גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקטר של המשק האט: האם היחלשות ההייטק תגרור את ישראל למיתון?

נתוני הצמיחה ברבעון הראשון מראים כי המשק הישראלי נכנס להאטה, אבל הבשורה המטרידה יותר היא היצוא בענף ההייטק שירד ב-17% ● המשמעות העיקרית היא ירידה בהכנסות ממסים, אבל גם חשש שהאטה בסביבה של אינפלציה גבוהה עלולה לדרדר את המשק למיתון

המסיבה בענף ההייטק נגמרה. האם ישראל גולשת למיתון? / אילוסטרציה: Shutterstock
המסיבה בענף ההייטק נגמרה. האם ישראל גולשת למיתון? / אילוסטרציה: Shutterstock

נתוני הצמיחה של הרבעון הראשון חשפו כי המשק הישראלי נכנס להאטה, שבאה לביטוי בהתכווצות התוצר ב-1.6% ברבעון הראשון של 2022. אם עד היום משך קטר ההייטק את המשק למעלה, הרי שהנתונים הנוכחיים והתבטאות של שר האוצר אביגדור ליברמן חושפים כעת תמונה בעייתית, עד כדי דיבורים על אפשרות לסטגפלציה או אפילו מיתון.

"מבין כל הנתונים של המשק, מה שאותי מטריד זו הירידה ביצוא ההייטק הישראלי אחרי הירידות בוול סטריט", אמר שר האוצר ליברמן בוועידת האנרגיה הלאומית של המכון הישראלי לאנרגיה וסביבה. "לגבי האינפלציה, אנחנו חלק מהכלכלה העולמית, ושתי הכלכלות החשובות, ארה"ב וגרמניה, רושמות אינפלציה גבוהה, וגם שם מחירי הדיור עלו בחדות", הוסיף.

ליברמן רומז כי החולשה בענף ההייטק כבר כאן, והחשש שלצדה הוא מפגיעה בהכנסות המדינה ממסים. יצוא שירותי ההייטק ירד ברבעון האחרון ב-17% (אך זה אחרי צמיחה של 35% ברבעון הקודם). מניתוח של האוצר אשתקד עולה כי כל עלייה של אחוז במדד הנאסד"ק - שלו יש קורלציה גבוהה להייטק הישראלי - תורמת הכנסות של 12 מיליארד שקל. אחרי שהמדד האמריקאי השלים בשבוע שעבר נפילה של 25% מהשיא, אפשר להבין את החששות של ליברמן. בנק ישראל, אגב, הזהיר בחודשים האחרונים שלא כדאי להמשיך להסתמך על הכנסות המדינה ממסים מענף ההייטק.

הנתונים הפתיעו את הכלכלנים

הנתונים הפתיעו לרעה, שכן הכלכלנים ציפו דווקא לנתון צמיחה חיובי ומעבר לכך נחשפו כמה נקודות תורפה שעלולות להשפיע לרעה על הצמיחה בהמשך, מה שמהווה בעיה בסביבה אינפלציונית. האטה לצד עליות מחירים במשק משמעותה סטגפלציה, ועולה שאלה אם היא תגיע במקודם או במאוחר נוכח הנתונים.

רונן מנחם, הכלכלן הראשי של בנק מזרחי טפחות חושב כי נתוני הלמ"ס מהשבוע שעבר אינם מעידים על חולשה בסקטור ההייטק. "אמנם תשומת הלב מופנית לנתוני התוצר שפורסמו השבוע, אך לפי נתוני סחר החוץ, שפורסמו לפני מספר ימים, יצוא תעשיות הטכנולוגיה העילית עלה בכ-12 בקצב שנתי בחודשים פברואר-אפריל (נתוני מגמה), בהמשך לעלייה של כ-21% בחודשים נובמבר-ינואר. מאחר וסקטור זה מהווה קרוב ל-40% מסך ייצור התעשייה (למעט יהלומים), מדובר בנתון שממשיך לתמוך במשק ולחזק אותו.

ובכל זאת, מזהיר כי "אם בכל זאת תירשם חולשה בסקטור ההייטק, הדבר יורגש היטב בכלכלה המקומית, הן בשל חשיבותו לתוצר ולתעסוקה והן משום ששורה ארוכה של תעשיות ותעשיות-משנה תומכות אותו על בסיס שוטף ומתפרנסות מצרכיו".

השפעה על העלאת הריבית

תוצר המשק אמנם ירד 1.6% בקצב שנתי ברבעון הראשון של השנה, אך בהשוואה לרבעון הראשון של 2021 מדובר בצמיחה בקצב שנתי של 9% בשנה שממקמת את ישראל במקום גבוה מבין מדינות ה-OECD. אלא שברבעון הראשון של השנה לעומת הרבעון הקודם לפי האומדן הראשוני ישראל נמצאת במקום השלישי מהסוף מבין המדינות שפרסמו את נתוני הצמיחה, יחד עם שבדיה ונורבגיה.

נתוני האינפלציה שחרגו מתחום היעד תומכים בהעלאת ריבית בקצב גבוה, אלא שנתוני התוצר והחשש מהאטה תומכים בהעלאת ריבית הדרגתית יותר. יונתן כץ, כלכלן ראשי לידר שוקי הון, מעריך כי גברו הסיכויים להעלות ריבית של 0.25% בלבד ולא 0.4% בשבוע הבא. מאוד יתכן שחלק מהוועדה המוניטארית יעדיף להיות זהירים יותר במינון העלאת הריבית", אמר כץ.

 

אינדיקציות מדאיגות נוספות

בכל מקרה, מיתון קלאסי אין כאן - מצב של מיתון מוגדר בעת ירידה בתוצר שני רבעונים ברציפות, ולעת עתה גם אין הרעה בשוק העבודה כאשר האבטלה בשפל של חמישה עשורים. כך שבסך-הכול מדובר בנחיתה מהרמות הגבוהות של הצמיחה שהציג המשק. אבל נתוני האומדן הראשוני חשפו כמה נקודות תורפה ואינדיקציות לגבי מצב המשק שבנק ישראל ייקח בחשבון בבואו לקבוע את גובה הריבית בשבוע הבא.

את הסיבות לדאגה מספקים הצריכה הפרטית שהתמתנה נוכח נסיעות הישראלים בהמוניהם לחו"ל, מה שהגדיל את סעיף היבוא של סחורות ושירותים ב-17% ברבעון הראשון. גם הירידה בצריכת רכבים מעלה סיבה לדאגה, שכן התוצר בנטרול המסים נטו על היבוא שאת חלקם הנכבד תופס ענף הרכב הצביע על התכווצות חדה יותר - 3%.

מעבר לכך, לא מן הנמנע שאפקט העושר של הישראלים שהרקיע שחקים אחרי העליות החדות במחירי הדיור ובשווקים הפיננסים אשתקד, עשוי להיפגע נוכח הירידות החדות שנרשמו בשווקים הפיננסים מתחילת השנה. אפקט העושר בישראל שנוצר בעיקר כתוצאה מפריחת ההייטק תרם אשתקד לצריכה הפרטית שעלתה ב-10%. ההייטק ימשיך להיות קטר המשק אך סביר להניח כי החולשה תתבטא בצמצום עובדים והאטה בקצב הזינוק בשכר.

כך שניתן לומר שהמשק משלם כעת על הצמיחה החזקה של השנה שעברה, שבה הישראלים לא נסעו לחו"ל ובזבזו את כספם בארץ ויצוא חברות ההייטק נהנה מפריחה. אלא שכיום התנאים בכלכלה השתנו - ומשקיעי ההון סיכון צפויים להיות בררניים יותר בהשקעות, כאשר ההסתמכות על ההייטק חושפת את המשק לסיכון בתקופה של העלאות ריבית וירידה בתאבון המשקיעים לסיכון.

עוד כתבות

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר והבעל נותר בלי זכויות בבית

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

מניות ה-IT בתל אביב חוו צניחה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עם ירידות של כ-30% מתחילת השנה: המניות שחוטפות חזק, והסיבות

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT ● הסיבה: טלטלה גלובלית שמפילה את מניות התוכנה, על רקע השקת כלי AI חדישים שמאיימים על ההגמוניה של חברות ותיקות ובעלות מוניטין ● האם הן הגיעו לתחתית, ומה לגבי העובדים?

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי קלון: הסדר הטיעון המסתמן של שר האוצר לשעבר משה כחלון

שר האוצר לשעבר משה כחלון, שנחשד כי בתפקיד יו"ר יונט קרדיט פעל במרמה ועבר על חוק ני"ע, צפוי לחתום על הסדר עם הפרקליטות ● תנאי ההסדר יאפשרו כנראה לביהמ"ש לקבוע כי לא נפל קלון במעשיו של כחלון ובכך להשאיר את הדלת לקאמבק פוליטי פתוחה

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

דיווחים סותרים בארה"ב לגבי אפשרות של מלחמה קרובה באזור

ממבצע לחיסול הצמרת באיראן עד תקיפת הגרעין: האופציות הצבאיות שהוצגו לטראמפ ● הפלסטינים מדווחים על ירי טנקים ממזרח למחנה אל-בוריג' שבמרכז רצועת עזה ●  צה"ל תוקף תשתיות של חיזבאללה בדרום לבנון  ● על רקע איומי המלחמה: טראמפ כינס דיון עם יועציו בנושא איראן ● עדכונים שוטפים

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

פתיחת המסחר בבורסת דרום קוריאה בתחילת השנה. מזנקת לשיאים חדשים / צילום: Reuters, Matrix Images/Jung Ui-Chel

הקוספי מזנק בכ-3% לשיא חדש: "קוריאה היא שוב השוק המוביל באזור"

לאחר חופשת ראש השנה הירחי, הקוספי מזנק בכ-3.1%; גם הניקיי מוסיף לערכו כ-0.7% ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים עליות קלות ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאד לא צפוי ● הדולר מתחזק ונסחר סביב 3.12 שקלים ● הביטקוין ממשיך לאבד גובה, הזהב חזר לרף 5,000 דולר ● עדכונים שוטפים

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"