גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קונדומים בפנים, חיתולים לא: אילו מוצרים נותרו מחוץ לרפורמת היבוא

בחודש הבא יכנס לתוקף השלב הראשון של הרפורמה ● המהלך צפוי להקל על היבואנים ולהוזיל מוצרים לצרכנים, אך עדיין נעדרת ממנו רשימה ארוכה ותמוהה של מוצרים

פריקת סחורה. אילו מוצרים נותרו מחוץ לרפורמת היבוא? / צילום: Shutterstock
פריקת סחורה. אילו מוצרים נותרו מחוץ לרפורמת היבוא? / צילום: Shutterstock

השלב הראשון של רפורמת היבוא ייכנס לתוקף בעוד שבועיים, בתחילת חודש יוני. מדובר באחת מתוכניות הדגל שהציגה הממשלה בחוק ההסדרים האחרון, שנועדה להקל בבירוקרטיה המשבשת כיום יבוא של מוצרים מכל סוג אפשרי כמעט ופוגעת בתחרות.

אימוץ רגולציה בינלאומית ומעבר למסלולי הצהרה ביבוא מוצרים לארץ יקל על היבואנים ועשוי להוביל להוזלת מחירים. למרות שנראה שהתוכנית כל-כך מבטיחה, רשימה ארוכה של מוצרים הוחרגו מהרפורמה ועדיין יצטרכו לעמוד בדרישות תקן ישראלי ייחודי.

מרבית המוצרים שהוחרגו הם אומנם רכיבי תשתית וחשמל, דלקים, ציוד הרמה ופריטים בטיחותיים, שלגביהם תקינה ממשלתית עשויה להיות הגיונית; אולם מוצרים אחרים שהוחרגו, כמו שואבי אבק, חיתולים חד-פעמיים, שטיחים, ילקוט לתלמיד ועוד - בולטים בהיעדרם מהרפורמה ביבוא.

כל תקן מתייחס לקטגוריה של מוצרים. מתוך 525 התקנים המקוריים של מכון התקנים, כ-300 תקנים ייפתחו בעוד שבועיים במסגרת הרפורמה, כך שניתן יהיה לייבא אותם באופן חופשי אם הם עומדים בתקינה מערבית באירופה, ארצות-הברית ואוסטרליה. ישנם עוד יותר מ־100 תקנים שמראש לא שקלו בממשלה להכניס לרפורמה, ועוד כ־70 תקנים שנכנסו אל רשימת החריגים, ובשלב זה היבוא שלהם יישאר מסורבל למדי. מתחת לכל תקן אחד יש תתי תקנים רבים שמקיפים מאות ואלפי פריטים שונים.

 

כ־70 תקנים אלה שנותרו מחוץ לרפורמה הם בחלקם הגדול תקנים ייחודיים שלא קיימים במדינות אחרות. מדובר בתקנים שבמעלה הדרך שנקבעו פעמים רבות בגלל אינטרסים של יצרנים ישראלים גדולים או יבואנים חזקים. גורמים במשרד הכלכלה אומרים שהם עדיין בוחנים לבטל אותם, אך מסבירים כי מדובר בתהליך ארוך, כיוון שעל כל תקן כזה יש מספר רגולטורים ומשרדים אחראים.

תקן מקומי או בינלאומי

הרפורמה שתיכנס לתוקף ביוני מחולקת לשני ערוצים מרכזיים: רפורמת ה"קסיס", אליה משויכים המוצרים שהיבואנים שלהם רק יצטרכו להצהיר שהם עומדים בתקינה מערבית. מבחינת היבואנים, מדובר בחלופה הטובה ביותר; החלק השני של הרפורמה נוגע לכל המוצרים האחרים, והיא מחולקת לדרגות שונות: הראשונה היא מוצרים המחויבים בבדיקת עמידה בתקן הישראלי של כל משלוח ומשלוח, השנייה מוצרים המחויבים בבדיקת דגם בלבד, והשלישית - בהצהרה בלבד של היבואן על עמידה בתקן הישראלי. כלומר, אחרי 1 ביוני ניתן יהיה לייבא תחת תקן ישראלי משופר, או במסלול אחר של תקן בינלאומי.

הרגולציה מקלה על מוצרים רבים הודות לרפורמה. כיום כ-244 תקנים מחייבים בדיקה של כל קונטיינר שמגיע לארץ. המספר הזה ירד עתה ל-110 תקנים. מדובר בעשרות אלפי מוצרים שהיו נבדקים באופן שוטף על-ידי מכון התקנים והמעבדות. שינוי זה צפוי לייתר חלק גדול מהעובדים במכון התקנים, שלפי הערכות יופרשו ממנו סדר גודל של 300 עובדים. חלקם יגויסו לעבוד כפקחים ביחידת האכיפה שתבדוק את נכונות ההצהרות של היבואנים בדבר עמידה בתקינה בינלאומית. העיצומים שיוטלו על יבואן שייתפס בהצהרת כזב יגיעו למיליוני שקלים, והוא עלול לשאת אחריות פלילית.

"רשימת החריגים תמוהה"

בימים הקרובים צפויה שרת הכלכלה אורנה ברביבאי לחתום על רשימת התקנים שנכנסו לרפורמה ושהוחרגו ממנה. הנוסח האחרון שפורסם להערות הציבור כולל מספר שינויים מעניינים לעומת הטיוטה שפורסמה מספר חודשים קודם לכן. לאחר בחינה נוספת של משרד הכלכלה ובדחיפת ארגונים ציבוריים, נוספו למסלול התקן הבינלאומי מוצרים כמו אופניים, מנורות, משקפי שמש, כלי עבודה שונים ועוד.

עם זאת, ישנם לא מעט מוצרים שלא נמצאים לא במסלול תקן בינלאומי ולא במסלול הצהרה, ולכן היבוא שלהם יישאר קשה - ביניהם אבקות כביסה, אבקות למדיח כלים, מזגנים, לולים ועגלולים, ילקוטים, סוללות ועוד.

מבחינת מסלולי הצהרה, אין כמעט שינוי בין הנוסח הסופי לטיוטה הקודמת. היו תקנים שהתבלטו לגביהם, והוחלט שלא לאפשר מסלול הצהרה בסופו של דבר: טבליות מדיח, אבקות כביסה ומסירי שומנים.

בעוד שהקונדומים נכנסו ברגע האחרון לרשימה, יבוא טמפונים הוחרג מהרפורמה להקלת היבוא. גורמים המצויים בפרטים טענו כי במשרד הבריאות מתעקש להתיר יבוא של טמפונים רק בתנאי שיש על הקופסה הוראת הפעלה באנגלית, עברית וערבית, שזו החמרה על המצב כיום, בו מספיק שיש הוראות באנגלית. הדרישה הזאת בפעול חוסמת תחרות מול היבואנים הגדולים בענף.

עו"ד רחל גור, מנהלת תחום ממשלה ב"לובי 99", סבורה כי הרפורמה אומנם מוצלחת בפן של הקלת קבוצות היבוא, אך פחות מוצלחת בצד התקנים הישראלים שהוחרגו. "’רשימת החריגים’ המלאה תמוהה", אמרה גור. "למה נדרש בדיוק תקן ישראלי מיוחד לתיק גב לילד, לחיתולים ולטבליות למדיח? בינתיים הציבור הישראלי ממשיך לשלם מחירים מופקעים על מוצרי יבוא".

אלעד מלכא, מנכ"ל הלובי הציבורי "האינטרס שלנו", תמה גם הוא אל מול הרשימה: "כמות ההחרגות הגדולות מהרפורמה מלמדת שהממשלה עוד לא הפנימה מספיק את העיקרון שהנחה אותה בהליכי החקיקה. אם מה שטוב לאירופה טוב גם עבור אזרחי ישראל, אין סיבה להחריג חומרי ניקוי, מוצרי תינוקות או חומרי בנייה, שדווקא בהם ישראל יקרה באופן משמעותי מהרפורמה".

עוד כתבות

מגרש ריק ברחוב איינשטיין בת''א / צילום: איל יצהר

אחרי 25 שנה: המס שבדרך חזרה לשוק הנדל״ן. כל הפרטים

המס יטיל חובת תשלום על קרקע פנויה, עבור הגדלת הכנסות המדינה ● עם זאת, מומחים מזהירים כי העיוותים מהעבר עלולים לחזור, בעוד חברות נדל"ן צפויות להעדיף לשלם ולא לשמש קרקעות ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: shutterstock

שתי המניות שמדאיגות את וול סטריט, ואיך זה ישפיע היום על ת"א?

לאחר שבוע שיא נוסף בבורסה בתל אביב, המסחר צפוי להיפתח היום בצל סגירה מעורבת בוול סטריט ● בעוד דאו ג'ונס ו-S&P 500 עלו לשיאים חדשים, נאסד"ק נחלש עקב האכזבה מדוחות אורקל וירידה במניות ה-AI • מניות דואליות, ובראשן טאואר, נובה וקמטק, יחזרו למסחר בת"א עם פערי ארביטראז' שליליים • ברקע: חדשות מהזירה הגיאופוליטית ופרסום מדד המחירים לצרכן

מה מציעות ספקיות החשמל הפרטיות לצרכנים? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

רגע לפני שהחשמל שוב מתייקר: אילו הנחות מציעות הספקיות הפרטיות?

רק אחד מכל 10 משקי בית התניידו לספקיות פרטיות מאז נכנסה רפורמת החשמל לתוקף, חרף העובדה שמדובר במהלך פשוט יחסית ● הנחות קבועות של אחוזים בודדים או מסלולים עם חיסכון של עד 20% בשעות הלילה: מה כדאי לדעת על המסלולים שמציעות החברות השונות ● גלובס עושה סדר

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ביטול פיטורי היועמ"שית: "פסק הדין של בג"ץ היה צפוי ומתבקש"

בג"ץ ביטל היום בפסק דין דרמטי את החלטת הממשלה להדיח את היועמ"שית גלי בהרב-מיארה וכן את החלטת הממשלה ששינתה את המנגנון להפסקת כהונתה ● פרופ' יניב רוזנאי: "פסק הדין נכון ומוצדק" ● עו"ד רז נזרי: "לא בכדי גם השופטים שמוגדרים שמרנים הצטרפו לפסק הדין; שמרנות אין משמעה הפקרות"

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

כך הפך השקל לאחד המטבעות החזקים מול הדולר - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

למרות אי־הוודאות הביטחונית, השקל התחזק מתחילת 2025 בכ־11% ● גורמים בשוק קרנות הנאמנות מעריכים כי בקרוב צפויה עלייה רוחבית בדמי הניהול ● האנליסט שרואה בשוק הישראלי תמונה חריגה: "בשנה הבאה לא יהיה משק בעולם המערבי שיתקרב אלינו בצמיחה" ● וגם: אלו התחזיות של מנהלי בתי ההשקעות הגדולים

זירת הפיגוע בסידני, אוסטרליה / צילום: ap

דיווח: המחבל השני שהשתתף בטבח בסידני - אזרח לבנוני ממוצא פלסטיני

משרד החוץ הצרפתי פרסם את שמו של דן אלקיים, תושב צרפת, שנרצח בפיגוע באוסטרליה ● בישראל בודקים אם הפיגוע ההמוני יצא לפועל בהכוונה של איראן או ארגון טרור ● משרד החוץ האיראני פרסם "גינוי", וטען כי "טרור והרג בני אדם בכל מקום בו בוצעו נדחים ומגונים"

יו''ר דירקטוריון צים יאיר סרוסי והמנכ''ל אלי גליקמן / צילום: איל יצהר, don-monteaux

דירקטוריון צים מקבל רוח גבית במאבק מול בעלי המניות מישראל

לגלובס נודע כי חברת הייעוץ האמריקאית לגופים המוסדיים Glass Lewis ממליצה ללקוחותיה לתמוך בדירקטורים שהציע דירקטוריון צים ● יו"ר צים, יאיר סרוסי: "לבעלי המניות יש אישור חיצוני ברור שהדירקטוריון עצמאי, מוסמך ופועל לטובת כלל בעלי המניות"

חיפה. הובילה את מכירת הדירות בתקופת חגי תשרי האחרונים / צילום: Shutterstock

היצע הדירות על המדף מתחיל לרדת - לראשונה זה שלוש שנים וחצי

היצע הדירות החדשות הלא מכורות ירד לראשונה מאפריל 2022, מה שעשוי להעיד על כך שהקבלנים התחילו להוריד את הרגל מהגז ● במקביל, מבצעי "דירה בהנחה" שימרו את מיקומה של חיפה בראש טבלת המכירות הארצית בחודשים אוגוסט־אוקטובר, יותר מתל אביב וירושלים

זירת הפיגוע בסידני, אוסטרליה / צילום: ap, Mark Baker

פיגוע ירי המוני בחגיגות חנוכה: 11 בני אדם נרצחו, בהם ישראלי אחד

לפחות 11 בני אדם נהרגו ועשרות נפצעו בפיגוע ירי באירוע הדלקת נרות של הקהילה היהודית בחוף בונדי שבמזרח סידני, אחד מהם הוא המחבל • בין ההרוגים: הרב אלי שלנגר, שליח חב"ד במדינה • בתיעודים קשים מהזירה נראה מחבל יורה מגשר, ובסרטון נוסף אזרח משתלט על אחד היורים • גורם ישראלי תקף: "העברנו לאוסטרלים התרעות, הם לא עשו מספיק"

כל מה שקריטי לדעת לפני שמסתיימת 2025 / צילום: Shutterstock

לקראת סוף השנה: כך תצמצמו את עלויות המס

חוק הרווחים הכלואים, הוראת השעה להעברת נכסים, חזרת תושבים לישראל והטבות נדל"ן - כל מה שקריטי לדעת לפני שמסתיימת שנת 2025

הילה ויסברג ודין שמואל אלמס בשיחה עם פרופ' יוסי מן / צילום: גלעד קוולרציק

למה יורש העצר הסעודי כל כך פוחד מנורמליזציה עם ישראל?

שיחה עם פרופ' יוסי מן, מומחה למפרץ הערבי מאוניברסיטת בר אילן ● על הצפי לכינון היחסים עם סעודיה, הכיוון המתון שאליו היא הולכת, השינויים שחווה הכלכלה והתפקיד הבא שלה בעזה ● היום שאחרי במזרח התיכון, כתבה שלישית בסדרה

חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, חומרים: שאטרסטוק

אילו מחלות נפש הן "אחיות" גנטיות? מחקר חדש חושף

מחקר ב־Nature ממפה קשרים גנטיים בין הפרעות פסיכיאטריות ● סטארט־אפ ישראלי לטיפול בכאב כרוני משלים גיוס הון ● קוצב מוח לאפילפסיה ופרקינסון נכנס לשימוש בישראל, בבית החולים הדסה ● מיקרוסופט מציגה כלי בינה מלאכותית חדש להתאמת טיפול בסרטן ● וגם: עמותת "אחת מתשע" יוצאת להאקתון להעלאת מודעות לאבחון מוקדם של סרטן השד ● השבוע בביומד

מיכל עבאדי-בויאנג'ו / צילום: איליה מלינקוב

עבאדי-בויאנג'ו חוזרת לצמרת האוצר, ומינוי פרוזנפר כנראה יוכשר

מיכל עבאדי־בויאנג'ו חוזרת לתפקיד החשבת הכללית באוצר º זאת, במסגרת מהלך שיאפשר לשר האוצר להשלים גם את מינויו של מהרן פרוזנפר לממונה על התקציבים לאחר שנפסל

לאיזה כיוון ילך השקל? / איור: גיל ג'יבלי

רוב המומחים מעריכים שהשקל יוסיף להתחזק. לפי סיטי הוא צריך ליפול ב־20%

בבנק האמריקאי טוענים, בניגוד לקונצנזוס, שהמטבע הישראלי אמור להיחלש לרמה של 3.87 שקלים לדולר ● כלכלן מקומי בכיר: "לא הייתי מייחס למודל שלהם חשיבות גדולה מדי, אלא אם הנאסד"ק ייפול ב–30% או אם הולכים למלחמה עם איראן עם תוצאות מאוד גרועות לישראל"

ויקטור בהר / צילום: ענבל מרמרי

הכלכלן הבכיר שמעריך: מחירי הדירות ימשיכו לרדת, עד לנקודה הזו

ויקטור בהר, הכלכלן הראשי של בנק הפועלים, בראיון לפודקאסט "כוחות השוק" של גלובס, מדבר על "החטא הקדמון" שרבים בשוק ההון מתעלמים ממנו: "הגירעונות גבוהים, אין ארוחות חינם", ועל המורשת החשובה שסיפקו לישראל "נערי האוצר" ● וגם: למה הורדת הריבית לא החזירה את הרוכשים לשוק הנדל"ן

ליפמוטור ו-GEELY משיקות דגמים חדשים במחירי רצפה (יחסית) / צילום: יח''צ

מלחמת המחירים בין הסיניות מסלימה: ליפמוטור ו-GEELY משיקות דגמים חדשים במחירי רצפה

קבוצת סמלת השיקה היום את הקרוס-אובר החשמלי המשפחתי החדש B10 של המותג ליפמוטור, במחיר "שובר סגמנט" של כ-139 אלף שקל לגרסת הבסיס ● המותג GEELY השיק בסוף השבוע האחרון את הקרוס-אובר החדש STARRAY ומחירו מתחיל מ-169 אלף שקל

מימין: ראסל אלוונגר, אילן טוויג, דייוויד קוסטמן / צילום: ענבל מרמרי, באדיבות נאבן, נועם גלאי

הישראליות שנפלו בעקבות החששות מבועת AI, וזו שזינקה במעל 10%

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● טאואר, נובה וקמטק הדואליות נפלו כחלק מהמגמה הרוחבית של ירידות במניות השבבים וה-AI ● נאבן עלתה לאחר שדיווחה על חוזה חדש מול חברת המדיה האירופית Axel Springer ● וטידס (לשעבר אאוטבריין) קפצה לאחר שהודיעה על תוכנית ארגון מחדש

כסף בקיר. עם טינר בן דוד / צילום: יח''צ

המשקיע שהתחיל עם 150 אלף שקל ומחזיק כיום תיק נכסים בארץ ובארה"ב

טינר בן דוד התחיל את מסע ההשקעות שלו בגיל 23 עם דירה קטנה בשדרות, המשיך לכמה בתים בקליבלנד ומשם לדירה עם בעיית רישום בגבעתיים ● בראיון לגלובס הוא מספר על הדרך ונותן טיפים למשקיעים מתחילים

העסקה נסגרה: אלביט עקפה את טורקיה, ותספק נשק לפרו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: פרו תרכוש שלוש מערכות ארטילריה של אלביט בהיקף של 60 מיליון דולר, ארגון זכויות האדם אמנסטי אינטרנשיונל האשים את חמאס בפשעי מלחמה, ושיתוף הפעולה הצרפתי-אמריקאי שיכול לפרק את חיזבאללה מנשקו ● כותרות העיתונים בעולם

חנויות רחוב / אילוסטרציה: כדיה לוי

נציגי חנויות הרחוב לשר ברקת: הרחבת הפטור ממע"מ תחסל אותנו

במסגרת המאבק נגד הגדלת הפטור ממע"מ על יבוא אישי, 20 בעלי עסקים קטנים ובינוניים נפגשו הבוקר עם שר הכלכלה ניר ברקת ● "אם תקדמו את החוק, אתם מחסלים אותנו ומפקירים את הרחוב לטייקונים", טענו הנציגים בפני השר, שמתנגד אף הוא למהלך שמוביל האוצר ● נשיא איגוד לשכות המסחר: "המהלך מוצג כהקלה ביוקר המחיה, אך בפועל עושה ההפך"