גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עזבתם את מקום העבודה? כך תתנהלו נכון עם כספי הפיצויים

לעזיבת מקום עבודה יש משמעויות רבות, ביניהן נזילות אוטומטית של מרכיב הפיצויים ● האם כל עובד שעזב מקום עבודה זכאי לכספים, אילו טפסים צריך להגיש למס הכנסה, ואיך משיכת כספי הפיצויים תשפיע על הקצבה? ● ניהול הכסף המשפחתי - כתבה 12 בסדרה

איך משיכת כספי הפיצויים תשפיע על הקצבה / אילוסטרציה: גלובס
איך משיכת כספי הפיצויים תשפיע על הקצבה / אילוסטרציה: גלובס

עזיבת מקום עבודה היא אירוע משמעותי מאוד שמחייב התאמות ושינויים בניהול הכסף המשפחתי. לעזיבת מקום עבודה שלוש משמעויות עיקריות: הראשונה, עצירת הכנסות שעליהן מבוסס תקציב המשפחה. השנייה, עצירת ההפקדות למוצרים הפנסיוניים, דבר שעוצר את צבירת הכסף לחיסכון ומסיים את תוקף הביטוחים הקיימים בהם (ביטוח חיים וביטוח לאבדן כושר עבודה). המשמעות השלישית, היא שמרכיב הפיצויים בחיסכון הפנסיוני הופך להיות נזיל. הכתבה הבאה תתמקד בפיצויים. מה ההסדר הקיים בישראל, ואיך נכון להתנהל?

 

פיצויים: כך הם הפכו לחלק מהפנסיה

בהסדר הפיצויים בישראל נעשו לאורך השנים מספר שינויים. בעבר, אחד ההסדרים הנפוצים שהיו קיימים הוא מתן פיצויים רק במקרה של פיטורים ממקום העבודה. אם העובד התפטר בעצמו, הוא לא היה זכאי כלל לפיצויים, ואם הוא פוטר - הוא היה זכאי למשכורת אחרונה כפול מספר שנות הוותק במקום העבודה.

הסדר זה התפתח להסדר המוכר בשם סעיף 14 - המעסיק צריך להפריש לקרן הפנסיה של העובד את מרכיב הפיצויים, ואותו הוא מקבל בין אם הוא פוטר או התפטר.
בהסדר החדש, המעסיק חייב בפיצויי פיטורין של 8.33% מהשכר בכל שנת וותק, אך על מנת לעמוד בתנאי סעיף 14, די שהוא הפריש 6%. אם המעסיק פעל כך והפריש רק 6%, הוא צריך להשלים את ה-2.33% רק במקרה שהעובד פוטר.

כשצו ההרחבה לפנסיה חובה הוחל על המשק בשנת 2008, הוא אימץ למעשה את ההסדר בסעיף 14. זה הוא ההסדר שחל היום על כלל העובדים במשק, גם אם הם לא חתמו מפורשות על סעיף 14. על פי סעיף זה, הפיצויים הפכו להיות חלק מהפנסיה, כשהמעביד צריך להפריש בכל חודש לפחות 6% לקרן הפנסיה תחת מרכיב הפיצויים. כשהעובד מסיים את עבודתו, הקופה ממשיכה איתו, וכאמור אם הוא פוטר והופרשו רק 6%, הוא יקבל השלמה של 2.33% לכל שנת ותק.

ראוי לציין שלפי ההסדר החדש, אם הייתה עלייה בשכר של העובד לאורך השנים, והמעסיק הפריש באופן קבוע לפי השכר העדכני, הוא לא חייב להשלים לשכר האחרון (הכפול מספר שנות הוותק).

חשוב להכיר את ההסדרים הקודמים, עבור עובדים ותיקים שעבדו באותו מקום עשרות שנים, כשבחלק מהתקופה המעסיק לא הפקיד עבורם את מרכיב הפיצויים בקרן הפנסיה, ואז הם פוטרו. במקרה כזה, הפיצויים להם הם זכאים מחושבים לכל תקופת עבודה, לפי הכללים הנוהגים לגבי אותה תקופה.

פיטורים: מה קורה עם ה־2.33%?

כאמור, אם המעסיק מפריש 6% לקרן הפנסיה והוא פיטר את העובד לאחר מספר שנות עבודה, הוא צריך להשלים לו 2.33% ממשכורת אחרונה לכל שנת ותק. כסף זה יופיע בטופס ה-161 שיופנה למס הכנסה, ולאחר אישור פקיד השומה, הוא יוכנס לחשבון הבנק. אם העובד ירצה להוסיף אותו לסכום הצבור לפנסיה, הוא יוכל, אך הדבר דורש הליך בירוקרטי שיש לעשות מראש.

לפני הפנייה למס הכנסה, העובד צריך להגיד למעסיק שהוא מעוניין שהכסף יצטרף לחיסכון הפנסיוני, ועליו לפתוח קופת גמל, להעביר את פרטיה למעסיק, ולהורות לו להפקיד אליה את השלמת כספי הפיצויים. בטופס 161, השלמת כספי הפיצויים צריכה כבר להופיע עם פרטי קופת הגמל. לאחר מכן, ניתן לפנות למס הכנסה ולבקש לצרף את הכסף לכספי הפנסיה ברצף קצבה.

הבירוקרטיה: אילו טפסים נדרשים?

בישראל קיים פטור ממס על פיצויים בגובה של משכורת לכל שנת ותק עד לתקרה של 12,640 שקלים לשנה. על כן, בעת עזיבת מקום עבודה, נדרשת התחשבנות מול מס הכנסה, שמבהירה אילו כספים נמשכים בפטור, אילו חייבים בתשלום מס, ואיך הדבר ישפיע בהמשך הדרך על יתרת ההון הפטורה. כשפורשים ממקום עבודה, יש צורך לקבל מהמעסיק טופס 161, ובו מצוינים כספי הפיצויים והמענקים. על בסיס טופס זה, ניתן למלא טופס 161 א’, ובו נאמר למס הכנסה מה לעשות עם הכסף.

ישנם כספים, כמו מענקי פרישה, שעל פי החוק צריכים למשוך, וישנם כספים, כמו פיצויים, שניתן לבחור. למעשה עומדות בפני העובדים שלוש אפשרויות: הראשונה, למשוך את הכסף, לקבל פטור עד סכום התקרה, ולשלם מס מעבר אליו. השנייה, להעביר את הכסף לרצף קצבה, כלומר הוא נשאר בקרן הפנסיה ומצטרף לכספים המיועדים לקצבה. במרבית המקרים אפשרות זאת תהיה ברירת המחדל, אם לא הוגש טופס 161 א’ בסיום מקום העבודה.

האפשרות השלישית היא לייעד את הכסף לרצף פיצויים. במקרה זה, פשוט דוחים את התחשבנות המס לסיום העבודה אצל המעסיק הבא. אפשרות זו מתאימה במקרים מאוד מאוד ספציפיים, למשל אם קיימים מענקי פרישה גדולים שעוברים את תקרת הפטור, והעובד מתחיל עבודה חדשה בשכר נמוך יותר. לאחר שנבחרה האפשרות המתאימה, יש לפנות לפקיד שומה, שמוציא את האישורים המתאימים.

משיכת פיצויים: מה הן הסכנות?

על פי שיטת הפנסיה הקיימת בישראל, החיסכון שנצבר לאורך השנים, ישמש לקצבה הפנסיונית. חיסכון זה מורכב מכספי התגמולים שהמעסיק והעובד מפרישים מידי חודש, ומכספי הפיצויים. אם כספי הפיצויים ימשכו, הקצבה תקטן בהתאם. כמה תקטן? עד 40%, כיוון שפיצויים שנשארים בקרן פנסיה לאורך שנים צוברים גם תשואה בריבית דריבית.

 

בנוסף, למשיכת הפיצויים לאורך הדרך יש השפעה על הטבות מס שמתקבלות בעת הפרישה. קצבת הפנסיה נחשבת כהכנסה, והיא ממוסה על פי מדרגות מס. עם זאת, לכל אחד יש הטבת מס שנקראת "ההון הפטור" בגובה של כ-810 אלף שקל. חלק ממנה ניתן לנצל למשיכת מענקים או פיצויים פטורים ממס, ומה שלא מנוצל במשיכות אלו, משמש כפטור לקצבת הפנסיה השוטפת.

המדינה מעודדת את שמירת הכספים והעברתם לקצבה, ולכן יש "קנס" על משיכות חד פעמיות, המקטינות את יתרת ההון שתישאר כפטור על קצבת הפנסיה השוטפת. הפיצויים שנחשבים כאלו שפוגעים ביתרת ההון הפטור הם כאלו שנמשכו במשך 32 שנה לפני היציאה לפרישה.

אם העובד פוטר ואין לו כסף לקנות אוכל לילדים, ברור שעדיף למשוך את כספי הפיצויים. אולם, אם הוא התחיל לעבוד במקום חדש, והוא מעוניין למשוך את הכסף להחליף אוטו, לנסוע לחו"ל, או אפילו להשקיע בבורסה - עליו לקחת בחשבון שהפיצויים הם חלק מהפנסיה, והכסף שנצבר דרך קרן הפנסיה זוכה להטבות מס שבסוף הדרך ישתקפו בקצבה בעת הפרישה. ויתור על ההטבות האלו צריך להילקח בחשבון בעת קבלת ההחלטה. כלל האצבע הוא שאין כדאיות למשיכת הכספים.

מרכיבים ביטוחיים: למה צריך לשים לב?

בשולי הדברים נתייחס גם להשפעות הנוספות שיש לעזיבת מקום העבודה בהקשר לניהול הכסף המשפחתי. תרחיש בו יש תקופות ללא שכר הוא תרחיש שצריך להיות מודעים לו בעת תכנון התקציב המשפחתי. אם בעבר רבים היו נכנסים למקום עבודה, מקבלים קביעות, כיום ישנן תקופות ללא עבודה, והחלפות מקום עבודה. על כן, צריכה להיות למשפחה קרן חירום למקרים כאלו, שתאפשר תקופה ללא הכנסה.

בנוסף, הפסקת ההפרשה לפנסיה, משליכה באופן ישיר על גובה הקצבה בפרישה. תקופות ארוכות מאוד ללא עבודה, יובילו לפנסיה נמוכה. ולבסוף, בעת עזיבת מקום עבודה וחיפוש עבודה חלופית, צריך לזכור שהפסקת ההפקדות תוביל לביטול הביטוחים בקרן. עם עזיבת העבודה, מומלץ ליצור קשר עם קרן הפנסיה, באופן אקטיבי ולבקש הסדר ריסק זמני.

עוד כתבות

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

מספר מניות אירופיות יכולות להציג תשואות עודפות למשקיעים / צילום: Shutterstock

פתיחת מסחר אדומה באירופה; השקל מתייצב מול הדולר

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט מתמתן: מחיר חבית ברנט עומד על 88 דולר ● מחיר הזהב בשיא של כל הזמנים

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"