גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הן היו שוות יותר ממיליארד דולר, ואז התרסקו: שלוש חברות שממחישות את עומק המשבר בהייטק

מניותיהן של טוקספייס, קלטורה ואיירובוטיקס הסבו הפסדים של 75%-85% מאז נכנסו לשוק ההון אשתקד ● בדרך התברר שטכנולוגיה חדשנית שהציתה בעבר את דמיון המשקיעים כבר לא מספיקה, והללו מתחילים להסתכל על התוצאות העסקיות

סיפוריהן של חברות טכנולוגיות כבר לא מספיק / עיצוב: טלי בוגדנובסקי
סיפוריהן של חברות טכנולוגיות כבר לא מספיק / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

המפולת בשוק ההון בימים האחרונים רק החריפה את מצבן של חברות הטכנולוגיה, שאיבדו גובה עוד קודם לכן, לאחר שנתיים חזקות בתחום. מניות הטכנולוגיה הישראליות, חלקן ותיקות וחלקן כאלה שהחלו להיסחר בעקבות הנפקות במהלך 2021, איבדו אחוזים ניכרים מהשווי שלהן מאז השיאים שרשמו.

אנליסט הטכנולוגיה של בית ההשקעות פסגות, שחר כרמי, כותב כי בפן הריאלי, גם לאחר שוך מגפת הקורונה - המהפכות הטכנולוגיות הגדולות (במסחר המקוון, הפינטק, הבינה המלאכותית, הרכב האוטונומי ועוד) לא ייעלמו, אלא לכל היותר המגמות יתמנו מעט.

 

עם זאת, בפן הפיננסי, מאז שהאינפלציה "הרימה ראש" בסוף 2021, נגמרה התקופה של הזרמת הכספים לשוק, ולדבריו, בארה"ב "הורדת האינפלציה מחייבת העלאת ריבית, סיום תהליך רכישת אג"ח וטון ניצי מאוד, המעיד על כוונה להמשיך ולהעלות את הריבית ככל שיידרש, גם במחיר של פגיעה בכלכלה בטווח הקצר".

בחיבור שני הצדדים, הריאלי והפיננסי, כרמי אומר כי "חברות שהציעו צמיחה מאוד גבוהה (שהועצמה על ידי הקורונה) הציתו את דמיונם של המשקיעים, והביאו אותם לרכוש מניות לפי שוויים גבוהים מאוד, גם כשמדובר בחברות מפסידות, מן הטעם שבעתיד הרחוק, חברות אלה ייהנו מהכנסות אדירות ומרווחים מרשימים.

"מכפילי מכירות של 10, 20 ואפילו 30 הפכו למראה נפוץ", אך לאחר שינוי הכיוון, מניות אלה יורדות, בפרט חברות שלא מציגות תזרים חיובי. "נכון להיום, חברה שלא מרוויחה כסף הופכת כמעט למוקצה, ועדיין, למרות הירידות החריפות, אנחנו מצויים בסביבת מחירים לא זולה", מתריע כרמי.

על רקע המומנטום השלילי של התקופה האחרונה, הנה שלושה סיפורים קטנים על ירידות שווי גדולות בתחום.

טוקספייס: פרזנטורית בולטת של טרנד ה-SPAC

טוקספייס  (Talkspace) הפכה לפרזנטורית בולטת של טרנד חברות ה-SPAC (חברות ללא פעילות שמגייסות כסף בבורסה במטרה לרכוש חברה קיימת). זה היה טרנד משמעותי בוול סטריט ב-2020-2021, אך מאז הוא דעך, מספר ההנפקות התכווץ, והחברות שמוזגו לחברות SPAC סבלו (ועדיין סובלות) מסנטימנט שלילי.

לא תמיד החברות שמוזגו בעסקאות האלה התאימו לשוק הציבורי, ורבות הציגו תוצאות מאכזבות אחרי המיזוגים. 

טוקספייס הפכה לדוגמה מייצגת לתופעה. החברה, שהוקמה על ידי בני זוג מישראל, אורן ורוני פרנק, פיתחה פלטפורמת אונליין למתן שירותים בתחום בריאות הנפש, המחברת בין מטופלים ובין פסיכולוגים ופסיכיאטרים, ומאפשרת להם לתקשר בווידיאו או בצ'אט.

הנפקת טוקספייס בנאסד''ק / צילום: צילום מסך מתוך אתר נאסד''ק

בשיא ההייפ, בינואר 2021, היא הודיעה על מיזוג לחברת SPAC לפי שווי פעילות מכובד של 1.4 מיליארד דולר - כשנתיים לאחר שגייסה לפי שווי של 300 מיליון דולר. במצגת שפורסמה ביום ההודעה על המיזוג נכתב שלחברה יש "פרופיל פיננסי יוצא דופן", והתחזית שנמסרה הייתה להכנסות של 125 מיליון דולר ב-2021 (תחזית שלא התגשמה) ו-285 מיליון דולר ב-2023, לעומת 74 מיליון דולר ב-2020.

בדומה להרבה חברות שהגיעו לשוק הציבורי ב-2021, גם טוקספייס לא הייתה רווחית: ב-2020 ה-EBITDA שלה (רווח בנטרול ריבית, מס, פחת והפחתות) היה שלילי, בגובה 15 מיליון דולר, ולפי התחזיות היה אמור להפוך לחיובי רק ב-2022.

מגפת הקורונה, שכפתה הגבלות של ריחוק חברתי, הקשתה על מטופלים בתחום להיפגש עם המטפלים, והמפגשים הווירטואליים של טוקספייס היוו פתרון מתאים; זה היה הרקע למיזוג ולשווי. אולם תוך זמן קצר מהפיכתה לציבורית, מחקה טוקספייס למשקיעים ערך רב.

הרקע לכך, מלבד הסנטימנט השלילי לחברות שמוזגו ל-SPAC, ובהמשך גם מעבר להעדפת השקעה בחברות ערך רווחיות על פני חברות צמיחה, היה התגברות התחרות בשוק, וכן חזרה מסוימת לשגרה לצד המגפה במדינות רבות.

וכך, בנובמבר שעבר, לאחר מחיקת כמיליארד דולר משווי החברה, נאלצו בני הזוג פרנק, המייסדים, לעזוב את תפקידיהם (מנכ"ל ומנהלת השירותים הקליניים), ונציג חברת ה-SPAC, דאגלס בראונסטין, מונה למנכ"ל זמני (עד כה לא מונה מנכ"ל קבוע).

אורן פרנק, מייסד טוקספייס / צילום: יוטיוב

גם עזיבת המייסדים לא עצרה את ההידרדרות, והמניה נפלה השבוע לשפל של כל הזמנים, שמשקף לטוקספייס שווי של 190 מיליון דולר. בפועל, השוק מתמחר את פעילות החברה בשווי אפסי, משום שבסוף הרבעון הראשון היו לה בקופה 184 מיליון דולר.

איירובוטיקס: ריחפה כל הדרך למטה בת"א

מניית איירובוטיקס  זינקה ביום רביעי בשיעור דו-ספרתי, לאחר שהחברה, העוסקת באיסוף, ניתוח והנגשת מידע באמצעות רחפן אוטומטי, דיווחה על הזמנה עתידית מגוף ממשלתי באיחוד האמירויות, בסך 2 מיליון דולר.

למרות העלייה החדה, משקיעים בהנפקת החברה בת"א בקיץ שעבר רחוקים מלרוות נחת ממניית החברה, שיכולה לשמש מודל מייצג לגל הנפקות הטכנולוגיה ששלח לבורסת ת"א עשרות חברות סטארט-אפ מפסידות לאחר פרוץ משבר הקורונה, אשר איבדו מאז מחצית משוויין ואף יותר.

איירובוטיקס עצמה הצליחה להנפיק בספטמבר 2021 לפי שווי של 100 מיליון שקל, לאחר שחודש קודם לכן היא נאלצה לבטל ניסיון הנפקה ראשון בשל היעדר ביקושים. בהנפקה שבוצעה לבסוף גייסה החברה 21 מיליון שקל, לפי שווי חברה הנמוך בכ-40% מזה שבו ניסתה להנפיק בתחילה, ונמוך ב-90% כמעט ביחס לשווי של יותר מ-750 מיליון שקל שלפיו ביצעה החברה גיוס הון פרטי כשלוש שנים לפני כן. זאת נוכח הצורך האקוטי שלה במזומנים להמשך פעילותה, כפי שהעידו דוחותיה הכספיים, ששיקפו את מצבה הפיננסי המאתגר.

רחפן של איירובוטיקס / צילום: יוני בן חיים

מאז ההנפקה, הגרף של איירובוטיקס מצביע על מגמת ירידה חדה, ועד יום ג' השבוע, היא איבדה קרוב ל-75% מערכה (במחזורי מסחר לא גדולים) לשווי של 30 מיליון שקל בלבד.

את שנת 2021 סיימה החברה עם הפסד נקי של 19.2 מיליון דולר על הכנסות של 3.3 מיליון דולר. הוצאות החברה ב-2021 גדלו, בעיקר בשל תשלום מבוסס מניות לעובדים. מנהלי החברה, בראשות המנכ"ל מאיר קליינר והמייסד והנשיא לענייני האסטרטגיה והפיתוח העסקי רן קראוס, קיבלו ב-2021 תגמולים בעלות כוללת של 5 מיליון דולר.

קלטורה: אכזבה מהתוצאות ריסקה את המניה

גם קלטורה  הגיעה לשוק בניסיון השני שלה - אך במקרה שלה מדובר על וול סטריט ולא על ת"א. החברה הישראלית, בניהולו של המייסד המשותף רון יקותיאל, פיתחה ומשווקת מערכות לניהול וידיאו עבור ארגונים וחברות מדיה. היא יצאה להנפקה באפריל שעבר, אך ביטלה אותה בשל ביקושים נמוכים. כעבור שלושה חודשים, היא הנפיקה בהצלחה בנאסד"ק בשווי נמוך יותר מהמתוכנן במקור, 1.24 מיליארד דולר במקום כ-2 מיליארד דולר, וגייסה 150 מיליון דולר.

גם קלטורה רכבה על גלי הקורונה בדרך לשוק הציבורי, והתשקיף שפרסמה לקראת ההנפקה הצביע על עלייה בהכנסות על רקע המגפה. עם זאת, גם הפסדיה ב-2020 גדלו, כי החברה האיצה את המעבר שלה לענן הציבורי, במטרה לענות על ביקושי הלקוחות.

מכל מקום, כשקלטורה הונפקה, יקותיאל הבטיח כי "החברה צומחת מהר, ועכשיו, מעמדת כוח, נגדיל את ההשקעות בשיווק. מהפכת הווידיאו רק החלה. הקורונה האיצה את הטרנד, הגדילה מודעות ותקציבים". 

הנפקת קלטורה בניו יורק / צילום: ניר אריאלי

בתחילה עלתה המניה והגיעה לשיא ששיקף לחברה שווי של כ-1.7 מיליארד דולר. אולם, בהמשך המגמה השתנתה, וכיום שווי החברה (שהתאוששה מעט מהשפל שאליו צנחה לאחרונה), ומגיע ל-190 מיליון דולר בלבד, ירידה של 85% מההנפקה. בסוף הרבעון הראשון היו לקלטורה 120 מיליון דולר בקופה, שמהווים כ-63% מהשווי שלה.

הירידות הגדולות במניה הגיעו על רקע אכזבה מהתוצאות הפיננסיות. כך למשל, בנובמבר שעבר, התחזיות שיקפו לשוק שה-EBITDA השנתי יהפוך לשלילי לעומת EBITDA חיובי ב-2020, והחברה מסרה כי היא בעיכוב מסוים בגיוסי העובדים ביחס לתוכניותיה המוקדמות.

בהמשך, בדוחות השנתיים התוצאות היו נמוכות מתחזיות בשוק. בדוחות הרבעון הראשון, שפורסמו השבוע, החברה העריכה שתצמח השנה ב-5%-8% (צמיחה חיובית, אך נמוכה משמעותית מהצמיחה ב-2021, שהייתה 37%), ושתציג EBITDA שלילי של 27-32 מיליון דולר.

עוד כתבות

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"

כוחות צה''ל על הגבול עם רצועת עזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

צה״ל ושב״כ חיסלו את מפקד הכוח הימי של חמאס בעיר עזה

בכיר ישראלי לתקשורת הזרה: ממשלת ישראל מתוסכלת מעיכוב משלוחי הנשק • חיזבאללה דחה את המתווה של צרפת להסדרה בצפון • צה"ל תקף בלבנון: יותר מ-20 מטרות הותקפו מהאוויר ומהקרקע, כטב"ם התפוצץ באזור יערה • הותר לפרסום: מת מפצעיו פקד ייטב לב הלוי, פקד ולוחם בימ"מ, שנפצע באורח אנוש בפעילות מבצעית בטולכרם • עדכונים שוטפים

כפר סבא / צילום: Shutterstock

שתי שכונות ישנות סמוכות: המיקום שווה הרבה במחיר

שכונה אחת קרובה לרכבת והשנייה למרכז העיר, ובשתי השכונות מקודמים פרויקטים של התחדשות עירונית ● איפה יותר משתלם לרכוש דירות קטנות?

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל: 12 מיליארד שקל בשנה

הטיפול בנזקי מתקפת סייבר ועלויות ההפסד הכספי הישיר מהמתקפה בישראל עומדות על כ-12 מיליארד שקל בשנה - כך לפי דוח של מערך הסייבר הלאומי ● עוד נכתב בדוח כי צעדים בסיסיים להגנת סייבר בארגון יכולים להפחית משמעותית את ההסתברות למתקפות

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב - יפו / צילום: איל יצהר

חניונים יתייקרו, אירועים יבוטלו: עיריית ת״א נקלעה לבור תקציבי ומתכננת קיצוץ ענק

החניונים העירוניים יתייקרו, סבסוד הצהרונים יצומצם ואירועי תרבות יבוטלו ● עיריית תל אביב נערכת לקיצוץ התקציבי הגדול ביותר שלה בשנים האחרונות ● הסיבות: ההתייקרויות במשק, הוצאות המלחמה ופסיקות בית המשפט בשנה שעברה באשר להיטלי השבחה ● האם רשויות אחרות ילכו בעקבותיה? ● עיריית ת"א: "הצמצום הוא בגדר נקיטת צעדי־מנע אחראיים"

''זו כנראה ההשקה הכי חזקה שנעשתה למוצר מציאות מדומה לטיפול נפשי אי פעם'' / אילוסטרציה: Shutterstock

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן

מגדל יורוקום ברמת גן / הדמיה: חברת קנדה ישראל, מילוסלבסקי אדריכלים

מ-6 קומות ל-60: התוכנית של מגדל יורוקום ברמת גן עולה שלב

רמת גן המליצה להפקיד את התוכנית לבניית מגדל יורוקום של קנדה ישראל, שיכלול 60 קומות בעירוב שימושים למגורים, לתעסוקה ולמסחר ● רמת גן מאשרת תוכנית עירונית חלופית לתמ"א 38, הכוללת את כלל שטחה של העיר ● וחברת יבוא האלכוהול שתקים מגדל בן 30 קומות בנתניה ● חדשות השבוע בנדל"ן

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה, רפיח, יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית

ד''ר נאוה מיכאלי-צברי / צילום: כדיה לוי

מונו כונסי נכסים לביתה של נכדת מייסדי שטראוס בסביון; המימוש יעוכב בחצי שנה

ביהמ"ש מינה השבוע כונסי נכסים לביתה בסביון של ד"ר נאוה מיכאל-צברי, בתה של רעיה שטראוס ואלמנתו של יזם הנדל"ן רוני צברי ז"ל שנפטר באוקטובר האחרון ● המינוי יעוכב למשך חצי שנה על-מנת לאפשר למיכאל-צברי להשיג חוב של 15 מיליון שקל

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

מתחם ביג פתח תקווה / הדמיה: יח''צ ביג

המרכז המסחרי "הכי גדול בישראל" ייבנה בעיר המפתיעה הזאת

בעיר החמישית בגודלה בישראל, פתח תקווה, יש כ־300 אלף מ"ר של שטחי מסחר בסך־הכול, מה שמוביל לדליפת כוח קנייה אל השכנות שמסביב ● פתיחת ביג פאשן פתח תקווה תקטין את הדליפה, אך גם עשויה "לנגוס" מהמתחרים - עמי בסר סיטי, עופר פתח תקווה, Y סנטר ועוד

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

בכירי XTEND / צילום: כדיה לוי

הרחפנים הוכיחו את עצמם במלחמה: עכשיו החברה מגייסת 150 מיליון שקל

יצרנית רחפני התקיפה והמודיעין הישראלית אקסטנד מגייסת מיליונים בסבב גיוס שלישי (סבב B), זאת לאחר שהרחפנים שפיתחה הוכיחו את יכולתם במסגרת לוחמה בשטח עירוני סבוך בקרב יחידות צה"ל במלחמת "חרבות ברזל" ● בין המשקיעים החדשים - כלל-טק, קרן השקעות הטכנולוגיה של לן בלווטניק

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

מערכת ההגנה האווירית כיפת ברזל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

בגלל המלחמה בעזה: בדנמרק מתנגדים לרכש של מערכות הגנה מישראל

מפלגות בקואליציה הדנית התנגדו לרכישת מערכות הגנה אווירית ישראליות, מטעמים מוסריים ● לפי שרים בממשלה הנוסח שהוסכם לבסוף מעורפל ו"יקשה מאוד" על רכש צבאי מישראל

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

אחד הנכסים היקרים אי פעם: כמה עולה טירה שהייתה פעם בבעלות משפחת רוטשילד?

הטירה, שבעבר הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית ובהמשך גם למלך מרוקו, מועמדת למכירה פומבית בסכום שמתחיל ב-454 מיליון דולר ● בטירה הצרפתית, מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר, יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים

ערן ברוך / צילום: תמונה פרטית

המיזם שקורא לבני 50 ומעלה להתנדב לשנת שירות ביישובי העוטף

המהלך של איש החינוך ומנכ"ל בינה לשעבר, ערן ברוך, מחליף בין צעירים בני 18־19 לבעלי מקצועות עם ניסיון שיוכלו לסייע בשיקום העוטף ● עד כה נרשמו כ־500 מתנדבים ● ישראל מתגייסת

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי