גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל ישראכרט: "לא מעריך שנראה הפסקה במתן האשראי כמו בקורונה, אך צריך להיות זהירים יותר"

ישראכרט פרסמה דוחות המצביעים על המשך הגידול באשראי הצרכני והעסקי, והמנכ"ל רן עוז מעריך כי הצמיחה תימשך גם בעת האטה בפעילות הצרכנית • קיטון ברווחי החברה עקב עלייה בהפסדי אשראי הוביל לירידה במניה • עוז: "אם הריבית של בנק ישראל תמשיך לעלות, תהיה לכך השפעה על הריבית שלנו"

רן עוז, מנכ''ל קבוצת ישראכרט / צילום: באדיבות ישראכרט
רן עוז, מנכ''ל קבוצת ישראכרט / צילום: באדיבות ישראכרט

החודשים שלפני משבר הקורונה סימנו את חברות כרטיסי האשראי כמי שעשויים לקרוא  תיגר על הבנקים בכל הנוגע למתן אשראי לציבור ולבתי העסק. אולם אז פרצה המגפה, הציבור צמצם הוצאות והפסיק לטוס כך שהביקוש להלוואות פחת, ושלוש חברות כרטיסי האשראי - ישראכרט, מקס וכאל סיימו את 2020 עם קיטון של 3.2% בתיק האשראי הצרכני המצרפי וירידה של 22.6% בתיק האשראי המצרפי לעסקים קטנים ביחס לשנה שקדמה לה.

"אני לא מעריך שנחזור להפסקת פעילות האשראי שהייתה בשיא הקורונה", אומר רן עוז, מנכ"ל ישראכרט , בשיחה עם גלובס. "אולם ברור שבתקופה שבה הצד הכלכלי מתחיל להתקשח אנחנו צריכים להיות יותר זהירים. מנקודת המבט של ישראכרט, אנחנו חלק מאוד קטן בעוגת האשראי הצרכני, בטח ביחס לבסיס הלקוחות שלנו, ובאשראי העסקי אף יותר קטן.

"מכיוון שיש לנו בסיס לקוחות גדול מאוד, גם בצד הצרכני וגם בצד העסקי, אנחנו מאמינים שיש לישראכרט פוטנציאל צמיחה שיאפשר לנו למנף את הקשר עם בתי העסק ואת הידע שיש לנו עליהם. אנחנו עובדים על טיוב התיק ושיפור החיתום כדי לוודא שניתן את הפתרונות הנכונים ובהחלט חושבים שתהיה לנו המשך צמיחה יפה בשנה הקרובה בתחום", אומר עוז על רקע פרסום תוצאות הרבעון הראשון של 2022.

על רקע העלייה בקצב האינפלציה והצפי להאטה בצמיחה ובצריכה, דיווחה ישראכרט כי סיימה את הרבעון הראשון של שנת 2022 עם רווח נקי של 50 מיליון שקל לעומת כ-74 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. הירידה ברווח הרבעון נבעה בעיקר מהגידול בהוצאות בגין הפסדי אשראי מ-12 מיליון שקל ברבעון הראשון אשתקד ל-31 מיליון שקל וכתוצאה מהכרה בהוצאות חד-פעמיות בסך של כ-17 מיליון שקל בגין קיצור תקופת השכירות בבניין ישראכרט הישן עם המעבר למשרדים חדשים, והחלטת החברה על הפסקת פרויקט להפעלת יישומון anyway לתיקוף ותשלום עבור נסיעה בתחבורה ציבורית.

"המינויים החדשים מתחילים לעבוד"  

התוצאות לא גרמו לקורת רוח בשוק ההון, ומניית ישראכרט ירדה בכמעט 5% בשעות שלאחר פרסום הדוחות. נציין, כי בשנה האחרונה הניבה מניית החברה תשואה של  39% (לעומת תשואה של 15.3% במדד ת"א 125).

על פי דוחות החברה, היא הגדילה את תיק האשראי הצרכני שלה ב-5.7% ביחס לרבעון המקביל אשתקד, והוא עומד על 4.1 מיליארד שקל ואת התיק העסקי ביותר מ-20% לכ-1.1 מיליארד שקל. ישראכרט אגב, הייתה היחידה שרשמה גידול בתיק האשראי ב-2020, אך תיק האשראי שלה עדיין קטן משל שתי המתחרות. "שמנו דגש על האשראי כמנוע צמיחה. המינויים החדשים לחיזוק התחום מתחילים לעבוד (בהם הבאתה של יפית גריאני, לשעבר ראשת החטיבה הבנקאית בדיסקונט, ר"ו) ויש שתי בעלות תפקידים נוספות שיצטרפו בחודש-חודשיים הקרובים", הוא מסביר.

 

לצד החיזוק בשדרה הניהולית, בישראכרט חתמו בספטמבר שעבר, עוד לפני כניסתו של עוז לתפקיד, על שותפות במיזם אשראי צרכני במודל "קנה עכשיו, שלם אחר כך" (BNPL). החברה תחזיק ב-19.9%, והשותפים הם קבוצת יזמים, בראשות רפי גמיש, מנכ"ל המכללה למינהל. "המיזם מתקדם יפה ויעלה לאוויר בחצי השני של השנה, אז אני מקווה שנראה את התוצאות", מציין מנכ"ל חברת כרטיסי האשראי.

הריבית שלכם על ההלוואות (9.1% בממוצע ב-2021) היא מהגבוהות בשוק. לאור העלאת הריבית של בנק ישראל, מה צפוי לנו בהיבט הזה?
"מכיוון שרוב ההלוואות הצרכניות ולמגזר העסקי הן בריביות משתנות, הן מגיבות לריבית של בנק ישראל. אבל מעבר לזה, אנחנו בוחנים לא רק את הריבית המשוקללת של כלל התיק אלא כל הזמן מסתכלים על מה הקצב ורמת העמדת האשראי בכל חודש. רמת הריבית בהלוואות החדשות דווקא בירידה כי אנחנו פונים לקהלים יותר איכותיים עם פרופיל סיכון יותר נמוך, כך שבינתיים לא רואים השפעה של ריבית בנק ישראל, אבל ככל שהריבית הזו תעלה תהיה השפעה על הריביות בשוק".

"הולכים עם העולם לתחום הקריפטו" 

מחזור העסקאות בכרטיסי אשראי של ישראכרט ברבעון הראשון עלה בכ-14% לכ-47.4 מיליארד שקל, לעומת כ-41.5 מיליארד שקל ברבעון המקביל אשתקד. ונכון לסוף הרבעון הראשון, מצבת הכרטיסים הפעילים של ישראכרט עמדה על כ- 4.27 מיליון כרטיסים, גידול של כ-2%.

השבוע נכנסה ישראכרט לתחום הקריפטו, בשיתוף פעולה עם בית ההשקעות אלטשולר שחם, באותו המועד בו נכנסה לתחום המתחרה מקס. "הכניסה שלנו נועדה לפתוח גם בפני הלקוחות הצנועים יותר אפשרות להשקיע בכל דבר וכך מי שירצו להשקיע בקריפטו החל מ-150 שקל בצורה דיגיטלית יוכל לעשות זאת וזה נהדר. לשם העולם הולך ואתה רוצה להגיע למצב שתהיה לך בחירה לעשות מה שתרצה. אנחנו כמובן לא מעודדים אף אחד ולא נותנים ייעוץ להשקיע במטבע כזה או אחר ובטח לא בני"ע ערך, אבל רוצים לאפשר זאת ללקוחות".

האם הירידה במניית כלל או האטה בצמיחת המשק ישפיעו על עסקת מקס

מאז הודיעה חברת כלל ביטוח ב-10 באפריל על רכישת חברת כרטיסי האשראי מקס צללה מניית החברה, המתנהלת ללא גרעין שליטה,  ביותר מ-14%. זאת בזמן שמדד תל אביב ביטוח ירד בפרק הזמן הזה ב-9% בלבד. בשוק ההון מייחסים חלק מהירידה במניית כלל לחוסר אמון של המשקיעים שהרכישה, המצריכה את כלל למממן סכום של 1.6 מיליארד שקל, כדאית מבחניתה.

בנוסף, הטלטלה בשווקים מטילה צל על המשך הצמיחה במתן האשראי במשק, ועלולה להשפיע על הצמיחה של חברות כרטיסי האשראי. מקס ומתחרותיה סימנו את האשראי הצרכני והעסקי כמנוע מרכזי לשנים הבאות, וכבר ספגו בהיסטוריה העצמאית הקצרה שלהן, לאחר הפרדתן מהבנקים ששלטו בהן (למעט כאל), מכה בתחום האשראי עם פרוץ הקורונה.

עם זאת, גורם בשוק ההון סבור כי בעסקאות מסוג זה לא צפויה השפעה של שוק ההון. "התוכניות כבר הוכנו, חלק גדול מהסכומים כבר שוריינו בצד, ולכן, הסוגייה היחידה שנשארה פתוחה היא זו הרגולטורית - האם הרגולטורים חושבים שהיא תעשה טוב לתחרות או שלא", הוא אומר.

גורם נוסף בשוק טוען כי "המשקיעים והאנליסטים לא יודעים איך לאכול את העסקה הזו". לדבריו "מצד אחד בכלל אומרים שיכול להיות שיש בה פוטנציאל גבוה, אך מצד שני הם לא יודעים איך הפעילות השונה של החברות תשתלב יחד, כשמצד שלישי יש חשש שהיחס בין היקף הפעילות שכלל רוכשת לפעילות העצמאית שלה הוא לא מבוטל. אז מה שרואים בעיקר זה אי ודאות, אולי קצת תקווה אבל גם ספקנות".

עוד כתבות

יבגני דיברוב ונדיר יזרעאל, מייסדי ארמיס / צילום: ארמיס

ארמיס דחתה את הצעת הרכישה: מגייסת 435 מיליון דולר לפי שווי של 6.1 מיליארד

הגיוס יאפשר לחברה אורך נשימה להמשיך ולהתכונן להנפקה המתוכננת להערכתה בין סוף שנת 2026 לבין תחילת השנה שלאחריה ● ארמיס דחתה עסקאות השקעה אחרות שהונחו על שולחנה, כולל הצעה לרכישת השליטה בה בשווי מוערך של 5 מיליארד דולר

סמ''ר איתי חן ז''ל / צילום: דובר צה''ל

משרד רה"מ וצה"ל: זוהתה גופתו של החטוף החלל סמ"ר איתי חן ז"ל

הערכה בישראל: ניתן יהיה להחזיר את כל החטופים החללים ● הבית הלבן: טראמפ ייפגש עם נשיא סוריה אחמד א-שרע ביום שני ● דיווח בעיתון המזוהה עם חיזבאללה: נשיא לבנון ז'וזף עאון קיבל מסרים של אי-שביעות-רצון מהאמריקאים לגבי בקשתו שצבא לבנון יתעמת עם צה"ל ● עדכונים שוטפים

מטה אלי לילי, ארה''ב, ומנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג / צילום: AP - AJ Mast

"בית חרושת לתרופות": מחשב־על של אלי לילי ואנבידיה מציב רף חדש לשוק

ענקית הפארמה מובילה את מרוץ ההתחמשות של התעשייה בכוחות חישוב, בדרך למהפכה בגילוי ובפיתוח תרופות ● במסגרת ההסכם עם אנבידיה אמור להיבנות המחשב החזק בעולם לתחום הרפואי, שנשען בין היתר על טכנולוגיה ישראלית ● איך הוא ישנה את השוק?

מנכ''ל פייבר מיכה קאופמן, מנכ''לי למונייד דניאל שרייבר ושי ויניגר, ומנכ''ל טאבולה אדם סינגולדה / צילום: יואב הורנונג, בן קלמר, יח''צ

פייבר, למונייד וטאבולה: איך היו הדוחות של הישראליות בוול סטריט?

פייבר, המפתחת זירת מסחר לחיבור בין פרילנסרים למעסיקים, צמחה ב-23% ברווח ● למונייד עקפה את התחזיות ברבעון השלישי ומעלה את תחזית ההכנסות וה-EBITDA ● טאבולה ממשיכה ברכישה עצמית אגרסיבית של מניות

סקויה / צילום: Shutterstock, T. Schneider

עוד טלטלה בקרן סקויה: השותף הבכיר ביותר עוזב

שותפי הקרן הודיעו כי רולוף בותה, השותף הבכיר בסקויה,יעזוב אותה לאחר 22 שנה ● בקרן לא הסבירו את הסיבה לעזיבתו של בותה, אך ב"וול סטריט ג'ורנל" נטען כי כמה משותפיו העלו תהיות לגבי סגנון המנהיגות שלו, וכי הוא התבקש לפרוש

זוהרן ממדאני / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

בטכניון מגיבים לאיום של ממדאני: "מצפים להמשיך לעבוד יחד"

זוהרן ממדאני, הזוכה הטרי בבחירות לראשות עיריית ניו יורק, קרא בעבר להחרים את הקמפוס האקדמי המשותף לאוניברסיטת קורנל ולטכניון הישראלי באי רוזוולט, וציין כי אם ייבחר לראשות העיר, יבצע הערכה מחדש לשותפות של קורנל עם האקדמיה הישראלית ● כיצד הגיבו היום בטכניון לבחירתו?

האם יש למועמדים סיכוי מול ממדאני / צילום: Reuters, RYAN MURPHY

ממדאני בנאום הניצחון: "נעמוד איתנים לצד יהודי ניו יורק ולא נירתע במאבק באנטישמיות"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי, ניצח בבחירות לראשות עיריית ניו יורק ● לפי נתונים ראשוניים, ממדאני קיבל כ-50.4% מהקולות - וזכה במנדט לקדם את תוכניתו הכלכלית הסוציאליסטית עתירת התקציבים ● ממדאני, שיהיה אחד מראשי העיר הצעירים בתולדות ניו יורק, עומד במוקד מחלוקת חריפה בשל עמדותיו הבוטות כלפי ישראל

ישי דוידי / צילום: כדיה לוי

האקזיט ה-76 של קרן פימי: הרוויחה פי 9 על השקעה צנועה של 15 מיליון דולר באורביט

הלילה דיווחה אורביט כי תתמזג עם חברת קראטוס דיפנס האמריקאית תמורת 356 מיליון דולר ● פימי נכנסה להשקעה באורביט ב-2018 והשקיעה סכום של 15 מיליון דולר בלבד

מייקל ברי. הפך לנביא זעם

"ביג שורט" פתח פוזיציית שורט על שתי מניות ה-AI הלוהטות

כמה ימים לאחר שפרסם אזהרה מסתורית ברשת X - "לפעמים, אנחנו רואים בועות", הודיע מייקל בארי, באמצעות טופס 13F, כי רכש אופציות פוט על אנבידיה ופלנטיר ● מנכ"ל פלנטיר, אלכס קארפ, כינה את המהלך של בארי: "מטורף" ● וגם: למה שינה בארי את שם המשתמש שלו בטוויטר ל"קאסנדרה"?

אילוסטרציה: Shutterstock

הזדמנות אחרונה: איך לנצל את הטבות המס בקרן ההשתלמות

פחות מחודשיים לסוף השנה, גלובס יוצא בסדרת כתבות על ההטבות והתכנונים שיעזרו לכם לחסוך במס על ההשקעות שלכם. והפעם - חסכונות לטווח ארוך ● איפה עצמאים יקבלו יותר הטבות, מתי מומלץ לעקוף את תקרת ההפקדה, והאם כדאי לפתוח קופת גמל לבן משפחה? ● כתבה שלישית בסדרה

הנהלת קרביין / צילום: ניר אריאלי

האמריקאים הסתערו, ושתי חברות ביטחוניות בדרך לאקזיט גדול

חברת הסטארט-אפ הישראלית קרביין, המנהלת את מרכזי השיחות וניהול מבצעי החילוץ וההצלה של כוחות ביטחון בארה"ב, מקסיקו וישראל - נמכרה הלילה ב-625 מיליון דולר לאקסון האמריקאית ● גם אורביט, ספקית מערכות התקשורת לתחום הביטחוני, תתמזג לחברת קראטוס דיפנס האמריקאית תמורת 356.3 מיליון דולר

חדשות ההייטק / צילום: Shutterstock

הדיחו את צוקרברג: אלו הם המיליארדרים הצעירים ביותר בעולם


המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק ● והפעם: שלושת מייסדי הסטארט־אפ מרקור גייסו בשווי ענק והפכו למיליארדרים הצעירים אי־פעם בוול סטריט, החברה של הישראלי בצעד גדול לקראת הנפקה, מייסד ויקפדיה נגד הערך של "רצח העם בעזה", וחוזה ענק מהפנטגון לחברת החלל של אילון מאסק ● חדשות ההייטק 

סניף של רשת אושר עד / צילום: יח''צ

אושר עד החלה למכור אייפונים במחיר אטרקטיבי, אבל יש גם חסרונות

ההחלטה של רשת אושר עד למכור אייפונים במחירים זולים במיוחד עוררה סערה ברשתות החברתיות ● מה עומד מאחורי המהלך, עד מתי תימשך המכירה, והאם המתחרים מודאגים?

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

טבע עקפה את ציפיות האנליסטים והרגיעה את החששות לגבי ההכנסות בארה"ב; המניה זינקה

ענקית הפארמה דיווחה על הכנסות בגובה של 4.5 מיליארד דולר ורווח נקי של 78 סנט ● מניית טבע נמצאת במגמה חיובית בחודשים האחרונים, ועלתה בכ-60% מאז השפל השנתי האחרון שאליו הגיעה בחודש אפריל ● המניה זינקה במעל 17% בת"א וב-20% בוול סטריט

מורן דאי / צילום: יולי כהן

המנכ"לית החדשה של משרד הפרסום יהושע TBWA: מורן דאי

מורן דאי, ששימשה בתפקידה האחרון כסמנכ"לית שיווק ודיגיטל בסמלת, תחליף את טל צורף שעזבה לטובת תפקיד מנכ"לית חנויות אדידס בזכיינות באלקטרה מוצרי צריכה ● בין הלקוחות הבולטים של יהושע TBWA: טויוטה, מקדונלד'ס, טוטו ווינר ו-IBI

הסכם חדש בין ישראל והודו, והדוקו הגרמני על מבצע הביפרים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: דוקו גרמני על מבצע הביפרים הישראלי חושף פרטים חדשים, הסכם חדש בין ישראל והודו, וכוננות שיא בבריטניה לקראת משחק כדורגל בהשתתפות מכבי תל אביב ● כותרות העיתונים בעולם 

חיסכון פנסיוני / אילוסטרציה: Shutterstock, Elle Aon

העליון: אין להחיל על שכירים הטבת מס שהוענקה לעצמאים בהפקדה לחיסכון פנסיוני

בית המשפט העליון ביטל את החלטת המחוזי, שאישר תובענה ייצוגית בהיקף 664 מיליון שקל נגד רשות המסים, בטענה כי גבתה מס ביתר משכירים המפקידים כספים לפנסיה

נתב''ג / צילום: Reuters, Nir Keidar

מחירי הטיסות הקצרות ירדו, והרחוקות התייקרו: כמה עולה כרטיס טיסה בנובמבר?

עם פתיחת עונת החורף בתעופה, ולאחר תקופה ארוכה של פעילות מצומצמת, כ-50 חברות תעופה כבר חזרו לפעול מישראל ● הדבר השפיע על מחירי הטיסות ליעדי אירופה, שירדו בעשרות אחוזים, אמנם ביעדים מרוחקים נרשמו עליות חדות

הבנקים מסתערים על חברות הנדל''ן / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

חמש עסקאות ענק: בבנקים מאמינים שהתחום הזה יעשה קאמבק ובגדול

הודעת בנק לאומי על רכישת 10% מחברת הנדל"ן יוסי אברהמי מתווספת להשקעות דומות בשנים האחרונות, ומאותתת כי גם בבנקים בחרו כיוון מוגדר להשקעה ● כ־400 מיליון שקל הושקעו רק השנה, ולפי המומחים "זה לא הסוף"

ממדאני לאחר נאום הניצחון שלו בניו יורק / צילום: Reuters, Jeenah Moon

אוטובוסים חינם, מס על עשירים: ההבטחות הגדולות של ממדאני יעמדו למבחן המציאות

הניצחון ההיסטורי של זוהרן ממדאני מבוסס על תוכניות כלכליות־חברתיות שאפתניות ● תומכיו רואים בהן עתיד חדש ומזהיר לעיר, המבקרים מזהירים מפער מסוכן בין הבטחות למציאות ● האם החזון הסוציאליסטי של ממדאני ישים? דוח של חברת ההשקעות ג'פריס בדק את התנאים החוקתיים והכלכליים למימושו