גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עזבתם את מקום העבודה? כך תתנהלו נכון עם כספי הפיצויים

לעזיבת מקום עבודה יש משמעויות רבות, ביניהן נזילות אוטומטית של מרכיב הפיצויים ● האם כל עובד שעזב מקום עבודה זכאי לכספים, אילו טפסים צריך להגיש למס הכנסה, ואיך משיכת כספי הפיצויים תשפיע על הקצבה? ● ניהול הכסף המשפחתי - כתבה 12 בסדרה

איך משיכת כספי הפיצויים תשפיע על הקצבה / אילוסטרציה: גלובס
איך משיכת כספי הפיצויים תשפיע על הקצבה / אילוסטרציה: גלובס

עזיבת מקום עבודה היא אירוע משמעותי מאוד שמחייב התאמות ושינויים בניהול הכסף המשפחתי. לעזיבת מקום עבודה שלוש משמעויות עיקריות: הראשונה, עצירת הכנסות שעליהן מבוסס תקציב המשפחה. השנייה, עצירת ההפקדות למוצרים הפנסיוניים, דבר שעוצר את צבירת הכסף לחיסכון ומסיים את תוקף הביטוחים הקיימים בהם (ביטוח חיים וביטוח לאבדן כושר עבודה). המשמעות השלישית, היא שמרכיב הפיצויים בחיסכון הפנסיוני הופך להיות נזיל. הכתבה הבאה תתמקד בפיצויים. מה ההסדר הקיים בישראל, ואיך נכון להתנהל?

 

פיצויים: כך הם הפכו לחלק מהפנסיה

בהסדר הפיצויים בישראל נעשו לאורך השנים מספר שינויים. בעבר, אחד ההסדרים הנפוצים שהיו קיימים הוא מתן פיצויים רק במקרה של פיטורים ממקום העבודה. אם העובד התפטר בעצמו, הוא לא היה זכאי כלל לפיצויים, ואם הוא פוטר - הוא היה זכאי למשכורת אחרונה כפול מספר שנות הוותק במקום העבודה.

הסדר זה התפתח להסדר המוכר בשם סעיף 14 - המעסיק צריך להפריש לקרן הפנסיה של העובד את מרכיב הפיצויים, ואותו הוא מקבל בין אם הוא פוטר או התפטר.
בהסדר החדש, המעסיק חייב בפיצויי פיטורין של 8.33% מהשכר בכל שנת וותק, אך על מנת לעמוד בתנאי סעיף 14, די שהוא הפריש 6%. אם המעסיק פעל כך והפריש רק 6%, הוא צריך להשלים את ה-2.33% רק במקרה שהעובד פוטר.

כשצו ההרחבה לפנסיה חובה הוחל על המשק בשנת 2008, הוא אימץ למעשה את ההסדר בסעיף 14. זה הוא ההסדר שחל היום על כלל העובדים במשק, גם אם הם לא חתמו מפורשות על סעיף 14. על פי סעיף זה, הפיצויים הפכו להיות חלק מהפנסיה, כשהמעביד צריך להפריש בכל חודש לפחות 6% לקרן הפנסיה תחת מרכיב הפיצויים. כשהעובד מסיים את עבודתו, הקופה ממשיכה איתו, וכאמור אם הוא פוטר והופרשו רק 6%, הוא יקבל השלמה של 2.33% לכל שנת ותק.

ראוי לציין שלפי ההסדר החדש, אם הייתה עלייה בשכר של העובד לאורך השנים, והמעסיק הפריש באופן קבוע לפי השכר העדכני, הוא לא חייב להשלים לשכר האחרון (הכפול מספר שנות הוותק).

חשוב להכיר את ההסדרים הקודמים, עבור עובדים ותיקים שעבדו באותו מקום עשרות שנים, כשבחלק מהתקופה המעסיק לא הפקיד עבורם את מרכיב הפיצויים בקרן הפנסיה, ואז הם פוטרו. במקרה כזה, הפיצויים להם הם זכאים מחושבים לכל תקופת עבודה, לפי הכללים הנוהגים לגבי אותה תקופה.

פיטורים: מה קורה עם ה־2.33%?

כאמור, אם המעסיק מפריש 6% לקרן הפנסיה והוא פיטר את העובד לאחר מספר שנות עבודה, הוא צריך להשלים לו 2.33% ממשכורת אחרונה לכל שנת ותק. כסף זה יופיע בטופס ה-161 שיופנה למס הכנסה, ולאחר אישור פקיד השומה, הוא יוכנס לחשבון הבנק. אם העובד ירצה להוסיף אותו לסכום הצבור לפנסיה, הוא יוכל, אך הדבר דורש הליך בירוקרטי שיש לעשות מראש.

לפני הפנייה למס הכנסה, העובד צריך להגיד למעסיק שהוא מעוניין שהכסף יצטרף לחיסכון הפנסיוני, ועליו לפתוח קופת גמל, להעביר את פרטיה למעסיק, ולהורות לו להפקיד אליה את השלמת כספי הפיצויים. בטופס 161, השלמת כספי הפיצויים צריכה כבר להופיע עם פרטי קופת הגמל. לאחר מכן, ניתן לפנות למס הכנסה ולבקש לצרף את הכסף לכספי הפנסיה ברצף קצבה.

הבירוקרטיה: אילו טפסים נדרשים?

בישראל קיים פטור ממס על פיצויים בגובה של משכורת לכל שנת ותק עד לתקרה של 12,640 שקלים לשנה. על כן, בעת עזיבת מקום עבודה, נדרשת התחשבנות מול מס הכנסה, שמבהירה אילו כספים נמשכים בפטור, אילו חייבים בתשלום מס, ואיך הדבר ישפיע בהמשך הדרך על יתרת ההון הפטורה. כשפורשים ממקום עבודה, יש צורך לקבל מהמעסיק טופס 161, ובו מצוינים כספי הפיצויים והמענקים. על בסיס טופס זה, ניתן למלא טופס 161 א’, ובו נאמר למס הכנסה מה לעשות עם הכסף.

ישנם כספים, כמו מענקי פרישה, שעל פי החוק צריכים למשוך, וישנם כספים, כמו פיצויים, שניתן לבחור. למעשה עומדות בפני העובדים שלוש אפשרויות: הראשונה, למשוך את הכסף, לקבל פטור עד סכום התקרה, ולשלם מס מעבר אליו. השנייה, להעביר את הכסף לרצף קצבה, כלומר הוא נשאר בקרן הפנסיה ומצטרף לכספים המיועדים לקצבה. במרבית המקרים אפשרות זאת תהיה ברירת המחדל, אם לא הוגש טופס 161 א’ בסיום מקום העבודה.

האפשרות השלישית היא לייעד את הכסף לרצף פיצויים. במקרה זה, פשוט דוחים את התחשבנות המס לסיום העבודה אצל המעסיק הבא. אפשרות זו מתאימה במקרים מאוד מאוד ספציפיים, למשל אם קיימים מענקי פרישה גדולים שעוברים את תקרת הפטור, והעובד מתחיל עבודה חדשה בשכר נמוך יותר. לאחר שנבחרה האפשרות המתאימה, יש לפנות לפקיד שומה, שמוציא את האישורים המתאימים.

משיכת פיצויים: מה הן הסכנות?

על פי שיטת הפנסיה הקיימת בישראל, החיסכון שנצבר לאורך השנים, ישמש לקצבה הפנסיונית. חיסכון זה מורכב מכספי התגמולים שהמעסיק והעובד מפרישים מידי חודש, ומכספי הפיצויים. אם כספי הפיצויים ימשכו, הקצבה תקטן בהתאם. כמה תקטן? עד 40%, כיוון שפיצויים שנשארים בקרן פנסיה לאורך שנים צוברים גם תשואה בריבית דריבית.

 

בנוסף, למשיכת הפיצויים לאורך הדרך יש השפעה על הטבות מס שמתקבלות בעת הפרישה. קצבת הפנסיה נחשבת כהכנסה, והיא ממוסה על פי מדרגות מס. עם זאת, לכל אחד יש הטבת מס שנקראת "ההון הפטור" בגובה של כ-810 אלף שקל. חלק ממנה ניתן לנצל למשיכת מענקים או פיצויים פטורים ממס, ומה שלא מנוצל במשיכות אלו, משמש כפטור לקצבת הפנסיה השוטפת.

המדינה מעודדת את שמירת הכספים והעברתם לקצבה, ולכן יש "קנס" על משיכות חד פעמיות, המקטינות את יתרת ההון שתישאר כפטור על קצבת הפנסיה השוטפת. הפיצויים שנחשבים כאלו שפוגעים ביתרת ההון הפטור הם כאלו שנמשכו במשך 32 שנה לפני היציאה לפרישה.

אם העובד פוטר ואין לו כסף לקנות אוכל לילדים, ברור שעדיף למשוך את כספי הפיצויים. אולם, אם הוא התחיל לעבוד במקום חדש, והוא מעוניין למשוך את הכסף להחליף אוטו, לנסוע לחו"ל, או אפילו להשקיע בבורסה - עליו לקחת בחשבון שהפיצויים הם חלק מהפנסיה, והכסף שנצבר דרך קרן הפנסיה זוכה להטבות מס שבסוף הדרך ישתקפו בקצבה בעת הפרישה. ויתור על ההטבות האלו צריך להילקח בחשבון בעת קבלת ההחלטה. כלל האצבע הוא שאין כדאיות למשיכת הכספים.

מרכיבים ביטוחיים: למה צריך לשים לב?

בשולי הדברים נתייחס גם להשפעות הנוספות שיש לעזיבת מקום העבודה בהקשר לניהול הכסף המשפחתי. תרחיש בו יש תקופות ללא שכר הוא תרחיש שצריך להיות מודעים לו בעת תכנון התקציב המשפחתי. אם בעבר רבים היו נכנסים למקום עבודה, מקבלים קביעות, כיום ישנן תקופות ללא עבודה, והחלפות מקום עבודה. על כן, צריכה להיות למשפחה קרן חירום למקרים כאלו, שתאפשר תקופה ללא הכנסה.

בנוסף, הפסקת ההפרשה לפנסיה, משליכה באופן ישיר על גובה הקצבה בפרישה. תקופות ארוכות מאוד ללא עבודה, יובילו לפנסיה נמוכה. ולבסוף, בעת עזיבת מקום עבודה וחיפוש עבודה חלופית, צריך לזכור שהפסקת ההפקדות תוביל לביטול הביטוחים בקרן. עם עזיבת העבודה, מומלץ ליצור קשר עם קרן הפנסיה, באופן אקטיבי ולבקש הסדר ריסק זמני.

עוד כתבות

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

טראמפ שולח לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב תמכור לישראל מערכת להנחיית פצצות, בוול סטריט ג'ורנל טוענים שגם דחייה של חודש בתוכנית הגרעין האיראנית משמעותית ואיך השפיעה המערכת מול איראן על ענף התעופה ● כותרות העיתונים בעולם

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

חלוקת רכוש בגירושים / איור: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בעלה לשעבר ● השופטת יעל וילנר הרחיבה בכך את הלכת השיתוף הספציפי וקבעה כי היא תחול אם ניתן להסיק מהתנהגות בני הזוג על הסכמה בפועל לשתף בנכס ● עוד נקבע כי הכלל עשוי לחול גם על נכס שאינו בהכרח דירת המגורים המשפחתית