גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היזמים שהביאו את מארון 5: "זיהינו כשל בשוק ההופעות הבינלאומיות"

אחרי שכבשו את פארק הירקון בשבוע שעבר, צמד היזמים גיא בסר ושי מור-יוסף כבר מסתכלים קדימה ● עכשיו הם מתכננים סיבובי הופעות משותפים עם סעודיה והאמירויות, יצוא של אמנים ישראלים לחו"ל ואפילו הנפקה בתל אביב ● עם הגב של ענקית הבידור האמריקאית לייב ניישן, שום דבר לא נראה להם כמו פנטזיה ● רק אל תזכירו להם את הפלופ ההוא בהופעה של ריהאנה

מימין: שי מור-יוסף וגיא בסר / צילום: איל יצהר
מימין: שי מור-יוסף וגיא בסר / צילום: איל יצהר

הפגישה עם מפיקי העל גיא בסר ושי מור־יוסף, בעלי קבוצת הבידור בלוסטון־לייב ניישן, מתקיימת ימים ספורים לפני הופעת הלהקה האמריקאית מארון 5, שהפכה להיסטורית בכמה מובנים: מעבר לשואו שכלל במה מרשימה בקנה מידה בינלאומי וסאונד משובח - זו הופעת הבכורה של הלהקה בישראל; זהו אחד המופעים הבינלאומיים הגדולים ביותר שהגיעו לארץ - מאה אלף כרטיסים נמכרו לשני מופעים; והכי דרמטי, המופע בפארק הירקון הוא חלק מסיבוב הופעות במזרח התיכון, שכולל מלבד ישראל גם את אבו דאבי ומצרים. "לפני שנתיים הייתם אומרים שאנחנו הזויים", אומר בסר בהתרגשות בלתי מוסתרת. "אבל הנה, ישראל והאמירויות מייצרות טור ראשון במזרח התיכון. זה צעד ראשון למהפכה באזור, ואנחנו כבר מתקשרים יחד על עשרות יוזמות לשנים הבאות. היום, כשאנחנו מגישים הצעה לאמן להופיע, יש בה את ישראל, מצרים, סעודיה, ירדן, האמירויות, בחריין - וכל זה בעקבות הסכמי אברהם".

סעודיה?
"כן, אני הגשתי הצעה לאמן ל־2023 יחד עם סעודיה. יש אמנים שבעבר לא השתלם להם להגיע לכאן, אבל כשזה חלק מטור זה כבר אחרת. במקום 1.5 מיליון דולר, האמן רואה 7 מיליון דולר. השיח שונה, וזה נותן לנו הרבה כוח. מגניב אותי להחליף מיילים עם טאריק ממצרים וסעיד מהאמירויות, וכולנו מדברים בשפה משותפת של מוזיקה, עושים ביזנס נפלא יחד, מרוויחים יפה".

מארון 5 בהופעה בקהיר. ''ביזנס נפלא ביחד'' / צילום: live nation

לא רק הסכמי אברהם תרמו להתרחשות הגלובלית הזו בישראל, אלא גם העובדה שבלוסטון היא חלק מתאגיד הבידור העצום מבוורלי הילס לייב ניישן (Live Nation), שעוסק בהפקת הופעות ענק בכל העולם, מחזיק מתחמי בידור והופעות במדינות רבות וכן נוהג לרכוש חברות מקומיות בתחום. שוויו כיום מתקרב ל־20 מיליארד דולר.

הצירוף הזה מאפשר לבסר ולמור-יוסף לרקום תוכניות גדולות לשנים הקרובות, שכוללות בין היתר הקמת אקספו - מתחם אירועים ענק - באזור גוש דן בהשקעה של 100 מיליון שקל (הם מכנים אותו O2 הישראלי, על שם מתחם האירועים המפורסם בלונדון), בניית חמישה מתחמי אירועים שיציעו הופעות לצד אוכל ואלכוהול עד 2024 (הראשון, מתחם קו רקיע בפארק אריאל שרון, הושק לפני כשנה) ובהמשך להפיק פסטיבלים בחו"ל ולחשוף אמנים ישראלים לשוק הבינלאומי. לדברי בסר יש כבר אמן אחד כזה, שהוא מסרב לחשוף את שמו ורק מוכן לומר ש"מספר שתיים בלייב ניישן אמר עליו שהוא 'אובר וולמינג'. בקרוב הוא יקבל במה באחד מ־117 הפסטיבלים שבבעלות לייב ניישן".

בסר מספר שהלו"ז כולל גם הנפקה, כחלק מהבוסט שקיבל עולם הבידור, שלאחרונה יותר ויותר חברות ציבוריות וקרנות השקעה לוטשות אליו עיניים. "רק בישראל זה פתאום נהיה. בכל העולם התחום הזה מונפק בשוק ההון, מדבר עם קרנות, עם השקעות", מתקומם בסר, "בחודש הראשון של הקורונה המנייה של לייב ניישן צנחה ממחיר של 81 דולר למחיר של 33 דולר, אבל בהמשך התרוממה ל־118 דולר, כי שוק ההון הבין שזה מצב חולף. אתן יודעות מה זה לפתוח איצטדיון בחו"ל? טור של מארון 5 זה 8 מיליון דולר. רק ישראל לא הבינה מה זה העולם הזה - ואני שמח שזה קורה, כי אנחנו מכינים את עצמנו להליכה לשוק ההון. כולם רוצים לקחת אותנו לשם".

כשלריהאנה לא התחשק

השותפות בין בסר (46) ומור יוסף (40), החלה לפני למעלה מעשור. בסר היה אז מנכ"ל החברה הכלכלית של המכללה למינהל, וקידם במסגרתה יזמויות עסקיות כמו בניין למסחר עבור הסטודנטים וגם ארגן הפקות - בין היתר יזם את פסטיבל הסטודנטים פאנג'ויה, המתקיים מדי שנה באילת. מור יוסף היה בעלים של חברה שהקים ב־2007 בשם בלוסטון, שפעלה בעולם אירועי הסטודנטים וקידום המכירות.

על אף ששניהם פעלו בהפקות לסטודנטים, לא הייתה בין השניים היכרות אישית ואת הקשר הראשוני יצר מור יוסף על בסיס עסקי נטו "במטרה להפוך לגוף הכי גדול בעולם הסטודנטים". הם התחילו בהסכם לשיתוף פעולה, וב־2013 המשיכו לשותפות והחלו לפזול מעבר לזירה הסטודנטיאלית. עוד באותה שנה פרצו השניים לתודעה הישראלית כשהביאו את ריהאנה, שהיתה אז בשיא הצלחתה, להופעה בפארק הירקון. מאורע שהפך לאחד הפלופים הזכורים והגדולים ביותר בהיסטוריית ההופעות הבינלאומיות בארץ.

זה אמנם לא היה המופע הראשון שלה בארץ - היא הופיעה פה גם ב־2010 - אבל זה כן היה המופע הבינלאומי הראשון שהביאו בסר ומור־יוסף לישראל, אחרי רצף של הפקות מקומיות. וככה זה גם נראה: הכוכבת איחרה בשעה וחצי, ולפי פרסומים זה קרה משום שהשתהתה בים המלח. גם כשכבר עלתה לבמה - היא שרה את רוב המופע בפלייבק, לאכזבת הקהל.

כמעט עשור אחרי, בסר ומור־יוסף מבקשים להסתכל על חצי הכוס המלאה. "חלקו את זה לשניים", הם מבקשים. "מכרנו 55 אלף כרטיסים למופע מיינסטרים עכשווי של אמן שנמצא בשיא. שנים לא קרה שאמן בשיא הגיע לישראל".

