גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

Wix תגלה שהיא מעסיקה יותר מדי עובדים. והיא לא האחרונה

בין 2019 ל-2021 מספר עובדי חברת בניית האתרים כמעט והוכפל, מ-3,071 ל-5,929 ● השנה סנטימנט השוק השתנה, וחברות הטכנולוגיה גילו שכמו בכלכלה הישנה, הכנסות וצמיחה זה לא מספיק ● אחרי שנים בהן שכרו עוד ועוד עובדים ומשרדים, נרשמת האטה בגיוס כוח-האדם, לצד פיטורים, בחברות ציבוריות וגם בסטארט-אפים

בניין וויקס החדש בגלילות / צילום: יוסי כהן
בניין וויקס החדש בגלילות / צילום: יוסי כהן

ביחד עם פרסום דוחותיה לרבעון הראשון, הודיעה חברת בניית האתרים הישראלית וויקס  כי היא מתכוונת להתמקד בייעול תפעולי במטרה לשפר את תזרים המזומנים שלה. הודעה זו היא שינוי פוקוס משמעותי אחרי שנים שבהן יישמה החברה תוכנית גדולה להרחבת תחומי הפעילות שלה ולכניסה לעולמות חדשים כמו תשלומים וטיפול בסוכנויות בניית אתרים.

■ קפיצה בהפסדי וויקס ברבעון הראשון; המניה צונחת ב-11% במסחר המוקדם 

תוכנית התרחבות זו הגדילה משמעותית את הכנסותיה של Wix, שצמחו ב-66% בשנתיים מ-2019 ל-2021. אלא שבאותה תקופה לשם השוואה זינק מספר העובדים ב-Wix בשיעור גדול אף יותר, מ-3,071 ל-5,929 - עלייה של 93%. הוצאות השיווק והמכירה של Wix גדלו באותן שנתיים פחות או יותר באותו שיעור שבו גדלו ההכנסות, עוד סימן לא מזהיר.

 

כל זה לא היה בעייתי בימים ששוק ההון נתן קרדיט מורחב לחברות אינטרנט, למצות את הפוטנציאל ולגדול ככל יכולתן על סמך הבטחות עתידיות מרשימות, בלי צורך להצדיק זאת כאן ועכשיו. בעידן הכסף הזול והריבית האפסית, כאשר משקיעים ציפו לתשואה רק שנים קדימה, העיקרון המנחה של השוק היה קריאה לצמיחה בכל מחיר. שפרו את השורה העליונה מהר וכל השאר יסתדר, זה היה פחות או יותר המסר.

הצמיחה עלתה יותר מדי

הלך הרוח השתנה דרמטית עם העלאות הריבית, האינפלציה והמלחמה באוקראינה ששינו את הסנטינט בשוק ב-2022. בתנאים אלו חלק מהמשקיעים כבר חושבים קדימה אל עבר מיתון כלכלי משמעותי. בתנאים אלו מבינים ב-Wix שהם חייבים לספק תוצאות לא רק בשורה העליונה, אלא גם בשורת הרווח ובעיקר ביצירת תזרים מזומנים החופשי, במילים פשוטות: לייצר כסף.

במידה רבה, סיפורה של Wix הוא הסיפור של לא מעט חברות טכנולוגיה בשנים האחרונות. הטיעון הבסיסי בשנים האחרונות של מי שטענו כי שוק הטכנולוגיה אינו בועתי ומנופח היה כי בניגוד למשבר הדוט.קום של שנת 2000, הפעם חברות האינטרנט הן חברות אמיתיות. בניגוד לסוף המילניום אז חברות הנפיקו ופרחו על בסיס נתונים על מספר המשתמשים שנכנסו לאתריהם, חברות האינטרנט של היום מייצרות הכנסות משמעותיות וצומחות היטב. זה נכון.

אבל הבעיה שעומדת מאחורי הקריסה הנוכחית הזו בשווקים, גרסת 2021-2022, היא אחרת. הבעיה הנוכחית היא שחברות פשוט הוציאו יותר מדי כסף כדי לייצר את ההכנסות ולממן את הצמיחה היפה שהציגו. בין השאר הן גדלו יותר מדי במספר העובדים כדי לבנות תחומים חדשים או בציפייה להמשך צמיחה בביקושים כפי שחוו בימי סגרי הקורונה, ימים בהם התפוצץ הביקוש לכל מה שדיגיטלי - ממנויים של נטפליקס ועד להקמת אתרים ב-Wix.

עודף, מעובדים ועד נדל"ן

לאורך הקורונה, אמזון  סבלה ממחוסר כוח-אדם במחסנים שלה והתקשתה לעמוד בביקוש למסחר מקוון, אבל כעת ענקית הקמעונאות סובלת מבעיה הפוכה, אחרי שקפצה פי שניים במספר עובדיה מאז 2019. המחסנים של אמזון "עברו ממחסור לעודף בעובדים", אמר לאנליסטים סמנכ"ל הכספים של החברה, אף שבחברה עדיין לא דיברו על פיטורים. ברבעון החולף אמזון רשמה את ההפסד הראשון שלה מאז 2015 כאשר פעילות המסחר המקוון שלה רשמה ירידה חריגה בהכנסות.

"החברות הטובות מחזיקות בכוח-אדם כפול ממה שהן צריכות", צייץ לאחרונה מארק אנדריסן, אחד המשקיעים המובילים בעמק הסיליקון. "החברות הגרועות מחזיקות בכוח-אדם גדול פי ארבעה ממה שהן צריכות".

וזה לא רק עובדים, אלא גם יותר נדל"ן למשל. אפילו שרוב חברות הטכנולוגיה עברו לעבודה מהבית, הן שכרו יותר משרדים. שטח המשרדים של Wix בישראל לבדה עמד למשל על 26,350 מ"ר בסוף 2021, על פי הדוח השנתי שלה, לעומת כ-21 אלף מ"ר שהיו לחברה בשכירות בארץ בסוף 2019, עלייה של 25%. כל זה לפני המעבר של החברה אל המטה החדש שלה בצפון תל אביב, מעבר שיתחיל השנה. שם יהיו לה כבר לא פחות מ-78 אלף מ"ר בשכירות.

מחשבות מסלול מחדש

עכשיו רבות מחברות הטכנולוגיה מחשבות מסלול מחדש, מבינות שזהירות היא שם המשחק ותקופת ההרפתקאות הסתיימה, לפחות בינתיים. מי שתפס את רוח התקופה החדשה מהר והגדיר אותה בצורה הטובה ביותר הוא מנכ"ל אובר דארה קוסרובשהי ששלח החודש מכתב ישיר לעובדים. קוסרובשהי התייחס לכך שהתביעה החדשה של שוק ההון היא לא רק בשיפור שורות הביניים של רווח תפעולי (EBITDA), אלא היא מתייחסת ליצירת מזומנים בפועל.

"אנחנו צריכים להבטיח שכלכלת היחידה שלנו (Unit economics: הרווחיות של מכירה ללקוח בודד, א"ד) עובדת לפני שאנחנו מכוונים גבוה", הוסיף קוסרובשהי. "ההוצאות הכי פחות אפקטיביות על שיווק ותמריצים יצומצמו". כלכלת היחידה הוא מושג טרנדי כבר הרבה שנים, אבל נראה שאף אחד לא שם אליו לב בימי הכסף הזול. עכשיו זה משתנה. בשנים האחרונות כולם חלמו בגדול והוציאו בהתאם.

אובר הודיעה החודש על האטה בגיוסי כוח-האדם שלה והצטרפה לשורה של חברות ענק אחרות שהכריזו כי יעצרו גיוסים. רשימה זו כוללת גם את מטא  (פייסבוק) וטוויטר . "אנחנו צריכים לבחון שוב על סדרי העדיפויות שלנו ולקבל החלטות קשות לגבי איזה פרויקטים אנחנו לוקחים בטווח הקצר והבינוני כדי להשיג את יעד ההוצאות שהתחייבנו אליו. זה ישפיע כמעט על כל צוות בחברה", כתב סמנכ"ל הכספים של מטא בתזכיר פנימי. מטא גייסה יותר עובדים ברבעון הראשון של השנה מאשר בכל 2021, אך כעת משנה כיוון.

במקרים אחרים חברות כבר הודיעו על פיטורים, כמו אתר הרכב המשומש קארוונה ואפליקציית המסחר רובינהוד, אחת מכוכבות שוק ההון של השנה שעברה. רובינהוד הודיעה בחודש שעבר על פיטורי 350 עובדים, כ-9% מכוח-האדם שלה. בקארוונה הגדילו והכריזו על פיטורי 2,500 עובדים, אחרי שהמניה של החברה קרסה ביותר מ-80% מאז תחילת השנה. רבים מעובדי קארוונה פוטרו דרך זום.

הכנסות זה לא הכל

לכל אלו מתווספים דיווחים על קיצוץ כוח-אדם בסטארט-אפים, שעדיין אינם נסחרים בבורסה. לפי אתר המידע הטכנולוגי קרנצ'בייס, בשבוע שהחל ב-2 במאי פורסמו 43 איתותים על פיטורים בדיווחים תקשורתיים - המספר הגבוה ביותר מאז ספטמבר 2020. עם זאת המספר עדיין נמוך מכמות דיווחי הפיטורים בחודשים הראשונים של הקורונה, בחורף 2020, אז הגיעו מספר האיתותים שנקלטו על ידי קרנצ'בייס ל-70-80 בשבוע. ב-Wix בכל מקרה הכחישו כי הם מתכוונים לפטר עובדים אלא רק להאט את גיוס כוח-האדם החדש.

המשקיע ביל גורלי מקרן בנצ'מרק, שחזה גם משברים שלא קרו בפועל, התייחס גם הוא בחודש שעבר לתהליך הכואב של התפכחות עובר על יזמים בימים אלו. יזמי טכנולוגיה התרגלו כי המכפיל החשוב היחיד לקביעת השווי של החברה הוא מכפיל ההכנסות, כאשר לאיכות ההכנסות ואיך הושגו יש פחות חשיבות. "אתם תהיו בשוק לגלות שיהיו אנשים שירצו להעריך את החברה שלכם על בסיס הרווח או תזרים המזומנים החופשי", צייץ גורלי.

עוד כתבות

אלכס קארפ, מנכ''ל פלנטיר / צילום: ap, Thibault Camus

ענקית ה-AI הייתה אחת מהמניות האהודות בוול סטריט. ואז היא פרסמה דוחות

פלנטיר, אחת החברות הגדולות בתחומי ה־AI, נסקה בשנה האחרונה ביותר מ־175% והפכה לאחת המניות היקרות בוול סטריט ● עד שהגיעו הדוחות שהביאו לצניחה של 15% במניה

משלוח יצוא בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי

"תהיו עם היד על הדופק": האזהרה לישראלים שמייצאים לדרום אפריקה

ברקע עצירת היבוא מטורקיה, חברת הביטוח "אשרא" פירסמה אזהרה ליצואנים לדרא"פ ● הבחירות במדינה בסוף החודש עלול לפגוע "בקשרי המסחר בין המדינות, באופן דומה למקרה של טורקיה"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP(Kin Cheung), Shutterstock

רדיקלים מוסלמיים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה ופוטין מתקרב אל פטר הגדול

מוסלמים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה עם דגלים פלסטיניים ועם כרזות לטובת עזה ● אדאני (מנמל חיפה) הופך לכדור משחק בבחירות בהודו ● פוטין, תקופת כהונה חמישית, משתווה לסטאלין ● חדשות משפטיות טובות לטראמפ ● אורנגאוטן חובש את הפצע

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

השר ברקת: "הצעד של ארדואן יפגע בעיקר בתדמית הכלכלה הטורקית"

לפי נוכחים בכנס מכון היצוא בנושא קשרי הסחר של ישראל עם טורקיה אמר שר הכלכלה ניר ברקת כי תגובה לטורקיה תפגע ביוקר המחיה ● אך לא כולם מסכימים, יעל רביע־צדוק, סמנכ"לית כלכלה במשרד החוץ אמרה כי "צריך לצמצם את היקפי הסחר עם טורקיה"

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

בזכות ה-AI: קמטק מציגה תוצאות שיא בדוחותיה הרבעוניים

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אורמת הציגה גידול מרשים בשורת הרווח וההכנסות ואופטימית גם לגבי ההמשך ● איי סי אל דיווחה על ירידה במחירי האשלג והדשנים אך עקפה את התחזיות המוקדמות ● קמטק הציגה דוח מרשים בעקבות הביקוש לתחום ה-AI ● מניית טאואר קופצת לאחר דוח חזק ● ונובה הפתיעה את האנליסטים עם תחזיות חזקות ● מדור חדש

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

חדשות טובות לענף הבנייה: טורקיה אישרה לחדש אספקות לישראל

בזמן שבישראל משרד החוץ ומשרד הכלכלה פועלים בקדחתנות בימים האחרונים כדי להפסיק את התלות הישראלית ביבוא מטורקיה גם בטווח הארוך, משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל

עמית גוטליב / צילום: ענבל מרמרי

"לא צריך להתנצל על זה שאני מרוויח": היו"ר החדש של ארגון הקבלנים בתל אביב בראיון

לתפקיד יו"ר איגוד הקבלנים בתל אביב נכנס עמית גוטליב בתקופה של משבר חמור בענף הבנייה, עם מחסור בכוח אדם וחרם על יבוא מטורקיה ● "אחי ואני באנו לאתר לעשות שפכטל בעצמנו כדי לסיים את הפרויקטים בזמן"

מכונית הסופר–מיני ההיברידית MG3 / צילום: יח''צ

חסכונית וזולה: המכונית שעשויה לטלטל את השוק תגיע בקרוב לישראל

מכונית הסופר־מיני ההיברידית MG3 של קבוצת SAIC הסינית, שנחשבת ההיברידית "המלאה" הזולה באירופה, צפויה להגיע לישראל במחצית השנייה של השנה ● דלק מוטורס השיקה השבוע קרוס־אובר חשמלי חדש של NIO ● וגם: יצרנית הרכב הסינית GAC חוזרת לישראל ● השבוע בענף הרכב

השופט בדימוס אורי שהם, נציב תלונות הציבור על שופטים היוצא / צילום: ליאור מזרחי

נציב השופטים פורש ללא מחליף נוכח התנגדות לוין למנות שופט עליון בדימוס

שר המשפטים יריב לוין מבקש לשנות את השיטה הקיימת ולמנות לתפקיד נציב התלונות שופט מחוזי בדימוס - ולא שופט עליון בדימוס כפי שהיה ב-20 השנים האחרונות ● מ"מ נשיא העליון עוזי פוגלמן מתנגד לכך ● הנציב הפורש אורי שהם כתב ביקורת קשה על כך שטרם מונה לו מחליף: "פעילות הנציבות נגדעת עתה במחי יד וללא כל הצדקה"

לוחמי צה''ל ברצועת עזה, השבוע

דיווח בארה"ב: הדרישה של חמאס שהביאה לפיצוץ במגעים לעסקה

צה"ל הפציץ ביממה האחרונה כ-40 מטרות ברצועת עזה • דיווח: הסיבה לפיצוץ במו"מ לשחרור החטופים - הדרישה של חמאס להפסקת אש של 12 שבועות • הבית הלבן: סיפקנו לישראל אלטרנטיבות לפעולה נגד חמאס • בריטניה וארה"ב לא מוכנות להציב חיילים ברציף ההומניטרי ברצועה - הפתרון: קבלן ישראלי • מטוסי קרב תקפו תשתיות טרור בלבנון • עדכונים בולטים

בנימין נתניהו. להחריש את האבדות / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הדרך לניצחון המוחלט עוברת בעצימת עיניים

ראש הממשלה שוכח את האבידות בדרך לניצחון הגדול ● עורכי הדין חונקים את המערכת עם עתירות חסרות תכלית ● ומה מלמדים הרגלי הצריכה של אנשי המילואים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

דורון טאובמן / צילום: אמנון חורש

זה עורך הדין שייצג את הממשלה בבג"ץ חוק הגיוס

בחודש שעבר אישרה היועמ"שית לממשלה לקבל ייצוג נפרד בבג"ץ חוק הגיוס ● מי שהסכים לקחת את המשימה הוא עו"ד דורון טאובמן, שותף במשרד רם כספי, בעל ניסיון בייצוג בבג"צים המציגים עמדה שמרנית ● בין היתר מייצג טאובמן את הרבנים הראשיים בבג"ץ מתווה הכותל

ערן כהן, מנכ''ל אלסטום ישראל / צילום: אלסטום

מנכ"ל אלסטום בישראל לא חושב שצפויה בריחת משקיעים: "הפן הכלכלי קובע"

ערן כהן, מנכ"ל אלסטום ישראל, תאגיד התשתיות הצרפתי, מסביר כי פעילות החברות הזרות לא נפגעה, למרות המלחמה: "מה שמוביל זה האינטרס העסקי" ● בראיון לגלובס הוא מתייחס לראשונה לטענות על עיכוב בקו האדום ולעזיבת החברה הספרדית שבנתה את הרכבת הקלה בירושלים

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

רשות החברות דורשת להקפיא את הליך מינוי מנכ"ל נת"ע

דרישה מאחד מחברי ועדת האיתור לפרוש, גרמה למ"מ רשות החברות ינקי קוינט להקפיא את הליך בחית המנכ"ל "מחשש לתקינות ההליך" ● אך לגלובס נודע כי והבה לא השתתף בניקוד המועמדים ● ומי המועמדים המובילים לתפקיד?

איור: גיל ג'יבלי

תל אביב 125 מול S&P 500: איזה מדד יציג תשואה עודפת השנה?

אחרי שנה בה בורסת תל אביב השתרכה הרחק מאחורי וול סטריט, מדד תל אביב 125 מתחיל לצמצם את הפער מול S&P 500, והתחזיות לתשואה עודפת במדד הישראלי הולכות ומצטברות ● דודי רזניק מבנק לאומי אופטימי לגבי השוק המקומי, אבל מזהיר: אם תהיה הסלמה במלחמה, התמונה תתהפך ● מדור חדש

קמפיין free TV שעלה בקשת12 בחודש האחרון / צילום: צילום מסך

שנה להשקת FreeTV: האם מיזם הטלוויזיה הצליח לשנות את השוק?

בשנה החולפת הצליח מיזם free TV לגייס 50-60 אלף מנויים - הרבה פחות מהציפיות שתלו בו שתי השותפות, בעיקר לאור ההשקעה הגבוהה בפרסום ● גורמים בשוק טוענים כי כבר תקופה ארוכה קיימת מתיחות בין הצדדים, אך הדבר לא מפחית מהלחץ של המתחרות, שהורידו מחירים

זעם בהולנד: אוניברסיטה העבירה שמות של ישראלים למפגינים פרו פלסטינים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: אוניברסיטת אמסטרדם העבירה רשימות של מוסדות מחקר ישראליים למוחים פרו פלסטינים, שר בממשלה הספרדית נגד ישראל וממשלת בריטניה קוראת לאוניברסיטאות להגן על סטודנטים יהודים ● כותרות העיתונים בעולם 

פועלים של חברת החשמל / צילום: יוסי וייס, חברת החשמל

100 שעות בלי חשמל: הדוח שחושף את הנזק מאי הקמת תחנות כוח חדשות

דוח שהגיע לידי גלובס מונה את ההשלכות של העיכובים הנוכחיים בהקמת תחנות כוח חדשות בישראל ● לפיו, ב־2028 יתגברו הפסקות החשמל שיגרמו לנזק כלכלי של מיליארדי שקלים

חיילים וחיילות בצבא ברזיל, אפריל 2023 / צילום: ap, Eraldo Peres

בגלל מכתב מחאה? ברזיל משהה עסקה בשווי 145 מיליון דולר עם אלביט

לפי התקשורת המקומית בברזיל, הצבא במדינה החליט על השהיית רכישת 36 תותחי אטמוס מתוצרת אלביט ● המטרה מאחורי הצעד, על פי הדיווחים, היא להצדיק את ההחלטה לבחור באלביט בתור הזוכה במכרז ● סביר להניח כי מכתב מחאה עליו חתמו דמויות ציבוריות ברזילאיות, אמנים ופעילי זכויות אדם, תרם לעיכוב בעסקה

רינת אפרימה, מנכ''לית קימברלי קלארק ישראל / צילום: נירי גתמון

אחרי 7 חודשים עם מ"מ: זו המנכ"לית החדשה של קימברלי קלארק ישראל

אפרימה תחליף את דורון רוזנפלד, סמנכ''ל הכספים, שכיהן כמ"מ מנכ"ל קימברלי קלארק ישראל מאז סוף ספטמבר 2023, לאחר שטל רבן הודיע על פרישה