גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האיום של האיחוד האירופי יוצר מחלוקת בתוך ממשלת ישראל

לאחר שמשרד החוץ תמך בעצירת סיוע כספי לפלסטינים בשל הסתה במערכת הלימוד, האיחוד האירופי "מאיים" למנוע את כינוס הגוף בו מתנהל הדיאלוג בין ישראל לאיחוד - שלא התכנס במשך עשור ● בינתיים, השר פריג' מתנגד לעמדה הישראלית, וטוען: "הפלסטינים עשו שינוי"

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock
בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

האם האיחוד האירופי מעניש את ישראל בשל החלטתה לתמוך באיסור שהטילה הונגריה על העברת סיוע לרשות הפלסטינית? לטענת מבכירים במשלחת הישראלית לבריסל - התשובה לכך היא חיובית.

בשבועות האחרונים עצרה הונגריה סיוע כספי בסך 130 מיליון אירו, שהועבר לפלסטינים, בשל ההסתה המתמשכת במערכת החינוך. כבר באפריל 2021 אימצה הוועדה לביקורת על התקציב באיחוד האירופי את עמדת הנציג ההונגרי, לפיה העברת הסיוע תותנה בשינוי תוכנית הלימוד הפלסטינית.

באופן טבעי, משרד החוץ הישראלי תמך בהתניית העברת הכספים בשינוי מהותי במערכת החינוך הפלסטינית. בחשבון הטוויטר הרשמי של שר החוץ יאיר לפיד, נכתב: "אחרי לא מעט מאמצים שלנו (וקרדיט מגיע גם לשר לשעבר יובל שטייניץ), האיחוד האירופי מתחיל להתייצב באופן נחרץ נגד ההסתה הנפשעת בספרי הלימוד הפלסטינים. בפעם הראשונה שהתקציבים הוקפאו עד שההסתה תיפסק".

איום על ישראל, או סערה בכוס מים?

לגלובס נודע שבכינוס החצי שני של המדינות התורמות לפלסטינים, נמתחה על ישראל ביקורת בשל תמיכתה במהלך ההונגרי. הביקורת הגיעה מראשי האיחוד, ובהם ג’וזף בורל, הממונה על קשרי החוץ של האיחוד, וגם מצד האדי עמר, סגן מזכיר המדינה האמריקאי לענייני ישראל והרשות הפלסטינית.

בין היתר, גורמים באיחוד הבטיחו למנוע את כינוס מועצת האסוציאציה בין האיחוד האירופי וישראל, כל עוד האחרונה תתמוך בעיכוב העברת הכספים לפלסטינים. מדובר בגוף משותף בדרג מיניסטריאלי, שמתכנס אחת לשנה, במטרה לקדם שיתופי פעולה כלכליים בין ישראל לאיחוד. אלא שהמועצה לא התכנס מאז שנת 2012.

למרות האיום, גורם רשמי באיחוד האירופי טען שאין קשר בין ההתדיינות על כינוס מועצת האסוציאציה לבין ההתניה להעברת כספי הסיוע רשות בשינוי במערכת החינוך. לדבריו, ברגע שימצא מועד מתאים המקובל על שני הצדדים, המועצה תכונס. הגורם ציין שהאיחוד האירופי הוא התורם הגדול ביותר לרשות הפלסטינית, ונמשכים הדיונים בנושא תקציב הסיוע לשנה זו.

בשנה שעברה שיגרו 100 חברי פרלמנט אירופים ותשעה ח"כים מהאופוזיציה והקואליציה בישראל, מכתב לשר החוץ האירופי, ודרשו לחדש את כינוס המועצה. עם זאת, מדינות שונות הביעו התנגדות, ביניהן אירלנד. בישראל רואים צביעות בהתנגדות הזו, שכן באיחוד מקיימים ממפגשים בדרג הזה עם לא מעט מדינות שאינן דמוקרטיות, מדינות שנושא זכויות אדם לא בראש מעיניהן, בלשון המעטה.

השר פריג' בביקורת על עמדת הממשלה

סוגיית ספרי הלימוד המסיתים נגד ישראל עלתה כבר בהסכמי אוסלו, ומאז הפלסטינים מבטיחים לתקנה. אמנם לאורך השנים נעשו שינויים מסוימים - לעיתים גם לרעה והחרפת השיח - אך בשורה התחתונה לפי רוב החוקרים שבדקו את החומר מדובר בתיקונים זניחים ולא מהותיים.

תכני הלימוד הפלסטינים מייצרים מחלוקות רבות. מצד אחד, הפלסטינים טוענים שההסתה מוגבלת למדי, ומסתמכים על מחקר שפרסם מכון מחקר גרמני במימון האיחוד האירופי להצדקת טענתם. מן הצד השני, מחקרים אחרים ובעיקר של עמותות המנטרות את הפרסומים ברשות, קובעים שהנוער הפלסטיני מוסת לאלימות נגד ישראל, ומקדש את המושג "איסתישהאד" - מוות בקרב או בפיגוע נגד ישראלים.

בראש המשלחת הישראלית לבריסל עומד השר לשיתוף פעולה אזורי, עיסאווי פריג’, שמתנגד למדיניות של משרד החוץ. "הפלסטינים מבטיחים שיעשו את השינוי הנדרש במערכת החינוך, ודוחות שונים של ועדות אירופיות מעידים שהתחילה מגמה של שינוי", אמר השר לגלובס. "אנחנו לא יכולים לדבר על חיזוק כלכלי של הרשות ולבקש מהאירופים לסייע להם, ומנגד לפעול לעצירת הכספים".

השר עיסאווי פריג’ / צילום: אורי לובן

פריג’ קיים במהלך הכנס פגישות עם בכירים אירופאים ופלסטינים, בהם ראש הממשלה הפלסטיני - מוחמד אשתייה, שר האוצר הפלסטיני - שוכרי בשארה, הממונה על יחסי החוץ באיחוד האירופי - ז’וזף בורל, שרת החוץ הנורבגית - אניקה הויטפלדט, ובכירים נוספים.

בנאומו בוועידה אמר פריג’: "כלכלה פלסטינית חזקה, מוסדות פלסטיניים אפקטיביים, ורשות פלסטינית יציבה, אינם רק אינטרס פלסטיני - אלא גם אינטרס ישראלי ובינלאומי. הכלכלה הפלסטינית על סף קריסה, בחודשים האחרונים עובדי הרשות לא מקבלים את מלוא שכרם ועלינו לפעול לחיזוקה, שכן קריסה כלכלית פלסטינית תהיה אסון שיפגע בכל האזור".

סוגיה נוספת שפריג’ מנסה לקדם - בינתיים ללא הצלחה - היא ועדה כלכלית המשותפת לישראל ולפלסטינים, שנקבעה בהסכמי פריז, אך לא כונסה כבר שנים רבות. לפני מספר חודשים, דווח בגלובס על כוונתו של פריג’ לכנס את הוועדה, אך היוזמה נעצרה בשל התנגדות גורפת של ישראל. לטענת השר, פעילותה של הוועדה חשובה במיוחד לקביעת מדיניות כלכלית אסטרטגית מול הפלסטינים עבור ישראל, בדגש על קביעת המכסות לייבוא ולייצוא פלסטיני, בהם ישראל משתמשת כאמצעי ענישה.

"צריך למתן הגזרים כדי לשפר את האווירה, להביא לקידום הכלכלה הפלסטינית", אמר השר, והזהיר: "נהיה בבעיה מדינית קשה עם אירופה והאמריקאים". עוד חזרתו לארץ, הבטיח פריג’ לדון על הסוגיה עם שר החוץ לפיד. בשל המצב הפוליטי הרעוע, ייתכן שהשר ממרצ יתעקש הפעם על המהלך.

כך תוכפל יכולת ייצוא הגז של ישראל

ביום שני השבוע ביקרתי באסדת הגז של אנרג’יאן בשדה כריש, השדה הצפוני ביותר במים הכלכליים של ישראל. באותו היום התפרסמה גם הודעת החברה על תגלית הגז בקידוח אתנה הסמוך, וההערכה היא שבמרחב בלוק 12 בין כריש לתנין יש קרוב ל-60 מיליארד ממ"ק של גז טבעי. מדובר במרחב שנקדחה בו רק באר אחת, ועל פי הסימנים הגיאולוגיים, ייתכן שקיימות בו נוספות.

אמנם בחברות הגז הפועלות באזור, קיימת הערכה שלא קיימים מאגרי ענק כמו לוויתן ותמר, אך השטח רווי במאגרים בינוניים וקטנים של כמה עשרות BCM בכל אחד. לכן, האתגר עבורן הוא למצוא את המאגרים בעלי כדאיות להשקעה, שתלויה בין השאר בחוזי רכז לגז וביקוש הגובר באירופה לגז הישראלי. העברת הגז לאירופה תלויה, בין השאר, במשרד האנרגיה שיספיק את הפתרונות. לטענת בכירי המשרד, גיא סמט והמנכ"ל יאור שילת, בתוך שלוש שנים תוכפל יכולת הייצוא הודות להרחבת הצינורות הקיימים והנחת צינור אחד חדש (ניצנה) לכ-20 BCM בשנה.

במקביל, תוכפל הפקת הגז הטבעי בשדות הקיימים, מהלך שיבטיח שהאספקה לצרכים הישראליים לא תיפגע. לפי נתוני המשרד, המשק הישראלי יזדקק לבין 400 ל-450 BCM ב-25 השנים הבאות. כבר כעת, הערכות שקיים בין 800 ל-900 BCM בשדות.

בשיחה עם גלובס, שילת הדגיש את הכוונה למצוא את הדרכים להגדלת ייצוא הגז לאירופה. "הגז הטבעי הישראלי יאפשר לנו לעבור את העידן הנוכחי ולחזק את הכלכלה ויחסינו עם מדינות האזור ואירופה. אנו בוחנים את כל אפשרויות ההולכה לרבות אניית הנזלה, במסגרת מדיניות הגיוון במשק האנרגיה, הן במקורות והן באמצעי ההולכה".

עוד כתבות

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הדיפ פייק מגיע לבית החולים: "זיוף חמור כחלק מקמפיין הונאה"

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

קרן הגידור של אנשי השוק הוותיקים שמככבת עם תשואה של 31% מתחילת השנה. ומה עשו המתחרות?

הבורסה טסה במחצית הראשונה של השנה, וחלק מקרנות הגידור המקומיות התקשו להדביק את הפער ● מי בכל זאת כיכבה, מה מגלות התשואות של השנתיים האחרונות ומה צפוי בהמשך? ● "הסרנו איום של עשרות שנים שהלך והתעצם בשנתיים האחרונות"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

מחנה אוהלים בח'אן יונס / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

ראש המיליציה העזתית: "אין מניעה מעימות עם חמאס וממלחמת אחים"

טיסת רה"מ לארצות הברית נדחתה לשעה 17:00, לפני העלייה למטוס נתניהו צפוי לשאת דברים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?