מארון 5 בפארק הירקון / צילום: ליאור כתר

והותרתם 55 אלף צופים מאוכזבים.
"חטפנו אז מכל כיוון - מהספקים, מהקהל, מהתקשורת. אנחנו עדיין זוכרים את הכותרת של ידיעות בכתבה אחרי המופע: שערוריאנה. אבל היינו מספיק חכמים כדי ללמוד את השיעורים".

מה למשל?
"איך מתנהלים מול אמן, איך מייצרים מצב שבו האמן לא מחליט לעצמו, איך מתנהלים מול התקשורת, איך לקבל החלטות תוך כדי המופע. הכשל שלנו היה שדאגנו לקהל וההפקה כשאנו חושבים שלאמן יש אחריות - ולא הבנו שמדובר בילדה סוררת שהחליטה לעשות מסיבה במלון".

היא לא היתה בים המלח?
"זה הזמן לספר לכולם. היא הייתה ב־18:30 במלון, אחרי מקלחת, והמאבטחים שלנו רבו עם המאבטחים שלה כדי להוציא אותה מהחדר. זו היתה הסיטואציה, זה הסיפור האמיתי, לא התחשק לה. זה היה בתקופה שהיא הייתה מאחרת 3 שעות למופעים והיו גם כאלה שהתבטלו".

שקלתם לתבוע?
"שקלנו, אך הגענו למסקנה שהיתרון בלקחת את זה ולהמשיך קדימה עולה על תביעה".

אולי זה פשוט היה גדול עליכם. הייתם צריכים לדאוג שדבר כזה לא יקרה.              "יומיים אחרי המופע כולם הבינו מי גרם למה ואיפה האמנית בסיפור הזה. היא היתה אז בלתי נשלטת, עשתה מה שהיא רוצה. זה היה ידוע בעולם שלנו. הכשל היה שלא לקחנו את זה כפרמטר, והנחנו שמופע כזה יילקח בשיא האחריות על ידי אמנית שמקבלת מאיתנו מיליוני דולרים. יום למחרת הייתה לה הופעה בברבדוס שלא התקיימה. כך שאנחנו יצאנו בזול", הם צוחקים.

למרות הנפילה, אחרי ההופעה פנה אליהם סוכן האמנים גיא עוזרי, מהישראלים הבכירים ביותר בעולם התרבות העולמי, שהיה המנהל האישי של מדונה וייצג בין היתר את U2, בריטני ספירס ופול מקרטני. הסיפור לא הרתיע אותו משום שהכיר את התדמית על ריהאנה בתעשייה. השלושה פתחו יחד את בלוסטון־מאבריק, וב־2017 מכרו 50% ממנה ללייב ניישן, שמחזיקה בין היתר גם באתר מכירת הכרטיסים טיקט מאסטר, והקימה פה שלוחה ישראלית שלו. כיום הם מחזיקים ב־73% ממניות בלוסטון, ואת היתרה מחזיקים יריב מוזס (בנה של תמי מוזס, לשעבר מבעלי ידיעות, ובעלת חברות בתחומי התקשורת והתעופה) ואסף ורטהיימר, בנו החורג של איתן ורטהיימר ז"ל.

ברקורד שלהם רשומים גם לא מעט מופעים מוצלחים יותר כמו שלוש הופעות של הבאקסטריט בויז, בון ג'ובי, וואן ריפבליק, בריטני ספירס, אירוסמית' ועוד.

בון ג'ובי. מההופעות המוצלחות ברקורד של הצמד / צילום: אלון לוין

"כמו תאגיד אמריקאי"

בשוק ההופעות הבינלאומיות המקומי פועלים כיום מפיקים בולטים נוספים כמו שוקי וייס, גד אורון ומרסל אברהם - אך בסר ומור־יוסף הולכים וממצבים עצמם בשנים האחרונות כשם מוביל בתחום, כשהם מביאים מדי שנה מספר הופעות של אמנים מחו"ל.
כשמכירות התקליטים רחוקות מממדי העבר, השניים מספרים כי סבבי הופעות הפכו
למקור ההכנסה העיקרי של האמנים: "אם בעבר אמן גדול היה יוצא לטור פעם ב־3־4 שנים וישראל הייתה בערך בעמוד השלישי של רשימת היעדים, היום אמן יכול לצאת ל־2־3 טורים בשנה".

הם מעריכים את הנתח שלהם בשוק בישראל בכ־60%, בעיקר בזכות החבירה ללייב ניישן. לטענתם, לפני שנכנסו לזירה, השוק היה מנומנם: "הפרומוטרים לא היו רעבים ולא הסתכלו על זה כעסק אמיתי. זיהינו כשל שוק בתחום הזה, וראינו שאנחנו יכולים לייצר מהפכה של ממש".

באיזה מובן?
"הבאנו לכאן גורמים חזקים, כמו גיא עוזרי ולייב ניישן. התחלנו להביא המון אמנים, והנגשנו אותם לקהל הישראלי. פעם כרטיס לגולדן רינג (מתחם סגור הקרוב יותר לבמה) היה נמכר ב־1,800 שקל, היום המחיר הוא 800 שקל. הכנסנו ספקים חדשים לתחום, והמחירים ירדו. כשאנחנו רק נכנסנו לתחום, חלק גדול מהציוד הגיע מאירופה, וכיום אפשר להשיג חלק בישראל. פעם אפילו הבמה הייתה מגיעה מחו"ל. גרמנו לספקים להשקיע ולראות את החזון יחד איתנו.

"לא פחות חשוב מזה: כל עולם הסיכונים שלנו שונה. זה שוק שלא בנוי ליחידנים, כי נפילה במופע בינלאומי היא נפילה של מיליונים. הכנסנו פרמטרים של שוק ההון, של אנליזות ומספרים. כשאנחנו מחליטים לשלם לאמן מיליון דולר זה לא כי כך החלטנו - אלא כי המערכות מלמדות אותנו שזה שווה את זה".

ואם קורה ששלושה חודשים לפני ההופעה הכוכב מעורב באיזו שערורייה?
"אנחנו מבטחים את הסיכונים שנעים מעולמות של מצב בטחוני, דרך אמן חולה ועד שערורייה. מעבר לזה, אנחנו מגובים על ידי תאגיד הבידור הגדול בעולם שמאפשר לנו את מנעד הטעויות האלה, ומבין שאנחנו במרתון של טווח ארוך.

"כשאנחנו נכנסנו לתחום התייחסו לזה בדרך אחרת. אמרו לנו שאנחנו משוגעים שאנו משלמים מאות אלפי שקלים על ביטוחים. אין לנו פרויקט שלא מבוטח בלוידס (תאגיד הביטוח Lloyd's of London) כי החברות הישראליות לא יודעות לתת פוליסות לאירועים בסדר גודל כזה".

ישראל היא מן הסתם מקרה בוחן מעניין מהבחינה הזו.
"חד וחלק, וזה הולך ונהיה יותר קשה. תראו למשל את האירוע של מירון, זה אתגר שמשפיע עלינו ומייקר מאוד את המחירים. לכן מהבחינה הזו אנחנו מתנהלים כמו תאגיד אמריקאי".

הם מגדירים את ההתנהלות שלהם "אמריקאית", גם בהקשר של הפקה המבוססת על איסוף וניתוח דאטה מהרשתות. "אחת ההופעות הראשונות שלנו, ב־2015", הם נותנים דוגמה, "היתה וואן ריפבליק. בכל מקום בעולם הם עשו מופעים של 6,000 איש, אבל כשבדקנו ברשתות החברתיות כמה מעריצים יש להם בישראל, גילינו שיש הארד קור של 25 אלף שאוהבים אותם. קנינו את העסקה במחיר שאף אחד לא היה חולם, מכרנו 25 אלף איש בפארק הירקון והרווחנו כמו מופע פארק גדול.

"או למשל הזמר אנריקה איגלסיאס. הממוצע שלו בעולם זה 15 אלף איש. בישראל המערכות שלנו זיהו פוטנציאל גבוה יותר. נתנו לו הצעה של מיליון דולר, ההצעה הכי גבוהה שקיבל - ומכרנו 42 אלף כרטיסים לשתי הופעות במנורה".

מופע נוסף שהם מתפארים בו הוא של להקת הבנים האמריקאית בקסטריט בויז, שהיו הלהקה החמה של שנות ה־90. "הבאנו אותם למופע אחד של 8,000 איש, הכל נמכר בתוך חצי שעה. אחרי זה נתנו עוד מופע, אותו דבר. למופע השלישי נמכרו הכרטיסים בתוך חמש שעות. זו להקה שעשתה לנו הפתעה חיובית, ובשלוש הופעות שלה הרווחנו כמו במופע גדול.

ולפעמים קורה גם תהליך הפוך: "יש אמנים שבאירופה מרוויחים מיליון דולר ומעלה להופעה, אבל ראינו שהם לא חזקים כאן. אחד השיעורים שלמדנו זה לדעת לסרב, ולא להתפתות גם אם זה שם גדול".

תנו דוגמה לשם גדול שלא הלך כאן.
"AC/DC ענקיים באירופה. הסיבה שלא הבאנו אותם לישראל היא שעשינו אנליזה והבנו שהפוטנציאל נמוך. אחר יתפתה ויגיד: הם כאלה גדולים, אני חייב להביא אותם - ואחר כך יצטרך למכור את הבית כדי לכסות את ההפסד".

"הרבה יותר ממפיקים"

הפעילות הענפה שלהם בעולם המוזיקה מצטלבת בזרוע נוספת של החברה - בניית קהילות סביב מותגים, זאת לצד הפקת אירועי חברה וקידום מכירות. בין הלקוחות להם הם בונים קהילה ניתן למנות את החברה המרכזית למשקאות המוכרת כקוקה קולה ישראל, רנואר, בנק הפועלים, סמסונג ועוד. "אנחנו יכולים לתת (למותגים שעובדים איתם - ה"מ ומר"ח) דברים שאי אפשר לקנות בכסף, שהם פרייסלס, בעיקר סביב מוזיקה", מתאר בסר את הדרך בה משתלבים האפיקים השונים של החברה, ומדגים: "למשל סמסונג עשו איתנו פעילות גדולה סביב מארון 5 - ויצאו בקמפיין גדול לשדרג לגולדן רינג את הלקוחות שלהם שרכשו כרטיסים למופע".

"מחקרים של לייב ניישן שנעשו ב־30 מדינות בקרב אוהדי פסטיבלים מראים שהמוזיקה הפכה להיות חלק משמעותי וחשוב בחייהם של בני דור המילניום ומטה, כולל דור האלפא, יותר מכפי שהייתה בדורות קודמים. מותג שרוצה לדבר עם הדורות האלה, אם לא יידע לבנות קהילה סביבו ולדבר בשפה של הקהל שבו הוא פוגש - ייעלם מהשטח. לנו יש את היכולת להביא למותגים שעובדים איתנו את הפלטפורמות, את הפסטיבלים המובילים".

בסר מדגיש שוב את הגב שהוא מקבל מלייב ניישן: "אנחנו כתאגיד עולמי יודעים להגיע לכל טאלנט. אם מחר בבוקר למשל גלובס ירצה להציע לחברי הקהילה שלו 100 מקומות למשחק של ה־NBA בתנאים ייחודיים, זה דבר שאנחנו יכולים לספק לו, וזה דבר שאנשים פרטיים לא יכולים לקנות בכסף. להיות ב'בק סטייג'' של מארון 5 ואז להיכנס מדלת מיוחדת של הגולדן רינג - אלה דברים שאתן יכולות לקבל רק כחברות קהילה של מותג. מבחינת המותג, זה גורם ללקוחות שלו להזדהות איתו בעשרות אחוזים יותר מאשר באמצעות פרסומת רגילה. אתן יודעות מה זה להשיג שולחן לפסטיבל שכל הכרטיסים נגמרו אליו? בפורים עשינו בפארק הירקון את פסטיבל לונאר (פסטיבל טכנו - ה"מ, מר"ח), 30 אלף איש, האמנים המובילים בעולם, שלוש במות, תפאורה ברמות הכי גבוהות. היה לנו מתחם שולחנות, ואנשים קנו שולחן, ונגמר. אבל אם היום בא לקוח גדול ורוצה שולחן, אנחנו יודעים לתת לו את זה".

ויש גם מבט לעתיד, שהוא למעשה כבר כאן - השניים מספרים על שילוב של NFT בעולם ההופעות: למשל כרטיס הכניסה או המזכרת הויזואלית מההופעה יוכלו להיסחר בעולמות הבלוקצ'יין גם בסכומים מופרכים, בשילוב עם עולמות המטאוורס, שיוכלו לקחת את החוויה של הצופים עשרה צעדים קדימה. רק דמיינו את עצמכם מבקרים אחרי ההופעה במתחם אחורי הקלעים או נמצאים בהופעה בסעודיה - כשאתם למעשה בסלון בתל אביב. 

במילים אחרות, אתם הרבה יותר ממפיקים.
"הציבור לא יודע להפריד בין האמנים לתעשייה. כולם קוראים לנו מפיקים, אבל אנחנו אנשי עסקים, ממולחים, שצריכים לעסוק בעלויות של ניהול סיכונים, השקעות אדירות של כסף, פיתוח עסקי רציף, שיווק, יזמות תוכן - ועוד עם כל האלמנטים סביבנו במזרח התיכון. לא שאנחנו מזלזלים במילה מפיק, אבל לקרוא לנו מפיקים כשאנחנו בונים עיר ל־100 אלף איש (המופע של מארון 5), זה קצת לפגוע".

דרוש: רוג'ר ווטרס ישראלי

"האלמנטים של המזרח התיכון", כפי שהגדיר זאת בסר, הופכים לא פעם את הזמנת האמנים לישראל למשימה מאתגרת במיוחד. יותר מפעם אחת הם נאלצו לקבל לא כתשובה, תופעה שמתרחשת היום יותר, הם מספרים, בין היתר בעקבות התבטאויותיה של הדוגמנית האמריקאית - פלסטינית בלה חדיד נגד ישראל, ואלו של חבר להקת פינק פלויד, רוג'ר ווטרס שאף קורא לאמנים נוספים להחרים את המדינה. "אנחנו שומעים המון סירובים. כל יום", מספר בסר. "היו אמנים שיומיים לפני הכרזה על הופעה הודיעו לנו שהם יוצאים לחופשה. פעם עוד היו מתביישים, ממציאים תירוצים, היום המצב כל כך קשה, במיוחד אחרי שומר החומות ובלה חדיד. זה משהו שלא ראינו קודם, וזה הולך ומחמיר".

הדוגמנית בלה חדיד.''ההתבטאויות משפיעות מיידית'' / צילום: Shutterstock

החלק הזה בתפקיד הופך את הצמד בסר ומור־יוסף לשגרירים של ישראל בעל כורחם. "עד 2019 הוצאנו מעל 450 אלף שקל מכיסנו על טיסות לכל מקום בעולם, ונאמנו בכל כינוס אפשרי, בכל מפגש סוכנים ומנהלים (של לייב ניישן), ודיברנו על האמת של ישראל, על למה לבוא ולהופיע כאן, על המורכבות של המצב - כדי שהעובדים ידעו לדבר עם האמנים בשפה הנכונה".

אבל אז רוג'ר ווטרס שולח מייל לאמן וקורא לו להחרים אותנו.
"לכן ישראל צריכה רוג'ר ווטרס משלה. במקום זה, מבזבזים כסף על קמפיינים ריקים מתוכן. רואים קמפיין בלונדון של מודעות 'בואו לישראל' בתחנות אוטובוס. זה לא משפיע על אף אחד, בזבוז של מיליוני שקלים. סיפרו לנו שהמדינה הקצתה 180 מיליון שקל להסברה, זה תקציב מכובד, רק בואו ננתב את הכסף למקומות הנכונים. עד שלישראל לא יהיה את הרוג'ר ווטרס שלה, כל מה שיעשו - ייכשל".

רוג'ר ווטרס, חבר להקת פינק פלויד. קורא לאמנים נוספים להחרים את ישראל / צילום: Shutterstock 

מי יכול להיות ה'רוג'ר ווטרס' של ישראל?
"היה לנו אחד כזה, סיפור מדהים. בון ג'ובי (שהצמד הביא לישראל ב־2015 - ה"מ ומר"ח) נלחם למען ישראל, עלה לתוכנית רדיו, ואמר: אני אוהב את ישראל, ויש לי חברים בישראל. אתן יודעות מה זה נותן למדינת ישראל שאמן בסדר גודל כזה עושה לה יחסי ציבור?".

בון ג'ובי לא היחיד: כשאמן גדול כמו אדם לוין מעלה סטורי בחשבון האינסטגרם שלו ל־2.14 מיליון עוקביו עד כמה תל אביב מדהימה "יותר ממה שהוא תיאר לעצמו", ומצמיד לבבות אדומים לתמונה של קו הטייילת בתל אביב - מדובר בחשיפה ששווה לישראל זהב.
אבל מתברר כי גם הגעתה של מארון 5, הם מגלים, הייתה תלויה על בלימה, כשלאחר ההכרזה על סיבוב ההופעות, קיבלו חברי הלהקה אלפי תגובות הקוראות להם שלא להגיע לישראל.

מלחיץ. מה עשיתם?
"הסברנו להם שזו התקפה של בוטים אוטומטיים, ושבתוך 48 שעות זה יעלם. הוכחנו להם שהתמונות שהראו להם זה פייק ניוז. עשינו עבודה שלמה כדי לייצר רגיעה, וזה עבד. אבל כל מבצע כמו שומר חומות, משפיע מיידית. אנחנו מציעים לאמנים שאם יש להם משהו להגיד, שיעמדו על במה ישראלית ויגידו את זה. זה הרבה יותר טוב מאשר לצעוק את זה באיזה עיתון".

בניסיון לשכנע אמנים להגיע בכל זאת, הם מארגנים לפעמים מפגשים עם הצד השני של הסכסוך. "היו אמנים שביקשו שניקח אותם להיפגש עם הפלסטינים", הם מספרים ומביאים כדוגמה את להקת הרוק הבריטית "הקוקס", שהגיעה לישראל ב־2017. "הצענו שניקח אותם לבית לחם. אחרי הפגישה הם אמרו: אנו מבינים את המורכבות, אין פה צד חזק וחלש, אלא סכסוך עמוק, שורשי. זה מאוד עוזר כשקורה דבר כזה, כי אמן מדבר עם אמן ומנהל מדבר עם מנהל, ואם הם יוצאים מכאן עם אמירה שהקהל בישראל מדהים ושהסכסוך עמוק - זה מביא לכאן עוד אמנים".

בגזרה המקומית, הם הציעו למקימי העיר הפלסטינית, רוואבי, להביא אמנים שיופיעו גם בישראל וגם בעיר "עם האמפי הכי יפה באזור. אנחנו מנסים בכל דרך, לצערנו עוד לא הצלחנו, אבל אנחנו תמיד פועלים לטווח ארוך". 

עוד כתבות

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

גם לאחר זינוק של מעל 140% השנה: מנכ"ל פאגאיה משוכנע שהחברה שלו שווה הרבה יותר

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים סובל מהתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות שערים באירופה; מגמה דומה בחוזים העתידיים בארה"ב

הדאקס עולה ב-0.4% ● הניקיי ירד ב-0.2% ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה