גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"המצאנו מתמטיקה חדשה": האסלה שתעקוב אחרי הבריאות שלנו

חברת אוליב דיאגנוסטיקס פיתחה מכשיר לניטור מצב השתן, שיתריע על מחלות עוד לפני שהתפתחו ● החברה מייעדת את המוצר לניטור הבריאות של הגיל השלישי

האסלה שאוליב דיאגנוסטיקס פיתחה / צילום: Olive Diagnostics
האסלה שאוליב דיאגנוסטיקס פיתחה / צילום: Olive Diagnostics

"פיפי צהוב זה לא טוב, פיפי שקוף - אתה אלוף!", כך היו המדריכים בצופים מלמדים אותנו בניסיון למנוע התייבשות שלנו. אבל צבע הוא רק אחד הסימנים ששתן יכול לתת למחלות. מה אם האסלה הייתה יודעת לנטר את השתן שלנו באופן אוטומטי, אפילו עוד לפני שהיינו יודעים שיש בעיה?

הרעיון הזה אינו חדש, אבל מורכב לפתח פתרון שיהיה ישים גם מבחינה רפואית וגם מבחינה עסקית. אחת החברות שפועלת לפרוץ את המחסומים הללו היא אוליב דיאגנוסטיקס, שהוקמה על ידי גיא גולדמן וקורי כץ, ומנוהלת על ידי גולדמן.

אמא הייתה הטריגר

גולדמן גדל בישראל ובארה"ב, שימש בתפקידי ניהול בשתי המדינות, וכן באנגליה שבה ניהל חברה בתחום התחבורה הציבורית. בעודו מפתח את הקריירה הבינלאומית שלו, התגלה אצל אמו סרטן השחלות. "היא עשתה ניתוחים ועשתה טיפולים כימותרפיים, וכל יום התקשרתי לבדוק מה שלומה. האחים שלי אמרו 'איזה יופי שאכפת לך אבל אתה מנג'ס. או שתחזור או שתפסיק להתקשר', ואז לראשונה הבנתי כמה נחוץ מכשיר לניטור מרחוק".

הוא חשב שזה יהיה קל. "ב-2017, הנושא של Quantified Self, המדידה העצמית התמידית, היה בשיא הכותרות, אבל כשרציתי ליישם זאת לגבי אמא שלי, ראיתי שאין באמת 'עצמי' מנוטר. רק דופק וצעדים. הבנתי שהבעיה היא לא רק שלי. ילדים רבים גרים רחוק מהוריהם ולא יודעים מה שלומם".

גולדמן חיפש מוצר שפועל באופן רציף ופסיבי לחלוטין מבחינת המשתמש. "אם אמא שלי היא הדוגמה, אז היא לא תשתין לכוס כי אני רוצה לדעת מה שלומה. ואני ידעתי שרק שתן יכול להיות מדד פסיבי. שתן הוא רגולטור - הגוף מפריש דרכו כל מה שיש ממנו יותר מדי. אז אפשר ללמוד ממנו המון".

גולדמן החל לבדוק איך מודדים את השתן באופן פסיבי והבין שזה חייב להיות באמצעות אופטיקה, כלומר, ספקטרוסקופיה, שיטה מוכרת לניתוח הרכב של חומר באמצעות התקפתו באנרגיית אור, ובדיקת הספקטרום שנבלע לעומת הספקטרום שמוחזר. "לדוגמה, הכנסנו למולקולה 100 יחידות אנרגיה ב-1,000 אורך גל ויוצא לך חזרה 70? אז את יודעת שזה מים", הוא מסביר בפשטות.

"המצאנו מתמטיקה חדשה"

ספקטרומטרים הם מכשירים גדולים ויקרים היום. ואת החומר שרוצים לבדוק צריך להכניס לתוך המכשיר, שבו מתקיים תהליך של הפחתת רעש, "ואנחנו רוצים את זה על האסלה, שיש בה אינסוף רעש סביבתי. היו מדענים שאמרו לי, 'אי אפשר לעשות ספקטרוסקופיה במקום פתוח', אבל הם לא הצליחו להראות לי בנוסחאות מדוע אי אפשר. אז ניסינו לעשות זאת ולהוריד את הרעש באמצעות אלגוריתמיקה של עיבוד אותות ושיטות נוספות להפחתת רעש. והצלחנו. המצאנו מתמטיקה חדשה. היינו צריכים להמציא פונקציות חדשות שלא קיימות. אין ספר על ספקטרוסקופיה במקום פתוח".

חברה בשם קונסיומר פיזיקס טענה שהיא יכולה לעשות זאת למזון.

"הייתי משוכנע בהתחלה שאנחנו קונים מכשיר שלהם ומסבים אותו לצרכים שלנו. אבל המכשיר הזה צריך מגע, צריך להיות חצי מילימטר ממה שבודקים. עכשיו יש להם מוצר שמחייב הכנסה של הדגימה לתוך מסגרת שאין בה אור, ולדעתי זה דווקא עובד".

כעת היה צורך להחליט מה לנטר. "הציעו לי מיליון רעיונות. רעלת היריון וסוכרת היריון, ניטור סמים ואלכוהול, סמים בספורט, סם אונס בפאב. כל אחד מהם הוא שוק ענק. אבל אני הגדרתי את השוק שלי - ניטור הגיל השלישי, כדי לפנות לשוק אחד: מוסדות לגיל השלישי ומאושפזי בית. גישה כזו מאפשרת למכור את כל היכולות שלנו למקום אחד".

לדבריו, המערכת יודעת לנטר מדדים כמו כדוריות דם אדומות, חלבונים, קטונים וקריאטינין לצד ניטור צבע השתן, הלחץ והצפיפות. החברה תיקפה באופן ראשוני את היכולות של המוצר, בניסוי שנערך בבית החולים הדסה באמצעות חברת הניסויים הקליניים TechnoSTAT. בניסוי, הצליח המכשיר לזהות חלבונים ב-900 דגימות שתן, ברגישות של 98.7% (רק 1.3% מהחולים פוספסו), ובסגוליות של 100% (אף אדם בריא לא זוהה בטעות כחולה). לדברי החברה, זהו דיוק רב יותר מהמקלות לבדיקת חלבונים בשתן שבהם משתמשת מערכת הבריאות היום.

כמו כן, נבחנה בניסויים הללו היכולת של המערכת לזהות סוגים מסוימים של סרטן, למשל בבלוטת הערמונית, בשחלות ובכליות, כשל לבבי, התייבשות, אבנים בכליות, דלקת בדרכי השתן ובעיות רפואיות נוספות. 

החברה תתחיל בקרוב בתהליך אישור המוצר מול FDA. לא כל בדיקה רפואית בארה"ב חייבת אישור FDA, אולם לרוב דרוש אישור כזה כדי להפוך את המוצר למקובל על הקהילה הרפואית וכדי להשיג שיפוי ביטוחי. בינתיים, בהולנד כבר מותקנת המערכת בבתי אבות, וגם במכבי, שהיא אחת המשקיעות, נערך פיילוט עבור מאושפזי בית.

גולדמן מאמין ביכולת של המוצר לחסוך משאבים למערכת הרפואית. למשל, הוא אומר, אצל גברים המכשיר מזהה אבנים בכליות כמה שבועות לפני שמתחילים הכאבים, וניתן לטפל בשלב הזה בבעיה בקלות, ללא כאב, בלי צורך בתורים דחופים לרופא, וללא אשפוז. כמובן שזיהוי מוקדם של סרטן נותן תועלות דומות ובמכפלות מבחינת ערך, אבל התיקוף שתצטרך מערכת כזו לעבור הוא הרבה יותר משמעותי.

עד היום גייסה החברה 4 מיליון דולר בשלבי קדם-סיד וסיד ממכבי שירותי בריאות, קליבלנד קליניק, Venturing מהולנד ורשות החדשנות. החברה מגייסת כעת סבב נוסף, גדול יותר.

בשם אוליב, אומר גולדמן, הוא בחר בתקווה שיום אחד המוצר יצליח כל כך שהוא יהיה חלק מההסברה הישראלית. "לכן בחרנו שם ישראלי, מזרח תיכוני, וחוץ מזה הצבע של שמן זית דומה לשתן".

"אמא שלי בסופו של דבר נפטרה מהתייבשות", הוא מודה. "היא ישנה 22 שעות ביום ולא ידענו שזה לא בסדר".

עוד כתבות

"כיפת סייבר": הפרויקט של ישראל עם בעלת הברית הקרובה באירופה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: קרן הפנסיה הנורבגית הודיעה כי לא תשקיע עוד בחברות טינסקרופ ואושקוש, פרטים חדשים על חיסול מדעני הגרעין האיראנים, וגרמניה מקימה עם ישראל "כיפת סייבר" ● כותרות העיתונים בעולם

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: ap, Nic Coury

האם זו החברה הראשונה בוול סטריט שתגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר

58 מתוך 66 האנליסטים שמסקרים את מניית אנבידיה בוול סטריט ממליצים לרכוש אותה, ואנליסט אחד אף צופה שהיא תזנק עד למחיר של 250 דולר, כ-60% מעל מחירה כעת ● "אנחנו בנקודה שבה אנבידיה מתחילה להגדיל את ייצור שבבי ה-Blackwell"

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

גיוס הון לחברות הייטק / צילום: Shutterstock, Pushish Images

שיא חדש בגיוסי ההייטק, אבל עם כוכבית

ההייטק הישראלי מגייס מיליארדים - אבל הפער בין הדוחות עלול לחשוף גם תרגילים תדמיתיים: בין 2.7 ל-6 מיליארד דולר גויסו ברבעון, תלוי איך ואת מי סופרים ● הדומה בשני הדוחות - סייבר, AI ותוכנה ארגונית ממשיכים להוביל את המגמה

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח

המנצחים והמפסידים מהתחזקות השקל / איור: גיל ג'יבלי

היבואנים ירוויחו, אל על צפויה להוציא מיליונים: המנצחים והמפסידים הגדולים מהתחזקות השקל

המלחמה מול איראן דחפה את השקל לשיאים חדשים מול הדולר והפכה אותו לאחד החזקים בעולם ● התחזקות המטבע המקומי תגדיל את רווחי היבואנים, אבל תפגע בחברות שכיכבו השנה כמו אל על ואלביט ● גם בעלי נכסים בחו"ל כמו נתן חץ וחיים כצמן צפויים להפסיד מהתפנית במט"ח ● וגם: S&P 500 בשיא כל הזמנים, אבל החוסכים בארץ רושמים הפסדים

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

גילעד אלטשולר ויוסי לוי / צילום: איל יצהר, יח''צ

אלטשולר שחם מאבד לקוחות, והשווי נחתך. ומי בית ההשקעות הצומח שמככב?

עד לא מזמן אף אחד לא דמיין שזה יקרה: שווי חברת הגמל של מור עקף את זה של אלטשולר שחם ● ברקע: הנטישה ההמונית של לקוחות אלטשולר, שמצטברת ליותר מ־100 מיליארד שקל, והצטמקות רווחיו ● במקביל, מור מככב בטבלת התשואות וצומח מהר בהכנסות וברווחים

שלמה קרמר / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

חברת הסייבר של שלמה קרמר מגייסת 360 מיליון דולר והופכת לאחת הגדולות בישראל

סבב הגיוס הנוכחי של קייטו נטוורקס בוצע לפי שווי חברה של כ-4.8 מיליארד דולר, זאת לעומת 3 מיליארד דולר לפני פחות משנתיים ● בכך היא הופכת לאחת מחברות הסייבר הישראליות בעלות השווי הגבוה ביותר ● שיעור הצמיחה הגבוה של החברה מקרב אותה ליציאה להנפקה, אם כי טרם נודע האם היא מתקרבת לרווחיות

מבנה בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי, נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בן זוגה ● שופטת העליון יעל וילנר קבעה כי התנהגות הזוג לאורך השנים, מלמדת על הסכמה ביניהם לשתף גם את הנכס שהיה רשום רק על שם האישה

מנכ''ל הכללית אלי כהן / צילום: באדיבות קופ''ח כללית

מנכ"ל בית חולים גדול בעבר ובהווה: בורסת השמות למנכ"ל קופת חולים כללית

על אף שהליך האיתור הוקפא, בסביבת קופת חולים כללית נוקבים בשמות של מועמדים אפשריים לתפקיד המנכ"ל ● ביניהם: מנכ"ל סורוקה שלומי קודש, יו"ר מגדל רוני גמזו וד"ר אורלי וינשטיין שמובילה את הקמת שיבא נגב ● ומה הסיכוי שהמנכ"ל הנוכחי אלי כהן בכל זאת לא סיים את תפקידו?

נשיא ומנכ''ל חברת טבע, ריצ'רד פרנסיס / צילום: אלעד מלכה

השקעה של עשרות מיליוני דולרים: תוכנית החדשנות שמשיקה טבע

ענקית התרופות טבע משיקה תוכנית חדשנות לסטארט-אפים, במסגרתה יושקו אתגרים פעמיים בשנה, שיעסקו בשילוב חדשנות בתחומי הפעילות של החברה ● דוגמה לאתגר: טכנולוגיות משלימות או חלופיות לניסויים בבעלי חיים

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה

מתחם בזן במפרץ חיפה / צילום: שגיא מורן

בזן חוזרת לפעילות חלקית ותשוב לפעילות מלאה עד אוקטובר

בשל טיל האיראני שפגע בתחנת הכוח של בזן במפרץ חיפה, שלושה מעובדי בית הזיקוק נהרגו, ופעילות בזן הופסקה לחלוטין ● כעת בזן מודיעה: חזרנו לפעילות חלקית ● מניית בזן   עלתה ב-20 הדקות האחרונות של יום המסחר ב-1.6%, ובכך השלימה עלייה יומית של 2.5%

בני לנדא / צילום: Miguel Gutierrez

אחרי הפיטורים - ספינת הדגל של בני לנדא הגישה בקשה לעיכוב הליכים

לפני כשבועיים ביצעה לנדא דיגיטל פרינטינג של בני לנדא מהלך קיצוצים במסגרתו פוטרו יותר מ-100 עובדים ● כעת הגישה החברה לבית המשפט בקשה לעיכוב הליכים, לאחר שנקלעה לחובות של 1.7 מיליארד שקל ● עם זאת, בחברה מאמינים כי יוכלו להשתקם

הוספת מיגון ליצירת ''חדר מוגן''. הביקוש עלה מאוד בשבועות האחרונים / צילום: אורטק

איך למגן חדר קיים במקרה שאי אפשר להוסיף ממ"ד

בעקבות מתקפת הטילים מאיראן ושיעורם הנמוך של דירות ובניינים ממוגנים, ישראלים רבים נמצאים בחיפוש אחר מרחב מוגן תקני ● חברות שונות מציעות פתרונות מיגון מעבר לממ"דים ולמקלטים, אולם פיקוד העורף אישר רק חלק מהשיטות ● גלובס עושה סדר

בני לנדא / צילום: Miguel Gutierrez

המשקיעים שוויתרו והמשמעות לעובדים: מאחורי ההתרסקות של חברת הדפוס של בני לנדא

לנדא דיגיטל פרינטינג הגישה אתמול בקשה לעיכוב הליכים בשל החלטת המשקיעים האירופאים להפסיק להזרים לה הון ולחדול מהענקת הלוואות ● מה הביא להתרסקות החברה המבטיחה, ובמה שונה הקריסה של לנדא דיגיטל פרינטינג מקריסת לוסיקס, חברת היהלומים הסינתטיים של בני לנדא?

''הזמן הכי טוב לקנות''. פוסט על OST בקבוצת הנוכלים בוואטסאפ / צילום: צילום מסך

ההונאה הושלמה: מטא גררה רגליים, המניה הסינית קרסה - והמתחזים ברחו עם הכסף

קבוצות וואטסאפ "אקסקלוסיביות", הבטחות לתשואות חלומיות והתחזות לדמויות מפתח בשוק ההון: כך פעלה התרמית סביב מניית OST הסינית - שהתרסקה והשאירה אלפי משקיעים בעולם עם הפסדים כבדים ● איך תגנו על עצמכם בזמן שמטא מתקשה לבלום את התופעה?

השקל מתחזק, אבל מחירי המזון לא יורדים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

השקל מתחזק ומחירי הסחורות בירידה, אז למה ההוזלות לא מגיעות לצרכנים?

הדולר נחלש, מחירי הסחורות בירידה - אבל המחירים בסופר לא צפויים לזוז בקרוב ● בכירים בתעשייה מסבירים כי היבואנים והיצרנים לא ממהרים להוזיל בשל התנודתיות הרבה של השקל, התחייבויות עבר וקשיים לוגיסטיים ● ירידות מחירים, אם יגיעו, לא צפויות לפני 2026