גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרעלת המזון במעון של דנאל ומותם של 3 חוסים הותירו שובל של סימני שאלה

שבוע אחרי סערת הריקול בשטראוס התרחשה בחברת דנאל תקלה תברואתית טרגית הרבה יותר: עשרות דיירים במעון חוסים בחולון חלו ושלושה מתו לאחר הרעלת מזון ● אלא שבמקרה הזה איש לא לקח אחריות, התקשורת לא געשה, וגם תגובת המשקיעים מתונה ביחס לחומרת האירוע ● דנאל: "לא מקלים ראש באירוע הקשה. יחד עם זאת, עד כה לא הובהר מה גרם לפטירת הדיירים באופן חד-משמעי"

מעון ''בית דפנה'' בחולון / צילום: יוסי כהן
מעון ''בית דפנה'' בחולון / צילום: יוסי כהן

שבוע לאחר ששטראוס הודיעה על הריקול הגדול בתולדות המדינה, אירע מקרה טרגי הקשור גם הוא בזיהום מזון. במעון "בית דפנה" בחולון נפטרו שלושה חוסים ו-33 דיירים חלו. אבל בניגוד לפרשת הסלמונלה בשטראוס שעוררה סערה ציבורית ותקשורתית נרחבת, הטרגדיה הזו נשארת כמעט מתחת לרדאר. מנתונים שמסרה לגלובס "יפעת", סיקור המקרה קטן פי 8 ממספר הכתבות על פרשת הסלמונלה בשטראוס.

בניגוד לדיווחים השוטפים שמסרה שטראוס למשקיעים ולציבור, קבוצת דנאל, החברה אם של בית אקשטיין שמחזיקה במעון, לא פרסמה שום דיווח עד שהסיפור הגיע לתקשורת.

ביום שלישי, שבוע אחרי הפרסומים, בית דפנה ורשת בית אקשטיין הוציאו הודעה ראשונה לציבור: "בית אקשטיין מתייחסת לאירוע בכובד ראש ובחרדת קודש, ועושה כל שלאל ידה על מנת לאתר את הגורם לפטירת דיירי המעון, לתקן את הדרוש תיקון ולנקוט באמצעים כדי שמקרים כאלו לא ישנו בעתיד".

 

עדיין מוקדם להגיד מה הוביל לטרגדיה בחולון וכיצד ניתן היה למנוע אותה. אבל לפי דוח של משרד הבריאות, שפורסם רק בתמצות, נמצאו ליקויים חמורים בתחזוקה וברמת הניקין במוסד ובמטבח. בהודעה נכתב כי לא היו נוהלי עבודה תקינים לטיפול במזון וגם ניקיון הכלים עצמם לקה בחסר. עוד התגלה כי התחלואה של 33 החוסים נבעה מזיהום בבשר שהתפתח עקב טיפול לקוי בו.

 

משרדי הבריאות והרווחה מגלגלים אחריות

במסדרונות הרגולטור נראה שכל משרד מגלגל את האחריות למשרד הבא. במשטרה מחכים לתוצאות הבדיקה המלאה של משרד הבריאות ורק אם יעלה חשד לרשלנות יוכלו לפתוח בחקירה. במשרד הרווחה, הרגולטור הרשמי של המעון, אומרים כי אין בסמכותם לבצע ביקורות תבוראתיות במסגרות לאנשים עם מוגבלויות ומדגישים כי למרות שתזונאיות מטעם המשרד עורכות ביקורות קבועות במקום, הסמכות לביקורת תברואתית היא של משרד הבריאות.

אבל גם במשרד הבריאות לא ממהרים לשאת באחריות. המשרד לא מבצע בדיקות שגרתיות במעונים כאלה, אלא בשלושה מקרים: מעמד קבלת הרישוי או חידושו, בעקבות בקשה של משרד הרווחה, או באירועים של התפרצות מחלה. אז מי ימנע את המקרה הבא?

את הביקורת שגילתה את הממצאים עשה צוות של לשכת הבריאות המחוזית תל אביב - צוות הרבה פחות בכיר מזה שביקר במפעל שטראוס בגליל. מנכ"ל משרד הבריאות נחמן אש וראש שירותי בריאות הציבור לא הגיעו למטבח הסגור של בית דפנה בחולון. בכירים במשרד הבריאות עוקבים אחר ההתפתחויות ונמצאים בקשר עם המעורבים ולדברי בית דפנה, גם בכירי משרד הרווחה מטפלים בנושא: "מלווים את הפעולות לתיקון הליקויים באופן אישי, ברגישות ובמקצועיות בדרך שתאפשר לימוד והפקת לקחים מסודרת".

אבל כל הבכירים הללו לא הגיעו לדיון שעסק בטרגדיה ביום שלישי בוועדת הבריאות של הכנסת. יתר על כן, חברי הוועדה לא קיבלו את דוח הליקויים המלא, וגם בכנסת נדהמו לגלות שלא ניתן לדעת מהי סיבת המוות של שלושת הנפטרים.

אף אחד לא בדק מה סיבת המוות

יו"ר הוועדה, ח"כ עידית סילמן, מתחה ביקורת על היעדרות בכירי המשרדים. "היה ראוי שנציגים בכירים של המשרדים, המנכ"לים והשרים, יגיעו לדיון כזה. יש כאן מציאות טראומטית שמישהו צריך לקחת עליה אחריות".

ההודעה שיצאה מטעם משרד הבריאות ציינה כי הדוח המלא הועבר למשרד הרווחה ולמשטרה, ובפתיחת הדברים ביקשה סילמן לקבל לידיה את הדוח המלא, ומתחה ביקורת קשה לאחר שנחשפה לתוכנו: "זיהום משני של המוצרים, הסירים עשויים מאלומיניום וחלקם פגומים, רשת הגנה של המאווררים מטונפים, פתחי האיוורור מלוכלכים, בקיצור כמעט כל דבר פה ממה שאני מבינה בעייתי. חתולים מסתובבים במטבח, מכרסמים, מזיקים. מה כתוב בדוח בסופו של דבר? מה סיבת המוות והתחלואה?".

במשרד הבריאות הסבירו כי לא ניתן היה לקחת דגימות מהנפטרים, ולכן לא ניתן לדעת מהי סיבת המוות. "איך קורה דבר כזה?", שאלה סילמן הנסערת. "טיפת אחריות. שלושה חסרי ישע מתו במדינת ישראל בשנת 2022 ולא נדע למה הם נפטרו? בעיניי זה בלתי נתפס.

גלי ברמי, אמא לילדה עם צרכים מיוחדים, פנתה ליגאל נחתומי, מנכ"ל רשת בית אקשטיין שהשתתף בדיון, וסיפרה כי הם ניסו להתריע על איכות האוכל במעונות הרשת. "יש דברים שאתם לא יודעים. הייתה אסיפה של הורים בה התלוננו על האיכות והטעם. אתם לא קיבלתם את הביקורת", אמרה. "הפטירה של שלושת האנשים היקרים בבית דפנה היה אירוע טרגי שיכול היה להימנע".

גם בגזרת המשקיעים יש אדישות יחסית

הטרגדיה במעון של קבוצת דנאל הביאה לירידה משמעותית במניית החברה - כ-15% בשבוע, אבל בהתחשב בירידות החדות שנרשמות בבורסות בארץ בשבועות האחרונים, זו אולי דווקא תגובה מתונה של המשקיעים.

ד"ר טיראן רוטמן, מנכ"ל חברת הייעוץ והמחקר הבינלאומית פרוסט אנד סאליבן ישראל מסביר: "בשטראוס (ריקול ענק בעקבות מציאת סלמונלה במפעל הממתקים ש"ס) הנזק הוא כלכלי. סגרו את המפעל, לא מוכרים, היה ריקול לכל המוצרים, אז יש סיבה כלכלית שמחיר המניה של שטראוס ירד. בדנאל אין נזק כלכלי אמיתי, קרה מקרה נורא אבל מבחינה כלכלית אין נזק, יש נזק פסיכולוגי. אני חושב שזה יחזור לעצמו יחסית מהר בשתי החברות בשבועות הקרובים.

"השוק כנראה תופס את האירועים כמשהו שאפשר להכיל. מדובר בהשקעות דפנסיביות, בהן הסיכון לא גבוה. תמיד יקנו שוקולדים, תמיד יצטרכו שירותי סיעוד. אלו שירותים שתמיד יצטרכו ומתישהו השוק יחזור לעצמו".

דנאור ארז, מנהל מערך השקעות בפסגות קרנות נאמנות, מעריך כי הירידה בשווי המניה של דנאל, לא נובעת בהכרח מהטרגדיה במעון בחולון, אלא מהתוצאות העסקיות של החברה. "מפברואר השנה, אז הייתה ברמות השיא, מניית דנאל ירדה בכ-40%, כאשר חלק נכבד מהירידה נובעת מאכזבה מהתוצאות העסקיות. החברה צמחה בקצב מאוד גבוה, במיוחד בתקופה הקורונה... כרגע, בעקבות התוצאות הכספיות של הרבעון הרביעי של 2021 השוק הבין שהצמיחה תהיה נמוכה מהצפי, והוריד את רמת התימחור שלה בהתאם לצמיחה העתידית, שהינה נמוכה מהביצועים בשנתיים האחרונות.

"בין לבין, גם בעל עניין הוריד חלק מהפוזיציה שלו בחברה, וגם סמנכ"ל הכספים הודיע על עזיבה. האירוע הנקודתי בשבוע שעבר תרם לביצועי החסר".

עוד כתבות

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

טראמפ שולח לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב תמכור לישראל מערכת להנחיית פצצות, בוול סטריט ג'ורנל טוענים שגם דחייה של חודש בתוכנית הגרעין האיראנית משמעותית ואיך השפיעה המערכת מול איראן על ענף התעופה ● כותרות העיתונים בעולם

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

רגע לפני הקיצוץ: שכר אנשי הקבע והשוטרים נשאר ללא פגיעה - לעת עתה

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים