גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קונדומים בפנים, חיתולים לא: אילו מוצרים נותרו מחוץ לרפורמת היבוא

בחודש הבא יכנס לתוקף השלב הראשון של הרפורמה ● המהלך צפוי להקל על היבואנים ולהוזיל מוצרים לצרכנים, אך עדיין נעדרת ממנו רשימה ארוכה ותמוהה של מוצרים

פריקת סחורה. אילו מוצרים נותרו מחוץ לרפורמת היבוא? / צילום: Shutterstock
פריקת סחורה. אילו מוצרים נותרו מחוץ לרפורמת היבוא? / צילום: Shutterstock

השלב הראשון של רפורמת היבוא ייכנס לתוקף בעוד שבועיים, בתחילת חודש יוני. מדובר באחת מתוכניות הדגל שהציגה הממשלה בחוק ההסדרים האחרון, שנועדה להקל בבירוקרטיה המשבשת כיום יבוא של מוצרים מכל סוג אפשרי כמעט ופוגעת בתחרות.

אימוץ רגולציה בינלאומית ומעבר למסלולי הצהרה ביבוא מוצרים לארץ יקל על היבואנים ועשוי להוביל להוזלת מחירים. למרות שנראה שהתוכנית כל-כך מבטיחה, רשימה ארוכה של מוצרים הוחרגו מהרפורמה ועדיין יצטרכו לעמוד בדרישות תקן ישראלי ייחודי.

מרבית המוצרים שהוחרגו הם אומנם רכיבי תשתית וחשמל, דלקים, ציוד הרמה ופריטים בטיחותיים, שלגביהם תקינה ממשלתית עשויה להיות הגיונית; אולם מוצרים אחרים שהוחרגו, כמו שואבי אבק, חיתולים חד-פעמיים, שטיחים, ילקוט לתלמיד ועוד - בולטים בהיעדרם מהרפורמה ביבוא.

כל תקן מתייחס לקטגוריה של מוצרים. מתוך 525 התקנים המקוריים של מכון התקנים, כ-300 תקנים ייפתחו בעוד שבועיים במסגרת הרפורמה, כך שניתן יהיה לייבא אותם באופן חופשי אם הם עומדים בתקינה מערבית באירופה, ארצות-הברית ואוסטרליה. ישנם עוד יותר מ־100 תקנים שמראש לא שקלו בממשלה להכניס לרפורמה, ועוד כ־70 תקנים שנכנסו אל רשימת החריגים, ובשלב זה היבוא שלהם יישאר מסורבל למדי. מתחת לכל תקן אחד יש תתי תקנים רבים שמקיפים מאות ואלפי פריטים שונים.

 

כ־70 תקנים אלה שנותרו מחוץ לרפורמה הם בחלקם הגדול תקנים ייחודיים שלא קיימים במדינות אחרות. מדובר בתקנים שבמעלה הדרך שנקבעו פעמים רבות בגלל אינטרסים של יצרנים ישראלים גדולים או יבואנים חזקים. גורמים במשרד הכלכלה אומרים שהם עדיין בוחנים לבטל אותם, אך מסבירים כי מדובר בתהליך ארוך, כיוון שעל כל תקן כזה יש מספר רגולטורים ומשרדים אחראים.

תקן מקומי או בינלאומי

הרפורמה שתיכנס לתוקף ביוני מחולקת לשני ערוצים מרכזיים: רפורמת ה"קסיס", אליה משויכים המוצרים שהיבואנים שלהם רק יצטרכו להצהיר שהם עומדים בתקינה מערבית. מבחינת היבואנים, מדובר בחלופה הטובה ביותר; החלק השני של הרפורמה נוגע לכל המוצרים האחרים, והיא מחולקת לדרגות שונות: הראשונה היא מוצרים המחויבים בבדיקת עמידה בתקן הישראלי של כל משלוח ומשלוח, השנייה מוצרים המחויבים בבדיקת דגם בלבד, והשלישית - בהצהרה בלבד של היבואן על עמידה בתקן הישראלי. כלומר, אחרי 1 ביוני ניתן יהיה לייבא תחת תקן ישראלי משופר, או במסלול אחר של תקן בינלאומי.

הרגולציה מקלה על מוצרים רבים הודות לרפורמה. כיום כ-244 תקנים מחייבים בדיקה של כל קונטיינר שמגיע לארץ. המספר הזה ירד עתה ל-110 תקנים. מדובר בעשרות אלפי מוצרים שהיו נבדקים באופן שוטף על-ידי מכון התקנים והמעבדות. שינוי זה צפוי לייתר חלק גדול מהעובדים במכון התקנים, שלפי הערכות יופרשו ממנו סדר גודל של 300 עובדים. חלקם יגויסו לעבוד כפקחים ביחידת האכיפה שתבדוק את נכונות ההצהרות של היבואנים בדבר עמידה בתקינה בינלאומית. העיצומים שיוטלו על יבואן שייתפס בהצהרת כזב יגיעו למיליוני שקלים, והוא עלול לשאת אחריות פלילית.

"רשימת החריגים תמוהה"

בימים הקרובים צפויה שרת הכלכלה אורנה ברביבאי לחתום על רשימת התקנים שנכנסו לרפורמה ושהוחרגו ממנה. הנוסח האחרון שפורסם להערות הציבור כולל מספר שינויים מעניינים לעומת הטיוטה שפורסמה מספר חודשים קודם לכן. לאחר בחינה נוספת של משרד הכלכלה ובדחיפת ארגונים ציבוריים, נוספו למסלול התקן הבינלאומי מוצרים כמו אופניים, מנורות, משקפי שמש, כלי עבודה שונים ועוד.

עם זאת, ישנם לא מעט מוצרים שלא נמצאים לא במסלול תקן בינלאומי ולא במסלול הצהרה, ולכן היבוא שלהם יישאר קשה - ביניהם אבקות כביסה, אבקות למדיח כלים, מזגנים, לולים ועגלולים, ילקוטים, סוללות ועוד.

מבחינת מסלולי הצהרה, אין כמעט שינוי בין הנוסח הסופי לטיוטה הקודמת. היו תקנים שהתבלטו לגביהם, והוחלט שלא לאפשר מסלול הצהרה בסופו של דבר: טבליות מדיח, אבקות כביסה ומסירי שומנים.

בעוד שהקונדומים נכנסו ברגע האחרון לרשימה, יבוא טמפונים הוחרג מהרפורמה להקלת היבוא. גורמים המצויים בפרטים טענו כי במשרד הבריאות מתעקש להתיר יבוא של טמפונים רק בתנאי שיש על הקופסה הוראת הפעלה באנגלית, עברית וערבית, שזו החמרה על המצב כיום, בו מספיק שיש הוראות באנגלית. הדרישה הזאת בפעול חוסמת תחרות מול היבואנים הגדולים בענף.

עו"ד רחל גור, מנהלת תחום ממשלה ב"לובי 99", סבורה כי הרפורמה אומנם מוצלחת בפן של הקלת קבוצות היבוא, אך פחות מוצלחת בצד התקנים הישראלים שהוחרגו. "’רשימת החריגים’ המלאה תמוהה", אמרה גור. "למה נדרש בדיוק תקן ישראלי מיוחד לתיק גב לילד, לחיתולים ולטבליות למדיח? בינתיים הציבור הישראלי ממשיך לשלם מחירים מופקעים על מוצרי יבוא".

אלעד מלכא, מנכ"ל הלובי הציבורי "האינטרס שלנו", תמה גם הוא אל מול הרשימה: "כמות ההחרגות הגדולות מהרפורמה מלמדת שהממשלה עוד לא הפנימה מספיק את העיקרון שהנחה אותה בהליכי החקיקה. אם מה שטוב לאירופה טוב גם עבור אזרחי ישראל, אין סיבה להחריג חומרי ניקוי, מוצרי תינוקות או חומרי בנייה, שדווקא בהם ישראל יקרה באופן משמעותי מהרפורמה".

עוד כתבות

העסקה נסגרה: אלביט עקפה את טורקיה, ותספק נשק לפרו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: פרו תרכוש שלוש מערכות ארטילריה של אלביט בהיקף של 60 מיליון דולר, ארגון זכויות האדם אמנסטי אינטרנשיונל האשים את חמאס בפשעי מלחמה, ושיתוף הפעולה הצרפתי-אמריקאי שיכול לפרק את חיזבאללה מנשקו ● כותרות העיתונים בעולם

מימין: ראסל אלוונגר, אילן טוויג, דייוויד קוסטמן / צילום: ענבל מרמרי, באדיבות נאבן, נועם גלאי

הישראליות שנפלו בעקבות החששות מבועת AI, וזו שזינקה במעל 10%

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● טאואר, נובה וקמטק הדואליות נפלו כחלק מהמגמה הרוחבית של ירידות במניות השבבים וה-AI ● נאבן עלתה לאחר שדיווחה על חוזה חדש מול חברת המדיה האירופית Axel Springer ● וטידס (לשעבר אאוטבריין) קפצה לאחר שהודיעה על תוכנית ארגון מחדש

זירת הפיגוע בסידני, אוסטרליה / צילום: ap

דיווח: המחבל השני שהשתתף בטבח בסידני - אזרח לבנוני ממוצא פלסטיני

משרד החוץ הצרפתי פרסם את שמו של דן אלקיים, תושב צרפת, שנרצח בפיגוע באוסטרליה ● בישראל בודקים אם הפיגוע ההמוני יצא לפועל בהכוונה של איראן או ארגון טרור ● משרד החוץ האיראני פרסם "גינוי", וטען כי "טרור והרג בני אדם בכל מקום בו בוצעו נדחים ומגונים"

''סיח''. הפופ-אפ יהפוך למסעדה קבועה / צילום: נדב יהלומי

"קולינריה היא היום הדרך להביא אנשים לשטחי מסחר, ויזמי הנדל"ן מבינים את זה"

"רביעיית פלורנטין" היה מתחם עירוני תל אביבי שלא התרומם, עד שאנשי JTLV החליטו להפוך אותו לאתר עלייה לרגל קולינרי ● הם הציעו לאנשים עם סיפור טוב ואוכל טוב נכס לתקופה קצובה ללא שכ"ד, ומעטפת יח"צ ● עסקי האוכל ניערו את המוניטין: "אוכל זה משהו שאנשים מוכנים לנסוע בשבילו"

חורף ביטקוין? / אילוסטרציה: Shutterstock

חורף ביטקוין? ההיסטוריה מלמדת מה קורה אחרי שהמטבע צולל ב־30%

המטבע המבוזר רחוק בעשרות אחוזים מהשיא האחרון, אבל האם יש סיבה לדאגה? הביטקוין ראה צניחות כאלו 7 פעמים בעשור האחרון, וכמעט אחרי כולן הוא הצליח להתאושש ● זה לא בהכרח אומר שגם הפעם הזינוק קרב, אבל החזאים כרגיל משתדלים להיות אופטימיים

זירת הפיגוע בסידני, אוסטרליה / צילום: ap, Mark Baker

פיגוע ירי המוני בחגיגות חנוכה: 11 בני אדם נרצחו, בהם ישראלי אחד

לפחות 11 בני אדם נהרגו ועשרות נפצעו בפיגוע ירי באירוע הדלקת נרות של הקהילה היהודית בחוף בונדי שבמזרח סידני, אחד מהם הוא המחבל • בין ההרוגים: הרב אלי שלנגר, שליח חב"ד במדינה • בתיעודים קשים מהזירה נראה מחבל יורה מגשר, ובסרטון נוסף אזרח משתלט על אחד היורים • גורם ישראלי תקף: "העברנו לאוסטרלים התרעות, הם לא עשו מספיק"

עבאדי־בויאנג’ו / צילום: רמי זרנגר

שר האוצר החליט: מיכל עבאדי בויאנג'ו תמונה לתפקיד החשכ"ל

לאחר טענות כי תחת כהונתו של סמוטריץ' אין נשים בכירות במשרד האוצר, מנסים לגבש דיל בסביבתו למינוי אישה לתפקיד החשכ"לית תמורת אישור מינויו של מהרן פרוזנפר, המועמד של סמוטריץ' כממונה על התקציבים

אוניית תובלה של צים / צילום: Craig Cooper

המרוץ על צים מתחמם: ענקית התובלה MSC הגישה הצעת רכש

לאחר שבגלובס נחשף כי הוגשה לצים הצעת רכישה מחברת התובלה הפג לויד, הצעה נוספת התקבלה ככל הידוע גם מחברת התובלה הגדולה יותר, MSC ● גם מארסק הוזכרה כמתעניינת ● דירקטוריון צים: "נבחנות מספר הצעות מחברות מובילות"

ליפמוטור ו-GEELY משיקות דגמים חדשים במחירי רצפה (יחסית) / צילום: יח''צ

מלחמת המחירים בין הסיניות מסלימה: ליפמוטור ו-GEELY משיקות דגמים חדשים במחירי רצפה

קבוצת סמלת השיקה היום את הקרוס-אובר החשמלי המשפחתי החדש B10 של המותג ליפמוטור, במחיר "שובר סגמנט" של כ-139 אלף שקל לגרסת הבסיס ● המותג GEELY השיק בסוף השבוע האחרון את הקרוס-אובר החדש STARRAY ומחירו מתחיל מ-169 אלף שקל

נשיא בית המשפט העליון יצחק עמית, שר המשפטים יריב לוין והיועמ''שית גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת, דוברות בתי המשפט

בג"ץ ביטל את הדחת היועמ"שית: "הממשלה לא הייתה רשאית לפטר אותה"

הרכב מורחב עם רוב של שופטים שמרנים קבע: החלטת הממשלה על הדחת היועמ"שית גלי בהרב-מיארה - פגומה • השופטים ציינו כי הניסיון לעקוף את ועדת גרוניס ומהירות הבזק שבה התקבלה ההחלטה הובילו לביטולה • לוין וקרעי קראו להתעלם מפסיקת בג"ץ: "לחסום את כניסתה למשרדי הממשלה"; באופוזיציה בירכו

כסף בקיר. עם טינר בן דוד / צילום: יח''צ

המשקיע שהתחיל עם 150 אלף שקל ומחזיק כיום תיק נכסים בארץ ובארה"ב

טינר בן דוד התחיל את מסע ההשקעות שלו בגיל 23 עם דירה קטנה בשדרות, המשיך לכמה בתים בקליבלנד ומשם לדירה עם בעיית רישום בגבעתיים ● בראיון לגלובס הוא מספר על הדרך ונותן טיפים למשקיעים מתחילים

אילוסטרציה: shutterstock

שתי המניות שמדאיגות את וול סטריט, ואיך זה ישפיע היום על ת"א?

לאחר שבוע שיא נוסף בבורסה בתל אביב, המסחר צפוי להיפתח היום בצל סגירה מעורבת בוול סטריט ● בעוד דאו ג'ונס ו-S&P 500 עלו לשיאים חדשים, נאסד"ק נחלש עקב האכזבה מדוחות אורקל וירידה במניות ה-AI • מניות דואליות, ובראשן טאואר, נובה וקמטק, יחזרו למסחר בת"א עם פערי ארביטראז' שליליים • ברקע: חדשות מהזירה הגיאופוליטית ופרסום מדד המחירים לצרכן

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

סבתא בת 102 הורישה הכול לנכד אחד. למה הצוואה בוטלה?

שלושה אחים פרסמו מכרז כדי לדעת כמה שווה הדירה שירשו מאביהם, אך בית המשפט המחוזי בלוד החליט שהם צריכים למכור אותה ● למה נפסלה צוואה במסגרתה הורישה הסבתא את כל רכושה לאחד מנכדיה? ● והאם הכנסה ממכירת דירות נחשבת הכנסה עסקית או פרטית לצורכי מס? ● 3 פסקי דין בשבוע

כלב-רובוט בדמות אילון מאסק / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

הלהיט הוויראלי חדש: כלב-רובוט עם פרצוף של מאסק ב-100 אלף דולר

לאמן ביפל, שהצית את טירוף ה־NFT ונחשב לאחד האמנים החיים היקרים בעולם, יש אטרקציה חדשה במחיר מופקע: רובוט דמוי כלב, שלגופו פרצוף אמיתי להפליא של מיליארדי טק כמו אילון מאסק, מארק צוקרברג וג'ף בזוס ● ביפל: "זה לא נגד אף אחד, גם אני אחד מהכלבים"

חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, חומרים: שאטרסטוק

אילו מחלות נפש הן "אחיות" גנטיות? מחקר חדש חושף

מחקר ב־Nature ממפה קשרים גנטיים בין הפרעות פסיכיאטריות ● סטארט־אפ ישראלי לטיפול בכאב כרוני משלים גיוס הון ● קוצב מוח לאפילפסיה ופרקינסון נכנס לשימוש בישראל, בבית החולים הדסה ● מיקרוסופט מציגה כלי בינה מלאכותית חדש להתאמת טיפול בסרטן ● וגם: עמותת "אחת מתשע" יוצאת להאקתון להעלאת מודעות לאבחון מוקדם של סרטן השד ● השבוע בביומד

עבודות המטרו בתל אביב / צילום: בר לביא

שאלת המעורבות הסינית בתשתיות של ישראל חוזרת לשולחן

מכרז התשתיות הגדול בתולדות המדינה, בעלות של 65 מיליארד שקל, נפתח כשעדיין לא גובשו קווים מנחים לגבי השתתפות חברות סיניות ● בלחץ אמריקאי גובר, לצד דעיכת עניין מצד חברות אירופיות וצמצום התחרות המקומית, שאלת המעורבות הסינית חוזרת למרכז הזירה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ביטול פיטורי היועמ"שית: "פסק הדין של בג"ץ היה צפוי ומתבקש"

בג"ץ ביטל היום בפסק דין דרמטי את החלטת הממשלה להדיח את היועמ"שית גלי בהרב-מיארה וכן את החלטת הממשלה ששינתה את המנגנון להפסקת כהונתה ● פרופ' יניב רוזנאי: "פסק הדין נכון ומוצדק" ● עו"ד רז נזרי: "לא בכדי גם השופטים שמוגדרים שמרנים הצטרפו לפסק הדין; שמרנות אין משמעה הפקרות"

יו''ר דירקטוריון צים יאיר סרוסי והמנכ''ל אלי גליקמן / צילום: איל יצהר, don-monteaux

דירקטוריון צים מקבל רוח גבית במאבק מול בעלי המניות מישראל

לגלובס נודע כי חברת הייעוץ האמריקאית לגופים המוסדיים Glass Lewis ממליצה ללקוחותיה לתמוך בדירקטורים שהציע דירקטוריון צים ● יו"ר צים, יאיר סרוסי: "לבעלי המניות יש אישור חיצוני ברור שהדירקטוריון עצמאי, מוסמך ופועל לטובת כלל בעלי המניות"

יבגני דיברוב ונדיר יזרעאל, מייסדי ארמיס / צילום: ארמיס

דיווח: חברת הסייבר הישראלית ארמיס במגעים למכירתה תמורת 7 מיליארד דולר

ארמיס הישראלית במגעים למכירתה לחברת ServiceNow האמריקאית תמורת עד 7 מיליארד דולר - כך מדווח בלומברג ● לפי הדיווח, העסקה עשויה להיות מוכרזת בימים הקרובים

כל מה שקריטי לדעת לפני שמסתיימת 2025 / צילום: Shutterstock

לקראת סוף השנה: כך תצמצמו את עלויות המס

חוק הרווחים הכלואים, הוראת השעה להעברת נכסים, חזרת תושבים לישראל והטבות נדל"ן - כל מה שקריטי לדעת לפני שמסתיימת שנת 2025