גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"המצאנו מתמטיקה חדשה": האסלה שתעקוב אחרי הבריאות שלנו

חברת אוליב דיאגנוסטיקס פיתחה מכשיר לניטור מצב השתן, שיתריע על מחלות עוד לפני שהתפתחו ● החברה מייעדת את המוצר לניטור הבריאות של הגיל השלישי

האסלה שאוליב דיאגנוסטיקס פיתחה / צילום: Olive Diagnostics
האסלה שאוליב דיאגנוסטיקס פיתחה / צילום: Olive Diagnostics

"פיפי צהוב זה לא טוב, פיפי שקוף - אתה אלוף!", כך היו המדריכים בצופים מלמדים אותנו בניסיון למנוע התייבשות שלנו. אבל צבע הוא רק אחד הסימנים ששתן יכול לתת למחלות. מה אם האסלה הייתה יודעת לנטר את השתן שלנו באופן אוטומטי, אפילו עוד לפני שהיינו יודעים שיש בעיה?

הרעיון הזה אינו חדש, אבל מורכב לפתח פתרון שיהיה ישים גם מבחינה רפואית וגם מבחינה עסקית. אחת החברות שפועלת לפרוץ את המחסומים הללו היא אוליב דיאגנוסטיקס, שהוקמה על ידי גיא גולדמן וקורי כץ, ומנוהלת על ידי גולדמן.

אמא הייתה הטריגר

גולדמן גדל בישראל ובארה"ב, שימש בתפקידי ניהול בשתי המדינות, וכן באנגליה שבה ניהל חברה בתחום התחבורה הציבורית. בעודו מפתח את הקריירה הבינלאומית שלו, התגלה אצל אמו סרטן השחלות. "היא עשתה ניתוחים ועשתה טיפולים כימותרפיים, וכל יום התקשרתי לבדוק מה שלומה. האחים שלי אמרו 'איזה יופי שאכפת לך אבל אתה מנג'ס. או שתחזור או שתפסיק להתקשר', ואז לראשונה הבנתי כמה נחוץ מכשיר לניטור מרחוק".

הוא חשב שזה יהיה קל. "ב-2017, הנושא של Quantified Self, המדידה העצמית התמידית, היה בשיא הכותרות, אבל כשרציתי ליישם זאת לגבי אמא שלי, ראיתי שאין באמת 'עצמי' מנוטר. רק דופק וצעדים. הבנתי שהבעיה היא לא רק שלי. ילדים רבים גרים רחוק מהוריהם ולא יודעים מה שלומם".

גולדמן חיפש מוצר שפועל באופן רציף ופסיבי לחלוטין מבחינת המשתמש. "אם אמא שלי היא הדוגמה, אז היא לא תשתין לכוס כי אני רוצה לדעת מה שלומה. ואני ידעתי שרק שתן יכול להיות מדד פסיבי. שתן הוא רגולטור - הגוף מפריש דרכו כל מה שיש ממנו יותר מדי. אז אפשר ללמוד ממנו המון".

גולדמן החל לבדוק איך מודדים את השתן באופן פסיבי והבין שזה חייב להיות באמצעות אופטיקה, כלומר, ספקטרוסקופיה, שיטה מוכרת לניתוח הרכב של חומר באמצעות התקפתו באנרגיית אור, ובדיקת הספקטרום שנבלע לעומת הספקטרום שמוחזר. "לדוגמה, הכנסנו למולקולה 100 יחידות אנרגיה ב-1,000 אורך גל ויוצא לך חזרה 70? אז את יודעת שזה מים", הוא מסביר בפשטות.

"המצאנו מתמטיקה חדשה"

ספקטרומטרים הם מכשירים גדולים ויקרים היום. ואת החומר שרוצים לבדוק צריך להכניס לתוך המכשיר, שבו מתקיים תהליך של הפחתת רעש, "ואנחנו רוצים את זה על האסלה, שיש בה אינסוף רעש סביבתי. היו מדענים שאמרו לי, 'אי אפשר לעשות ספקטרוסקופיה במקום פתוח', אבל הם לא הצליחו להראות לי בנוסחאות מדוע אי אפשר. אז ניסינו לעשות זאת ולהוריד את הרעש באמצעות אלגוריתמיקה של עיבוד אותות ושיטות נוספות להפחתת רעש. והצלחנו. המצאנו מתמטיקה חדשה. היינו צריכים להמציא פונקציות חדשות שלא קיימות. אין ספר על ספקטרוסקופיה במקום פתוח".

חברה בשם קונסיומר פיזיקס טענה שהיא יכולה לעשות זאת למזון.

"הייתי משוכנע בהתחלה שאנחנו קונים מכשיר שלהם ומסבים אותו לצרכים שלנו. אבל המכשיר הזה צריך מגע, צריך להיות חצי מילימטר ממה שבודקים. עכשיו יש להם מוצר שמחייב הכנסה של הדגימה לתוך מסגרת שאין בה אור, ולדעתי זה דווקא עובד".

כעת היה צורך להחליט מה לנטר. "הציעו לי מיליון רעיונות. רעלת היריון וסוכרת היריון, ניטור סמים ואלכוהול, סמים בספורט, סם אונס בפאב. כל אחד מהם הוא שוק ענק. אבל אני הגדרתי את השוק שלי - ניטור הגיל השלישי, כדי לפנות לשוק אחד: מוסדות לגיל השלישי ומאושפזי בית. גישה כזו מאפשרת למכור את כל היכולות שלנו למקום אחד".

לדבריו, המערכת יודעת לנטר מדדים כמו כדוריות דם אדומות, חלבונים, קטונים וקריאטינין לצד ניטור צבע השתן, הלחץ והצפיפות. החברה תיקפה באופן ראשוני את היכולות של המוצר, בניסוי שנערך בבית החולים הדסה באמצעות חברת הניסויים הקליניים TechnoSTAT. בניסוי, הצליח המכשיר לזהות חלבונים ב-900 דגימות שתן, ברגישות של 98.7% (רק 1.3% מהחולים פוספסו), ובסגוליות של 100% (אף אדם בריא לא זוהה בטעות כחולה). לדברי החברה, זהו דיוק רב יותר מהמקלות לבדיקת חלבונים בשתן שבהם משתמשת מערכת הבריאות היום.

כמו כן, נבחנה בניסויים הללו היכולת של המערכת לזהות סוגים מסוימים של סרטן, למשל בבלוטת הערמונית, בשחלות ובכליות, כשל לבבי, התייבשות, אבנים בכליות, דלקת בדרכי השתן ובעיות רפואיות נוספות. 

החברה תתחיל בקרוב בתהליך אישור המוצר מול FDA. לא כל בדיקה רפואית בארה"ב חייבת אישור FDA, אולם לרוב דרוש אישור כזה כדי להפוך את המוצר למקובל על הקהילה הרפואית וכדי להשיג שיפוי ביטוחי. בינתיים, בהולנד כבר מותקנת המערכת בבתי אבות, וגם במכבי, שהיא אחת המשקיעות, נערך פיילוט עבור מאושפזי בית.

גולדמן מאמין ביכולת של המוצר לחסוך משאבים למערכת הרפואית. למשל, הוא אומר, אצל גברים המכשיר מזהה אבנים בכליות כמה שבועות לפני שמתחילים הכאבים, וניתן לטפל בשלב הזה בבעיה בקלות, ללא כאב, בלי צורך בתורים דחופים לרופא, וללא אשפוז. כמובן שזיהוי מוקדם של סרטן נותן תועלות דומות ובמכפלות מבחינת ערך, אבל התיקוף שתצטרך מערכת כזו לעבור הוא הרבה יותר משמעותי.

עד היום גייסה החברה 4 מיליון דולר בשלבי קדם-סיד וסיד ממכבי שירותי בריאות, קליבלנד קליניק, Venturing מהולנד ורשות החדשנות. החברה מגייסת כעת סבב נוסף, גדול יותר.

בשם אוליב, אומר גולדמן, הוא בחר בתקווה שיום אחד המוצר יצליח כל כך שהוא יהיה חלק מההסברה הישראלית. "לכן בחרנו שם ישראלי, מזרח תיכוני, וחוץ מזה הצבע של שמן זית דומה לשתן".

"אמא שלי בסופו של דבר נפטרה מהתייבשות", הוא מודה. "היא ישנה 22 שעות ביום ולא ידענו שזה לא בסדר".

עוד כתבות

הבניין בגבעתיים / צילום: L&D GROUP

תוך 3 חודשים בלבד ולפני קבלת היתר בנייה: שלוש דירות נמכרו בבניין המיועד לפינוי־בינוי בגבעתיים

בניין בשכונת בורוכוב בגבעתיים נבנה בשנות ה־70, והדיירים בו חתמו על הסכם פינוי־בינוי, אך עדיין רחוקים מהיתר ● שתיים מהדירות נקנו ע"י משקיעים, ואחת ע"י משפרי דיור ● נעמה יסקרוביץ, סוכנת נדל"ן מחברת L&D GROUP: "אנשים מחפשים אלטרנטיבה לת"א"

פרופ' יצחק פריד / צילום: רמי זרנגר

אחד מחוקרי המוח המובילים בעולם מקים מרכז מחקר חדש בישראל: "בעוד 20 שנה העולם יופתע ממה שעושים היום במעבדה"

פרופ' יצחק פריד גויס על ידי אוניברסיטת רייכמן כדי לעמוד בראש מכון מחקר שיתמקד בממשק שבין המוח האנושי לבינה מלאכותית ● בראיון לגלובס הוא מדבר על רצון חופשי, על הבעיה עם עודף מידע והאפשרות לתת לחולי דמנציה עוד כמה שנות זיכרון ● על המיזם החדש הוא אומר: "אני מקווה שימנע עזיבת מדענים"

Rapidos. בחנוכה ייפתח הסניף החמישי בהיכל מנורה מבטחים בתל אביב / צילום: אסף לוי

"חווית אוכל לקהל הישראלי": המסעדה המקסיקנית שהופכת לרשת

קבוצת BBB הופכת את מסעדת Rapidos לרשת; הסניף החמישי ייפתח בהיכל מנורה מבטחים ● חברת הגיימינג הישראלית זכתה בפרס הכסף בתחרות נחשקת ● ומי נכח בכנס הדיקרטוריות בהייטק? ● אירועים ומינויים

איפה יש הזדמנויות? / צילום: Shutterstock

בריאות, טכנולוגיה ושווקים מתעוררים: ההמלצות של ענקית קרנות הסל מוול סטריט

בסטייט סטריט, שמנהלת נכסים פיננסיים בסך 5.4 טריליון דולר, מאמינים ב־AI, כולל הזדמנויות השקעה במדינות אסיה, וממליצים גם על מניות הבריאות והפיננסים ● מנהל הפעילות בישראל: "ההשקעות בבינה מלאכותית עדיין נמוכות, בהשוואה למהפכות אחרות בהיסטוריה העולמית"

אילוסטרציה: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע במשק באוקטובר: 13,620 שקל. ומה קורה בהייטק?

לפי הלמ"ס, מדובר בעלייה של 2.9% לעומת אוקטובר 2024 ● קצב האינפלציה באוקטובר 2025 עמד על 2.5%, כך שגם ריאלית מדובר בעלייה קלה לעומת החודש המקביל בשנה שעברה

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

למה מניית ארית התרסקה אחרי שהודיעה על הנפקת החברה הבת?

מניית ארית תעשיות צללה בבורסה בכמעט 20% לאחר ההחלטה להנפיק לציבור את החברה הבת רשף ● ארית מציעה להנפיק את רשף בשווי נמוך משמעותית מהשווי של חברת ההחזקות עצמה, בניגוד למקובל בשוק ● אנליסט מסביר: "השוק התאים את התמחור לכזה של חברת החזקות"

מאיה ורטהיימר בקמפיין יד2 / צילום: צילום מסך יוטיוב

תקציב הפרסום של יד2 עובר למקאן תל אביב

בשמונה השנים האחרונות טופל תקציב יד2 בראובני-פרידן, והחל מ-2026 הוא יעבור למשרד פרסום חדש ● השבוע נמכרה פלטפורמת היד השנייה לקרן אייפקס העולמית תמורת 3.1 מיליארד שקל

חיסון / צילום: ap, Sean Rayford

העליון: יש להימנע מעירוב ילדים במאבקי חיסונים בין ההורים

אב גרוש ביקש להורות על מתן חיסון משלים לבתו - חרף התנגדות האם, שטענה כי לילדה הייתה תגובה קשה למנת החיסון הראשונה ● המומחה הרפואי דחה את טענות האם בדבר רגישות הילדה לחיסון, ואילו האפוטרופוסית לדין התרשמה שההורים מנהלים את הקונפליקט ביניהם על גב הילדים ● המאבק הגיע עד לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

גל תורן בקמפיין בנק לאומי / צילום: צילום מסך יוטיוב

למרות שלא היו השבוע כלל באוויר, גל תורן מוביל את בנק לאומי לפרסומת האהובה ביותר

הפרסומת הזכורה ביותר גם השבוע שייכת לבנק דיסקונט, לאומי מתמקם שני בזכירות - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● ההשקעה הגדולה ביותר שייכת לחברת התעופה אל על, עם כ–2.7 מיליון שקל, אך היא נותרת מחוץ למדד

השטח שעליו תוקם תחנת ''קסם'' / צילום: דין שמואל אלמס

המחיר שהמדינה תקבל על הקרקע של תחנת הכוח קסם

תחנת הכוח "קסם" צפויה לשלם למדינה כ־300 מיליון שקל עבור הקרקע שעליה תוקם, על בסיס תעריף חכירה קבוע לפי הספק הייצור

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

נשיא העליון במתקפה חסרת תקדים על לוין: "פוגע בציבור"

נשיא בית המשפט העליון השתתף בכנס בחיפה והזהיר מפני ההתנהלותו של יריב לוין ● "המתקפה על מערכת המשפט נמשכת במלוא עוזה", האשים עמית ● הוא התייחס ל"חרם" מצד שר המשפטים ואמר: "אני הושטתי לו יד, הוא מפרק את מה שנבנה פה בעשרות שנים" ● שר המשפטים השיב: "אני מפרק את מבצר השקר שאתה יושב בו" ● אהרן ברק הזהיר מפני דיקטטורה: "ראש הממשלה ישלוט לבדו במדינה, אנחנו נתינים"

דונלד טראמפ וקווין האסט / צילום: Reuters, Brian Snyder

המרוץ הוכרע? טראמפ ביטל ראיונות עם המועמדים ליו"ר הפד ואותת מי היורש

הממשל האמריקאי היה צריך לקיים השבוע שורת שיחות עם המועמדים לתפקיד יו"ר הבנק המרכזי, אך ביטל אותן ברגע האחרון ● "בדקנו 10 שמות, אבל צמצמנו אותם לאחד", הצהיר השבוע טראמפ ● ההערכה: היועץ הכלכלי הוותיק של הנשיא, קווין האסט, צפוי להיבחר

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יונתן בלום. עיבוד טלי בוגדונובסקי

הנגיד מזהיר: "תקציב הביטחון עלול להקפיץ את החוב ל-80% תוצר"

נגיד בנק ישראל, פרופ’ אמיר ירון, הזהיר בישיבת הממשלה כי מסגרת התקציב ל־2026 עלולה להוביל לעלייה בחוב הציבורי, במיוחד על רקע דרישות מערכת הביטחון, הפחתות המס וחוק הגיוס המוצע ● ירון קרא לביטול תקציבים הפוגעים בתמריצי עבודה, התריע מפני שימוש יתר במילואים ומתח ביקורת על פגיעה בתוכנית לפיתוח החברה הערבית - אך תמך ברפורמות מבניות כמו בניית שכירות, דיגיטציה ומיסוי תיירות

אבי לוי, יו''ר להב אל.אר / צילום: יח''צ

כשהוא קנה את השליטה בחברת ההחזקות, היא הייתה שווה בקושי 100 מיליון שקל. היום היא שווה מיליארדים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● כשהוא שולט בחברת הנדל"ן והקמעונאות להב אל.אר, הנסחרת בשווי של כ־2 מיליארד שקל, אבי לוי מביט אחורה ללא זעם על הפרידה מענקית הקניונים מליסרון שניהל: "אני אוהב את ליאורה עופר כמו אחות" ● הוא מספר על תוכניות ההתרחבות עם דלק ישראל ועל הניסיון שלא צלח להשתלטות על שופרסל, ומחמיא לאחים אמיר: "אני מוריד את הכובע בפניהם, לא חושב שהיינו מסוגלים לעשות יותר מזה"

"ההזדמנויות עלולות לרדת לטמיון": תחזית פסימית למזרח התיכון

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: עיתונאי הוושינגטון פוסט מזהיר שההזדמנויות לשינוי אחרי המלחמה עלולות להיעלם, ההתנחלויות באיו"ש מביאות לעקירת פלסטינים, ומיקרוסופט מסתבכת בגלל ישראל באירלנד ● כותרות העיתונים בעולם

חוזרים הביתה / צילום: Shutterstock

לשכת רה"מ: משלחת יצאה לקהיר במטרה להביא להשבה מיידית של החלל החטוף האחרון

רס"ל רן גואילי הוא החלל החטוף האחרון שנותר ברצועת עזה ● חוסל יאסר אבו שבאב, מנהיג המיליציה העזתית ששיתף פעולה עם ישראל ● אחרי התרעת הפינוי: חיל האוויר החל לתקוף מטרות של חיזבאללה בדרום לבנון ● צה"ל מאשר: חוסלו מג"ד מזרח רפיח, סגנו ומפקד פלוגה בחמאס ● המתווך טוען: חמאס מוכן להתפרק מנשקו ● עדכונים שוטפים

קיארה פראני בתצוגת אופנה עם עורך ווג הבריטי אדוארד אנינפול ועורכת ווג המיתולוגית אנה וינטור. תעשייה של אישה אחת / צילום: Reuters, Moda Milano/IPA/Sipa USA

אם-כל-המשפיעניות עלולה להיכנס לכלא על הטעיית צרכנים. איך יגיב הענף?

קיארה פראני הפכה את השילוב בין תוכן, אופנה ויזמות דיגיטלית למודל עסקי מצליח ● ואז הגיעו טענות להונאה מחמירה מצידה, שגררו קנס של יותר ממיליון אירו וכעת גם הליך פלילי שעלול לגרור עונש מאסר ● גם בישראל ניצבות משפיעניות במרכזה של ביקורת ציבורית

רכבים באירופה / צילום: Shutterstock

היבואניות הישראליות כובשות את אירופה עם זיכיונות לרכבים מסין

יבואניות הרכב הישראליות מרחיבות את פעילותן באירופה עם שורה של זיכיונות חדשים לייבוא מותגי רכב סיניים, ובראשם צ’רי וג’ילי ● קרסו, כלמוביל, גרנד אוטו, סמלת ויוניון מתבססות בשווקים כמו אוסטריה, רומניה ויוון - וצפויות להתרחב לשוויץ ולבולגריה ב־2026 ● וגם: הנחות חריגות לסוף השנה ומגוון דגמים חדשים שהושקו בישראל ● השבוע בענף הרכב

השגרה החדשה של צו 8 / צילום: Associated Press, Tsafrir Abayov

המדרון החלקלק של צו 8: כך הפך גיוס החירום לשגרה שצה"ל התאהב בה

שנתיים אחרי 7 באוקטובר, צו 8 כבר מזמן אינו כלי חירום אלא מנגנון הגיוס היחיד של צה"ל ● ההישענות עליו יצרה שגרה יקרה, לא מפוקחת ולעיתים גם מנוצלת לרעה, עם סבבים מתמשכים ופערים גדלים בין החוק למציאות ● ניסיון החקיקה להסדרת המילואים נפל והצבא השלים עם הסיטואציה שנוחה לו, בעוד שבאוצר מזהירים: מיליארדי שקלים מתבזבזים

תחנות כוח / צילום: באדיבות החברה

שלוש תחנות כוח קיבלו אישורים לבנייה, למה חלקן עדיין תקועות?

מנהל התכנון הפיק היתר בנייה לתחנת הכוח "קסם", שצפויה לקום ליד גוש דן ● בנוסף ניתן אישור למתן היתר להרחבת "דוראד" באשקלון, אך זו נמצאת בקשיים משפטיים וסכסוך עמוק בין השותפים ● גם השדה הסולארי "דימונה דרום" קיבל אישור למתן היתר, וצפוי להפוך לשדה הסולארי הגדול בישראל