גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בקרנות הגדולות התעלמו מסימני האזהרה. עכשיו החברה הזו בדרך להפוך לסמל הבועה שהתפוצצה

סטארט-אפ המשלוחים הישראלי אבו פיטר השבוע עוד עשרות מעובדיו והודיע על סגירת פעילותו בישראל ● עד לפני כמה חודשים המשקיעים בשוק פחות התרגשו מהיעילות הנמוכה של החברות, אך כעת כשהמשבר הכלכלי מעמיק, המשקיעים הולכים על בטוח, והחגיגה של אבו נגמרה

יזמי חברת המשלוחים AVO / צילום: סטפן קלפקו
יזמי חברת המשלוחים AVO / צילום: סטפן קלפקו

כאשר המומנטום בשוק ההייטק משתנה במהירות, יש תמיד מי שמשלמים ראשונים את המחיר. בדרך כלל אלו הסטארט-אפים ששורפים מזומן מהר ואלו שנשארו עם הקופה ריקה בדיוק ברגע שבו הפחד חלחל פנימה. בבועת הדוט.קום זכורה ההתרסקות המטאורית של הסטארט-אפ Webvan, שרצה להביא מוצרי מכולת עד לבית של האמריקאים תוך 30 דקות. הסטארט-אפ הושק בשיא הבועה, ב-1999, גייס מאות מיליונים ממשקיעים, וקרס קצת אחרי התפוצצותה ב-2001.

סטארט-אפ המשלוחים הישראלי אבו (AVO) רצה גם הוא לספק מוצרי מכולת. אמנם, הוא אימץ מודל אחר והתמקד בריכוז משלוחים של עובדים או שכנים ואספקתם לבנייני מגורים ולמקומות עבודה, במה שאמור היה להיות שיטה חסכונית וכדאית יותר. אך אבו, שכבר פיטר שני שליש מעובדיו בחודש שעבר, הודיע השבוע על סגירת פעילותו בישראל, על פיטורי רוב העובדים בארץ ועל צמצום משמעותי בפעילות שלו בארה"ב. עם זאת, החברה עדיין לא נסגרת ולפי גורמים שמכירים אותה היא מנסה להמשיך לצוף מעל המים עם הוצאות קטנות ככל האפשר, בתקווה אולי להימכר או למצוא משקיע שיזרים אליה כסף.

חיכתה יותר מדי עם גיוס הכספים

אבל בכלל לא בטוח שהניסיון הזה יצליח ובהחלט ייתכן שאבו תהפוך לסמן ראשון של משבר 2022 בהייטק הישראלי. אם זה יקרה, לפחות היא תשרוף איתה הרבה פחות כסף מאשר Webvan. אבו גייסה 84 מיליון דולר בגיוסים פומביים וכנראה עוד עשרות מיליוני דולרים נוספים בהזרמות כספים של משקיעים שלא פורסמו פומבית.

החברה תכננה לגייס 70-100 מיליון דולר נוספים, אך חיכתה יותר מדי זמן לתזמון הנכון. בינתיים, הסנטימנט בשוק השתנה על רקע העלאות הריבית, האינפלציה, המלחמה באוקראינה ומה לא, והיא לא הצליחה למצוא את המשקיע שייתן לה עוד צ’ק גדול. כך, אבו נשארה עם קופה מדולדלת ברגע האמת.

מי שמחפש עוד נקודה להשוואה בין אבו ל-Webvan ההיסטורית יוכל למצוא אותה בעובדה הבאה - אחת הביקורות כלפי Webvan בזמנו הייתה כי המנהלים הבכירים והמשקיעים שלה לא הגיעו מעולמות הסופרמרקטים. מנכ"ל החברה היה מנהל חברת ייעוץ לפני שפנה ליזמות. גם המייסדים של אבו לא הגיעו מתחומים רלוונטיים. המנכ"ל דקל ולצר, אלוף ישראל בטניס לשעבר, היה יועץ בפירמת ב-KPMG ומנהל תפעול ואופרציה בחברת התוכנה מאנדיי. מוצלח ככל שיהיה, כנראה שלעבודה כמנכ"ל רשת קמעונאית הוא לא היה מתקבל עם כאלו קורות חיים, אז להוביל סטארט-אפ בתחום כן? ובכן, כשיש הרבה כסף בשוק להשקעה, הכל אפשרי.

משהו בסיסי במודל פשוט לא עבד

כאשר מדברים עם גורמים שמכירים את אבו, הם שולפים במהירות את מקור הקשיים שלה: לחברה אין Unit Economics, ובעברית: כלכלת יחידה. הכוונה היא שלא רק שהחברה לא מרוויחה כסף בשורה התחתונה הכללית, אלא שהיא גם מפסידה כסף על מכירה לכל לקוח בודד. המשמעות היא שמשהו מאוד בסיסי במודל של אבו פשוט לא עובד טוב. בחברה ניסו לשפר את הלוגיסטיקה ולייעל את האופרציה, וכנראה גם הצליחו, אך לא מספיק.

Unit Economics הוא מונח שעושה גלים כבר כמה שנים טובות בתעשיית ההייטק, אבל נראה שבעידן הריבית והכסף זול, לאף אחד לא באמת היה אכפת ממנו. הרי רק לפני פחות משנה הובילה קרן הענק האמריקאית אינסייט פרטנרס סיבוב ההשקעה משמעותי באבו.

אינסייט היא קרן גדולה עם המון משאבים וצבא של אנליסטים ולכן אין סיכוי שלא ידעו שהמודל של אבו שבור, אבל עדיין הם החליטו להשקיע. אבו צמחה בשורה העליונה, בהכנסות, וזה כל מה שעניין אז. באותם ימים חלק ממניות הטכנולוגיה כבר התחילו לגמגם בוול סטריט, אבל המסר לא נקלט היטב אצל אינסייט והמשקיעים הפרטיים. לאינסייט יש ניסיון אפילו בהנפקת חברות צומחות שהיוניט אקונומיקס שלהם לא עובד, אז למה שהם יהיו מודאגים מהשקעה לא גדולה מידי באבו?

אבל בשבועות האחרונות המציאות נפלה פתאום על משקיעי ההון סיכון. הנפילה בבורסה כבר לא נראית כמו תיקון מינורי אלא יותר כמו משבר גדול, והאינפלציה והריבית העולה כאן כדי להישאר. בימים כאלה כולם מחפשים פתאום רווחיות ותזרים מזומנים חיובי. במשחק הזה לאבו לא היה הרבה סיכוי והיא כנראה רק הראשונה מבין חברות סטארט-אפ ישראליות רבות שיתייבשו מהעדר מזומנים.

 

המשקיעים הולכים על התחומים הבטוחים

די מדהים לראות כיצד שוק ההון סיכון עבר בתוך כמה שבועות ממצב רוח של עסקים כרגיל, על אף המתרחש בבורסה, לשיתוק כמעט מוחלט. בימים אלו, רק הסטארט-אפים המצטיינים מצליחים לגייס כסף חדש ומספר העסקאות בחברות צמיחה, כאלו שאמורות לפגוש את השוק הציבורי בטווח הנראה לעין, הצטמצם למינימום.

כרגע הנטייה של המשקיעים היא ללכת על בטוח ולהשקיע בסטארט-אפים בתחומים בטוחים, למשל כאלה שמוכרים לעסקים אחרים (B2B) ועוסקים בתוכנה. במקביל, ההוראה של הקרנות לסטארט-אפים שלהם היא ברורה: תחסכו כסף ותדאגו לשמור מימון לפחות לשנה. שלא תגמרו כמו אבו.

הסיפור של אבו מבטא במידה רבה את הסיפור של חברות רבות, מאמזון הגדולה ועד וויקס, שעסקו בתחומים שפרחו בימי סגרי הקורונה. כל החברות האלו גדלו בכוח-האדם ובהוצאות, בתקווה לתפוס את הגל ולשרת את הביקוש, שנראה היה כאילו לא יגמר אף פעם. הבעיה היא שהביקושים ירדו במהירות מפתיעה, כשהלקוחות חזרו להרגלים הישנים, והחברות נשארו עם עודף עובדים ופעילויות.

במקרה של אבו יש לה תירוץ טוב. העסק המקורי של החברה היה משלוח לעובדי חברות, שהזמינו כל אחד בנפרד את מוצרי המכולת וקיבלו אותם ביחד. תחום פעילות זה קרס עם המעבר לעבודה מהבית בתחילת המגפה ובאבו חיפשו תחליף. הם פנו לאספקת מוצרים מרוכזת לשכנים בבנייני מגורים, הרחיבו משמעותית את האופרציה, אבל אז גילו שזה לא עובד להם. הם ניסו לחזור אחורה למודל הישן, אבל זה תמיד מסובך.

כעת אבו תקועה איפשהו באמצע. היא ויתרה על האספקה לבנייני מגורים אבל החברות עדיין לא חזרו לעבודה מלאה מהמשרד והעובדים פחות צריכים משלוחים לשם. במצב הזה החברה מנסה להקפיא את המצב ולחכות להתפתחויות חיוביות. הבעיה שבדרך כלל זה לא מצליח.

עוד כתבות

מרכז ביג אילת / צילום: ביג מרכזי קניות

צמיחה של 16%, לא רק בישראל: הרבעון החזק של קבוצת ביג

קבוצת ביג פרסמה דוחות לרבעון השלישי והציגה גידול בהכנסות וברוב הפרמטרים ● בתשעת החודשים הראשונים של השנה ההכנסות צמחו בסך הכל בכ-18% וגם הרווח מאמיר ● "זהו רבעון שיא בתוצאות, אבל אנחנו מאוד רחוקים מהשיא", אומר המנכ"ל חי גאליס

בית אבות עמל בשרון של הרשת עמל ומעבר / צילום: עפל גרופ, ויקיפדיה

הושלמה הנפקת רשת עמל ומעבר: אלו בעלי המניות שמכרו מניות ב-1.24 מיליארד שקל

עמל ומעבר השלימה את הנפקת המניות הראשונית שלה לציבור והיא תתחיל להיסחר בקרוב בבורסה תחת השם עמל הולדינגס ● הגופים שמכרו מניות הם קרן פימי של ישי דוידי, דליה קורקין, פועלים אקויטי ומגדל ביטוח ● מי שעומדת בראש הרשת ואחראית לצמיחתה, דליה קורקין, מכרה 10 מיליון מניות תמורת 185 מיליון שקל

מתנת הניחומים לישראל על אספקת F-35 לסעודיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארגונים פרו־פלסטינים ממשיכים לרדוף ספקיות אמצעי לחימה של ישראל, ערב הסעודיה תקבל מטוסי F-35 פחות מתקדמים מאלו של ישראל, ואיראן פונה לצעד חדש במאבק התודעה נגד ישראל: הקמת ערוץ טלוויזיה בעברית ● כותרות העיתונים בעולם

רייצ'ל ריבס, שרת האוצר הבריטית / צילום: ap, Leon Neal

בבריטניה בוחנים: הטלת מס חדש על כל תייר שנכנס ללונדון

בריטניה מתמודדת עם "בור" תקציבי שמוערך ב–30 מיליארד ליש"ט לפחות, ומפלגת הלייבור שבשלטון נאבקת להישאר מחויבת להבטחתה שלא להעלות מסים לציבור ● לפי הדיווחים האחרונים, שרת האוצר רייצ'ל ריבס, תנסה ליצור אוסף של צעדים שיגדילו את הכנסות המדינה ואחד מהם הוא הטלת "מס תיירים" חדש

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

וויזאייר נסוגה: מעכבת את התוכנית שלה להקמת בסיס בישראל

במהלך שיחות בין החברה וגורמים בממשלה עלה חשש שהמודל הכלכלי שהיא פיתחה כבר לא רלוונטי ● ברקע נמצאת בקשת החברה ל"חופש תעופה שביעי", וניסיון להעביר את הבסיס לאילת

אבישי אברהמי, מייסד ומנכ''ל וויקס / צילום: אלן צצקין

חשש מהרווח בטווח הקצר: מניית וויקס איבדה חצי מהשווי בתוך חודשיים

דוחות Wix שפורסמו בשבוע שעבר שעבר עקפו את התחזיות, והחברה גם העלתה מעט את התחזית שלה להמשך השנה ● עם זאת, המשקיעים שמו דגש על הגידול בהשקעות שלוחץ על שולי הרווח, והמניה נפלה בשלושת ימי המסחר האחרונים ב-25%

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

בנק ישראל הוריד את הריבית - לראשונה מאז ינואר 2024

הוועדה המוניטרית החליטה להוריד את הריבית ברבע אחוז ל-4.25%, בהתאם לצפי ● זאת, לנוכח התמתנות האינפלציה, התחזקות השקל והירידה באי־הוודאות ובפרמיית הסיכון של ישראל ● עם זאת, המשך הורדות הריבית עדיין בסימן שאלה

ראש ממשלת יפן סנאה טקאיצ'י / צילום: ap, Eugene Hoshiko

החוב תופח, המטבע נחלש והסחרור בכלכלה הרביעית בגודלה מחריף

כלכלת יפן חווה תקופה מורכבת: המטבע נחלש, התוצר מתכווץ והאינפלציה מתרחקת מהיעד ● בינתיים, הממשלה רק מגבירה את החששות בשווקים עם השקת תוכנית מענקים ותמריצים חדשה ● אם לא די בכך, הסכסוך מול סין מאיים להחריף עוד יותר את המשבר

בורסת נאסד''ק, ניו יורק / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות חדות, בהובלת מניות הטכנולוגיה; אלפאבית זינקה במעל 6%

הנאסד"ק זינק בכ-2.7% ● ברודקום זינקה במעל 11% ● האנליסטים חלוקים באשר לכיוון אליו הולכת וול סטריט, אך התנודתיות כנראה כאן כדי להישאר ● בלומברג: מניות הקמעונאות זקוקות לנס כדי להציל את 2025 הקשה • במיטב מציעים את אסיה כאלטרנטיבה לשוק האמריקאי היקר

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

האם שוק המניות האמריקאי יחזור לעלות, או שהריבאונד עדיין רחוק?

אחרי הירידות החדות שנרשמו בוול סטריט ביום חמישי האחרון, והעליות ביום שלמחרת, אנליסטים ששוחחו עם מרקטווץ' הסבירו כי התנודתיות כנראה כאן כדי להישאר ● לדברי אחד מהם: "המשקיעים רודפים אחרי רצפים של עליות, כיסי אוויר. זה שם את השוק על מסלול מאוד בלתי־יציב"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: ap, Mark Schiefelbein

הנגיד מצנן את הצפי להמשך הורדת ריבית, ויוצא נגד מיסוי חדש על הבנקים

לראשונה זה קרוב לשנתיים, בנק ישראל הפחית את שיעור הריבית ב־0.25% ● הנגיד פרופ' אמיר ירון משדר בראיון לגלובס כי הוא מתכוון להיות זהיר בהחלטות הבאות ● בנוסף, הוא יצא נגד כוונת הממשלה להטיל מס חדש על הבנקים וקרא להקים ועדה מיוחדת שתבחן את הנושא

זיו יעקובי, מנכ''ל קבוצת אקרו נדל''ן / צילום: אלכס פרגמנט

אקרו מוכרת הרבה פחות דירות, אך המחיר קפץ וגם הרווח

חברת דירות היוקרה מדווחת על צניחה של 84% במספר הדירות שמכרה ברבעון השלישי, לצד סימני התאוששות מאז הסכם הפסקת האש ● הרווח זינק, גם בזכות מכירת שטחי משרדים בת"א

מימין: אסף זגריזק, שאול שניידר ועמית לנג בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: רפי קוץ

יו"ר נמל אשדוד שאול שניידר: "אני לא מתנגד להנפקה"

שניידר אמר את הדברים בשיחה בנושא התשתיות הקריטיות של ישראל בוועידת ישראל לעסקים של גלובס ● מנכ"ל מקורות עמית לנג: "יש לישראל פוטנציאל להיות ספקית מים לסוריה וכך ליצור מארג גאו-פוליטי"

הרמטכ''ל אייל זמיר / צילום: דובר צה''ל

הדחת הקצינים הבכירים: איך ההליך אמור להתבצע, והאם זה יפגע להם בכיס?

הרמטכ"ל אייל זמיר הודיע במפתיע על שורת הדחות בצמרת הצבא, ועורר סערה ציבורית ● עם מי צריך להתייעץ לפני שמדיחים מהצבא, האם יש להדחה משמעויות פרקטיות ועד כמה מדובר בצעד תקדימי? ● המשרוקית של גלובס עושה סדר

אולם התצוגה החדש של טסלה בקריית אתא / צילום: יח''צ טסלה

הנתונים מגלים: הישראלים קונים פחות מכוניות חשמליות

הרכב החשמלי הוא הסגמנט החסכוני והירוק בשוק, אך ב־2025 נרשמה ירידה במכירות שלו ● הסיבות: שחיקת הטבות מיסוי והפופולריות של רכבי הפלאג־אין, בעיקר עבור ציי רכב ● למרות המגמה, בטסלה מרחיבים את ההשקעות בישראל, ורק לאחרונה חנכו אולם מכירות חדש בתל אביב ומרכז בקריית אתא

גיל שויד בוועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

האזהרה של גיל שויד: "שוק הסייבר מנותק"

בצל התמחור הגבוה של חברות סייבר והעניין מצד ענקיות הטכנולוגיה, יו"ר צ'ק פוינט גיל שויד מספר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, על האתגרים שמספקת הבינה המלאכותית לתחום, ועונה לשאלה האם הוא מתכנן לשוב לקדמת הבמה ● "בשנת 2001 הייתה בועה בעקבות מהפכת האינטרנט, אבל 20 שנה אחרי האינטרנט עדיין חי ובועט"

גיא פרופר, מנכ''ל סוגת / איור: גיל ג'יבלי

המנכ"ל שגדל בבית שבו הומצאה הבמבה ומוביל עכשיו הנפקה חדשה בשוק המזון

שורה של רכישות אסטרטגיות הפכו את סוגת לאחת מחברות המזון המובילות במשק ● כעת פועלת קרן פורטיסימו להנפיק את החברה, שמנהל גיא פרופר, לפי שווי של 900 מיליון שקל ● סוגת, שהפכה למרכזית במכירת מוצרי מזון בסיסיים, מציגה יציבות בהכנסות לצד קפיצה ברווח

באי הוועידה / צילום: ראי כץ

המגזר העסקי בוועידת ישראל לעסקים: תמונות ורגעים מהמפגש

כ-250 מנכ"לים ויושבי-ראש של חברות במשק לקחו חלק בערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים, שהתקיים במוצאי שבת במלון דיוויד אינטרקונטיננטל בתל אביב ● היום, בפעם ה-32 התקיימה ועידת ישראל לעסקים של גלובס, בסימן "חוסן מול האתגרים" ● אירועים ומינויים

יאן לקון. זכה בפרס טיורינג הנחשב / צילום: Reuters, Ron Sachs - CNP

40 שנה הוא צדק לגבי הבינה המלאכותית. עכשיו הוא חושב שכולם טועים

יאן לקון המציא רכיבי בסיס רבים של ה-AI המודרני ● כעת האיש החריג במטא משוכנע שרוב השחקנים בתחום מסונוורים ממודלי שפה גדולים כמו ChatGPT ושבתוך חמש שנים לכל היותר, הם יעלמו: "אף אדם שפוי לא ישתמש בהם יותר"

ענת לוין, ליאת חזות ולימור בקר בוועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

מה יקרה לכסף שלכם ב-2026? שלוש מנהלות השקעות בכירות עונות

פאנל המנכ"ליות הבכירות בוועידת ישראל לעסקים של גלובס סימן את 2026 כשנה של הכרעות ● לימור בקר מהמילטון ליין צופה שחלק גדול מהצמיחה העתידית בכלל לא יקרה בבורסה - אלא בחברות הפרטיות ● ענת לוין מבלקרוק סבורה שבקרוב נבין באילו מחברות הבינה המלאכותית הסיכון עולה על כדאיות ההשקעה ● וליאת חזות מהפועלים אקוויטי חושבת שדווקא העובדה שהרבה רוכשים ישבו על הגדר בשוק המגורים מייצרת הזדמנות