גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הג'וב החדש של יזהר שי, שר המדע לשעבר: יו"ר Peak

החברה מאפשרת לציבור להשקיע בסטארט-אפים ישראלים לצד קרנות הון סיכון ● וגם: 
הווידוי של משה כחלון ● אירועים ומינויים

צוות peak / צילום: זיו טולדנו
צוות peak / צילום: זיו טולדנו

חברת ההשקעות הישראלית Peak משיקה את הפעילות שלה, ותאפשר לציבור להשקיע בסטארט-אפים ישראלים לצד קרנות הון סיכון. בראש הדירקטוריון יעמוד שר המדע והטכנולוגיה לשעבר, יזהר שי, שיצטרף למייסד והמנכ"ל אביעד שורק. בין חברי ההנהלה הנוספים נמנים מייסד חברת Interactive זיו אלול, מנהל הסיכונים הראשי של Deshe Analytics נח פיקהולץ, מייסדת ומנהלת הפיתוח העסקי ליטל לשם (לשעבר מייסדת שותפה בריפורטי) וסמנכ"לית השיווק, אנה ליפניק לוי.

לדברי החברה, היתרון המרכזי של מודל ההשקעה טמון בשיתוף הפעולה של החברה עם הקרנות המובילות - מה שיאפשר לצרכנים לנצל את הידע המקצועי והניסיון של הקרנות בסימון הסטארט-אפים המבטיחים עם פוטנציאל רווח.

ב- Peak משיקים את הפעילות בשיתוף עם הקרנות F2, The Junction, Fusion LA ו- Disruptive , ובהמשך צפויות להצטרף קרנות נוספות. סכום ההשקעה המינימלי עומד על 10,000 דולר, שמפוזרים על פני לפחות 6 סטארט-אפים . אין צורך לחכות למכירה או הנפקה כדי ליהנות מתשואה על ההשקעה: המודל של Peak שואף לאפשר השקעה לטווח קצר-בינוני, ומימוש של המניות בין סבבי הגיוס של החברות. מדובר בתקופה של כשנתיים בממוצע, להבדיל ממודלים ארוכי טווח.

"הישגיו של ההייטק הישראלי והכסף הגדול שבא עמו ידועים לציבור הרחב, אך בסופו של יום רובו אינו זוכה לקבל הזדמנות השקעה בתחום", מזכיר שורק. "בנוסף, בכל הנוגע להשקעות, הכלים הפיננסיים העומדים לרשות הציבור מצומצמים".

לדברי שי, "בחרתי להצטרף ל-Peak כי התרשמתי מאוד מצוות המייסדות והמייסדים, שהם אנשים בעלי ניסיון מצטבר רב והבנה עמוקה מאוד בתהליכי מימון סטארט-אפים ובניית ערך בחברות הייטק. מבחינתי זו הזדמנות להנגיש את כלכלת החדשנות הישראלית למשקיעי הציבור הרחב".

הווידוי של משה כחלון

"האזרח מהשורה בטוח שכאשר הממשלה מחליטה, ההחלטות מיושמות. האמת שונה לחלוטין: החלטות ממשלה ואף חוקים רבים פשוט לא מיושמים", כך הודה שר האוצר והתקשורת לשעבר, משה כחלון, באירוע לרגל פתיחת "בית נזריאן" באוניברסיטת תל אביב, אשר ישמש כמבנה הקבוע של המרכז להעצמת האזרח.

מדובר בעמותה שהוקמה על ידי משפחת נזריאן ב-2003, ועוסקת בקידום, חדשנות ושיפור יישום מדיניות הממשלה בישראל, ובהגברת האפקטיביות של המגזר הציבורי. "אני חייב לומר, שבתור שר אוצר, המרכז ירד לי לנשמה - וזה שיפר אותנו", המשיך כחלון. "ידענו שאתם שם לוודא שהחלטות יתבצעו".

דורה נזריאן, נשיאת ''המרכז להעצמת האזרח'', ומשה כחלון, שר האוצר לשעבר / צילום: חן גלילי

באירוע נשא דברים גם פרופ' רוני גמזו, מנהל בית החולים איכילוב ולשעבר מנכ"ל משרד הבריאות, והשתתפו בו אנשי ציבור, ממשל ואקדמיה, ובהם ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט, הח"כים צבי האוזר ואבי דיכטר, עו"ד אלי מוגילבסקי מנכ"ל המרכז להעצמת האזרח, פרופ' אריאל פורת נשיא אוניברסיטת ת"א, דליה איציק, עמוס שפירא ועוד.

דורה נזריאן, נשיאת ''המרכז להעצמת האזרח'', ורה''מ לשעבר אהוד אולמרט / צילום: חן גלילי

בניין נזריאן, שנחנך בטקס, נקרא על שמם של יצחק פרויז נזריאן ז"ל, מייסדי קוואלקום, שנפטר ב-2017, ואשתו פוראן תבדל"א. נזריאן ייסד באוניברסיטת תל אביב את המכון ללימודי איראן, ויזם את הקמת המרכז הישראלי להעצמת האזרח. לאחרונה החלה לפעול תחת העמותה גם תנועת "ישראל 2050", העוסקת בטיפול בבעיות חברתיות-כלכליות מבניות במשק.

פרופ' אריאל פורת, נשיא אוניברסיטת ת''א, וח''כ אבי דיכטר / צילום: חן גלילי

הבטון הימי שמועמד לפרס החדשנות האירופי

משרד הפטנטים האירופי (EPO) הכריז על מועמדותם של המדענים הישראלים ד"ר עידו סלע וד"ר שמרית פרקול-פינקל ז"ל, מייסדי הסטארט-אפ ECOncrete, לפרס החדשנות האירופי - European Inventor Award לשנת 2022. אקונקריט פיתח בטון חדשני לבנייה בסביבה ימית, המסייע למערכת האקולוגית הימית לגדול ולצמוח סביב מבנה הבטון, תוך חיזוקו. הפיתוח עוזר לצמצם את טביעת הרגל האקולוגית של תשתיות הנבנות בסביבה ימית, כגון שוברי גלים, נמלים ומרינות. מוצרי החברה נמצאים כיום בשימוש ביותר מ-40 אתרים בעשר מדינות, ביניהן ספרד, מונקו, הולנד וניו יורק.

בנימוקים לעלייה לגמר נכתב כי "בזכות מחקר וחדשנות, סלע ופרקול-פינקל הפכו חומר בניין סטנדרטי למקום מקלט עבור צמחייה ובעלי חיים הגדלים בסביבה הימית. תחום הבנייה בסביבה הימית נמצא בצמיחה, ולכן לפיתוח יש פוטנציאל משמעותי להשפיע, ולשפר את טביעת הרגל הסביבתית של התעשייה בקנה מידה גלובלי".

ד''ר שמרית פרקול-פינקל ז''ל וד''ר עידו סלע מייסדי אקונקריט / צילום: Naava Taragin

סלע ופרקול-פינקל, אשר נהרגה בתאונת דרכים ב-2021, מועמדים במשותף והינם בין שלושת העולים לגמר בתחרות בקטגוריית "מדינות שאינן חברות ב-EPO", המעניקה הכרה להמצאות חדשניות. הזוכים בפרס יוכרזו ב-21 ביוני.

נסביר כי בטון, המשמש באופן מסורתי לצורך בניית תשתיות בסביבה ימית, עלול לשבש את האיזון הכימי באזור וליצור סביבה עוינת עבור צדפות ואלמוגים הגדלים בחרכים הקטנים שבקרקעית הים. הוא מעודד גידול של מינים ימיים פולשניים, שמשגשגים בסביבתו, ומאיימים על המערכות האקולוגיות הקיימות.

במטרה לתת מענה לאתגרים אלה, פיתחו סלע ופרקול-פינקל פתרון המכיל תוספי בטון המונעים מכימיקלים מזיקים להיפלט למי הים, תוך הגברת כוח הדחיסה של החומר בכ-10%. לדברי ד"ר סלע, המשמש כמנכ"ל וכמדען הראשי של אקונקריט, "כאשר אורגניזמים ימיים כמו שבלולים, צדפות ואלמוגים מתמקמים על הבטון ועוטפים אותו בסידן פחמתי, הם למעשה מחזקים אותו. הסתבר כי חוזק בטון המכוסה בצדפות עשוי להיות גבוה פי 10 מזה של בטון חשוף".

החברה, שנוסדה ב-2012, מעסיקה 35 עובדים, ביניהם מהנדסים, ביולוגים ומומחים לטכנולוגיות בטון. שוויו של שוק הבטון התת-ימי הגלובלי הוערך בשנת 2021 בכ-320 מיליארד אירו, ועל פי הערכות הוא צפוי לרשום צמיחה שנתית של יותר מ-10.8% עד 2030.

מצנח הזהב

תומר פפר, 39, מונה למנכ"ל תן ביס, לאחר שכיהן כמ"מ המנכ"ל מאז תחילת 2022.

ג'יל גמון, מנכ"ל סוגת לשעבר, יכהן כדירקטור במיזם הפינטק Pai Pay פיננסים, המפעיל שירותי ארנק דיגיטלי וכרטיסי חיוב של מסטרכארד.

האלוף (מיל') תמיר הימן, ראש אמ"ן לשעבר, יכהן כמנהל המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS).

ירון שמאי, 45, מונה למנהל חטיבת הלקוחות וערוצי ההפצה במגדל ביטוח. עד לפני כשנתיים כיהן כמשנה למנכ"ל וכמנהל חטיבת הלקוחות בכלל חברה לביטוח.

עדי שהרבני, ממייסדי סקייקיור, מונה למנהל הטכנולוגיות הראשי של סניק, המפתחת פלטפורמת אבטחה למפתחים. סקייקיור, ששהרבני גם כיהן כמנכ"ל שלה, נמכרה ב-2017 תמורת 250 מיליון דולר לסימנטק.

נעמה סער מונתה למנהלת תפעול ראשית ב-SQream, שפיתחה פלטפורמה לאנליזת נתונים בהיקף של פטה בייטים.

חגי גולדמן, 43, מונה לסמנכ"ל פריסייל במיה אנליטיקס, נציגת SAS בישראל.

עו"ד אורי ורשבסקי מצטרף כשותף בכיר למשרד מישר ושות'. קודם לכן כיהן כשותף במחלקת הנדל"ן וראש תחום ההתחדשות העירונית במשרד גרוס ושות'.

חדשות טובות

עמותת עיגול לטובה, המאפשרת לעגל עסקאות בכרטיס האשראי לשקל הקרוב, מציינת את "השקל ה-100 מיליון" שגייסה מאז הקמתה ב-2008.

במסגרת ההסכם עם חברות האשראי, סכום האגורות המצטבר עובר לתרומה לעמותות לפי בחירת בעל/ת הכרטיס, מתוך רשימה רחבה. ב-2021 נרשם שיא של יותר מ-18 מיליון שקל שגייסה העמותה עבור יותר מ-200 עמותות בישראל.

עוד כתבות

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים