גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסנטימנטים והאינטרסים: את מי בכלל מעניינת אוקראינה

המערב מגלה כמה מעט מעניינת אוקראינה את העולם הלא-אירופי ● במלחה"ע השנייה, 2.5 מיליון לא-אירופים לחמו נגד היטלר ● מעטים מאוד יילחמו עכשיו נגד פוטין

גינוי רוסיה בעצרת האו''ם / צילום: Associated Press, Seth Wenig
גינוי רוסיה בעצרת האו''ם / צילום: Associated Press, Seth Wenig

ב-22 בדצמבר 1989, שרי החוץ של הקהיליה האירופית (שעדיין לא נקראה "איחוד") ושל הליגה הערבית נועדו בפריז, כדי לחדש דו-שיח שפסק שש שנים קודם. אל המושב הגיעה פתאום הידיעה מבוקרשט, שהתקוממות עממית (זה היה הרושם הלא מדויק) עתה זה הפילה את זקן רודני אירופה והאבסורדי מכולם, ניקולאי צ'אושסקו של רומניה.

המשתתפים האירופיים קמו על רגליהם, והריעו. המשתתפים הערביים נשארו ישובים בפנים חתומות. היה קשה לחשוב על רגע מאלף יותר ביחסים הבין-לאומיים. דיקטטורות קומוניסטיות התחילו ליפול בזו אחר זו במזרח אירופה. חודש וחצי קודם התמוטטה חומת ברלין. חצי שנה קודם, סין התקרבה למהפכה. באפריקה התחילו לנשב רוחות חדשות. בחלל ניסרו דיבורים אופוריים על נצחון הדמוקרטיה הליברלית ("סוף ההיסטוריה").
הרודנים הצבאיים והעריצים המורשתיים של המזרח התיכון לא התרשמו. גורלם של ניקולאי ושל ילנה צ'אושסקו העביר רטט של פחד בגוום של מלכים, נסיכים ונשיאים-לכל-החיים.

הם חששו כי בעולם החד-קוטבי החדש, זה של "מעצמת-העל היחידה", המערב יגיד להם איך לנהל את אחוזותיהם.

יעברו 20 שנה לפני שהמזרח התיכון ינסה לחקות את המופת של דצמבר 1989. אנחנו יודעים איך הסתיים "האביב הערבי".

השמחה לאיד

שלושים שנה ויותר לאחר האופוריה המערבית, והחרדה הכמעט כללית שהיא עוררה באסיה ובאפריקה, באה פלישת רוסיה לאוקראינה, והפכה את היוצרות. הפעם, חרדה עמוקה מילאה את אירופה, וקורת רוח מילאה את לבם של שליטים סמכותניים בשאר העולם.

הם לא התעניינו בפרטים. העזתו של פוטין הצטיירה בעיניהם כאקט ההדחה של "מעצמת-העל היחידה". העונג היה בדרך כלל דיסקרטי, טבול ברטוריקה מתחסדת, אבל אחדים התקשו לכבוש את השמחה לאיד.

נתוני ההצבעה בעצרת הכללית של האו"ם לא שיקפו נאמנה את מצב העניינים הזה. העצרת אמנם הצביעה ברוב גדול לגנות את רוסיה. אבל 40 ארצות ויותר, בהן שתי המאוכלסות ביותר, ושתיים משלוש המוסלמיות הגדולות ביותר, נמנעו מהצבעה. הרוב הגדול של הארצות הלא-אירופיות שתמכו בגינוי עשו כן יותר כדי לצאת ידי חובה. סוף סוף, רוסיה הפרה את מגילת האו"ם, שהיא היתה אחת ממייסדותיו.

אבל הן סירבו לחדד את שיני הסנקציות שהמערב יזם. לא רק סין הטוטליטרית, האנטי-אמריקאית, עשתה כן, אלא גם הודו הדמוקרטית, האנטי-סינית; ולא רק שותפות ותיקות של רוסיה עשו כן, אלא גם שותפות פוליטיות ואסטרטגיות של ארה"ב, כמו פקיסטן, ערב הסעודית ואיחוד האמירויות.

ארה"ב ובעלות בריתה לא הצליחו לכונן קואליציה רב-יבשתית, רב-אתנית ורב-דתית נגד רוסיה. פירושו של דבר שתוחלת החיים של מכונת המלחמה הרוסית ארוכה בהרבה ממה שהסנקציות נועדו להשיג.

מחוץ לאירופה, לצפון אמריקה ולאוקיאניה (אוסטרליה, ניו זילנד), ארצות להוטות להוסיף ולעשות עסקים עם רוסיה. אבו דאבי ודובאי הפכו לערי המקלט של האוליגרכים הרוסים. הודו וכמובן גם סין להוטות לקנות נפט רוסי. ערב הסעודית אינה מוכנה לנקוף אצבע לטובת ייצוב מחירי הנפט - מתנה כפולה לפוטין, קודם כול מפני שהכנסות רוסיה גדלות, ושנית מפני שיוקר הדלק מלבה אינפלציה, העלולה להחליש את כוח ההתמדה של המערב.

פוליטית, טורקיה, החברה המוסלמית היחידה בנאט"ו, רומזת שהיא עשויה להטיל וטו על הצטרפות שבדיה ופינלנד, שתיים החוששות שהן יהיו התחנות הבאות באקספרס של פוטין, בדרך מערבה.

מה היה קורה בלי האימפריה?

אסוציאציה היסטורית: אחת הסיבות שבריטניה הצליחה להחזיק מעמד לבדה מול היטלר במשך שנה וחצי, ואחר כך לעמוד מול יפן באסיה, היתה השתתפותה של האימפריה הבריטית. האימפריה העניקה משאבים וכוח אדם. בסוף המלחמה שירתו בצבא הבריטי שני מיליון וחצי לא-אירופים, רובם מתת-היבשת ההודית, אבל גם רבבות מארצות אחרות באסיה ומאפריקה (וגם כמה אלפי יהודים מארץ ישראל).

החיילים הקולוניאליים לא גויסו, אלא התנדבו. אבל מחוזות מוצאם, שהיו כפופים למרות האימפריה, לא התנדבו ולא נשאלו. אילו נשאלו, אולי היו מסרבים לשלוח את בניהם אל שדות הקטל (אינני כולל בחיווי הזה את הדומיניונים הבריטיים, שהיו עצמאים למעשה, וגייסו ושלחו מאות אלפים).

מה היה קורה בלי עזרת האימפריה? מי יודע. אבל יתכן בהחלט שהטנקים של רומל היו פורצים אל מצרים, ומגיעים בסוף 1942 אל ארץ ישראל. וייתכן שהיפנים היו מגיעים אל המפרץ הפרסי. מדוע לא, הרבה אסיאתים (אם כי כמובן לא סינים) חשבו את היפנים למשחררים. היו אפילו הודים שהתנדבו לשרת בצבא היטלר, לצד ערבים וטורקים.

מוטב לקוות שמלחמת עולם אינה ממשמשת ובאה, מפני שיכריעו אותה ראשי חץ גרעיניים, לא מתנדבים הודיים. אבל במלחמה-באמצעות-שליח, שברית נאט"ו מנהלת עכשיו נגד רוסיה, ההכרעה תיפול לא רק בשוחות בחבל דונבאס או ברחובות חרקיב, אלא גם מעבר לים, אולי אפילו הרחק מעבר לים.

אי-ההסכמות הדיפלומטיות על ענישת רוסיה משקפות רק מקצת מחומרת הבעיה. אי-ההסכמה הממשית רחבה לאין שיעור מדיון באינטרסים כלכליים ובטובות הנאה פוליטיות. זו אי הסכמה הנוגעת ליעדים ולהגדרת סכנות. המלחמה להציל את אירופה מרוסיה אינה מלחמתו של העולם הלא-אירופי; היא מעניקה הזדמנות ללא-אירופים להתנער מן המערב. אנחנו נוטים להניח שאינטרסים חשובים מסנטימנטים, אבל כאן הסנטימנטים הם המגדירים את האינטרסים.

עוד כתבות

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?