה בחשאי, והודלפה לידי חדשות 12. כלפי גיא פלג שפרסם אין לי טענה, אך העיתונאי מ"הארץ" שעשה זאת - הוא פגע לא רק במנדלבליט (וזה כבר עניין שלהם) אלא גם במקצוע העיתונות ובאפשרות לערוך שיחות רקע. לזמרי יש הרבה נסיבות מקילות - אבל איזה נסיבה מקילה יכולה להיות למדליף מעיתון הארץ?

כורתים נוספים של הענף הם העיתונאים שעסוקים בניסיון חסר טעם וריח לחשוף מקורות של חבריהם למקצוע, במיוחד אם שמם הפרטי מתחיל בעמית ושם משפחתם מתחיל בסגל. כמו שהכנסת צריכה להאשים את עצמה בראש ובראשונה בפיחות מעמדה - כדאי שגם העיתונאים יפסיקו להעלות את המקצוע שלנו באש.

עוד כתבות

גלולת ההרזיה של אפיטומי / צילום: אתר החברה

מניית תרופות ההרזיה זינקה ב-400% בתוך ימים. האם יש לה סיכוי מול ענקיות התחום?

אישור מה־FDA לגלולת ההרזיה של חברת אפיטומי, הפך אותה בן לילה ממניה בשפל לסנסציה בבורסה בתל אביב ● המשקיעים מקווים שהיא תיכנס בסערה לתחום תרופות ההרזיה הלוהט, אבל הדרך להצלחה עוד ארוכה וכרוכה בתחרות קשה מול חברות ענק ובאתגר שיווקי

מכשירי אייפון 16 בהשקת אפל / צילום: Associated Press, Juliana Yamada

כמה יעלה אייפון 16 החדש, ומתי הוא יגיע לישראל?

אפל השיקה השבוע את דגמי האייפון החדשים, הכוללים כפתור מצלמה חדש, מסך גדול יותר למוצרי הפרו ועוד ● החברה הראשונה בישראל שמפרסמת את המחירים שלה השנה היא פלאפון, ובדומה לשמועות – המחירים דומים לשנה שעברה

המאצ'י צרוב עם אגס מוחמץ / צילום: אסף קרלה

האיזאקאיה התל אביבית גייג'ין: מינימליזם יפני מסורתי עם טוויסט עכשווי

טיפול מוקפד וניצוץ של חדשנות יוצרים בר אוכל יפני בועט ומלא שיק ● כדי לשבוע מהמנות המדויקות תצטרכו להזמין הרבה מהן

מתקפת הביפרים: בעיתונות הבריטית מדווחים על "סצינות שלקוחות מסרט אימה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: חשש שארה"ב תגביל יצוא נשק לישראל, הפיצוצים בלבנון בכותרות הראשיות בבריטניה והחלטת האו"ם שמסמלת את ירידת כוחה של ארה"ב  ● כותרות העיתונים בעולם 

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

דיווח: קוואלקום הביעה עניין ברכישת אינטל

בוול סטריט ג'ורנל דווח שמדובר בעסקת ענק שבאה בזמן קשה ליצרנית השבבים ● החברות כבר שוחחו על האפשרות בעבר אך השיחות לא התקדמו ● "הרכישה יכולה לתת לקוואלקום דריסת רגל בשוק המחשבים", אומר אוראל לוי, מנהל השקעות במור קרנות נאמנות

מתוך קמפיין מזרחי טפחות / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

כמעט שנה למלחמה: שתי הפרסומות הזכורות ביותר עוסקות בתמיכה בנפגעיה

הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי־טפחות, שקורא לתמוך בבעלי עסקים קטנים, ואחריה בנק דיסקונט עם קרן התמיכה בילדים - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת האהובה ביותר עלתה כבר לפני חצי שנה, ושייכת לביטוח 9

Theodor by Brown Hotels / צילום: אסף פינצ'וק

ישראל קנדה תרכוש את רשת מלונות בראון בכ-100 מיליון שקל

חברת הנדל"ן חתמה על מזכר הבנות לרכישת פעילות ובתי המלון של רשת בראון ● בנוסף מנוהל מו"מ למיזוג פעילות זו לשלד בורסאי של רוזן וטוכמאייר שיהפוך לחברה-בת בתחום המלונאות ● ראובן אלקס, שותף ומנכ"ל ישראל קנדה מלונות: "האסטרטגיה העתידית שלנו היא להתרחב מעבר לים"

