גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא רק אברכהן: הגופים המוסדיים מבקשים "לנער" את שופרסל ולהחליף דירקטורים נוספים

המטרה של בעלי המניות המוסדיים ברשת היא החלפה של שליש לפחות מחברי הדירקטוריון, בשל חוסר אמון בו והכשלים בהתנהלותו ● בין השמות שהציעו לדירקטוריון - מלבד המנכ"ל לשעבר שמועמד להפוך ליו"ר - שלמה זהר, זאב וורמברנד ורון הדסי

סניף של רשת שופרסל. מתנהלת ללא גרעין שליטה / צילום: איל יצהר
סניף של רשת שופרסל. מתנהלת ללא גרעין שליטה / צילום: איל יצהר

הגופים המוסדיים המחזיקים במניות שופרסל מתכננים מהפכה בדירקטוריון החברה והחלפה של שליש לפחות מחברי הדירקטוריון המכהנים. זאת על רקע חוסר אמון והכשלים, לגישתם, בהתנהלות הדירקטוריון בחודשים האחרונים.

בימים האחרונים הגישו הגופים המוסדיים לוועדת האיתור של דירקטוריון שופרסל מספר שמות של מועמדים לתפקידי דירקטור בחברה, מתוך כוונה לערוך רענון מהותי בהרכב הדירקטורים שאינם דירקטורים חיצוניים (דח"צים). 

בין השאר, הציעה חברת הביטוח הראל חמישה שמות של מועמדים למינוי של דירקטורים בשופרסל: איציק אברכהן, שלמה זהר, רון הדסי, זאב וורמברנד ועו"ד שלמה נס.

במקביל שלחו שתי חברות ביטוח אחרות, הפניקס ומנורה, יחד עם קרן הגידור ספרה, מכתב לוועדה, ובו דרישה להעלות להצבעה באסיפה את שמותיהם של שלושה מועמדים חדשים לתפקיד דירקטור בשופרסל: מנכ"ל שופרסל הקודם איציק אברכהן, סמנכ"ל הכספים של חברת מטריקס משה אטיאס, וכן את אילן רון, שגם לו ניסיון רב בעולם הקמעונות בארץ ובארה"ב.

שלושת הגופים, המחזיקים יחדיו כ-22% ממניות שופרסל, מבקשים להעביר מסר ברור לבחירת דירקטוריון חזק ומנוסה, שיידע לבחור את היו"ר הנכון, ובהמשך את המנכ"ל הנכון. אברכהן כיהן עד לאחרונה בתפקיד המנכ"ל, ויידרש לעשות הפרדה בין תפקידו הקודם לתפקיד דירקטור, ועוד יותר מכך לתפקיד היו"ר שאליו הוא מיועד.

בתחילת השבוע הנוכחי (א') נועדה להתכנס ועדת האיתור לדון בשמות המומלצים לדירקטוריון החברה, ובהמשך תפרסם החברה את הזימון לאסיפה הכללית, שצפויה להתכנס במהלך חודש יוני. על סדר יומה של האסיפה תעמוד בחירת כל הדירקטורים "הרגילים" אשר יכהנו בחברה עד האסיפה הבאה, וכן קביעת מספרם.

האסיפה עשויה להחליט על דירקטור נוסף

כיום כולל דירקטוריון שופרסל שמונה חברים, מתוכם ארבעה דירקטורים ועוד ארבעה דח"צים. עם זאת, ייתכן שבמסגרת האסיפה יוחלט על הרחבת מספר הדירקטורים בחברה, למשל לחמישה.

על פי חוק החברות, נבחרים הדח"צים לתקופת כהונה בת שלוש שנים, והם אינם עומדים לבחירה באסיפה הנוכחית. מסיבה זו, מורכבת ועדת האיתור מארבעת הדח"צים של שופרסל: איריס שפירא ילון, אלדד אברהם, גדעון שור ומיכל קמיר.

בזימון תפרסם החברה את מספר חברי הדירקטוריון שימונו במסגרת האסיפה, את רשימת המומלצים של חברי ועדת האיתור ואת המועמדים הנוספים שהוגשו מטעמם של בעלי המניות. אחד מהדירקטורים שייבחרו ימונה בהמשך לתפקיד יו"ר הדירקטוריון, בידי כלל חברי הדירקטוריון.

שופרסל  היא חברה ללא גרעין שליטה, כך שאלו שיקבעו את הרכב הדירקטוריון בה הם בעלי המניות הגדולים. בעלי המניות הגדולים בחברה הם חמש חברות הביטוח הגדולות (הפניקס, הראל, מגדל, כלל ומנורה) ובית ההשקעות אלטשולר שחם, שמחזיקים יחדיו כ-60% ממניות שופרסל (9%-11% כל אחד).

המוסדיים לא מסתפקים בהחלפת היו"ר

באחרונה החליט דירקטוריון שופרסל, בהמלצת ועדת האיתור, להעמיד לבחירה מחודשת רק שלושה מתוך ארבעת הדירקטורים הרגילים - רן גוטפריד, איילת בן עזר ויואב שלוש. את הדירקטור הרביעי, יקי ודמני, שכיהן עד לאחרונה בתפקיד יו"ר הדירקטוריון, החליט הדירקטוריון שלא להעמיד לבחירה מחדש, בלחץ הגופים המוסדיים, על רקע היעדר שביעות-רצון מתפקודו.

בעקבות החלטת הדירקטוריון התפטר היו"ר יקי ודמני מתפקידו, ואילו ועדת האיתור פנתה לגופים המוסדיים בבקשה להמליץ לה על מועמד אחר שימונה למחליפו בדירקטוריון, ואף יהיה מועמד פוטנציאלי לתפקיד היו"ר. עם זאת, החלטת חלק מהגופים המוסדיים להגיש לוועדת האיתור רשימה של מועמדים, מעידה כי הם רוצים להחליף כמה דירקטורים במטרה לרענן את דירקטוריון שופרסל.

במילים אחרות, חלק מהמוסדיים מעוניינים להחליף לפחות חלק מהדירקטורים הקיימים בחברה, בעקבות שורת האירועים האחרונים בשופרסל. אירועים אלו כללו בין השאר את ההתנגשות בין המנכ"ל הוותיק איציק אברכהן ליו"ר יקי ודמני, שהביאה לעזיבתו של אברכהן, ובהמשך לדרישת המוסדיים שלא להאריך את כהונתו של ודמני.

סבירות גבוהה למינויו של אברכהן כיו"ר

לדברי גורמים בשוק, רוב מקרב הגופים המוסדיים החליט כבר לתמוך במינוי של אברכהן לדירקטור בשופרסל, והבהירו כי הוא מועמדם לתפקיד היו"ר. יש לציין כי מדובר בסיטואציה עדינה, מאחר שחברי ועדת האיתור נמנו עם הדירקטוריון שתמך ביו"ר הקודם ודמני בעת מאבקו מול אברכהן בתפקידו הקודם כמנכ"ל.

עם זאת, על אפה ועל חמתה של ועדת האיתור, צפוי אברכהן להתמנות לדירקטור בשופרסל ובסבירות גבוהה גם לתפקיד היו"ר. השאלה המרכזית שנותרה פתוחה היא, האם בסופו של האסיפה יהיה רענון אמיתי בדירקטוריון, שיתבטא במינוי של 2-3 דירקטורים נוספים, או שהרכבו יישאר ללא שינוי, למעט החלפת היו"ר.

באחרונה העריכו גורמים בשוק, כי מי שצפויים לאבד את מקומם בדירקטוריון הם יואב שלוש ואיילת בן עזר, בעוד רן גוטפריד, המכהן כיו"ר זמני, יצליח כנראה לשמור על מקומו. בין המועמדים שהציעה הראל נמצא למשל רון הדסי, בעל ותק וניסיון רב כיו"ר דירקטוריון ודירקטור בחברות מתחומי הקמעונות, הנדל"ן והפיננסים.

ניסיונו של הדסי בתחום הקמעונות כולל כהונה של ארבע שנים כדירקטור ברבוע כחול (כיום מגה), תשע שנים וחצי בתפקיד סגן יו"ר שופרסל ועוד שבע שנים וחצי כיו"ר איקאה. הדסי הוצע לוועדת האיתור של שופרסל כבר בשנה שעברה כמועמד לתפקיד היו"ר, אבל אז החליטה הוועדה להמליץ על ודמני, ומינויו אושר בידי המוסדיים, בהתאם לסיכום מוקדם בינם ובין הוועדה על תמיכה במועמד מומלץ שלא הוטל וטו על מינויו.

ניסיון בתחום הקמעונות מביא איתו גם זאב וורמברנד, שכיהן במשך חמש שנים בתפקיד מנכ"ל רשת מגה. שלמה זהר, לשעבר משנה למנכל שופרסל וסמנכ"ל הכספים, מביא לתפקיד היכרות מעמיקה עם המגזר ועם שופרסל עצמה.

עופר בלוך יעזוב עם פיצוי של מיליוני שקלים?

דירקטוריון שופרסל, תחת היו"ר החדש, יידרש לקבוע מי יהיה מנכ"ל שופרסל. לכאורה, כבר בחר הדירקטוריון הנוכחי בעופר בלוך, מנכ"ל חברת החשמל, כמחליפו של אברכהן, ואף החתימו על הסכם העסקה. אולם, על פי הערכות בשוק, צפוי השינוי המסתמן בהרכב הדירקטוריון, לבטח אם בראשו יעמוד אברכהן, לשנות החלטה זו.

בלוך נתפס בידי הגופים המוסדיים כמינוי לא נכון לשופרסל, לנוכח חוסר ניסיונו בתחום הקמעונות. לעניין זה, בחירתו בידי הדירקטוריון הקודם, ואף החתמתו על הסכם שכר, מוסיפות לרצון של חלק מהמשקיעים להחליף את מרבית חברי הדירקטוריון העומדים למינוי מחדש.

במקומו של בלוך עשוי להתמנות אורי קילשטיין, לשעבר המשנה למנכ"ל ומנהל אגף הסחר והשיווק בשופרסל. עם זאת, במקרה שבו יוחלט כי בלוך לא ימשיך בתפקידו, הוא יזכה כנראה בפיצויים שעשויים להגיע למיליוני שקלים, לאחר שהודיע לאחרונה על עזיבת תפקידו כמנכ"ל חברת החשמל לטובת מינויו כמנכ"ל שופרסל.

עוד כתבות

דן להב (מימין) ועומר נבו, מייסדי Irregular / צילום: בן חכים

הסטארט-אפ הישראלי שמגן על ChatGPT נחשף

חברת הסייבר Irregular מודיעה על גיוס של 80 מיליון דולר בהובלה משותפת של קרן ההון סיכון סקויה, אחת המשקיעות הפעילות בשנים האחרונות בהייטק הישראלי, ושל קרן רד פוינט ● לפי החברה, המערכת מאפשרת לספקיות מודלי השפה להעריך את סיכוני הסייבר במודלים עוד לפני השקתם לתעשייה

מערכת הלייזר ''מגן אור'' שתיקרא מעתה ''אור איתן'', על שמו של סרן איתן אוסטר ז''ל שנפל בלבנון / צילום: דובר צה''ל

כל יירוט יעלה דולרים בודדים: הושלמו הניסויים בקרן הלייזר

המערכת השלימה את סדרת הניסויים בטרם העברת המערכת לצה"ל, ונמסר כי היא הוכיחה את יעילותה מול טילים, רקטות ופגזי מרגמה ● המערכת תיקרא "אור איתן", על שמו של סרן איתן אוסטר ז"ל שנפל בלבנון

החיסכון שלנו עבר לידיים של המוסדיים בעקבות רפורמת בכר / איור: Shutterstock

השליטים החדשים של כספי הציבור: המוסדיים קיבלו ביצת זהב ומינפו אותה

לא סתם צבי סטפק ממיטב מכנה את רפורמת בכר "המפץ הגדול של שוק ההון". היא הפכה את חברות הביטוח ובתי ההשקעות למנהלים של טריליוני שקלים של הציבור בקופות גמל, קרנות פנסיה וקרנות נאמנות ● הללו הפכו לקבוצה עם כוח עצום, ויש הטוענים שאף ריכוזית לא פחות מהבנקים ● אבל בשוק מסבירים: התחרות ללא ספק מגיעה גם לשם ● 20 שנה לוועדת בכר, פרויקט מיוחד 

אורסולה פון דר ליין, נשיאת הנציבות האירופית / צילום: Reuters, Yves Herman

עדיין טעון אישור: הנציבות האירופית ממליצה על השעיית הסכם הסחר החופשי עם ישראל

בנציבות האירופית התכנסו היום כדי לגבות את הצהרת הנשיאה להמליץ צעדים משמעותיים נגד ישראל, ובראשם דרישה להשעות את הסכם הסחר החופשי ● אלא שהיא זקוקה לרוב מיוחס שעד כה לא התגבש ● הפוקוס על איטליה, שעד כה הביעה התנגדות למהלכים כאלה והייתה לצד גרמניה הבלם האחרון ● כך או אחרת, בממשלה לא יכולים לטעון שמדובר בהחלטה "חפוזה ומפתיעה"

מתוך ההגרלה של נגה / צילום: צילום מסך

לוטו גרסת נגה: הדרך החריגה שבה החליטו מי יזכה להתחבר לחשמל

בצל ביקוש אדיר לחיבור לרשת המתח העליון, בקבוצת נגה נאלצו לערוך הגרלה כדי לקבוע אילו פרויקטים יעברו סקירה ● שיכון ובינוי זכו ב־57% מההספק שנכנס לסקירה - כל ארבעת הפרויקטים שהגישו עברו ● אנלייט, שהגישה את ההספק הגדול ביותר, נאלצת להמתין לתורה ● בשוק מותחים ביקורת על חוסר הוגנות בהליך

המדינה המפתיעה שמתנגדת להדחת ישראל מהאירוויזיון

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: האם ישראל תתקוף בכירי חמאס בטורקיה, מצרים פורסת מערכת הגנה סינית בגבול עם ישראל, יפן לא תכיר במדינה פלסטינית, ורשת SBS האוסטרלית מתנגדת להדחת ישראל מהאירוויזיון ● כותרות העיתונים בעולם 

אהרון פרנקל / צילום: אלי אטקין

אהרון פרנקל קונה מניות תמר פטרוליום ב-320 מיליון שקל. וזו חברת הביטוח המוכרת

בחודשים האחרונים הקטין פרנקל את החזקותיו בחברת האנרגיה בשורה של מימושים ומכירת חלק מהמניות לחברה האזרבייג׳נית סוקאר ● כעת הוא קונה 9% מהמניות ממנורה מבטחים, ומגדיל את האחיזה במי שמחזיקה במאגר הגז תמר

אימי עירון ויעל גל / איור: גיל ג'יבלי

"לשים את העובד במרכז": מיתוג מעסיק הוא לא קוסמטיקה אלא כלי קריטי

גלובס ופלייטיקה משיקים את מדד מיתוג המעסיק 2025 ● שתיים מבין חברות הוועדה המייעצת, אימי עירון ויעל גל, שוחחו עם גלובס על המשמעות של מיתוג מעסיק לחברה, ואיך התחום צמח ב־13 השנים האחרונות

אילוסטרציה: Shutterstock

בית הדין הרבני באמירה תקדימית: ניתן לחייב בעל במזונות אישה גם לאחר הגירושים

באמירה יוצאת דופן, בית הדין הרבני ציין כי במקרה בו יוגש הליך גירושים חדש המבוסס על עילה, קיימת אסמכתא הלכתית להמשך חיוב הבעל במזונות אישה גם לאחר הגירושים, עד לקבלת חלקה ברכוש 

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: תמר מצפי

נתניהו הסביר את "נאום ספרטה", ולא כל הנתונים היו מדויקים

אחרי הנאום שחולל סערה, ראש הממשלה בנימין נתניהו ביקש להרגיע את הציבור והשווקים ● הוא רצה לגבות את דבריו בנתונים וגרפים, לא תמיד זה עזר ● האיחוד האירופי לא עד כדי כך חסר משמעות, וכשמסתכלים על התוצר צריך להתחשב בעוד גורמים ● אבל יש גם נתון שהוא אכן חיובי, אם כי גם אותו יש לשים בהקשר הנכון ● המשרוקית של גלובס

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

המניה שמשקיע העל הימר עליה: 3 הזדמנויות ליום שאחרי הריבית

הורדת ריבית נחשבת לבשורה טובה לשווקים, אבל יש מי שירוויחו במיוחד ● ניר אורגד, מבנק לאומי, מסמן מניות עם פוטנציאל גדול לעליות אחרי השינוי המוניטרי בארה"ב. אחת מהן נהנתה רק לאחרונה מהשקעת ענק מביל אקמן ● נתון בשבוע

פרויקט &EAST של רבוע כחול נדל''ן / צילום: רבוע כחול נדלן

כפי שנחשף בגלובס: Jfrog תשכור משרדים בעסקה של כ־650 מיליון שקל

על פי ההסכם עם רבוע כחול נדל"ן, תתפוס חברת התוכנה שטח של 15 אלף מ"ר בפרויקט, ותוכל להתרחב עד ל־20 אלף מ"ר • ההכנסות המוערכות לרבוע כחול נדל"ן בגין כל תקופת השכירות, כולל תקופות האופציה הן כ־500 מיליון שקלים

השותפים ארנון דינור, גיל גורן ויורם שניר והשותפה הבריטית לורל באודן / צילום: 83North

בעיתוי מפתיע: קרן ההייטק הוותיקה מודיעה על סוף דרכה

ארבעת המשקיעים מאחורי קרן ההון סיכון 83North הודיעו כי הקרן הגיעה לסוף דרכה, וכי לא יגייסו קרן המשך ● "אף אחד מאיתנו לא חושב שאנחנו מדהימים בניהול ובבניית הדור הבא", אמר ארנון דינור ל-Institutional Investor

איך להשקיע? / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המומחים מנתחים: האם הראלי בתל אביב מתקרב לסופו?

הנאום של ראש הממשלה נתניהו הציף חששות של משקיעים רבים מפני בידוד המשק הישראלי ● אומנם תגובת השוק לנאום הייתה זמנית, אך היא מצטרפת לדעיכה של העליות בת"א בתקופה האחרונה ● האם הראלי מתקרב לסיומו, ואילו שינויים כדאי לבצע בתיק ההשקעות כבר עכשיו?

iPhone 17 Air / צילום: צילום מסך

הוזלה של מאות שקלים: כמה יעלה האייפון החדש?

בשבוע שעבר השיקה אפל את אייפון 17, וכעת חברת פלאפון מפרסמת את המחירון הצפוי ● הדגם הבסיסי יעלה כ־700 שקל פחות מהדגם המקביל באייפון 16, והמגמה זהה בכל הדגמים ● ומה עוד השתנה באייפון החדש?

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר / צילום: Shutterstock, Alexandros Michailidis

דיווח: בריטניה תכיר במדינה פלסטינית בסוף השבוע

שר הביטחון ישראל כ"ץ: "עם תחילת התמרון הקרקעי, הושמדו בעזה 25 מגדלי טרור" ● ישראל העבירה לסוריה הצעה להסכם ביטחוני חדש בגבול ●  במערכת הביטחון נערכים לניסיון חטיפה של חיילים באזור הלחימה בעיר עזה ● גורמים מדיניים: הסיכוי לעסקה בזמן הקרוב - אפסי ● 48 חטופים - 712 ימים בשבי - עדכונים שוטפים

מערכת PULS של חברת אלביט / צילום: אלביט מערכות

אחרי ספרד גם יוון מאיימת לבטל עסקת נשק עם ישראל

טורקיה מתקדמת עם פיתוח מטוס הדור החמישי קאאן וצפויה להטיס אב־טיפוס ב־2026 ● הקרבות בעזה מאיימים על עסקה ביטחונית של מאות מיליונים עם יוון ● לוקהיד מרטין ו־BAE מפתחות מל”טים אוטונומיים שילוו מטוסי קרב ● וארה"ב חושפת פצצות ימיות חדשות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פרופ' רוני גמזו / צילום: כדיה לוי

בכירים ברשות שוק ההון: גמזו מתנהל בכוחנות ולא מתאים לתפקיד יו"ר חברת ביטוח

דירקטוריון מגדל אחזקות החליט למנות את פרופ' רוני גמזו לדירקטור במגדל ביטוח, בדרך למינוי אפשרי שלו כיו"ר החברה, בעוד שהדירקטור אבי דותן צפוי לסיים את תפקידו ● המהלך מנוגד לעמדת הממונה על שוק ההון, עמית גל, שהתריע מפני פגיעה בעצמאות מגדל

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

עליות שערים באירופה; הניקיי זינק לשיא של כל הזמנים

הדאקס מתקדם בכ-1.2% ● הניקיי קפץ בכ-1.2% ● הפדרל ריזרב הוריד אמש את הריבית בארה"ב לרמה של 4.25%, תוך שהוא צופה שתי הורדות נוספות עד סוף השנה ● ירידות קלות במחירי הנפט ● הזהב יורד ומתרחק מהשיא ששבר מוקדם יותר השבוע ● הביטקוין קיבל רוח גבית מהורדת הריבית, ונסחר סביב 117 אלף דולר

השותפים בגלילות קפיטל. מימין: אריק קליינשטיין, ליאור ליטבק, נופר עמיקם, קובי סמבורסקי / צילום: בן יצחקי

קרן הסייבר הוותיקה מגייסת חצי מיליארד דולר להשקעה בחברות ישראליות. מה היא מחפשת?

קרן ההון סיכון הישראלית גלילות קפיטל תקים קרן סיד חמישית להשקעה בשלבים ראשונים וקרן צמיחה שנייה ● בתוך כך, רינת רמלר מצטרפת כשותפה