גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרעלת המזון במעון של דנאל ומותם של 3 חוסים הותירו שובל של סימני שאלה

שבוע אחרי סערת הריקול בשטראוס התרחשה בחברת דנאל תקלה תברואתית טרגית הרבה יותר: עשרות דיירים במעון חוסים בחולון חלו ושלושה מתו לאחר הרעלת מזון ● אלא שבמקרה הזה איש לא לקח אחריות, התקשורת לא געשה, וגם תגובת המשקיעים מתונה ביחס לחומרת האירוע ● דנאל: "לא מקלים ראש באירוע הקשה. יחד עם זאת, עד כה לא הובהר מה גרם לפטירת הדיירים באופן חד-משמעי"

מעון ''בית דפנה'' בחולון / צילום: יוסי כהן
מעון ''בית דפנה'' בחולון / צילום: יוסי כהן

שבוע לאחר ששטראוס הודיעה על הריקול הגדול בתולדות המדינה, אירע מקרה טרגי הקשור גם הוא בזיהום מזון. במעון "בית דפנה" בחולון נפטרו שלושה חוסים ו-33 דיירים חלו. אבל בניגוד לפרשת הסלמונלה בשטראוס שעוררה סערה ציבורית ותקשורתית נרחבת, הטרגדיה הזו נשארת כמעט מתחת לרדאר. מנתונים שמסרה לגלובס "יפעת", סיקור המקרה קטן פי 8 ממספר הכתבות על פרשת הסלמונלה בשטראוס.

בניגוד לדיווחים השוטפים שמסרה שטראוס למשקיעים ולציבור, קבוצת דנאל, החברה אם של בית אקשטיין שמחזיקה במעון, לא פרסמה שום דיווח עד שהסיפור הגיע לתקשורת.

ביום שלישי, שבוע אחרי הפרסומים, בית דפנה ורשת בית אקשטיין הוציאו הודעה ראשונה לציבור: "בית אקשטיין מתייחסת לאירוע בכובד ראש ובחרדת קודש, ועושה כל שלאל ידה על מנת לאתר את הגורם לפטירת דיירי המעון, לתקן את הדרוש תיקון ולנקוט באמצעים כדי שמקרים כאלו לא ישנו בעתיד".

עדיין מוקדם להגיד מה הוביל לטרגדיה בחולון וכיצד ניתן היה למנוע אותה. אבל לפי דוח של משרד הבריאות, שפורסם רק בתמצות, נמצאו ליקויים חמורים בתחזוקה וברמת הניקין במוסד ובמטבח. בהודעה נכתב כי לא היו נוהלי עבודה תקינים לטיפול במזון וגם ניקיון הכלים עצמם לקה בחסר. עוד התגלה כי התחלואה של 33 החוסים נבעה מזיהום בבשר שהתפתח עקב טיפול לקוי בו.

 

משרדי הבריאות והרווחה מגלגלים אחריות

במסדרונות הרגולטור נראה שכל משרד מגלגל את האחריות למשרד הבא. במשטרה מחכים לתוצאות הבדיקה המלאה של משרד הבריאות ורק אם יעלה חשד לרשלנות יוכלו לפתוח בחקירה. במשרד הרווחה, הרגולטור הרשמי של המעון, אומרים כי אין בסמכותם לבצע ביקורות תבוראתיות במסגרות לאנשים עם מוגבלויות ומדגישים כי למרות שתזונאיות מטעם המשרד עורכות ביקורות קבועות במקום, הסמכות לביקורת תברואתית היא של משרד הבריאות.

אבל גם במשרד הבריאות לא ממהרים לשאת באחריות. המשרד לא מבצע בדיקות שגרתיות במעונים כאלה, אלא בשלושה מקרים: מעמד קבלת הרישוי או חידושו, בעקבות בקשה של משרד הרווחה, או באירועים של התפרצות מחלה. אז מי ימנע את המקרה הבא?

את הביקורת שגילתה את הממצאים עשה צוות של לשכת הבריאות המחוזית תל אביב - צוות הרבה פחות בכיר מזה שביקר במפעל שטראוס בגליל. מנכ"ל משרד הבריאות נחמן אש וראש שירותי בריאות הציבור לא הגיעו למטבח הסגור של בית דפנה בחולון. בכירים במשרד הבריאות עוקבים אחר ההתפתחויות ונמצאים בקשר עם המעורבים ולדברי בית דפנה, גם בכירי משרד הרווחה מטפלים בנושא: "מלווים את הפעולות לתיקון הליקויים באופן אישי, ברגישות ובמקצועיות בדרך שתאפשר לימוד והפקת לקחים מסודרת".

אבל כל הבכירים הללו לא הגיעו לדיון שעסק בטרגדיה ביום שלישי בוועדת הבריאות של הכנסת. יתר על כן, חברי הוועדה לא קיבלו את דוח הליקויים המלא, וגם בכנסת נדהמו לגלות שלא ניתן לדעת מהי סיבת המוות של שלושת הנפטרים.

