גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכלכלן הראשי של אקסלנס: "בישראל כרגע לא ניתן להשיג דולרים. אנחנו במצוקה שלא ראינו מאז שיא הקורונה"

אמיר כהנוביץ' טוען כי "כרגע יש בעיות נזילות בשוק, ולכן כל עסקה למכירה או לקנייה של נכס מובילה לשינוי חד במחירו" ● לדבריו, בזמן זעזועים בשוק צריך בעיקר לחפש איך לטייב את תיקי ההשקעות, "ואז ברגע שהנזילות תחזור לשוק, אנחנו מאמינים שזה ייתן ריבאונד חזק חזרה"

אמיר כהנוביץ', הכלכלן הראשי של הפניקס־אקסלנס / צילום: ענבל מרמרי
אמיר כהנוביץ', הכלכלן הראשי של הפניקס־אקסלנס / צילום: ענבל מרמרי

ירידות השערים סוחפות את בורסות המניות בעולם בשבועות האחרונים. בארה"ב ירד מדד S&P 500 בכ-17% מאז השיא שקבע בתחילת ינואר, ואילו בתל אביב נמוך כעת מדד ת"א-35 ב-10% משיאו.

במקביל, נרשמו ירידות שערים חדות גם במחירים האג"ח הארוכות, בעקבות העלייה החדה בציפיות להעלאת ריבית הבסיס מצד הבנקים המרכזיים בישראל ובעולם. כך למשל ירד מחירה של אג"ח ממשלת ישראל ל-25 שנה ב-15% מתחילת השנה, והיא נסחרת כעת לפי תשואה שנתית לפדיון של 3.3%.

בימים האחרונים נרשמה החרפה במגמה השלילית, כאשר מדד נאסד"ק 100 רושם ירידה של 10% בתוך שלושה ימים בלבד. אמיר כהנוביץ', הכלכלן הראשי של הפניקס-אקסלנס, מסביר כי "כרגע יש בעיות נזילות בשוק, ולכן כל עסקה למכירה או לקנייה של נכס מובילה לשינוי חד במחירו".

לדבריו, בבעיית נזילות מאוד קשה להעריך את כיוון השוק בטווח הקצר, כי הוא יכול להיות מאוד תנודתי, ולכן ייתכן גם שנראה בשווקים קפיצות חזקות לשני הכיוונים. "אני לא נותן תחזיות ובטח שלא לטווח הקצר, אבל אני חושב שבתוך סערות צריך להסתכל לטווח ארוך ולהסביר לאנשים שזה חלק ממשחק ההשקעות. יש תנודתיות וצריך לדעת לנצל אותה לטובתנו ולא להגיב במכירות חפוזות שלרוב מצטערים עליהן. לא שמעתי על אף אחד שקנה במהלך משבר והצטער על כך".

"אנחנו במצוקת דולרים מאוד קשה"

את בעיית הנזילות רואים לדבריו במסחר בדולר מול השקל. "בישראל כרגע לא ניתן להשיג דולרים. אנחנו במצוקת דולרים מאוד קשה, ברמות שראינו רק בשיא הקורונה" מדגיש כהנוביץ'.

כהנוביץ' מאמין, כי בזמן זעזועים בשוק, צריך בעיקר לחפש איך לטייב את תיקי ההשקעות, במיוחד עבור לקוחות שהכסף שלהם מופקד לטווח ארוך. "אנחנו מחפשים להם את אותן חברות שאנחנו מכירים טוב, או למשל כאלו שאנחנו מאמינים שישלמו את החובות שלהן אבל החובות הללו נסחרים במחירים מצחיקים.

"זה לא אומר שהשוק לא יכול לרדת יותר, אבל אנחנו יודעים לטייב. ואז ברגע שהנזילות תחזור לשוק, אנחנו מאמינים שזה ייתן ריבאונד חזק חזרה. אנחנו עושים ככה קבוע, כל פעם כשיש ירידות".

איך אתה רואה את המצב הנוכחי בשוק?
"אין ספק שיש אי ודאות לגבי הרבה מאוד תחומים, אבל נראה שהדבר ש'שבר' את השוק זאת הנזילות שירדה פתאום, והתייקרות עלויות המימון, שקפצו מדרגה בחודשים האחרונים ושיבשו הערכות שווי רבות.

"בנקים מרכזיים יכולים להיות מאוד נחושים לגבי ריסון האינפלציה, אבל גם להם יש איזשהו מחיר שהם לא יהיו מוכנים לשלם אותו מבחינת הפגיעה בשווקים ובכלכלה. אני לא בטוח שאנחנו כבר הגענו לנקודה הזאת אבל אני חושב שהיא תגיע, ואז בנקודה הזאת הבנקים המרכזיים פתאום ייקחו צעד לאחור.

"אולי זה יקרה אחרי שההשפעה של ההישגים הללו תבוא לידי ביטוי יותר טוב בציפיות האינפלציה, שיתחילו לרדת. אני חושב שכרגע הם מחכים לכך. הם רוצים לראות שציפיות האינפלציה נרגעות, אז הם משחקים במשחק של ניסיון וטעייה.

"בדרך אפשר למצוא הרבה נכסים שנוצרות בהם הזדמנויות וזה הדבר הכי טוב שאנחנו יכולים לעשות עבור הלקוחות שלנו שחוסכים לפנסיה".

אתה חושב שהבנק הפדרלי המרכזי בארה"ב פספס את המציאות בשנה האחרונה?
"הטיעונים שלהם, שגרסו כי האינפלציה היא זמנית, לא היו כאלו שלא עמדו מאחוריהן הערכות. גם היום, ציפיות האינפלציה לעשר שנים בארה"ב הגלומות בשוק הן בממוצע 2.7% בשנה, כאשר האינפלציה שם בפועל היא כרגע 8.5%. זה אומר שגם השוק חושב שהאינפלציה היא זמנית. 

"העלאת ריבית זה משהו שיש לו מחיר כבד, ולכן אני גם מצפה מבנקים מרכזיים לא למהר אחרי כל קפיצה במחיר הנפט או פקקים בנמלים, ולרוץ ולחנוק את כל הכלכלה בגלל זה. מאוד קל לשפוט מהצד ולהגיד 'מה לא ראיתם שיש אינפלציה?'.

"הם ראו שיש אינפלציה וחשבו שהיא תהיה זמנית, וגם ההסברים לכך נראו הגיוניים, כי הרבה מהתופעות שראינו נבעו מיציאה משיווי משקל בתקופת הקורונה. צריך לזכור ששילמו אז לאנשים מענקים להמשיך ולצרוך, בזמן שהייצור הושבת בהרבה מקומות.

"אז היו שיבושים ובאופן טבעי יש אינפלציה, ואחרי הקורונה הייתה התפרצות של ביקושים שתרמה עוד יותר לאינפלציה. המלחמה בין רוסיה לאוקראינה דחפה עוד יותר את מחירי הסחורות כלפי מעלה והעמידה את הבנקים המרכזיים באור עוד פחות טוב.

"השאלה היא עד מתי, כי אינפלציה היא לא תופעה חד פעמית, אלא תופעה של מחירים הממשיכים לעלות בקצבים מסוימים. אז אם מחיר הנפט עלה ביותר מ-50% בשנה האחרונה, האם הוא יעלה בשיעור דומה גם בשנה הקרובה ובשנה שאחריה? ואותו הדבר לגבי מחירי מכוניות משומשות, שעלו בשנה האחרונה ב-10% בארה"ב. כמה זה יכול להתמיד? השוק לא מאמין לזה ורואים שציפיות האינפלציה יורדות בעתיד".

"הקונצנזוס הוא מיתון במחצית השנייה של 2023"

איך אתה רואה את המצב בהמשך? כלכלות יגיעו למיתון? השוק ימשיך לרדת?
"כנראה שנגיע למיתון במחצית השנייה של 2023 ונראה שזה הקונצנזוס של יותר ויותר גופים היום. אבל חשוב להדגיש שאנחנו מדברים על מיתון ולא על משבר כלכלי.

"במשברים אנחנו מגלים לרוב שהייתה בכלכלה חוסר סימטריה, איזשהו ענף שהציפיות לגבי העתיד שלו היו מוגזמות, או שנבנתה בו איזו שהיא פירמידה. אבל מיתון הוא לא בהכרח משבר מהסוג הזה.

"מיתון, כמו שהקונצנזוס מדבר עליו, הוא להאט את ההתרחבות הכלכלית עד כדי אפס לתקופה מדודה של בערך שני רבעונים. זאת, במטרה לאפשר לכלכלה לעבור אתחול מחדש, כדי לקטוע את הספירלה של האינפלציה, שזאת המטרה שלהם.

"זה יאפשר לכל מיני פקקים בעולם להשתחרר, כמו בתחום ייצור השבבים, כמו בהובלה הימית, כדי שהביקוש יפסיק לגדול. אבל חשוב להדגיש שלא מדובר במיתון של שנה שלמה, אלא על שני רבעונים.

"אגב, גם ברבעון הראשון בארה"ב ראינו צמיחה שלילית של 1.4%, שעוד תתעדכן כנראה כלפי מטה כאשר יתווספו לאומדן גם נתוני ההשקעות בתשתיות. אבל גם אחרי שהנתון הזה פורסם, שוק המניות לא התפרק.

"בסופו של דבר, המשקיעים והאנליסטים לא מתמחרים חברה על בסיס שני רבעונים, אלא עושים היוון לתזרימי מזומנים הרבה יותר ארוכים.

"גם בגולדמן זאקס כתבו לאחרונה שהם לא רואים בכלכלה מקום של חוסר סימטריה משמעותי, שאפשר לחשוד בו שנגלה שם פיצוץ מאוד משמעותי ברגע שהכלכלה תאט. אז אנחנו חושבים שהולכים להאטה משמעותית בשנה הבאה, כאשר את 2022 נסיים בצמיחה.

"קרן המטבע חוזה לישראל צמיחה של 5% ב-2022, בנק ישראל חוזה צמיחה של 5.5% השנה ואני חושב שאנחנו גם יכולים להגיע ל-6% ומעלה.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, העיר הדרומית בארץ פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי