גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפנטזיה של מדיניות החוץ הישראלית: להיות נייטרליים

כבר לפני 72 שנה ישראל ניסתה להשתמט מלבחור צד במלחמה זרה. זה קרה בקוריאה, ב־1950, לאחר פלישה קומוניסטית שזעזעה את העולם ● כדי להישאר נייטרלית, יחסית, היא אפילו חיברה תוכנית שלום, שעוררה עניין בינלאומי ניכר ● זה לא עבד וישראל הייתה צריכה לבחור, והיא בחרה בדמוקרטיה המערבית

מימין:  משה שרת,  דוד בן גוריון  ואבא אבן / צילום: לע''מ  מנדלסון הוגו  פריץ כהן  סער יעקב
מימין: משה שרת, דוד בן גוריון ואבא אבן / צילום: לע''מ מנדלסון הוגו פריץ כהן סער יעקב

ב־2 בינואר 1951 נחת מברק קצר ויבש על שולחנו של אבא אבן בוושינגטון. על המברק היה חתום דוד בן גוריון בכבודו ובעצמו. ראש הממשלה ושר הביטחון כתב לשגריר ישראל בארה״ב ובאו״ם: ״בהמשך למברקים של [שר האוצר] קפלן - מצב החיטה והגרעינים [נואש]. בסוף פברואר לא יהיה לחם. בסוף ינואר לא תהיה אספקה ללול. הכרחי להשיג מיד משלוח של לפחות 50,000 טון חיטה, או ישר מהממשלה או בקנייה. שלח [אברהם] הרמן [הקונסול הכללי בניו יורק] לשם כך גם לקנדה״.

בתחילת חורף קר במיוחד (זה היה החורף האחרון שבו ירד שלג בתל אביב), מדינת ישראל בת השנה־וחצי־וקצת עמדה על סף רעב. מה עשה אבא אבן במברק, איננו יודעים. אנחנו יודעים לעומת זאת, מארכיון התעודות הרשמי של משרד החוץ, כי ביום קבלת המברק השגריר אבן היה עסוק מאוד בעניין רם מאוד, שבינו ובין לחם לא היה ולא כלום. הוא התחיל שיחות במרכז האו״ם על סיום מלחמת קוריאה.

שעה יפה בדיפלומטיה הישראלית

ספק אם ב־74 שנות קיומה ישראל מילאה אי פעם תפקיד כה בולט בסכסוך בינלאומי מרכזי, שאליו לא הייתה לה נגיעה ישירה. בו בינואר הקר וחסר הלחם, כאשר תושבי ישראל אספו בדאגה את תלושי הצנע, ותהו כמה זמן תימשך אספקת החשמל בבתיהם, ישראל פתחה יוזמת שלום עולמית.

מלחמת קוריאה השתוללה זה חצי שנה, ראתה תהפוכות דרמטיות, וקירבה את העולם אל מלחמה גרעינית. בתחילת ינואר, הקומוניסטים, בעזרת סין, חזרו וכבשו את סיאול בירת דרום קוריאה. צי אמריקאי חש אל חופי קוריאה, והתכונן לפנות משם עשרות אלפי חיילים.

ישראל הגישה תכנית של שש נקודות, שבמרכזה עמדה החזרה אל הסטאטוס־קוו־אנטה של יוני 1950. דיפלומטים בכל העולם העריכו את היוזמה, שנזקפה לזכות שר החוץ משה שרת. אפילו ברית המועצות התייחסה אליה בהערכה מסויגת. בטאון המפלגה הקומוניסטית הישראלית, 'קול העם', שנהג לייחס כמעט כל מהלך מדיני של ישראל לעבדותה הנרצעת לאמריקה, כתב על היוזמה במרכז עמודו הראשון, בהרחבה ובטון ענייני.

היוזמה הישראלית לא עלתה יפה. יעברו עוד שנתיים ויותר לפני שהמלחמה תגיע אל קיצה. אבל זו היתה שעה יפה בדיפלומטיה הישראלית. הקטנטנה, החלשלושה והאביונה ההיא, שזה מקרוב הצטרפה אל משפחת האומות, עשתה מאמץ רציני להציל את העולם.

יעברו 71 שנה לפני שממשלה ישראלית תחזור ותנסה את כוחה ביישוב משבר לא לה. ברקען של שתי היוזמות עמד הניסיון להישאר נייטרליים. מה לנו נייטרליות מכובדת יותר מזו המציעה את שירותיה לסיום מלחמות. הפעם השנייה הייתה כמובן בימים הראשונים של התקפת רוסיה על אוקראינה.

״גם לרוב מותר לטעות״

צד משותף לשתי המלחמות היה שהן התחילו באקט ברור של תוקפנות ובקריאת תיגר על הסדר הבינלאומי. ב־1950, מועצת הביטחון של האו״ם (בהיעדרה של ברית המועצות) הסמיכה את ארה״ב לארגן חיל משלוח להדיפת הפולשים.

ישראל תמכה בהחלטת מועצת הביטחון. מזכ״ל האו״ם ביקש ממנה, כשם שביקש מכל התומכות האחרות, לשתף את חייליה בחיל־המשלוח. ארצות רבות נענו, ביניהן קנדה, אוסטרליה, בריטניה, תאילנד, אתיופיה וטורקיה. אפילו לוקסמבורג שלחה 44 חיילים. דנמרק שלחה אניית מלחמה.

ממשלת ישראל התכנסה לדון בבקשת המזכ״ל. בן גוריון תמך. שר החוץ משה שרת התנגד בתוקף. הוא חשש בעיקר מפני תגובת הגוש הסובייטי. באופן לא רגיל, כל הקבינט הצביע נגד בן גוריון. זה האחרון השמיע אז את אחד מחיווייו המפורסמים, ״גם לרוב מותר לטעות״.

״האבות המייסדים״ התווכחו

מאחורי הקלעים התחולל ויכוח מדהים בדרגת האינטנסיביות שלו. הוא התחיל בעצם הרבה לפני קוריאה, ונגע למקומה של ישראל בעולם בזמן המלחמה הקרה. גם אם רוב הישראלים נטו באופן טבעי אל הדמוקרטיות המערביות, מיעוט ניכר בשמאל הציוני והלא־ציוני נטו אהדה לברית המועצות. בעיניהם פלישת הקומוניסטים לדרום־קוריאה הייתה אקט של שחרור.

מליצי יושר של הפלישה היו אפילו במשרד החוץ. בארכיון המשרד אפשר למצוא מכתב התפטרות ארוך של ציר ישראל בפולין, ישראל ברזילי, במחאה על ״גלישה מפורשת״ של ישראל אל מחנה המערב אשר ״בקרבו שורצים מחרחרי המלחמה, אויבי הקדמה ושונאי ישראל״. ברזילי היה איש מפ״ם, שרחשה אז אהדה עמוקה לברית המועצות. היא תשתנה, וגם הוא ישתנה.

בתוך מפא״י, מפלגת השלטון הכמעט־כול־יכולה, ויכוחים עזים על האוריינטציה הבינלאומית של ישראל ניטשו בסוף שנות ה־40 ובתחילת שנות ה־50. הם התנהלו בטונים כה גבוהים וברטוריקה כה עשירה עד שהיו יכולים אולי לשמש לכתיבת מחזה תיאטרון. סוגים כאלה של ויכוחים נהגו להתנהל בין אנשים, שהאמינו כי הם בוראים עולם חדש. האמריקאים קוראים להם ״האבות המייסדים״ (לא היו עדיין אמהות, אבוי), ומוסיפים לצטט אותם 250 שנה לאחר מעשה. אולי כדאי גם לישראלים לפשפש בניירות ההם, ולהתחיל לצטט.

״מאכלת קטלנית תינעץ״

הסיבה העיקרית לנטייה הנייטרלית במלחמה הקרה הייתה מעשית. הצורך לנסות ולהעלות מאות אלפי יהודים מן הגוש הסובייטי האפיל על כל שיקול אחר. בן גוריון הסכים. הוא לא הסתיר את דעתו על המשטר הסובייטי. בישיבה של מזכירות מפא״י הוא אמר כי מחוץ לנאצים לא היה עוד משטר דיכוי ורצח כמשטר סטאלין. שרת מצדו תמך בכינון יחסים עם סין הקומוניסטית, אבל היה מלא חרדה מפניה. אם תינתן לסין דריסת רגל בישראל, הוא אמר ב־1954, ״מאכלת קטלנית תינעץ בלבה של מדינתנו״.

ב־1955 ישראל עדיין עשתה ניסיון להצטרף אל מחנה המדינות הבלתי מזדהות. אבל דלתותיה של ועידה אפרו־אסיאנית גדולה בבנדונג, אינדונזיה, נטרקו בפניה. סין, שהייתה תחילה מעוניינת ביחסים, גילתה שידידותו של העולם הערבי מפתה יותר.

בשנים הבאות הנסיבות האיצו את התרחקותה של ישראל מברית המועצות. המלחמה הקרה חייבה את ישראל לבחור במחנה הדמוקרטי. בהדרגה נעלמו העכבות. ב־1965 חתמה ישראל על מזכר הבנות אסטרטגי עם ארה״ב. בעקבותיו התחילה בפעם הראשונה אספקת נשק אמריקאית סדירה. מלחמת ששת הימים סגרה את כל האופציות האחרות.

ספק אם היה אפשר לדבר אי־פעם ברצינות על מגמת נייטרליות במדיניות החוץ של ישראלי. היה לכל היותר ניסיון להשתמט מלנקוט עמדה פומבית, כל זמן שעל ישראל לא הופעל לחץ כבד מדי. כאשר הופעל, היא לא ממש ניסתה לעמוד בו, מחוץ לתירוצים מתחכמים פה ושם.

ערב יום הזיכרון ניתנה לישראל ההזדמנות להיזכר בבחירותיה הקודמות. התזכורת באה מפי סרגיי לברוב, שר החוץ הרוסי. האיש הזה, שהתמחותו המקורית הייתה בלשון ובתרבות של סרי לנקה (אומרים שהוא מדבר סינהאלית שוטפת), מצא את הדם היהודי של היטלר. ישראלים קרובים אצל עצמם, והאנטישמיות הוולגרית של לברוב מכעיסה אותם יותר מאשר פשעי המלחמה של הצבא הרוסי באוקראינה. אבל לברוב הואיל להזכיר לישראל כי לא לעולם אפשר להשתמט מבחירה.

_________________
רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes
ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: 'פרודוקטיביות איטית' בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית