גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביצועים מרשימים או יחסי אנוש מעולים: איך נדע מי העובד המצטיין שלנו?

מנהלים רבים מסתנוורים מעובדים שמפגיעים ביצועים גבוהים במיוחד וסולחים על יחסים גרועים עם שאר אנשי הצוות ● בטווח הארוך, המחיר עלול להיות עזיבה של עובדים שתרומתם לארגון רבה יותר

עובד טוב ובעייתי / עיצוב: טלי בוגדנובסקי
עובד טוב ובעייתי / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

נטע ויזל, מומחית לפיתוח מנהלים, מעלה שאלות של מנהלים בחשבון הלינקדאין שלה, ואנחנו נפרסם כאן אחת לחודש שאלות נבחרות עם תשובתה ונקודות מבט של מגיבים נוספים בדיון שהתפתח. 

"השלמנו שיחות הערכה וכעת התבקשתי להעביר שם של עובד/ת מצטיין/ת לשנת 2021. חשבתי שהתשובה ברורה לי כי יש עובד אחד שהתרומה שלו להצלחת הצוות היא חד משמעית גבוהה מהאחרים, אבל הבעיה היא שהוא טיפוס ממש בעייתי, לא משתף פעולה עם אף אחד וגס רוח כלפי כולם. חשוב לי לשמר אותו בחברה כי הוא נכס לתפוקות, אבל לא מודל לשום דבר אחר. מה לעשות?"

צוותים בעולם העבודה החדש הופכים מאופיינים יותר ויותר בהיותם צוותי משימה גמישים, גלובליים ומבוזרים, שאנשיהם נעים בין פרויקטים וצריכים לשתף פעולה ולתחזק מערכות יחסים ואמון במהירות וביעילות כל העת. כדי להשיג כל מטרה, אנו זקוקים לאנשים נוספים שיעזרו לנו, שיהיו שותפים לדרך, כמו שאמר מייקל ג'ורדן: "Talent wins games, but teamwork wins championships".

מניסיוני בעבודה עם צוותי משימות הדמיית חלל ועם צוותי משימה בצבא, למדתי שככל שהמשימה חשובה יותר וחברי הצוות תלויים זה בזה באופן הדוק יותר לשם הצלחתה, ככה חשובה יותר השותפות האותנטית והאפקטיבית בין חברי הצוות ובין ממשקים פנים ארגוניים וחוץ ארגוניים.

מפקד צוות משימתי יעדיף לבחור אדם בעל יכולת לייצר תקשורת ויחסי אמון טובים בשגרה, שיש לו ביצועים כמותיים/מדידים טובים מספיק, גם אם לא הטובים ביותר, על פני קבלה של מועמד בעל ביצועים מיטביים (הקלע הטוב ביותר, הנהג הטוב ביותר) שפועל לבד ואינו מעורר אמון.

נסו להעריך את עצמכם בצוות ואת אנשי הצוות שלכם דרך שני פרמטרים: הביצועים והיחסים.

נתחיל בברור מאליו: אף מנהל לא ירצה בצוות שלו עובד עם ביצועים נמוכים ויחסים נמוכים וכל מנהל ירצה עובד עם יכולת ביצוע גבוהה וגם יחסים מצוינים.

רבים מסתנוורים מאלו המציגים ביצועים ממש גבוהים אבל לא מצליחים לייצר יחסי אמון ובכלל יחסים בריאים של שותפות עם הסובבים אותם. האנשים האלו עלולים לסכן את הצוות ואת החברה כי הם משפיעים על אחרים ועלולים להיות רעילים, אם בפגיעה ישירה באחרים ואם בפגיעה בתהליכי העבודה של הצוות ולבסוף בפגיעה בארגון.

כמנהלת צעירה ועמוסה שרק רוצה להביא הצלחות מיידיות, גם אני חטאתי בשימור וקידום עובד שמפליא בתוצאות אבל הורס את רקמת הצוות. למדתי שעובד שנותן תפוקות פנומנליות אבל משאיר אחריו אדמה חרוכה ואנשים פגועים מוריד למעשה את הפרודוקטיביות של הצוות כולו ולא משרת את החברה בטווח הארוך. עובד שנותן מעצמו לא רק להצלחתו האישית אלא גם להצלחתם של אחרים הוא מכפיל כוח ותרומתו לצוות ולחברה משמעותית יותר.

תגמול וקידום של עובד שלא מצליח לשתף פעולה היטב עם הסובבים אותו ואף פוגע בהם מייצר תחושות לא טובות בקרב חברי הצוות שלו, שלומדים שהחברה מעריכה רק ביצועים. עובדים טובים שרואים לנגד עיניהם גם את טובת האחרים ופועלים להצלחתם של הסובבים אותם, לא יישארו לאורך זמן בסביבה רעילה כי יחושו דחייה כלפי ערכי החברה, הבאים לידי ביטוי במעשים גם אם לא במילים.

 

אז מה מנהלים שנמצאים במצב שהוצג על ידי המנהל יכולים לעשות?

ברמת העובד:

משוב אותנטי וכן. שתפו את העובד בדילמה: אתם מרוצים מהתוצאות, אבל מצפים ממנו לשפר את יחסי האנוש שלו. חשוב לשתף בדוגמאות לאירועים שקרו ומה היו ההשלכות השליליות על אחרים ועל ביצועי הצוות. כדאי לברר אם חלק מהאירועים נמצאים בנקודת העיוורון של העובד או שהם נגרמים משחיקה, לחץ, או גורמים שאינכם מודעים אליהם.

■ שינו מבני: חישבו מחדש על הגדרת התפקיד של אותו עובד. אולי ניתן לצמצם את האינטראקציה של אותו עובד עם סביבתו ואת התלות של סביבתו בו, או לחלופין לבנות לו תוכנית פיתוח אישית שתאפשר לו לשפר את התנהלותו, אם הוא מעוניין בכך.

ברמת החברה:

■ צרו כמה מסלולי הוקרה המשקפים את ערכי החברה. לדוגמה, מנהיגות, חוסן (אדם המתמודד בהצלחה עם אתגרים, קשיים או מצוקות) ואכפתיות (אדם ששם את הצלחת הלקוח או הקולגות לפני הצלחתו).

■ הגדירו קריטריונים ברורים לעובד מצטיין שנתי ותקשרו אותם לכל מנהלי החברה לפני הליכי הבחירה.

להוקרות בארגון יש משמעות והשפעה מעבר לתגמול האישי. עובד מצטיין אמור לייצג את סך כל ערכי החברה ולהיות מודל לחיקוי. בטווח הארוך, אנחנו רוצים צוותים עם אנשים שמסוגלים לייצר ולחזק יחסי אמון, תקשורת מכבדת ועזרה הדדית, כי זה מה שישמר אנשים שיקדמו את החברה להצלחה.

עוד כתבות

ג'ו וג'יל ביידן / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

הנתונים נחשפים: כמה מרוויחים ג'יל וג'ו ביידן בשנה?

הנשיא האמריקאי והגברת הראשונה דיווחו על הכנסה ברוטו של 619,976 דולר ב-2023 ● לפי אתר החדשות אקסיוס, בני הזוג שילמו 146,629 דולרים למס ההכנסה הפדרלי - מדובר בשיעור מס של כ-24% ● בניגוד לנשיא לשעבר דונלד טראמפ, ביידן מקפיד לפרסם את דוחות המס שלו מאז שכהונתו התחילה

שר המשפטים יריב לוין, יו''ר הוועדה לבחירת שופטים / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המערכת קורסת תחת העומס, אבל הוועדה לבחירת שופטים לא מינתה שופטים

למרות שהייתה אמורה למנות שופטים לבתי המשפט המחוזיים בתל אביב, מרכז ולבית משפט השלום בירושלים, הוועדה לבחירת שופטים התכנסה אך לא בחרה שופטים חדשים ● השופטים בישראל דנים בעשרות ומאות תיקים בו זמנית, ובינתיים בתי המשפט נותרים במחסור גדול של שופטים וקורסים תחת העומס, כך שהציבור נפגע

גל בר דעה, מנכ''ל בנק ONE ZERO בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

גל בר דעה, מנכ"ל ONE ZERO: "רוצים להיות בנק גדול. טכנולוגיה היא הדרך היחידה לתת ייעוץ לכולם"

מנכ"ל ONE ZERO אמר בכנס TECH IL של גלובס כי על הבנקים לקחת אחריות לעתיד הכלכלי של הלקוחות שלהם, להוציא אותם ממינוס ולאפשר להם לשפר את האשכול הסוציו-אקונומי שלהם ● על וואן זירו אמר: "בנקאות זה מרתון, אנחנו מתכוונים להיות בנק גדול ומשמעותי במערכת הישראלית"

שיחה משותפת בין אילנית אדסמן, ר' נבחרת ביטוח ופינטק, KPMG, לבין עופר גולן, מנהל תחום תשלומים, ניהול סיכונים וציות, KLMG / צילום: תמר מצפי, כדיה לוי

הבנקים המרכזיים מול השוק הפרטי: מי ינצח במרוץ על המטבע הדיגיטלי?

