גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פערים בין ההצהרות להיקף הפעילות עצמה: המסכה הירוקה של ענקיות הדלקים

ענקיות הדלקים הישנים מדברות על הגדלה משמעותית של פעילותן בתחום האנרגיה הירוקה, אך בפועל מתקיימים פערים גדולים בין היקפי הפעילות הירוקה של כל חברה ● מה שברור הוא שאף אחת מהן לא נמצאת בדרך לשינוי אמיתי בפעילות הליבה המזהמת שלה, דבר שהופך את היעד של אפס פליטות פחמן בשנת 2050 לחמקמק במיוחד ● מומחים כותבים

אקסון מוביל. מדינת מסצ'וסטס תבעה אותה על הטעיית הציבור / צילום: Associated Press, Richard Drew
אקסון מוביל. מדינת מסצ'וסטס תבעה אותה על הטעיית הציבור / צילום: Associated Press, Richard Drew

הכותבת היא סמנכ"לית אסטרטגיה בילין לפידות. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

מהפכת ה-ESG (השקעות אחראיות), ויעדי הפסקת פליטות גזי החממה של מדינות רבות בעולם, הם כבר מזמן כדור שלג שלא ניתן לעצור. העולם מתיימר להתרחק מדלקים פוסיליים כדי להפחית את ההתחממות הגלובלית ואת זיהום האוויר, ומחקרים מראים שהתחזית קדימה ירוקה מתמיד.

עם פרוץ משבר הקורונה, ועם תחילת הסגרים ברחבי העולם, מחירי הנפט צנחו (במקומות מסוימים אף לרמות שליליות), ונראה היה שהגיע סופו של עידן הנפט. מצב שכזה הקל על מהלכי ענקיות הדלקים לקראת מעבר לתוכנית אפס פליטות.

אך מהר מאוד המצב התהפך, משבר האנרגיה העולמי והחורף הקר הביאו לגידול בביקושים לדלקים פוסיליים ולפחם (אשר נחשבים למזהמים), בעיקר במזרח ובאירופה, ומחירי האנרגיה זינקו.

מתקן של חברת רוסנפט הרוסית בצפון סיביר, אפריל / צילום: Reuters, Sergei Karpukhin

הביקושים לנפט חזרו למצבם טרום המגפה והמחירים עלו בהתאם. המצב הנוכחי הוא מבחן למחויבותן של ענקיות הדלקים לתוכנית אפס הפליטות. פלישת רוסיה לאוקראינה החריפה עוד יותר את המצב, וחברות מערביות רבות מגבילות רכישת גז ונפט רוסיים.

למרות התייקרות האנרגיה והביקושים הגואים, המגמה נותרה אותה מגמה בטווח הרחוק. בלומברג צופה שאם מכירות הרכבים החשמליים ימשיכו לעלות בממוצע של כ-60% בשנה, הביקוש לנפט יקטן ב-2 מיליון חביות ליום כבר בשנה הבאה, וענקיות הנפט מבינות זאת.

המדיניות הממשלתית של מדינות רבות מצביעה על התרחקות מרכבים בעלי מנוע בעירה פנימי (ICE), וכן התרחקות מייצור חשמל באמצעות פחם ובאמצעות דלקים פוסיליים. תביעות מוגשות מצד מדינות נגד חברות נפט אשר מעכבות את המעבר לאפס פליטות גזי חממה. בשנה שעברה מדינת מסצ'וסטס הגישה תביעה אקסון-מוביל בגין הטעייה של הציבור בנושא ה"ירוק". למעשה, 21 מדינות בארה"ב הגישו תביעות נגד ענקיות הדלקים בגין סיבה זו, ובין החברות שנתבעו ניתן למצוא את שברון, של, אקסון מוביל ו-BP.

גם לערוצי התקשורת השונים ישנה השפעה ניכרת בתחום ההתחממות הגלובלית ושינויי האקלים הקיצוניים, ורואים גם שינוי בתוכני הלימודים במוסדות חינוך עולמיים רבים, כך שהם כוללים תכנים רבים הקשורים למודעות לאיכות הסביבה ולקיימות, מגיל צעיר.

חברות הדלקים אשר פעילותן מנוגדת ליעדי הסכם פריז ולמדיניות ה-ESG של מדינות ושל מממנים שונים חייבות להיחשף למקורות אנרגיה מתחדשת, וחלקן אף מצמצמות את פעילות הדלקים המסורתית שלהן.

מתמודדות עם תרחיש של ירידה בביקושים

המודלים העסקיים של ענקיות האנרגיה הפוסילית חייבים להתמודד עם התרחיש הסביר של ירידה בביקושים למוצרי דלקים פוסיליים בעתיד. משכך, ענקיות האנרגיה העולמיות נקטו צעדים שונים, ביניהם השקעות באנרגיה מתחדשת ובטכנולוגיות דלות פליטות פחמן, הכרזות על יעדים שונים להפחתת פליטות גזי חממה, מעבר לאנרגיה נקייה ומכירת מאגרי נפט ישנים.

של (Shell) הכריזה כי היא תומכת בהסכם פריז, והיא התחייבה לעזור בהתמודדות עם בעיית האקלים העולמית, והציגה אסטרטגיה להגעה לאפס פליטות נטו עד 2050.

החברה מפתחת שלושה פרויקטיי לכידה ואחסון פחמן (CCS), בקנדה, בנורבגיה ובהולנד, ומגדילה את הקיבולות שלהם ב-25 מיליון טונות לשנה עד 2035. עד 2030 שואפת של לספק ל-50 מיליון משקי בית חשמל המיוצר באמצעות אנרגיות מתחדשות, לספק מתקני טעינה ליותר מ-2.5 מיליון כלי רכב, לייצר פי שמונה יותר דלקים דלי פחמן ולהגדיל את נתח הדלק הביולוגי והמימן בדלקי התחבורה ל-10%.

של שואפת גם לצמצם את ייצור הנפט ב-1%-2% לשנה עד 2030, ומתכוונת להשקיע כמיליארד דולר מדי שנה בייצור אנרגיות מתחדשות, ברכבים חשמליים, במימן ובדלק ביולוגי. החברה שואפת לצמצם עד 2030 את הפליטות נטו מפעילותה ב-50% בהשוואה ל-2016.

BP השקיעה בשנים האחרונות קרוב ל-2 מיליארד דולר בתחום האנרגיה המתחדשת. היא רכשה מתקני ייצור אנרגיה סולארית והציבה לעצמה יעד - תפוקה של 20 ג'יגוואט מאנרגיה מתחדשת עד 2025, ובהמשך 50 ג'יגה-וואט. היא נכנסה למיזם סולארי בפורטוגל וביוון, ולפרויקט של חוות רוח ימיות במים הכלכליים של אירלנד. החברה מעוניינת לבסס עצמה בשוק המימן, ולפי מחקרים שלה, ייצור החשמל באמצעות מימן צפוי להגיע ב-2050 לנתח של 16% מייצור החשמל הכללי בעולם.

טוטאל אנרג'יס הצרפתית רכשה פעילות אנרגיה מתחדשת (סולארית וחוות רוח ימיות) בהודו, בטייוואן, בספרד ובבריטניה, והיא תגיע בקרוב לתפוקת אנרגיה של 640 מגוואט. טוטאל הודיעה כי עד 2025 היא מעוניינת להפיק באמצעות אנרגיות מתחדשות 35 ג'יגוואט, ולהדיע ל-100 ג'יגוואט עד 2030.

עד 2050, להערכת טוטאל, כ-40% ממכירות החשמל העולמיות יגיעו מאנרגיות מתחדשות. טוטאל דיווחה כי עד 2030, הפליטות הנגרמות ממוצרי הנפט שלה יפחתו ביותר מ-30% ביחס לרמה של 2015. בנוסף, טוטאל התחייבה להפחית את פליטות המתאן ביחס ל-2020 - ב-50% עד 2025 וב-80% עד 2030.

טוטאל התחייבה כי בשנים 2022-2025 יוקצו 50% מהשקעותיה לתחום האנרגיות המתחדשות, ולפי החזון שלה, היא רוצה להגיע למצב שבו 50% מפעילותה תהיה ייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות, 25% מפעילותה תהיה ייצור חשמל מביומסה או ממימן ו-25% מפעילותה תישאר פעילות הגז והנפט שלה.

אקסון מוביל האמריקאית היא המזהמת השישית בגודלה בעולם, והיא ספגה ביקורת רבה על הפיגור שלה בתחום האנרגיה הירוקה ביחס למתחרותיה האירופיות. באמצע 2021 הודיעה החברה כי תוציא כ-3 מיליארד דולר במהלך חמש השנים הקרובות כדי להקים יחידה העוסקת בתחומי אנרגיה בעלת פליטות גזי חממה נמוכות. החברה שואפת להגשים את החזון של ה-IEA להגעה לאפס פליטות פחמן נטו עד 2050, והיא פרסמה תוכנית מפורטת כדי להגיע לאפס פליטות עד אז.

שברון האמריקאית, בעלת נתח נכבד ממאגרי הגז הישראליים תמר ולויתן, מכרה מאגרי נפט, וביניהם גם המכירה המפורסמת לאיתקה שבבעלות קבוצת דלק. החברה אימצה, כמו מתחרותיה, מדיניות אפס פליטות פחמן נטו עד 2050.

הבדלים מהותיים בין החברות האמריקאיות והאירופיות

מחקר רציני שנערך התמקד בארבע חברות ענק, אשר אחראיות ליותר מ-10% מפליטות הפחמן העולמיות מאז 1965 - שברון ואקסון-מוביל האמריקאיות ושל ו-BP האירופיות. המחקר בחן נתונים במשך 12 השנים 2008-2020, המצביעים על המעבר לאפס פליטות פחמן נטו בתעשיית הדלקים העולמית.

נמצא כי קיימים הבדלים מהותיים בין התנהגותן של החברות האמריקאיות וזו של החברות האירופיות. האירופיות מכירות יותר את נושא הבעייה האקלימית ומושפעות ממנו יותר. הן השתתפו מוקדם יותר במסגרות הפועלות למען שינוי אקלימי, אמצו תמחור מוקדם של פחמן, התחייבו על יותר אנרגיה נקייה ולאחרונה קבעו יעדים למעבר לאפס פליטות נטו ולייצור אנרגיה תוך הפחתת פליטת פחמן.

למעשה, אם בוחנים את המעשים, ולא את הדיבורים, מתוך עשר חברות הדלקים המובילות בעולם בהשקעה באנרגיות מתחדשות, שמונה הן חברות אירופיות ורק שתיים הן חברות אסייתיות (חברה יפנית וחברה תאילנדית).

החברות האמריקאיות מפגינות גישה הגנתית יותר בכל הנוגע להשקעות באנרגיות מתחדשות, ובכל הנוגע להפחתת ייצור הדלקים הפוסיליים. בנוסף, נראה כי חלק מהפעולות שהן מבצעות מנוגדות להצהרות שלהן בנוגע למאבק בהתחממות הגלובלית, וכוללות ניסיונות להחליש רגולציות בנושא הדלקים, פרסומים מטעים שלפיהם הדלקים, ובמיוחד הגז הטבעי, הם "ירוקים", ודיווחים שלפיהם הן משקיעות כספים רבים במתקני ייצור אנרגיה מתחדשת, בעוד שהיקפי ההשקעה נמוכים בהרבה מהתוכניות המפורסמות.

לא נמצא כי קיימת מגמה, אף לא באחת מהחברות, של שינוי מרכזי של ליבת הפעילות ומעבר אמיתי לפעילות שונה מדלקים פוסיליים. ההשקעות שנעשו באנרגיות מתחדשות לא מצביעות על כניסה לתחום החדש בקנה מידה אשר יחליף את הפעילות המרכזית של החברות. המודל העסקי של ענקיות הנפט נותר עשיית רווחים מפיתוח וממכירה של גז טבעי ונפט, אך הפרסום שלהן, יחסי הציבור שלהן והתקשורת, מציגים אותן כאחראיות וכמחויבות לקיימות ולאנרגיות מתחדשות.

פעילותן של ענקיות האנרגיה הפוסילית השפיעו, וממשיכות להשפיע באופן משמעותי, על ההתחממות הגלובלית, בגלל פליטות גזי החממה שמתרחשות במפעליהן. לדברי מומחים, שינוי המודלים העסקיים של ענקיות אלו הכרחי להפחתה משמעותית של פליטות גזי חממה ולהאטה של קצב ההתחממות הגלובלית.

עם זאת, נראה כי מהלכי הכניסה של ענקיות הדלקים הפוסיליים לתחומי האנרגיה המתחדשת השונים הם מהלכים פופוליסטיים, אשר נועדו בעיקר להשפיע על דעת הקהל, לצייר את החברות הללו כאתיות יותר, להקל על השגת מימון עבורן בימים שבהם מדיניות ה-ESG הפכה למונח שכל אחד חייב להכיר ולתרום לשערי מניותיהן, אשר סובלים כאשר מדובר בחברה מזהמת.

מהלכים ירוקים ותוכנית קיזוז פחמן, מעבר להקלת הלחץ החברתי המופעל על החברות, יכולים גם לתרום להארכת הרישיונות של החברות, ובכך לספק להן זמן נוסף להמשיך בפעילות הליבה המזהמת שלהן. באנגלית כבר יש הגדרה להתנהגות הזו של החברות, והיא נקראת "Greenwashing", ואם זו הדרך שבה העולם פועל היום, לאפס פליטות, לצערנו, אין לנו סיכוי להגיע.

עוד כתבות

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

לאחר התחדשות עירונית: בכמה נמכרה דירת 5 חדרים בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

גלולות סטייל מטריקס. רעיון שמציע שחרור / צילום: Shutterstock

איך הפכנו לחובבי קונספירציות ומה הקשר למזג האוויר

השבוע מזג האוויר קיבל תיאוריות קונספירציה משלו: האובך אינו תופעה טבעית אלא "מבצע לעמעום השמש" ● זה נשמע מופרך, אבל גם מוכר למדי. הוליווד לימדה אותנו לחשוד בגרסה הרשמית ולהאמין שלכל תופעה יש יד מכוונת

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה על ידי בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים