גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בקרנות הגדולות התעלמו מסימני האזהרה. עכשיו החברה הזו בדרך להפוך לסמל הבועה שהתפוצצה

סטארט-אפ המשלוחים הישראלי אבו פיטר השבוע עוד עשרות מעובדיו והודיע על סגירת פעילותו בישראל ● עד לפני כמה חודשים המשקיעים בשוק פחות התרגשו מהיעילות הנמוכה של החברות, אך כעת כשהמשבר הכלכלי מעמיק, המשקיעים הולכים על בטוח, והחגיגה של אבו נגמרה

יזמי חברת המשלוחים AVO / צילום: סטפן קלפקו
יזמי חברת המשלוחים AVO / צילום: סטפן קלפקו

כאשר המומנטום בשוק ההייטק משתנה במהירות, יש תמיד מי שמשלמים ראשונים את המחיר. בדרך כלל אלו הסטארט-אפים ששורפים מזומן מהר ואלו שנשארו עם הקופה ריקה בדיוק ברגע שבו הפחד חלחל פנימה. בבועת הדוט.קום זכורה ההתרסקות המטאורית של הסטארט-אפ Webvan, שרצה להביא מוצרי מכולת עד לבית של האמריקאים תוך 30 דקות. הסטארט-אפ הושק בשיא הבועה, ב-1999, גייס מאות מיליונים ממשקיעים, וקרס קצת אחרי התפוצצותה ב-2001.

סטארט-אפ המשלוחים הישראלי אבו (AVO) רצה גם הוא לספק מוצרי מכולת. אמנם, הוא אימץ מודל אחר והתמקד בריכוז משלוחים של עובדים או שכנים ואספקתם לבנייני מגורים ולמקומות עבודה, במה שאמור היה להיות שיטה חסכונית וכדאית יותר. אך אבו, שכבר פיטר שני שליש מעובדיו בחודש שעבר, הודיע השבוע על סגירת פעילותו בישראל, על פיטורי רוב העובדים בארץ ועל צמצום משמעותי בפעילות שלו בארה"ב. עם זאת, החברה עדיין לא נסגרת ולפי גורמים שמכירים אותה היא מנסה להמשיך לצוף מעל המים עם הוצאות קטנות ככל האפשר, בתקווה אולי להימכר או למצוא משקיע שיזרים אליה כסף.

חיכתה יותר מדי עם גיוס הכספים

אבל בכלל לא בטוח שהניסיון הזה יצליח ובהחלט ייתכן שאבו תהפוך לסמן ראשון של משבר 2022 בהייטק הישראלי. אם זה יקרה, לפחות היא תשרוף איתה הרבה פחות כסף מאשר Webvan. אבו גייסה 84 מיליון דולר בגיוסים פומביים וכנראה עוד עשרות מיליוני דולרים נוספים בהזרמות כספים של משקיעים שלא פורסמו פומבית.

החברה תכננה לגייס 70-100 מיליון דולר נוספים, אך חיכתה יותר מדי זמן לתזמון הנכון. בינתיים, הסנטימנט בשוק השתנה על רקע העלאות הריבית, האינפלציה, המלחמה באוקראינה ומה לא, והיא לא הצליחה למצוא את המשקיע שייתן לה עוד צ’ק גדול. כך, אבו נשארה עם קופה מדולדלת ברגע האמת.

מי שמחפש עוד נקודה להשוואה בין אבו ל-Webvan ההיסטורית יוכל למצוא אותה בעובדה הבאה - אחת הביקורות כלפי Webvan בזמנו הייתה כי המנהלים הבכירים והמשקיעים שלה לא הגיעו מעולמות הסופרמרקטים. מנכ"ל החברה היה מנהל חברת ייעוץ לפני שפנה ליזמות. גם המייסדים של אבו לא הגיעו מתחומים רלוונטיים. המנכ"ל דקל ולצר, אלוף ישראל בטניס לשעבר, היה יועץ בפירמת ב-KPMG ומנהל תפעול ואופרציה בחברת התוכנה מאנדיי. מוצלח ככל שיהיה, כנראה שלעבודה כמנכ"ל רשת קמעונאית הוא לא היה מתקבל עם כאלו קורות חיים, אז להוביל סטארט-אפ בתחום כן? ובכן, כשיש הרבה כסף בשוק להשקעה, הכל אפשרי.

משהו בסיסי במודל פשוט לא עבד

כאשר מדברים עם גורמים שמכירים את אבו, הם שולפים במהירות את מקור הקשיים שלה: לחברה אין Unit Economics, ובעברית: כלכלת יחידה. הכוונה היא שלא רק שהחברה לא מרוויחה כסף בשורה התחתונה הכללית, אלא שהיא גם מפסידה כסף על מכירה לכל לקוח בודד. המשמעות היא שמשהו מאוד בסיסי במודל של אבו פשוט לא עובד טוב. בחברה ניסו לשפר את הלוגיסטיקה ולייעל את האופרציה, וכנראה גם הצליחו, אך לא מספיק.

Unit Economics הוא מונח שעושה גלים כבר כמה שנים טובות בתעשיית ההייטק, אבל נראה שבעידן הריבית והכסף זול, לאף אחד לא באמת היה אכפת ממנו. הרי רק לפני פחות משנה הובילה קרן הענק האמריקאית אינסייט פרטנרס סיבוב ההשקעה משמעותי באבו.

אינסייט היא קרן גדולה עם המון משאבים וצבא של אנליסטים ולכן אין סיכוי שלא ידעו שהמודל של אבו שבור, אבל עדיין הם החליטו להשקיע. אבו צמחה בשורה העליונה, בהכנסות, וזה כל מה שעניין אז. באותם ימים חלק ממניות הטכנולוגיה כבר התחילו לגמגם בוול סטריט, אבל המסר לא נקלט היטב אצל אינסייט והמשקיעים הפרטיים. לאינסייט יש ניסיון אפילו בהנפקת חברות צומחות שהיוניט אקונומיקס שלהם לא עובד, אז למה שהם יהיו מודאגים מהשקעה לא גדולה מידי באבו?

אבל בשבועות האחרונות המציאות נפלה פתאום על משקיעי ההון סיכון. הנפילה בבורסה כבר לא נראית כמו תיקון מינורי אלא יותר כמו משבר גדול, והאינפלציה והריבית העולה כאן כדי להישאר. בימים כאלה כולם מחפשים פתאום רווחיות ותזרים מזומנים חיובי. במשחק הזה לאבו לא היה הרבה סיכוי והיא כנראה רק הראשונה מבין חברות סטארט-אפ ישראליות רבות שיתייבשו מהעדר מזומנים.

 

המשקיעים הולכים על התחומים הבטוחים

די מדהים לראות כיצד שוק ההון סיכון עבר בתוך כמה שבועות ממצב רוח של עסקים כרגיל, על אף המתרחש בבורסה, לשיתוק כמעט מוחלט. בימים אלו, רק הסטארט-אפים המצטיינים מצליחים לגייס כסף חדש ומספר העסקאות בחברות צמיחה, כאלו שאמורות לפגוש את השוק הציבורי בטווח הנראה לעין, הצטמצם למינימום.

כרגע הנטייה של המשקיעים היא ללכת על בטוח ולהשקיע בסטארט-אפים בתחומים בטוחים, למשל כאלה שמוכרים לעסקים אחרים (B2B) ועוסקים בתוכנה. במקביל, ההוראה של הקרנות לסטארט-אפים שלהם היא ברורה: תחסכו כסף ותדאגו לשמור מימון לפחות לשנה. שלא תגמרו כמו אבו.

הסיפור של אבו מבטא במידה רבה את הסיפור של חברות רבות, מאמזון הגדולה ועד וויקס, שעסקו בתחומים שפרחו בימי סגרי הקורונה. כל החברות האלו גדלו בכוח-האדם ובהוצאות, בתקווה לתפוס את הגל ולשרת את הביקוש, שנראה היה כאילו לא יגמר אף פעם. הבעיה היא שהביקושים ירדו במהירות מפתיעה, כשהלקוחות חזרו להרגלים הישנים, והחברות נשארו עם עודף עובדים ופעילויות.

במקרה של אבו יש לה תירוץ טוב. העסק המקורי של החברה היה משלוח לעובדי חברות, שהזמינו כל אחד בנפרד את מוצרי המכולת וקיבלו אותם ביחד. תחום פעילות זה קרס עם המעבר לעבודה מהבית בתחילת המגפה ובאבו חיפשו תחליף. הם פנו לאספקת מוצרים מרוכזת לשכנים בבנייני מגורים, הרחיבו משמעותית את האופרציה, אבל אז גילו שזה לא עובד להם. הם ניסו לחזור אחורה למודל הישן, אבל זה תמיד מסובך.

כעת אבו תקועה איפשהו באמצע. היא ויתרה על האספקה לבנייני מגורים אבל החברות עדיין לא חזרו לעבודה מלאה מהמשרד והעובדים פחות צריכים משלוחים לשם. במצב הזה החברה מנסה להקפיא את המצב ולחכות להתפתחויות חיוביות. הבעיה שבדרך כלל זה לא מצליח.

עוד כתבות

מתנגדים בריטים מפגינים מול הבניין המיועד להקמת השגרירות / צילום: ap, Kin Cheung

אזהרה למחוקקים בבריטניה: "ציידי ראשים" סינים מרגלים אחריכם

בפנייה חריגה מזהיר שירות הביטחון הבריטי MI5: סין מפעילה רשת ריגול ברשת לינקדאין ומנסה לגייס מקורבים לבכירים כדי לצבור השפעה בווסטמינסטר ● בייג'ין מכחישה: "המצאה טוטאלית"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות, לקראת הדוחות הכספיים של אנבידיה

הנאסד"ק עלה בכ-0.6% ● אנבידיה תפרסם את תוצאותיה הכספיות לאחר נעילת יום המסחר ● אלפאבית טיפסה בכ-3%, על רקע אופטימיות סביב מודל ה-AI החדש שלה ● הביטקוין צונח ונסחר סביב 89 אלף דולר ● מחירי הנפט יורדים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

עם תמיכה מוורן באפט: הענקית שהפכה למניה הלוהטת בוול סטריט

השבוע השיקה גוגל את הגרסה החדשה של מודל ה־AI שלה ג'מיני 3, והבטיחה ביצועים משופרים ● ההשקה מצטרפת לצמיחת יחידת הענן, דוחות חיוביים והתפזרות העננה הרגולטורית שריחפה מעליה ● המניה במגמת עלייה ונראה שאחרי המשבר, החברה חוזרת למרכז העניינים

מטוס F-35 ''אדיר'' מתוצרת לוקהיד מרטין / צילום: לוקהיד מרטין

לטראמפ יש אינטרס להזדרז עם מכירת ה-F-35 לסעודיה. מהו?

במשך עשרות שנים, שלט במדיניות האמריקאית עיקרון ה־QME: היתרון הצבאי האיכותי של ישראל ● מה עומד מאחוריו, אילו מגבלות הוא מטיל על הנשיא - והאם העסקה עם סעודיה מסמנת את סופו? ● המשרוקית של גלובס

אלירן בן יהודה / צילום: יח''צ

אלירן בן יהודה מונה למנכ"ל החטיבה המסחרית של קבוצת קשת

בן יהודה ינהל את מערך ההכנסות של הקבוצה הן בערוץ 12 והן באפיקי הדיגיטל, לצד ניהול חברת ההחזקות ● ב-20 השנה האחרונות הוא החזיק בתפקידי ניהול בכירים בתעשיות ההייטק והמדיה

צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים מציגים רווחי שיא ומגדילים דיבידנדים, אז למה המניות שלהם יורדות?

למרות התוצאות החזקות של הבנקים והדיבידנדים העצומים עליהם הכריזו תודות להקלת מגבלות הפיקוח, המשקיעים בבורסה שלחו את מניותיהם ליומיים של ירידות ● נראה כי התחזית להפחתת ריבית בקרוב, לצד התקררות באינפלציה, מעוררות חששות לגבי התוצאות קדימה

בית המשפט העליון / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

בג"ץ לממשלה: נמקו מדוע לא תוקם ועדת חקירה ממלכתית

השופטים הוציאו צו על תנאי המורה לרה"מ נתניהו ולשר המשפטים לוין לנמק עד 4 בינואר מדוע הממשלה אינה מקימה ועדה ממלכתית ● השבוע החליטה הממשלה להקים ועדה שאינה ממלכתית, ומינתה צוות שרים בראשות לוין לקביעת סמכויותיה

שמוליק נבון, מנכ''ל וולט מרקט / צילום: קוסטנסין גרוסמן לקבוצת שטיר

מנכ"ל וולט מרקט: "מתנהל שיח פורה עם רשות התחרות"

בזמן שבוולט מחכים להכרעה על הפטור מהסדר כובל - מנכ"ל וולט מרקט שמוליק נבון מבהיר כי המרקט הוא עסק קמעונאי נפרד ● לדבריו, "ביוון עלות הליקוט היא חמישית מישראל"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: ap, Mark Schiefelbein

האם הפחתת ריבית של רבע אחוז מספיקה כדי להניע את שוק הנדל"ן?

הורדת הריבית הצפויה מעוררת תקוות בענף הנדל"ן, אך מומחים מזהירים שהציפיות מוגזמות: גם ריבית נמוכה יותר לא תפתור את משבר המחירים וההיצע ● וגם: מתי נתחיל לראות הקלה משמעותית יותר במשכנתא?

טראמפ ובן סילמאן לוחצים ידיים בארוחה שהתקיימה הלילה בבית הלבן / צילום: ap, Alex Brandon

גרעין אזרחי והסכם ביטחוני נרחב: עסקת הענק בין טראמפ לבן סלמאן נחשפת

נשיא ארה"ב ויורש העצר חתמו על שורת הסכמים בבית הלבן ● ארה"ב תספק מטוסי F35 לסעודיה, הממלכה תרכוש כ-300 טנקים אמריקאים ותשקיע כטריליון דולר בתשתיות אמריקאיות ● טראמפ ובן סלמאן אף חתמו על מזכר הבנות בתחום ה-AI ועל הסכמים כלכליים וטכנולוגיים ● במסיבת העיתונאים המשותפת, הנשיא החמיא ליורש העצר ואף סיפק תגובה חריגה למעורבותו ברצח העיתונאי ב-2018: "דברים קורים"

משרד קופ''ח כללית / צילום: Shutterstock

מסתמן פתרון למשבר הביטוח הסיעודי שטלטל את קופות החולים

קופת החולים כללית נקלעה לפני שנה למשבר סביב הביטוח הסיעודי ומצאה עצמה תחת איום להיוותר ללא חברה מבטחת ● במשרד הבריאות אף הודיעו כי כלל הקופות לא יוכלו לקלוט מבוטחים חדשים החל מינואר 2026 ● לגלובס נודע כי מסתמן פתרון וכי בכללית נערכים לצאת למכרז חדש שצפוי למשוך לפחות חברת ביטוח אחת

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

ועדת הכספים אישרה: נקודות זיכוי מס עד אלף שקל בחודש ללוחמי מילואים

לפי המדרג שנקבע, לוחם מילואים המשרת בין 20–24 ימי מילואים בשנה יקבל 0.75 נקודת זיכוי בשנה העוקבת ● על כל 5 ימי מילואים נוספים יקבל הלוחם 0.25 נקודת זיכוי, ובסך-הכול ניתן יהיה להגיע עד 4 נקודות זיכוי ● נכון ל-2025, שווי כל נקודת זיכוי הוא תוספת של 242 שקל לנטו בתלוש השכר

הכתובת שרוססה הלילה על בניין רשת 13 / צילום: רשת 13

"דם הבוגדים עוד יותר לפרסום": ברשת 13 מגישים תלונה במשטרה על גרפיטי מסית

ברשת 13 הביעו זעזוע עמוק מהאירוע ומביטויי האלימות וההפחדה הגוברים כלפי עיתונאים וגופי תקשורת בישראל ● "מדובר בחציית קו אדום נוספת במסגרת גל מתמשך של איומים והפחדות"

ראש האופוזיציה יאיר לפיד פרסום ברשת איקס, 12.11.25 / צילום: כדיה לוי

דרישת החנינה של טראמפ ממלכדת את נתניהו?

יאיר לפיד הסביר כי החוק קובע שהתנאי הראשון לקבלת חנינה הוא הודאה באשמה והבעת חרטה • הבעיה: אין חוק כזה, ואין תנאי כזה • המשרוקית של גלובס

מילואימניקים / אילוסטרציה: ap, Ariel Schalit

60 אלף חיילי מילואים בכל זמן נתון. הדרישה שהדהימה את האוצר

כשהפוקוס משתנה מצבא קטן וחכם לצבא גדול עם נוכחות בשטח - במערכת הביטחון דורשים תוספת תקציבית של 51 מיליארד שקל ● מנגד, באוצר לא ממהרים לפתוח את הכיס וטוענים לבזבזנות וחוסר יעילות בצה"ל וכן מלינים על חריגה בתקציב 2025 והעדר פיקוח

ינקי קוינט, מנכ''ל רמ''י / צילום: שלומי יוסף

ההסכם שבדרך: 70 אלף דירות ייבנו במקום מפעל אלתא באשדוד

לאחר שנים של משא ומתן, מסתמן כי רמ"י תממן את העתקת מפעל אלתא לדרום אשדוד ותקבל לידיה 11.3 אלף דונם לפיתוח, עד בני דרום וניר גלים ● העלות של הפינוי והתמריצים שיינתנו לאלתא מוערכת בכ־3.8 מיליארד שקל, אך פוטנציאל ההכנסות למדינה משיווק הקרקע נאמד בעשרות מיליארדי שקלים ● הדרישה המרכזית מאלתא: היתר בנייה ראשון עד 2028

הפגנה נגד גיוס חרדים בירושלים / צילום: Reuters, Ilia Yefimovich

בג"ץ למדינה: גבשו תוך 45 יום מדיניות אפקטיבית לגיוס חרדים

הרכב של חמישה שופטי בג"ץ קבע כי על המדינה לגבש מדיניות שתביא לגיוס אמיתי של חרדים • בג"ץ: "אין לאפשר המשך מתן הטבות שניתנות בקשר ישיר או עקיף להשתמטות מחובת הגיוס" • השופטים ביקרו בחריפות את המדינה על כמעט "התנערות" מוחלטת מהחוק, והוציאו צו מוחלט לפיו יש להתחיל בהליכים פליליים נגד משתמטים חרדים

אייל פסו - בעלים ומנכ''ל גאוזי Gauzy / צילום: יח''צ

הצרות של גאוזי: בכיר לשעבר תובע את החברה והמניה ממשיכה לצלול

חברת הזכוכית החכמה צנחה במעל 40% תוך מספר ימים לאחר פתיחת הליכי חדלות פירעון נגד חברות בנות בצרפת ● הבכיר לשעבר טוען כי "הנתבעת מצויה בתקופה של 'בעיות כלכליות' בכל הקשור לתזרים הפיננסי שלה"

מנכ''ל שיבא יצחק קרייס וסמנכ''ל טכנולוגיות באנבידיה העולמית מיכאל כגן / צילום: יחידת הצילום שיבא

הביקור של סמנכ"ל אנבידיה העולמית שהוביל לפרויקט שאפתני יחד עם שיבא

שיבא ואנבידיה הכריזו על שיתוף פעולה שאפתני: פענוח הגנום האנושי ● בהסכם שותף גם בית החולים האמריקאי המוביל מאונט סיני ● "הפרויקט יכול להיות בסיס דרמטי לצמיחה כלכלית שלנו", אומר מנכ"ל שיבא, שיתארח ביום ראשון בוועידת ישראל לעסקים של גלובס

לגדר או להיות חשוף למט''ח? / צילום: Shutterstock

"השמדת ערך עצומה": האם לאחר התחזקות השקל עדיין כדאי לנטרל את סיכון המט"ח ב־S&P 500

המשקיעים הישראלים בקרנות ובמסלולים מחקי מדד ה־S&P 500 פספסו השנה ובגדול, בעיקר בגלל התחזקות השקל מול הדולר ● האם כעת, כשהמטבע האמריקאי כה נמוך, עדיין מומלץ לנטרל את רכיב המט"ח בהשקעה? ● וגם: מה לעשות אם לא רוצים "להמר" על כיוון השקל־דולר?