אף אחד לא בדק מה סיבת המוות

יו"ר הוועדה, ח"כ עידית סילמן, מתחה ביקורת על היעדרות בכירי המשרדים. "היה ראוי שנציגים בכירים של המשרדים, המנכ"לים והשרים, יגיעו לדיון כזה. יש כאן מציאות טראומטית שמישהו צריך לקחת עליה אחריות".

ההודעה שיצאה מטעם משרד הבריאות ציינה כי הדוח המלא הועבר למשרד הרווחה ולמשטרה, ובפתיחת הדברים ביקשה סילמן לקבל לידיה את הדוח המלא, ומתחה ביקורת קשה לאחר שנחשפה לתוכנו: "זיהום משני של המוצרים, הסירים עשויים מאלומיניום וחלקם פגומים, רשת הגנה של המאווררים מטונפים, פתחי האיוורור מלוכלכים, בקיצור כמעט כל דבר פה ממה שאני מבינה בעייתי. חתולים מסתובבים במטבח, מכרסמים, מזיקים. מה כתוב בדוח בסופו של דבר? מה סיבת המוות והתחלואה?".

במשרד הבריאות הסבירו כי לא ניתן היה לקחת דגימות מהנפטרים, ולכן לא ניתן לדעת מהי סיבת המוות. "איך קורה דבר כזה?", שאלה סילמן הנסערת. "טיפת אחריות. שלושה חסרי ישע מתו במדינת ישראל בשנת 2022 ולא נדע למה הם נפטרו? בעיניי זה בלתי נתפס.

גלי ברמי, אמא לילדה עם צרכים מיוחדים, פנתה ליגאל נחתומי, מנכ"ל רשת בית אקשטיין שהשתתף בדיון, וסיפרה כי הם ניסו להתריע על איכות האוכל במעונות הרשת. "יש דברים שאתם לא יודעים. הייתה אסיפה של הורים בה התלוננו על האיכות והטעם. אתם לא קיבלתם את הביקורת", אמרה. "הפטירה של שלושת האנשים היקרים בבית דפנה היה אירוע טרגי שיכול היה להימנע".

גם בגזרת המשקיעים יש אדישות יחסית

הטרגדיה במעון של קבוצת דנאל הביאה לירידה משמעותית במניית החברה - כ-15% בשבוע, אבל בהתחשב בירידות החדות שנרשמות בבורסות בארץ בשבועות האחרונים, זו אולי דווקא תגובה מתונה של המשקיעים.

ד"ר טיראן רוטמן, מנכ"ל חברת הייעוץ והמחקר הבינלאומית פרוסט אנד סאליבן ישראל מסביר: "בשטראוס (ריקול ענק בעקבות מציאת סלמונלה במפעל הממתקים ש"ס) הנזק הוא כלכלי. סגרו את המפעל, לא מוכרים, היה ריקול לכל המוצרים, אז יש סיבה כלכלית שמחיר המניה של שטראוס ירד. בדנאל אין נזק כלכלי אמיתי, קרה מקרה נורא אבל מבחינה כלכלית אין נזק, יש נזק פסיכולוגי. אני חושב שזה יחזור לעצמו יחסית מהר בשתי החברות בשבועות הקרובים.

"השוק כנראה תופס את האירועים כמשהו שאפשר להכיל. מדובר בהשקעות דפנסיביות, בהן הסיכון לא גבוה. תמיד יקנו שוקולדים, תמיד יצטרכו שירותי סיעוד. אלו שירותים שתמיד יצטרכו ומתישהו השוק יחזור לעצמו".

דנאור ארז, מנהל מערך השקעות בפסגות קרנות נאמנות, מעריך כי הירידה בשווי המניה של דנאל, לא נובעת בהכרח מהטרגדיה במעון בחולון, אלא מהתוצאות העסקיות של החברה. "מפברואר השנה, אז הייתה ברמות השיא, מניית דנאל ירדה בכ-40%, כאשר חלק נכבד מהירידה נובעת מאכזבה מהתוצאות העסקיות. החברה צמחה בקצב מאוד גבוה, במיוחד בתקופה הקורונה... כרגע, בעקבות התוצאות הכספיות של הרבעון הרביעי של 2021 השוק הבין שהצמיחה תהיה נמוכה מהצפי, והוריד את רמת התימחור שלה בהתאם לצמיחה העתידית, שהינה נמוכה מהביצועים בשנתיים האחרונות.

"בין לבין, גם בעל עניין הוריד חלק מהפוזיציה שלו בחברה, וגם סמנכ"ל הכספים הודיע על עזיבה. האירוע הנקודתי בשבוע שעבר תרם לביצועי החסר".

עוד כתבות

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

פרסומים בעולם מהחודשים האחרונים משרטטים את האופן שבו המיליארדר פטריק דרהי הצמיח את עסקיו ● לפיהם, גלגול החובות, בסך עשרות מיליארדי אירו, נתקל כעת גם בעליית ריבית ● כשברקע המו"מ המתקדם לרכישת רשת 13 נשאלת השאלה: האם הדרך בה בנה אימפריה הגיעה למיצוי?

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%