במסגרת כנס TECH IL של גלובס, אילנית אדסמן ועופר גולן, שני בכירים מפירמת KPMG, דנו במאבק החם על שוק התשלומים העתידי, שכולל מגוון הזדמנויות לצד לא מעט סכנות ● השניים שוחחו על היתרונות והחסרונות של מטבעות דיגיטליים בהנפקת בנקים מרכזיים

''מרמה במיליארדי אירו''. כרזת מבוקש של משטרת גרמניה בעניינו של יאן מרסלק / צילומים: (AP(Alexander Zemlianichenko, ויקיפדיה

האם האחראי לפשיטת הרגל הגדולה בתולדות גרמניה היה גם סוכן מודיעין רוסי?

התכתבויות שנחשפו בין יאן מרסלק, לשעבר סמנכ"ל חברת הפינטק הגרמנית וויירקארד שקרסה ואיבדה עשרות מיליארדים מכספי המשקיעים, לבין מרגלים רוסים, מראות כי פעל למען הקרמלין כבר מ־2014 ● מרסלק נמלט מהדין, אך עדויות חדשות מראות כי ארגן פריצות לבתי מתנגדי משטר, תיאם הברחת מחשבים מוצפנים לרוסיה וסייע לגנוב טלפונים של בכירים אוסטרים

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

המתקפה האיראנית יצרה "פקק" בנתב"ג: זה הפתרון של משרד התחבורה

בימי שגרה אין המראות מנתב"ג בשעות הלילה המאוחרות ● בליל המתקפה האיראנית המרחב האווירי של ישראל נסגר, ולמרות ביטולי הטיסות הרבים, עם חידוש הטיסות לישראל וממנה נוצר פקק ● במשרד התחבורה הנחו על פתרון ליומיים הקרובים

דני בן עטר, מנכ''ל משותף אינטל ישראל, אורי פרנק, סגן נשיא להנדסה, Google Cloud, עמית קריג, מנהל מרכז הפיתוח של אנבידיה בשיחה עם אסף גלעד / צילום: תמר מצפי

העתיד, השכר והאם מדובר בבועה? מנהלי חברות השבבים הגדולות מדברים על התחום הלוהט

דני בן עטר מאינטל ישראל, אורי פרנק מגוגל קלאוד ועמית קריג מאנבידיה, שוחחו בכנס TECH IL של גלובס על תפקידה של ישראל במפת תעשיית השבבים העולמית ובתחום ה-AI ● איך הם מתווכים את המלחמה להנהלות הגלובליות, איך מטפחים טאלנטים מקומיים ואיך מצמצמים את הדומיננטיות של המזרח הרחוק, כדי להימנע ממשבר כמו זה שפרץ בקורונה?

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 capital וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג' בשיחה עם מיטל ויזברג / צילום: תמר מצפי

"הסנטימנט העולמי לא לטובתנו": שתי משקיעות ההייטק הבולטות בישראל מסבירות איך לגייס כסף באמצע המלחמה

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 Capital, וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג', התייחסו בכנס TECH IL של גלובס לירידה בהיקף ההשקעות בהייטק בצל המלחמה ● פירון: "לאורך השנה-שנתיים הקרובות יש סיכוי שנראה משקיעים יוצאים מכאן" ● מרידור: "יש גם קולות בעדנו, משקיע אמר לי שהחברות הישראליות הן הכי טובות בפורטפוליו שלו"

אנדרו אביר, המשנה לנגיד בנק ישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

המשנה לנגיד בנק ישראל: "לשקל הדיגיטלי תהיה השפעה על התחרות בבנקים"

אנדרו אביר אמר בכנס TECH IL של גלובס כי כי בשבועות הקרובים בנק ישראל יוציא לדרך פרויקט טכנולוגי משמעותי, כחלק מתהליך בחינת ההיתכנות להנפקת מטבע דיגיטלי ● לפי התוכנית של בנק ישראל, "השקל הדיגיטלי יהיה פלטפורמה לחדשנות"

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

סנקציות במקום תגובה צבאית ישראלית: זו התוכנית של אירופה להתמודד עם המשבר במזה"ת

מדינות המערב מנסות בימים האחרונים לגבש בקדחתנות עיצומים חדשים על הרפובליקה האסלאמית ● המטרה: לשלוח מסר מאוחד, אבל בעיקר לשכנע את ישראל למתן את תגובתה הצבאית ● השאלה העיקרית: האם אחרי עשורים של סנקציות טהרן תחדל להעביר כסף לטרור

מערכת חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הזמנות בשיא וביקוש מקומי: האם החברות הביטחוניות ירוויחו מהתקיפה האיראנית?

מערכות ההגנה האוויריות בישראל קיבלו חותמת משמעותית כאשר הדפו 99% מהאיומים במתקפה האיראנית ● כעת העניין במערכות מצד ממשלות מסביב לעולם מזנק, והביקושים עולים ● בתעשייה האווירית מרגיעים: "יודעים לתת איזון בין צרכי מדינת ישראל לבין הלקוחות"

מטוס של חברת איזי ג'ט / צילום: מיכל רז חיימוביץ

איזי ג'ט בהודעה דרמטית: מבטלת את הטיסות לישראל עד סוף אוקטובר

אתמול הודיעה איזי ג'ט על השהיה זמנית של הפעילות לתל אביב וממנה עד 21 באפריל, אולם כבר אמש באתר החברה לא היה ניתן להזמין כרטיסים עד אוקטובר. כעת הגיע האישור הרשמי ● וגם: אילו חברות זרות מחדשות את הטיסות לישראל?

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל / צילום: כדיה לוי

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל: "המלחמה הציבה את ההייטק הישראלי בפני דברים שלא ראו קודם"

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל, אמר בכנס TECH IL של גלובס כי כלי הבינה המלאכותית מנוצלים היטב על ידי יזמים ישראלים ● בהתייחסו למלחמה בישראל סיפר: "במהלך המלחמה ציפינו לראות האטה, אבל נהפוך הוא - ראינו עלייה בקצב הבקשות לתכנית"

לאה פרמינגר, סמנכ''לית השקעות, אלטשולר שחם / צילום: סם יצחקוב

אלטשולר בצמרת, מיטב בתחתית: אפיקי ההשקעה שמאחורי התשואות

לאה פרמינגר, סמנכ"לית ההשקעות החדשה של בית ההשקעות אלטשולר שחם, שחזר להצטיין בכל המסלולים: "החשיפה למניות פיננסים באירופה שיחקה לטובתנו" ● גם מור בלט לחיוב ברבעון, ואילו מיטב בתחתית ● מעל לכולם - הביצועים של מסלולי ה-S&P 500 שהניבו תשואה רבעונית של 12%

מנכ''ל שטראוס, שי באב''ד / צילום: איל יצהר

נפרדת מתחומים עם רווחיות נמוכה: אלה הפעילויות ששטראוס מתכוונת למכור

קבוצת שטראוס חוזרת להתמקד בפעילויות הליבה שלה ומעמידה על המדף את חלקה במפעל וכוורת יד מרדכי, את פעילות הירקות הטריים והמצוננים "טעם הטבע" ואת רשת קפה עלית

כנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

הסטארט־אפים הישראלים ממשיכים להוביל קדימה

כנס TECH IL של גלובס התקיים בהצלחה, בהשתתפות בכירים רבים מהתעשייה, ממשרדי הממשלה ורגולטורים מובילים ● הכנס הוכיח שדווקא בימים מאתגרים אלו, קהילת ההייטק הישראלית ממשיכה לשגשג, ליזום ולהוביל קדימה

ערן רביד, CIO, מקורות / צילום: כדיה לוי

ערן רביד, CIO במקורות: "המשכנו לספק מים גם למוצבים בצפון שנפגעו קשות בלחימה"

בחברת המים הלאומית מקורות מספקים מים, גם בשעות משבר ● ערן רביד CIO במקורות, הוצנח לתפקיד יממה אחרי פרוץ המלחמה ● במהלך כנס TECH IL של גלובס הוא הציג את דרכי ההיערכות הטכנולוגית של החברה לזמני משבר

רועי קדוש, סמנכ''ל ההשקעות בהכשרה ביטוח / צילום: שירעד שליט

הסמנכ"ל שמזהיר: "להוציא מהתיק את מניות גוגל או מיקרוסופט זו נאיביות"

רועי קדוש מהכשרה ביטוח מודה כי התמחור הגבוה בשווקים "בעייתי", וממליץ להשקיע במדדי וול סטריט במשקל שווה - כדי לנטרל את הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" ● חלק מהכסף הוא מציע להשאיר כיום במזומן, כדי "לנצל הזדמנויות כשיגיעו ירידות"

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים: "במבט לאחור עשינו דברים מסוכנים מאוד ברמה האישית"

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

מארק קיובן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המיליארדר שהתחיל כמוכר שקיות אשפה חושף כמה מסים שילם ואומר: "אני שמח"

"אני משלם את מה שאני צריך. ארה"ב עשתה הרבה בשבילי, ואני גאה להחזיר לה במסים כל שנה", אומר המיליארדר מארק קיובן, שצפוי שלם מס של 275.9 מיליון דולר על הרווחים שלו ב-2023