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילומים: AP, Shutterstock עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הטיעונים מאחורי ההחלטה המפתיעה ולאן הולכים מכאן? 5 הערות על הורדת הריבית הדרמטית בארה"ב

הבנק המרכזי האמריקאי בחר להוריד את הריבית בחדות לרמה של 5% ושלח מסר ברור: הדאגה עוברת מהאינפלציה לשוק התעסוקה ● היו"ר פאוול הסביר מדוע נקט בצעד החריג וניסה להפיג את החששות מההאטה ● האם המאבק בהעלאת המחירים מאחורינו, ומה צפוי בשתי הפגישות שנותרו לפד עד סוף השנה?

תקלה מסתורית בוואטסאפ תקפה מספר רב של משתמשי אייפון בארץ / צילום: Shutterstock, Wachiwit

תקלה בוואטסאפ: האפליקציה קורסת למשתמשי אייפון

באג מסתורי גורם לכך שאפליקציית וואטסאפ באייפון קורסת בכל הפעלה ואינה נטענת ● לא ברור מה גרם לתקלה והאם יש קשר לעדכון שיצא השבוע למערכת ההפעלה של האייפון, ה-iOS 18 ● מניטור האתר downdetector, עולה כי התקלה מתרחשת בעיקר בישראל

פסטיבל נובה לאחר הטבח / צילום: ap, Erik Marmor

איך יכול להיות שבבור של חיל האוויר לא ידעו מה קורה ב-7 באוקטובר?

התחקיר שלפיו מפקד חיל האוויר גילה על מסיבת הנובה רק 10 שעות לאחר המתקפה, חשף תרבות ארגונית קלוקלת ● מכשירים שניתן לצותת להם אסורים בדיונים הכי אקוטיים לביטחון המדינה, אבל זה לא אומר שאי אפשר לקבל מודיעין גלוי ● איך קרה שהמידע מלמטה לא זורם, ואזרחים עם פייסבוק יודעים יותר מאשר בכירי המפקדים, ומה אפשר לעשות להבא

מכוניות פרטיות בבסיס צה''ל / צילום: דובר צה''ל

משרד הביטחון יוצא במכרז לאלפי מכוניות: לראשונה יכלול דרישות אבטחת מידע

המכרז של משרד הביטחון צפוי לכלול כ-9,500 כלי רכב, והיבואנים שירצו למכור רכבים לצבא יצטרכו לאבטח מידע ● קיה פיקנטו חוזרת לישראל בגרסה מחודשת ● ועוד חדשות מענף הרכב

בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג / צילום: Shutterstock

ישראל הגישה התנגדות רשמית לבית הדין הפלילי בהאג

משרד החוץ הודיע כי ישראל הגישה התנגדות רשמית לסמכות השיפוט של בית הדין ולחוקיות בקשת התובע להוצאת צווי מעצר נגד בנימין נתניהו ויואב גלנט ● ישראל טוענת כי התובע הפר בבוטות את חוקת בית הדין, בכך שלא פעל כדי לאפשר לישראל לממש את זכותה לחקור בעצמה את הטענות אותן הוא מעלה

אזור הפגיעה בביירות שצה''ל תקף, בניסיון החיסול של אברהים עקיל / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

צה"ל מאשר: אברהים עקיל חוסל ביחד עם שרשרת הפיקוד של כוח רדואן

התקיפה הממוקדת של צה"ל: 9 הרוגים ו-59 פצועים, בהם 8 במצב קשה ● דיווח בעזה: 13 נהרגו בתקיפה ישראלית של שני מבנים ברפיח ● דיווח בערוץ הסעודי אל-חדת': ההרוג בתקיפה בדמשק - "דמות בכירה" בגדודי חיזבאללה עיראק • ההנחיה לתושבי הצפון להישאר סמוך למרחבים מוגנים - הוסרה • חיל האוויר תקף עשרות מטרות בלבנון: כ-1,000 קני שיגור הושמדו • עדכונים בולטים

רחפן סיני. האם יש סיכון בשימוש בו? / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

"לישראל אין עצמאות ייצור של רכיבים": התלות שעלולה להפוך לסכנה

ארגון חיזבאללה רכש ביפרים מחברה מוכרת, ובפועל קיבל מטעני חבלה ● בקרב מומחים בארץ יש מי שחושש מהשימוש הרחב באמצעים טכנולוגיים לא מאובטחים, בין אם מדובר ברחפנים, אמצעי תקשורת או קורקינטים שמשדרים לסין

זירת פיצוץ בחנות טלפונים בלבנון / צילום: Reuters, Hassan Hankir

בנורבגיה מופתעים לגלות שהקשר לזימוניות המתפוצצות של חיזבאללה עובר באוסלו

המשטרה הנורבגית חוקרת את מעורבות של חברה בשם "נורטה גלובל" בגל פיצוצי הזימוניות בקרב חברי חיזבאללה השבוע ● הבעלים והמנהל של החברה הוא אזרח נורבגי בשם רינזן הוז, שלפי מסמכיה מתגורר באוסלו ● במדינה הופתעו לגלות על הקשר האפשרי, והפרשה תופסת את הכותרות הראשיות

מימין: אייל נצר וגלעד אלמוג, מייסדי סופרפליי / צילום: זוהר שטרית

בגיל 38: צמד החברים מבית הספר היסודי שחתמו השבוע על אקזיט ענק, על משחק קוביות

סופרפליי הישראלית, שנמכרה לפלייטיקה בעסקה הגדולה ביותר שביצעה ענקית הגיימינג, הוקמה ב–2019 על ידי יוצאי פלייטיקה עצמה ● לשניים, שהכירו בבית הספר, לא היה רקע בגיימינג, אבל זה לא הפריע להם לבנות חברה שנמכרה במחיר שיכול להגיע ל–2 מיליארד דולר

הסרט Wise Guy / צילום: HBO באדיבות yes דוקו

היוצר של "הסופרנוס" יושב על ספת הפסיכולוג ומספק זהב טהור

הדוקו לכבוד 25 שנה ל"הסופרנוס" חושף עוד טפח מהסדרה שהמעריצים מעולם לא הפסיקו לדבר עליה ולא התאוששו מהסוף שלה ● איתה התפוגג לו החלום האמריקאי ותפיסות על גבריות "של פעם"

אפליקציית עלי אקספרס / צילום: Shutterstock, BigTunaOnline

מספר ההזמנות בעליאקספרס גדול פי שלושה מזה של המתחרים שיין וטימו

כחמישית מהישראלים קנו באוגוסט לפחות פעם אחת באתר הקניות הסיני עלי אקספרס ● בניגוד למגמה הכללית, מועדוני הצרכנות רושמים עלייה בהזמנות ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; נייקי זינקה ב-6%, מובילאיי נפלה ב-7%, פדקס ב-15%

וול סטריט ג'ורנל: קוואלקום פנתה לאינטל לגבי האפשרות לרכוש אותה ● למרות הורדת הריבית החדה בארה"ב, חברת הפד באומן ביקשה הורדה קטנה יותר, "המאבק באינפלציה לא הסתיים" ● מנכ"ל נייקי יפרוש מתפקידו לאחר כחמש שנים לא מוצלחות ● מאז השיא, חלקו של טראמפ בטראמפ מדיה הצטמק ב-6 מיליארד דולר ● מחיר הזהב זינק היום לשיא כל הזמנים

רפי מוסרי ודניאל רודוסבסקי, מייסדי סלינה / צילום: ענבל מרמרי

מומחים מנתחים: מה יקרה למלונות שנטשה רשת סלינה ביום שאחרי הקריסה

החזון של סלינה לרשת אירוח עולמית שפונה לקהל הצעיר התרסק יחד איתה, והגורל של אתריה בישראל נותר לא ידוע ● מומחים מעריכים שחלק מהנכסים יהפכו לאכסניות לואו־קוסט לתיירות פנים, ושלמודל התפעולי של חכירה מיזמי נדל"ן אין עוד עתיד