גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צוותים רב-גיליים: איך גורמים למילניאלס, לבומרים, ל-X ול-Z לעבוד טוב ביחד

איך משפיע הממד האישיותי על התפקוד של צוות עובדים שבו הבדלי גיל משמעותיים, ואיך ניהול נכון יכול לעזור?

מחקר אחד בשבוע. איך ניהול נכון יכול לשפר תפקוד של צוותים רב-גיליים / צילום: Shutterstock
מחקר אחד בשבוע. איך ניהול נכון יכול לשפר תפקוד של צוותים רב-גיליים / צילום: Shutterstock

 

הבדלי גילאים ודורות הם נושא שהופך להיות משמעותי בארגונים, שכן בסביבת העבודה בימים אלה פועלים ארבעה דורות יחד: דור ה-Z (בני 18-25), מילניאלס (בני 26-40), דור ה-X (בני 41 עד 56) ודור הבייבי בומרס (בני 57 ומעלה). לכל דור יש מאפיינים ייחודיים והתנהלות משלו בעולם העבודה, שנובעים מחוויות חיים שהתגבשו במהלך השנים ומהאופן שבו הן השפיעו על תפיסות, הרגלים וציפיות ממקום העבודה.

נוצר מצב שבו רובנו עובדים עם אנשים מבוגרים או צעירים משמעותית מאיתנו. הפער בין הדורות יוצר מצד אחד מגוון עשיר של יכולות, ומצד אחר טמון בו פוטנציאל לקונפליקטים בינאישיים, ירידה באפקטיביות ופגיעה בביצועים.

מחקרי עבר הראו כי ניהול נכון ותרבות ארגונית חיובית מקטינים את ההשפעה השלילית של הבדלי הגיל ומשפרים משמעותית את תפקוד הצוות. מחקר שהתפרסם לאחרונה הוסיף אלמנט משמעותי נוסף המשפיע לחיוב על יכולתם של צוותי עבודה רב-דוריים להצליח לעבוד יחד, והוא נעוץ דווקא באלמנטים האישיותיים של חברי הצוות. המחקר התמקד בתכונת אופי של נועם הליכות, אשר באה לידי ביטוי באדיבות, סימפתיה, שיתוף פעולה והתחשבות.

במאמר שפורסם ב-Journal of Organizational Behavior על ידי החוקרים לוקסיט, אברי, פרקר ואחרים מאוניברסיטאות מערב אוסטרליה, יוסטון, מלבורן, אוניברסיטת וויין סטייט וחיל האוויר האמריקאי, מצאו החוקרים כי נועם הליכות מונע קונפליקטים בינאישיים שיכולים להיות הרסניים לחברי הצוות.

המחקר נשען על מודל חמש התכונות שהוא מודל האישיות המקובל ביותר בפסיכולוגיה היום. המודל ממפה חמישה ממדי אופי: מוחצנות, נועם הליכות, פתיחות מחשבתית, מצפוניות ויציבות רגשית. על פי המודל ניתן לאפיין את האדם על ידי מציאת מיקומו בכל אחד מממדים אלו.

החוקרים ערכו סדרת ניסויים. בניסוי אחד בחנו 81 צוותים (חברי צוות בגילאים 17-48) שהתבקשו לבנות מנייר, אטבים, נייר דבק וקיסמים את המגדל הגבוה ביותר, שיצליח לעמוד לפחות חמש דקות. כל המשתתפים מילאו שאלון המודד את ממד הנועם באישיותם. החוקרים מצאו כי צוותים בעלי שונות גילאית תפקדו היטב כאשר כל חברי הצוות היו גבוהים יחסית במדד זה.

הניסוי השני נערך על 109 צוותים בגילאי 22-66 שהתבקשו לבנות תוך 18 דקות מגדל גבוה ויציב ממרשמלו, ספגטי, חוט ונייר דבק. החוקרים העריכו את המגדל ונתנו לו ציון על פי מדדים אובייקטיביים.

מעבר לשאלון המודד את מידת הנועם באישיותם, התבקשו המשתתפים הפעם גם למלא שאלון על הקונפליקטים במהלך בניית מגדל המרשמלו. גם כאן מצאו החוקרים כי בצוותים שבהם לכל חברי הצוות היו מדדי נועם יחסית גבוהים, היו פחות קונפליקטים בינאישיים והביצועים של הקבוצה היו טובים יותר.

ומה קרה לצוותים שלא תפקדו היטב? בצוותים בהם היה חבר/ת צוות פחות נעים באינטראקציות עם חברי הצוות האחרים היה סיכוי גבוה להיווצרות סטריאוטיפים באשר לקבוצת ההשתייכות שלו/ה. אנו נוטים לייצר הכללות וסטריאוטיפים בשל הנטייה שלנו כבני אדם לייצר תפיסה של אנשים הדומים לנו מול אלו השונים לנו, במיוחד בממדים של מגדר, גיל, צבע עור, לאום וכו'.

החוקרים מצאו כי חבר הצוות בעל הדירוג הנמוך ביותר של נועם יפעיל את הטיית הסטריאוטיפ כלפי קבוצת הגיל שלו. לדוגמה, הצעירה תדורג כאחת שמסרבת לעבוד לפי הכללים, חסרת סבלנות או לא חכמה, המבוגר יתואר כבעל דעות נוקשות, חסר יצירתיות וגמישות בינאישית.

זאת אומרת שחבר צוות אחד שנוטה להתנהגות בלתי נעימה ישפיע על ביצועי כל הצוות, תוך הפעלת סטריאוטיפים המייצרים דינמיקות שליליות בין חברי הצוות. הסטריאוטיפים שיופעלו על חבר צוות זה, יחולו גם על חברי צוות אחרים המשתייכים לאותה קבוצת גיל. סטראוטיפים אלו יפגעו באחדות הצוות, יקטינו את מחויבות החברים זה לזה ועשויים אף ליצור קונפליקטים שיפגעו בביצועי הצוות כולו.

חשוב לציין כי כאן הכוונה לקונפליקטים בינאישיים שהם הרסניים. קונפליקטים יכולים להיות גם חיוביים כאשר חילוקי הדעות הם פונקציונליים, המתמקדים בתוצרי העבודה ובאופן שניתן לבצע אותה טוב יותר ולא באופי ובאישיות חברי הצוות.

במצב הפוך, הבדלי הגילאים יבואו פחות לידי ביטוי כאשר אפילו האדם הכי פחות נעים בצוות, עדיין יהיה מדורג יחסית גבוה במדד הנועם ביחס לממוצע. כאשר כל חברי הצוות נוטים להיות אנשים נעימים, גם כאשר קיימים הבדלי גיל משמעותיים בין חברי הצוות, זה מקטין מתחים בינאישיים ומשפר ביצועיים.

מומלץ לזכור זאת כשמרכיבים צוותים רב גיליים: כדאי להשקיע יותר מחשבה בהרכב האנשים, וניתן אף להיעזר בשאלונים מקדימים המתייחסים למדדי האישיות.
כדאי גם לשים לב לנטייה לפתח סטריאוטיפים לגבי אנשים צעירים/מבוגרים יותר מאיתנו. זוהי הטיה קוגניטיבית שעלולה להשפיע לרעה על הארגון כולו. 

פרופ’ גרינשטיין מרצה וחוקר שיווק ויזמות באוניברסיטת Northeastern בבוסטון ו-VU באמסטרדם. כותב בטוויטר על מחקר התנהגותי @AmirGrinstein. יאנה שכטרמן היא יועצת ארגונית ומאמנת מנהלים ומלמדת באוניברסיטת Northeastern בבוסטון yanashechterman.com

עוד כתבות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי