גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנשים האיריות הצעירות שמקוות לקבור את בריטניה הגדולה

אחת מהן נחלה ניצחון היסטורי בבחירות לפרלמנט האוטונומי של צפון אירלנד ● שנייה עומדת בראש המפלגה הגדולה ביותר ברפובליקה האירית ● שתיהן שייכות לתנועה שנהגה להצדיקה טרור ● הן רוצות משאל עם על איחוד אירלנד בתוך חמש שנים ● הסבירות אינה גבוהה, אבל הדינמיקות עשויות להשתנות ולקרב את התפרקותה של בריטניה לגורמיה

מימין: מישל אוניל ומרי לו מקדונלד, מנהיגות מפלגת ''שין פיין' האירית / צילום: Reuters, Michael Cooper
מימין: מישל אוניל ומרי לו מקדונלד, מנהיגות מפלגת ''שין פיין' האירית / צילום: Reuters, Michael Cooper

מי שזקוקים לרמזים על פניה האפשריים של מדינה דו-לאומית עם זכות הצבעה כללית מוזמנים לצפון אירלנד. ביום חמישי היו בחירות לאסיפה המחוקקת שלה. היא אחת הארצות החצי-אוטונומיות המרכיבות את הממלכה המאוחדת של בריטניה ושל צפון אירלנד.

בפעם הראשונה בהיסטוריה בת מאה השנה של צפון אירלנד, מפלגה קתולית קיבלה את מספר המושבים הגדול ביותר באסיפה. על פי כללי צפון אירלנד, למפלגה הגדולה ביותר נמסרת הכהונה של ראש הממשלה (First Minister באנגלית, להבדיל מ-Prime Minister, העומד בראש הממלכה כולה).

המפלגה המנצחת היא 'שין פיין' (פירוש שמה הוא 'אנחנו עצמנו' בלשון האירית). היא אינה מכירה בקיומה הנפרד של צפון אירלנד. היא מתנגדת להשתייכותה לממלכה המאוחדת. מנוי וגמור איתה לאחד את ששת המחוזות של צפון אירלנד עם הרפובליקה האירית שבדרום. לפנים היא פעלה לאיחוד כזה באמצעים אלימים. היא היתה אמו- הורתו של אחד מארגוני הטירור המסוכנים ביותר באירופה, 'הצבא האירי הרפובליקאי'.

עכשיו היא רוצה את השלל הפוליטי. היא חושבת שהדרך אל האיחוד נפתחה לרווחה. נשים צעירות מנהיגות אותה משני עברי הגבול. זו שבצפון היא מישל אוניל, המיועדת להתייצב בראש הממשלה המקומית. זו שבדרום, המנהיגה העליונה של המפלגה, היא מרי לו מקדונלד, חברה בפרלמנט בדבלין, מועמדת סבירה מאוד להיות ראש הממשלה הבאה של הרפובליקה האירית. אף כי היא יושבת כיום באופוזיציה, מפלגתה היא כבר הגדולה ביותר בפרלמנט. עניין של זמן אפוא הוא לפני ש'שין פיין' תעמוד בראש שתי הממשלות באירלנד.

השוליים המרוחקים, המאיימים והבזויים

מקדונלד הכריזה ביום ו', כי מפלגתה תתבע משאל עם על איחוד אירלנד בתוך חמש שנים. אוניל קצת נזהרת. היא יודעת שאף כי מפלגתה קיבלה את מספר המושבים הגדול ביותר, זו לא היתה תוצאה של ניצחון מוחץ. רק 29% הצביעו בעד 'שין פיין'. היא יצאה נשכרת מפילוג במחנה הפרוטסטנטי. רוב הצירים באסיפה החדשה תומכים (לעורך: תומכים) בהמשך קיומה הנפרד של צפון אירלנד.

אבל גם כך, סמליותן של תוצאות הבחירות אינה מוטלת בספק. 'הרפובליקאים', כפי שהלאומנים הקתוליים קוראים לעצמם, עומדים על סף מהפכה פוליטית. הם עמדו בשוליים המרוחקים, המאיימים והבזויים של הפוליטיקה האירית במשך שנים ארוכות בשעה שאירלנד עלתה על מסלול של שגשוג ושל יחסי שכנות טובה עם בריטניה.

לפני 25 שנה, ראשי הממשלות של בריטניה ושל אירלנד היו השושבינים ב'הסכמי יום ששי הטוב', אשר סיימו את האלימות בצפון אירלנד, והעניקו לה נוסחה של חלוקת השלטון בין הרוב הפרוטסטנטי למיעוט הקתולי. על פי הנוסחה, סמכויות השלטון נועדו להתחלק בין שתי המפלגות הגדולות, עם זכות וטו לכל אחת מהן. זה פחות או יותר עבד, אם כי בשנים האחרונות גברו החריקות, והממשלה האחרונה התמוטטה בחודש פברואר.

צל כבד התארך מעל צפון אירלנד מאז 2016, כאשר רוב קטן של הבריטים הצביעו לטובת 'ברקזיט', ההסתלקות מן האיחוד האירופי. המפלגה הפרוטסטנטית העיקרית תמכה בהסתלקות, אבל רוב התושבים במחוזות הצפון הצביעו נגדה. משמעות הפרישה היתה קשה במיוחד: חידוש הגבול הבין לאומי בין שני חלקי אירלנד. חשש כבד השתרר שאם הגבול יתחדש, תתחדש גם האלימות. הסדר לא משכנע ולא מבטיח תחם גבול מכסים בין צפון אירלנד לשאר בריטניה. על הרקע הזה התפלג המחנה הפרוטסטנטי, מה שאיפשר את נצחון 'שין פיין'.

מתנגדות לעצם קיומה

היתכן שאנחנו מתקרבים אל איחוד אירלנד? התשובה הסבירה היא שלא בעתיד הנראה לעין. תוצאה כזאת אינה מתיישבת עם הדמוגרפיה הפוליטית של הצפון. אבל כמובן אין לדעת אילו דינמיקות יתפתחו ממעמדה החדשה של 'שין פיין'. משימתה העיקרית היא להוכיח עכשיו את כוחה בניהול ממשלה ובשינוי דימוי. הנשים המנהיגות אותה שייכות לדור שאחרי ה IRA. הן מתנערות בתוקף מכל ניסיון לקשור אותן בטירור ובאלימות.

הן מקוות להיות קברניותיה של בריטניה הגדולה, שה'שין פיין' חשבה מאז ומעולם לאויבת המושבעת ביותר של העם האירי. בקרוב אנחנו עומדים לצפות במחזה פוליטי מדהים למדי. בראש שתיים מן הארצות המרכיבות את בריטניה, צפון אירלנד וסקוטלנד, יעמדו נשים רדיקליות, המתנגדות לעצם קיומה של המדינה שאליה הן שייכות (אגב, שימוש-הלשון ״ארץ״ לתיאור כל אחד ממרכיבי בריטניה רווח שם מעשה שגרה).

סקוטלנד מנסה להסתלק זה זמן מה. אף כי הלאומנים הסקוטיים שולטים שם מאז 2010, וניצחו ברוב ניכר בשלוש בחירות, הם הובסו במשאל עם על עצמאות ב-2014. הם התחייבו שלא לחזור ולנסות לפחות 20 שנה. אבל מאז היה ברקזיט, סקוטלנד התנגדה ליציאה מאירופה, והלאומנים דורשים משאל חוזר. הממשלה בלונדון מסרבת, והעניין תלוי ועומד.

אין שום דבר נצחי בגבולות

גם כך, האפשרות של סיום בריטניה היא עכשיו יותר סבירה ממה שהיתה בכל רגע נתון מאז אנגליה בלעה את סקוטלנד, ב-1707. קשה לדעת מה יקרה אז לוויילס, או אפילו לחלקים של אנגליה. אבל רושם התפוררותה של בריטניה על אירופה אינו ניתן כלל לשיעור. האם הוא יאיץ את התפרקותה של ספרד? אולי גם של בלגיה? אולי גם של אומות קטנות אחרות ביבשת, או בכל יבשת שהיא?

אנחנו יודעים זה זמן מה, ובדרך הקשה, שאין שום דבר נצחי בגבולות, גם ביבשת אירופה. בדיוק לפני 30 שנה ראינו את התפרקותה של ברית המועצות ל-15 ארצות נפרדות. התפעלנו אז מן האופי הלא-אלים של ההתפרקות. כיום כמובן יש לנו פרספקטיבות אחרות, לנוכח המלחמה באוקראינה והמלחמות בקווקז. בשנות ב-90 התפרקו גם צ'כוסלובקיה ויוגוסלביה, זו האחרונה בדם ואש. בסך הכול, 23 מדינות קמו על הריסותיהן של שלוש.

הפוטנציאל של התפרקות היה קיים תמיד גם בחלקים אחרים של אירופה. גרמניה המאוחדת קמה רק לפני קצת יותר מ-150 שנה, איטליה - לפני 160 שנה, בלגיה - 190. ספרד נולדה לפני קצת יותר זמן, 530 שנה, אבל מפעם לפעם הסתובבה בה הצנטריפוגה, ונעשו נסיונות לפרק אותה. ניסיון כזה תלוי ועומד בקטלוניה, ויש פוטנציאל של התבדלות גם בין הבסקים.

בצפון איטליה היתה עד זה לא כבר תנועה בדלנית, שהגיעה להשגים אלקטורליים לא מבוטלים בלומברדיה. בלגיה התרגלה לשתי ארצות נפרדות תחת כתר אחד.

התפרקות של מערב אירופה אמנם אינה עומדת על הפרק, אבל שינוי דרמטי של גבולות בארץ אחת יכול בהחלט להשפיע על ארצות אחרות. במובן הזה, אירלנד מצדיקה מעקב צמוד.

כמה שהיא שונאת את ישראל

'שין פיין' היא מפלגה רדיקלית. חזונה אינו נוגע רק לאיחוד טריטוריאלי של אירלנד, אלא גם לכינון חברה סוציאליסטית. יש לה גם חזון בין לאומי, המצדיק את התווית ״אנטי-מערבית״. בשנים האחרונות היא נקטה עמד פרו-רוסית, ונהגה להטיל את אשמת המשבר באוקראינה על ארה״ב ועל ברית נאט״ו. את נאט״ו היא נהגה לתאר כ״אימפריאליסטית״, וקראה לפירוקה. היא מיתנה את לשונה בעקבות פלישת רוסיה לאוקראינה, ואפילו מחקה 4,000 הודעות פרו-רוסיות מדפי המדיה החברתית שלה.

היא לא שינתה לעומת זאת אף כלוא הנימה את הקו האנטי-ישראלי הקיצוני שלה. היא המפלגה היחידה על סף השלטון בארץ דמוקרטית, הכופרת בזכות הקיום של ישראל. לפני שנה בדיוק, במהלך מלחמת עזה, מנהיגתה, מרי לו מקדונלד, נשאה נאום חוצב להבות בפרלמנט בדבלין, שבו הכריזה, ״הבה נקרא לישראל בשמה. היא אינה אלא משטר אפרטהייד גזעני״.

את הטענה שישראל משתמשת בזכות ההגנה העצמית שלה מקדונלד תיארה כ״מגונה״. דוברים של מפלגתה דרשו שאירלנד תגרש את שגריר ישראל. דיבורים כאלה אינם נשמעים בשום פרלמנט אירופי. אם יתאמתו סקרי דעת הקהל ו'שין פיין' תרכיב לא רק את ממשלת צפון אירלנד, כי אם גם את ממשלת הרפובליקה האירית, ישראל תתנסה בתופעה חדשה: ארץ אירופית עוינת לכל דבר.

______________
רשימות קודמות ב yoavkarny.com וב https://tinyurl.com/yoavkarny-globes
ציוצים (באנגלית) ב twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

רגב גור / צילום: דן ליאור

"בארה"ב יוצר תוכן טס במטוס פרטי ומסתובב עם מאבטח. כאן כולם קרובים למעיין אדם"

לרגב גור, בעלי חברת יוצרי התוכן נרטיב, אין בבית טלוויזיה, הוא לא צופה בחדשות, ובארון יש לו כמעט רק חולצות שחורות, כדי "לא לבזבז זמן" ● הוא עובד עם חברות טכנולוגיה ופיננסים, שמגלגלות מאות מיליוני דולרים בשנה, ומחבר בינן לבין היוטיוברים המובילים בעולם ● החודש יקיים כנס בת"א יחד עם היוצר הערבי־ישראלי נאס דיילי, שבו יתייחסו גם לאירועי ה־7 באוקטובר

לשכת התעסוקה בחולון / צילום: איל יצהר

המשק בתעסוקה מלאה, ענף הבנייה מסמן דאגה

שוק התעסוקה הראה כי המשק כמעט וחזר למצבו לפני המלחמה ● שיעור המוצאים לחל"ת והמגויסים למילואים מתמתן ● ענף הבנייה מצוי במחסור, וזה צריך להדאיג את כולנו

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים תשיב מיליארד שקל לבעלי דירות בגין גביית מס שבח שלא כדין

ביהמ"ש המחוזי בת"א קיבל תביעה ייצוגית נגד רשות המסים בגין גבייה שלא כדין של מס שבח מבעלי דירות שהשכירו אותן לאורך השנים בפטור ממס ● כאשר בעלי הדירות ביקשו למכור אותן, הרשות החליטה לחשב "פחת" על הדירות, באופן שהגדיל את מס השבח ● בכוונת הרשות לערער על פסק הדין

גיל גרון, מנכ''ל Orca ואסף רפפורט, מנכ''ל Wiz / צילום: אורקה סקיוריטי, איל יצהר

התביעה לא תימחק: חדי-הקרן וויז ואורקה הולכים למשפט ב-2025

בתביעה שהוגשה ע"י חד-קרן הסייבר הישראלי אורקה סקיוריטי ביולי האחרון נכתב כי "וויז בנתה את העסק שלה על בסיס תוכנית עסקית פשוטה: להעתיק את אורקה" ● בית המשפט האמריקאי מחייב את וויז לספק מסמכים שהחברה טרם הסכימה לספק, אשר יחשפו את עיצוב המוצר של וויז שאורקה טוענת שהועתק ממנה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטריאון עלתה ב-6%, אקרו ירדה ב-5%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ות"א 90 ירד ב-0.3% ● ביום שני הקרוב צפויה להתפרסם החלטת הריבית של בנק ישראל ● ביום שני לא יתקיים מסחר בארה"ב ● איך משפיעה המלחמה על ניהול תיק האג"ח ולמה בסוכנות הדירוג S&P הסתכלו רק על חצי הכוס הריקה כשבחנו את מצבה של ישראל? ● ובבנק אוף אמריקה העלו את מחיר היעד למניית אנבידיה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

אילו גזירות ייפלו על הציבור? מרתון הדיונים באוצר יוצא לדרך

היום תתכנס הנהלת האוצר לדיון ראשון לבניית תקציב 2025 ● כל הגורמים במשרד נערכים למרתון קיצוצים ומיסים שיוצג בקרוב לשר האוצר, בצלאל סמוטריץ' ● בין התוכניות שנבחנות: הקדמת העלאת המע"מ ל-18% כבר בחודשים הקרובים, הקפאת מדרגות המס ונקודות הזיכוי, ודחיית הפחתת מס הקנייה על רכבים חשמליים

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם כדאי להיכנס לשוק כשהמדדים בשיא כל הזמנים - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

כך התהפכה טבלת התשואות בקרנות הפנסיה והגמל ● ראלי חזק יכול להרתיע משקיעים מכניסה לשוק בציפייה לתיקון חד שיוזיל את מחירי המניות, אבל התיקון לא בהכרח מגיע ● כמה הרוויחו המנכ"לים בחברות הנסחרות במדד S&P 500 ● וגם: העצה של רבקה אלגריסי, מנהלת אגף ייעוץ ומחקר בבנק הפועלים, למשקיעים

וול סטריט 40. בעיגול: דונלד טראמפ / צילומים: Shutterstock, AP

הצניחה בשוק המשרדים מגיעה למגדל של טראמפ בוול סטריט

מגדל המשרדים במנהטן איבד שוכרים, ובשנה הבאה מחכה לו תשלום גדול למשכנתה - שצפויה לגדול בשל עליית הריבית ● טראמפ הכיר במצבו של שוק המשרדים בניו יורק כשכתב בתצהיר: "למרבה הצער הוא הלך לעזאזל"

ביל גייטס / צילום: Shutterstock

ביל גייטס: חבל שלא למדתי את הלקח הזה מוורן באפט מוקדם יותר

מנכ"ל מיקרוסופט לשעבר פרסם פוסט ובו גילה שהיה שמח ללמוד מהמשקיע האגדי כיצד לנהל אחרת את היומן שלו

צחי ארבוב, בעל השליטה בקבוצת אקרו / צילום: אלכס פרגמנט

חברת הנדל"ן שמוכרת דירה בכ-8 מיליון שקל עברה לראשונה להפסד

קבוצת אקרו היוזמת פרויקטי יוקרה בת"א מציגה עלייה ניכרת במכירות ברבעון הראשון ובעיקר באפריל, לאחר שהחלה לשווק דירות ביפו במחיר של 4.5 מיליון שקל "בלבד"

הסופרת הסומלית שהצטרפה לאחים המוסלמים והיום נלחמת באסלאם הקיצוני בעולם

אייאן חירסי עלי גדלה במשפחה אדוקה בסומליה, עברה מילת נשים והתקרבה לאסלאם הפוליטי - עד שהפכה לפליטה בהולנד, שם הגיעה לכהן בפרלמנט ● הסופרת מבחינה בין הבעיה האסלאמיסטית באירופה לעומת אמריקה, ומדגישה: "אנחנו לא רוצים לחכות עד שמה שקרה ב־7 באוקטובר יקרה בשאר המערב"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל ומייסד אנבידיה, עם יישות בינה מלאכותית / צילום: ap, Eric Risberg

אנבידיה 2030: השלב הבא של המניה החמה ביותר בוול סטריט

היא עשתה זאת שוב: ענקית הטכנולוגיה הדהימה את וול סטריט, עקפה את התחזיות וסיפקה שלל הבטחות לעתיד ● "המהפכה התעשייתית הבאה החלה", הכריז המנכ"ל והמייסד המיתולוגי ג'נסן הואנג ● מהדור הבא של המעבדים, דרך שירותי התוכנה המתקדמים ועד לענן - מומחים מנתחים איך תיראה המהפכה

חיילי צבא אוסטרליה בתרגיל. מדיניות של הרתעה / צילום: Associated Press, Aaron Favila

טילים ארוכי טווח וצוללות מונעות גרעין: אוסטרליה נערכת לאיום הסיני

אוסטרליה אמנם נמנעת מלהגדיר את סין כאיום, אך העיניים בקנברה נשואות כל הזמן לאסיה ● הכוונות הגלויות של סין להשתלט על טייוואן והאימונים רחבי ההיקף של כוחות הצבא הדליקו נורות אזהרה, והובילו את שר ההגנה האוסטרלי להודיע בחודש שעבר על מדיניות ביטחון חדשה: "צבא גדול שיתמקד בחצר האחורית"

ג'ושוע ברגין / צילום: Nick Hanyok imaging

ההייטקיסט שעזב הכול ובטוח: תור הזהב של היהודים באמריקה נסדק

הוא היה אחד מ-100 העובדים הראשונים באמזון ומילא שורת תפקידים בכירים בעמק הסיליקון, אבל המלחמה גרמה לג'ושוע ברגין היהודי לעזוב הכול ולהצטרף לסטארט-אפ ישראלי בתחילת דרכו ● בראיון הוא מספר גם על שתיקת החברות הגדולות לאירועים בארץ, ומסביר: "מיעוט אנטישמי קיצוני מחזיק את ענקיות הטכנולוגיה כבנות ערובה"

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

מהמוסד ועד ראשי ערים: במדינת ישראל כל אחד יכול לבקש לעצמו תחנת רכבת

בניגוד לדעת הדרג המקצועי והתוכניות המאושרות, וגם במחיר של פגיעה בשכונות מגורים והזזת קו מטרו: משרד התחבורה בראשות מירי רגב מקדם בימים אלו הקמת תחנות רכבת במוקדים שונים בארץ, שיפגעו בשירות התחבורה ● הסיבה, לפי גורמים: לחצים ושיקולים פוליטיים

אמיר ירון. צילום: איל יצהר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל עמוק בבוץ: מה יקרה מחר?

האינפלציה הגואה לא מאפשרת לבנק ישראל להוריד את הריבית, אך כנגדה עומדת האטה בצמיחה ● הגירעון המאמיר ופרמיית הסיכון מהווים מכשול עבור מתווה ההקלות של הבנק ● מודי שפריר מבנק הפועלים: העתיד תלוי בתמונה הגאו-פוליטית

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

הבורר הכריע: למי מהשכנים באמת שייך הגג?

העליון הסדיר את הסוגיה הנוגעת לאופן שבו יש להתחשב בתשלומי משכנתה לאחר הפרידה ● בית המשפט לענייני משפחה קבע בהחלטה עקרונית כי יש לפרסם פסקי דין והחלטות בתחום המשפחה ככלל ● וגם: 48 בעלי דירות מול 3 בעלי פנטהאוזים - מי ניצח בבית המשפט?

אורן עזר, מנכ''ל אלקטריאון / צילום: ניר סלקמן

המנכ"ל שהתחיל כמוכר פרוזן יוגורט: "לחזור מביקור בסין זה כמו לחזור מהעתיד"

כבר לפני יותר מעשור הבין אורן עזר שהעולם הולך לכיוון הרכבים החשמליים והקים סטראט-אפ לכבישים שיטעינו את הרכב באופן אלחוטי ● כיום, אחרי שהמוצר שלו כבר עבר פיילוטים, הוא בטוח שהעתיד של התעשייה טמון בפיתוח שלו

קרוקט בצלים שרופים / צילום: גיל אבירם

הביסטרו המשוחרר של פיינליסט "משחקי השף" מציע ביסים טעימים וממזריים

עם רגל במכונת גלידה ורגל בג'וספר, יהונתן שרביט, שהתמחותו בקולינרית מגיעה ממילאנו, יודע איך עושים אוממי ישראלי

משרדי משרד העבודה של מדינת ניו יורק. פחות משרות חדשות מהצפוי / צילום: Reuters, Anthony Behar

התופעה החריגה הזו התרחשה רק שש פעמים ב-50 השנים האחרונות. בכל פעם הגיע אחריה מיתון

התופעה החריגה שבה הריבית על אג"ח לטווח קצר גבוהה מהריבית על אג"ח ארוכות התרחשה שש פעמים בלבד ב–50 השנים האחרונות ● העננים מצטברים: הסבירות למיתון בשיא לפי הפד, נתוני התל"ג והתעסוקה מדשדשים ופשיטות הרגל בעלייה ● השינויים המהירים בריבית בעשור זה וההדפסה המסיבית של פרוץ הקורונה מגיעים בקרוב למאני טיים