גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל ישראכרט: "לא מעריך שנראה הפסקה במתן האשראי כמו בקורונה, אך צריך להיות זהירים יותר"

ישראכרט פרסמה דוחות המצביעים על המשך הגידול באשראי הצרכני והעסקי, והמנכ"ל רן עוז מעריך כי הצמיחה תימשך גם בעת האטה בפעילות הצרכנית • קיטון ברווחי החברה עקב עלייה בהפסדי אשראי הוביל לירידה במניה • עוז: "אם הריבית של בנק ישראל תמשיך לעלות, תהיה לכך השפעה על הריבית שלנו"

רן עוז, מנכ''ל קבוצת ישראכרט / צילום: באדיבות ישראכרט
רן עוז, מנכ''ל קבוצת ישראכרט / צילום: באדיבות ישראכרט

החודשים שלפני משבר הקורונה סימנו את חברות כרטיסי האשראי כמי שעשויים לקרוא תיגר על הבנקים בכל הנוגע למתן אשראי לציבור ולבתי העסק. אולם אז פרצה המגפה, הציבור צמצם הוצאות והפסיק לטוס כך שהביקוש להלוואות פחת, ושלוש חברות כרטיסי האשראי - ישראכרט, מקס וכאל סיימו את 2020 עם קיטון של 3.2% בתיק האשראי הצרכני המצרפי וירידה של 22.6% בתיק האשראי המצרפי לעסקים קטנים ביחס לשנה שקדמה לה.

"אני לא מעריך שנחזור להפסקת פעילות האשראי שהייתה בשיא הקורונה", אומר רן עוז, מנכ"ל ישראכרט , בשיחה עם גלובס. "אולם ברור שבתקופה שבה הצד הכלכלי מתחיל להתקשח אנחנו צריכים להיות יותר זהירים. מנקודת המבט של ישראכרט, אנחנו חלק מאוד קטן בעוגת האשראי הצרכני, בטח ביחס לבסיס הלקוחות שלנו, ובאשראי העסקי אף יותר קטן.

"מכיוון שיש לנו בסיס לקוחות גדול מאוד, גם בצד הצרכני וגם בצד העסקי, אנחנו מאמינים שיש לישראכרט פוטנציאל צמיחה שיאפשר לנו למנף את הקשר עם בתי העסק ואת הידע שיש לנו עליהם. אנחנו עובדים על טיוב התיק ושיפור החיתום כדי לוודא שניתן את הפתרונות הנכונים ובהחלט חושבים שתהיה לנו המשך צמיחה יפה בשנה הקרובה בתחום", אומר עוז על רקע פרסום תוצאות הרבעון הראשון של 2022.

על רקע העלייה בקצב האינפלציה והצפי להאטה בצמיחה ובצריכה, דיווחה ישראכרט כי סיימה את הרבעון הראשון של שנת 2022 עם רווח נקי של 50 מיליון שקל לעומת כ-74 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. הירידה ברווח הרבעון נבעה בעיקר מהגידול בהוצאות בגין הפסדי אשראי מ-12 מיליון שקל ברבעון הראשון אשתקד ל-31 מיליון שקל וכתוצאה מהכרה בהוצאות חד-פעמיות בסך של כ-17 מיליון שקל בגין קיצור תקופת השכירות בבניין ישראכרט הישן עם המעבר למשרדים חדשים, והחלטת החברה על הפסקת פרויקט להפעלת יישומון anyway לתיקוף ותשלום עבור נסיעה בתחבורה ציבורית.

"המינויים החדשים מתחילים לעבוד"

התוצאות לא גרמו לקורת רוח בשוק ההון, ומניית ישראכרט ירדה בכמעט 5% בשעות שלאחר פרסום הדוחות. נציין, כי בשנה האחרונה הניבה מניית החברה תשואה של 39% (לעומת תשואה של 15.3% במדד ת"א 125).

על פי דוחות החברה, היא הגדילה את תיק האשראי הצרכני שלה ב-5.7% ביחס לרבעון המקביל אשתקד, והוא עומד על 4.1 מיליארד שקל ואת התיק העסקי ביותר מ-20% לכ-1.1 מיליארד שקל. ישראכרט אגב, הייתה היחידה שרשמה גידול בתיק האשראי ב-2020, אך תיק האשראי שלה עדיין קטן משל שתי המתחרות. "שמנו דגש על האשראי כמנוע צמיחה. המינויים החדשים לחיזוק התחום מתחילים לעבוד (בהם הבאתה של יפית גריאני, לשעבר ראשת החטיבה הבנקאית בדיסקונט, ר"ו) ויש שתי בעלות תפקידים נוספות שיצטרפו בחודש-חודשיים הקרובים", הוא מסביר.

 

לצד החיזוק בשדרה הניהולית, בישראכרט חתמו בספטמבר שעבר, עוד לפני כניסתו של עוז לתפקיד, על שותפות במיזם אשראי צרכני במודל "קנה עכשיו, שלם אחר כך" (BNPL). החברה תחזיק ב-19.9%, והשותפים הם קבוצת יזמים, בראשות רפי גמיש, מנכ"ל המכללה למינהל. "המיזם מתקדם יפה ויעלה לאוויר בחצי השני של השנה, אז אני מקווה שנראה את התוצאות", מציין מנכ"ל חברת כרטיסי האשראי.

הריבית שלכם על ההלוואות (9.1% בממוצע ב-2021) היא מהגבוהות בשוק. לאור העלאת הריבית של בנק ישראל, מה צפוי לנו בהיבט הזה?
"מכיוון שרוב ההלוואות הצרכניות ולמגזר העסקי הן בריביות משתנות, הן מגיבות לריבית של בנק ישראל. אבל מעבר לזה, אנחנו בוחנים לא רק את הריבית המשוקללת של כלל התיק אלא כל הזמן מסתכלים על מה הקצב ורמת העמדת האשראי בכל חודש. רמת הריבית בהלוואות החדשות דווקא בירידה כי אנחנו פונים לקהלים יותר איכותיים עם פרופיל סיכון יותר נמוך, כך שבינתיים לא רואים השפעה של ריבית בנק ישראל, אבל ככל שהריבית הזו תעלה תהיה השפעה על הריביות בשוק".

"הולכים עם העולם לתחום הקריפטו"

מחזור העסקאות בכרטיסי אשראי של ישראכרט ברבעון הראשון עלה בכ-14% לכ-47.4 מיליארד שקל, לעומת כ-41.5 מיליארד שקל ברבעון המקביל אשתקד. ונכון לסוף הרבעון הראשון, מצבת הכרטיסים הפעילים של ישראכרט עמדה על כ- 4.27 מיליון כרטיסים, גידול של כ-2%.

השבוע נכנסה ישראכרט לתחום הקריפטו, בשיתוף פעולה עם בית ההשקעות אלטשולר שחם, באותו המועד בו נכנסה לתחום המתחרה מקס. "הכניסה שלנו נועדה לפתוח גם בפני הלקוחות הצנועים יותר אפשרות להשקיע בכל דבר וכך מי שירצו להשקיע בקריפטו החל מ-150 שקל בצורה דיגיטלית יוכל לעשות זאת וזה נהדר. לשם העולם הולך ואתה רוצה להגיע למצב שתהיה לך בחירה לעשות מה שתרצה. אנחנו כמובן לא מעודדים אף אחד ולא נותנים ייעוץ להשקיע במטבע כזה או אחר ובטח לא בני"ע ערך, אבל רוצים לאפשר זאת ללקוחות".

האם הירידה במניית כלל או האטה בצמיחת המשק ישפיעו על עסקת מקס

מאז הודיעה חברת כלל ביטוח ב-10 באפריל על רכישת חברת כרטיסי האשראי מקס צללה מניית החברה, המתנהלת ללא גרעין שליטה, ביותר מ-14%. זאת בזמן שמדד תל אביב ביטוח ירד בפרק הזמן הזה ב-9% בלבד. בשוק ההון מייחסים חלק מהירידה במניית כלל לחוסר אמון של המשקיעים שהרכישה, המצריכה את כלל למממן סכום של 1.6 מיליארד שקל, כדאית מבחניתה.

בנוסף, הטלטלה בשווקים מטילה צל על המשך הצמיחה במתן האשראי במשק, ועלולה להשפיע על הצמיחה של חברות כרטיסי האשראי. מקס ומתחרותיה סימנו את האשראי הצרכני והעסקי כמנוע מרכזי לשנים הבאות, וכבר ספגו בהיסטוריה העצמאית הקצרה שלהן, לאחר הפרדתן מהבנקים ששלטו בהן (למעט כאל), מכה בתחום האשראי עם פרוץ הקורונה.

עם זאת, גורם בשוק ההון סבור כי בעסקאות מסוג זה לא צפויה השפעה של שוק ההון. "התוכניות כבר הוכנו, חלק גדול מהסכומים כבר שוריינו בצד, ולכן, הסוגייה היחידה שנשארה פתוחה היא זו הרגולטורית - האם הרגולטורים חושבים שהיא תעשה טוב לתחרות או שלא", הוא אומר.

גורם נוסף בשוק טוען כי "המשקיעים והאנליסטים לא יודעים איך לאכול את העסקה הזו". לדבריו "מצד אחד בכלל אומרים שיכול להיות שיש בה פוטנציאל גבוה, אך מצד שני הם לא יודעים איך הפעילות השונה של החברות תשתלב יחד, כשמצד שלישי יש חשש שהיחס בין היקף הפעילות שכלל רוכשת לפעילות העצמאית שלה הוא לא מבוטל. אז מה שרואים בעיקר זה אי ודאות, אולי קצת תקווה אבל גם ספקנות".

עוד כתבות

החל משבוע הבא: עליית מחירים בארומה / צילום: יח''צ

ארומה מעלה מחירים: כמה תשלמו על קפה ומאפה?

כשנה בלבד לאחר העלאת המחירים הקודמת: החל מ־3 בפברואר תעדכן רשת ארומה את מחירי חלק מהמאפים ומשקאות הקפה ● קפוצ’ינו קטן בתל אביב יעלה 14 שקל, דיל קפה ומאפה יעלה 27 שקל, ומספר מצומצם של מוצרים יתייקרו בשיעורים חדים של עד 50%

דולר שקל / אילוסטרציה: Shutterstock

טיפ מהסולידית: כך תוכלו להרוויח מירידת הדולר

על רקע השפל בשער הדולר, כיצד תוכלו לנצל את ירידת הערך של ההשקעות במט"ח לצמצום חבות המס? ● גלובס עושים סדר

האוצר משיק פיילוט למערכת תשלומים מבוססת ''אסימונים דיגיטליים'' / איור: Shutterstock

האוצר משיק: פיילוט תשלומים חדש לספקים ממשלתיים

לפני ארבעה חודשים הכריז החשכ"ל על כוונתו להקים מערכת שתחליף את העברות הכספים המסורתית לגופים ציבוריים וספקיהם ● כעת, לאחר שנבחרו שלושה פתרונות, בחודש הבא יתחילו הפיילוטים ברשויות המקומיות

אילן רביב, גילעד אלטשולר ואיציק שנידובסקי / צילום: איל יצהר, רמי זרנגר

שוק הגמל מציג: מהפך בצמרת, מנהל הכספים הכי מבוקש וזה שאיכזב ב-2025

עם סיומה של 2025 הפך מיטב הפך למנהל הגמל וההשתלמות הגדול בשוק, על חשבון אלטשולר שחם, שממשיך לאבד לקוחות בקצב גבוה ● המגייס הגדול בענף היה מצטיין התשואות אנליסט, ואחריו מור השקעות ● מאוכזב נוסף לצד אלטשולר שחם בשנה החולפת – ילין לפידות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' מליאת הכנסת, 28.01.26 / צילום: יצחק קלמן

סמוטריץ' לא לבד: שרי האוצר שדחקו בנגיד להוריד ולהעלות ריבית

שר האוצר הכריז שיש להאיץ את הורדות הריבית, ולא בפעם הראשונה ● אבל כשרואים איך באמת מתקבלות ההחלטות על גובה הריבית, מבינים שזה לא עניין של מה בכך ● ועדיין, המתיחות בין שר אוצר לנגיד הבנק המרכזי לא נולדה בתקופת סמוטריץ', ואפילו לא בישראל

רג'פ טאיפ ארדואן, נשיא טורקי; קיריאקוס מיצוטאקיס, ראש ממשלת יוון / צילומים: AP-Khalil Hamra, קובי גדעון-לע''מ

יוון מתכננת להרחיב את הטריטוריה הימית, ומסתכנת במלחמה עם טורקיה

אתונה תומכת את שאיפותיה להרחיב את המים הטריטוריאליים בחוק הבינלאומי, ובגיבוי עסקאות נשק במיליארדים עם ישראל ● אנקרה זועמת ומגיבה ב"הפגנת נוכחות" קבועה בים האגאי

משה מזרחי, מייסד אינמוד / צילום: איל יצהר

מתחרה שלישית על אינמוד: קרן סטיל פרטנרס מציעה לרכוש 51% מהחברה

הקרן מציעה לרכוש 51% מהחברה ב-18 דולר למניה ● "פנינו להנהלה אבל לא זכינו לתגובה", נמסר מן הקרן, שמשקיעה בחברות תעשיה ונסחרת לפי שווי דומה לזה של אינמוד ● ההצעה מגיעה לאחר שבתחילת השבוע נחשף כי שתי מתחרות מעוניינות לרכוש את החברה כולה ולהפוך אותה לפרטית

סיור בשוק הכרמל / צילום: שלומי יוסף

כיצד תשתיות במרכזי ערים נדרשות להתמודד עם המציאות המשתנה


משתתפי כנס תשתיות לעתיד של גלובס, זכו לסיור עירוני שיצא מאזור הבורסה והתקדם ברגל דרך רחוב גרוזנברג, נחלת בנימין ועד לשוק הכרמל ● הסיור הדגיש עד כמה קיים הצורך לאזן בין שיפור איכות החיים והתשתיות, לבין שמירה על הצביון, הפעילות והמורכבות שמגדירות את העיר עצמה

אילון מאסק / צילום: ap, Brandon Bell

טסלה מאותתת, שוב: העתיד שלה כבר לא נמצא על הכביש

למרות ירידה שנתית ראשונה בהכנסות, אילון מאסק משקיע מיליארדים בחברת הבינה המלאכותית שלו xAI, ואפילו רומז כי טסלה עשויה להידרש בעתיד גם ליכולות ייצור שבבים עצמאיות ● המסר ברור מתמיד: טסלה רואה את עצמה בראש ובראשונה כחברת בינה מלאכותית ורובוטיקה, ורק אחר־כך כיצרנית רכב

הפרויקט ברמת אפעל / הדמיה: viewpoint

לא רק דירות: גינדי מציעה תנאי תשלום 20־80 על משרדים ותשואה של 8%

חברת גינדי החזקות מבטיחה לשלם לקונים 8% על סכום המקדמה למשך 3 שנים, ואחר־כך על התשלום הכולל למשך עוד שנתיים ● החסרונות: התשואה הכוללת לשנים אלה אינה גבוהה, והמשקיע חייב להביא בחשבון תקופות אי־תפוסה, וכן דמי ניהול וארנונה ● מאחורי המבצעים, מדור חדש 

טראמפ וחמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

כוננות שיא לתקיפה: משחתת אמריקנית נוספת הגיעה לאזור

לפי הדיווח, נשיא ארה"ב שוקל לתקוף באיראן כדי להצית מחדש את המחאות ● בכיר במערכת הביטחון: נתניהו סירב 11 פעמים לחסל את סינוואר ● האיחוד האירופי צפוי להגדיר את משמרות המהפכה באיראן כארגון טרור ● יועצו של חמינאי: כל תקיפה של ארה"ב באיראן תיענה בתגובה לת"א ● "מתקפה אנטישמית": אדם התנגש עם רכבו בבית כנסת של חב"ד בברוקלין ● עדכונים שוטפים

25 מניות אירופיות שעשויות לנצוץ השנה / צילום: Shutterstock

משבבים דרך אנרגיה ועד מותגי יוקרה: 25 מניות אירופיות שעשויות לנצוץ השנה

בזמן שהשוק האמריקאי מתייקר, בבנק אוף אמריקה מסמנים את היבשת הישנה כיעד חלופי מרכזי ● בניגוד לריכוזיות במדדים בארה"ב, אירופה מציעה שוק מגוון ובריא יותר ● איפה מחכות הזדמנויות צמיחה וחדשנות במגזרים מסורתיים שעוברים טרנספורמציה טכנולוגית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

הכנסת אישרה בקריאה ראשונה את הצעת תקציב המדינה

ברוב של 62 חברי כנסת, אושרה בקריאה ראשונה הצעת חוק תקציב המדינה ל-2026 ● לקואליציה נותרו חודשיים להשלים את מהלך החקיקה, וגורל הרפורמות יוכרע כעת בוועדות הכנסת ● מוקדם יותר קרא סמוטריץ' לנגיד להוריד בחדות את הריבית. כך הגיב בנק ישראל

השבוע בענף הרכב / צילומים: Shutterstock, AP / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אובר בוחנת את שוק הרכב הישראלי: צפויה לשתף פעולה עם BYD וטסלה

אובר החלה לבצע הכנות ראשוניות לכניסה לישראל לקראת סוף השנה ● מחירי הליתיום מזנקים בחדות ורומזים על עליית מחירים קרובה ברכבים חשמליים ● אחרי הפסקה ממושכת, טויטה חוזרת לפלח החשמלי ● ויצרנית הרכב הווייטנאמית תאמץ את מערכת הנהיגה האוטונומית של חברת Autobrains הישראלית ● השבוע בענף הרכב

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

"הדולר עשוי לרדת לרמות של 2 שקלים": 4 תרחישים במקרה של עימות עם איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● המתיחות בין ארה"ב לאיראן מגיעה לשיא עם השלמת פריסת הכוחות האמריקאים במזרח התיכון ● מומחים משרטטים כיצד יושפעו שוק ההון בישראל ושער הדולר־שקל ● ליאו ליידרמן, לשעבר ראש חטיבת המחקר בבנק ישראל: "ייתכנו שערי חליפין הרבה יותר נמוכים ממה שראינו עד עכשיו"

חתולים בחצר בניין / צילום: תמר מצפי

חמלה או מטרד? השכנים שהגיעו לבית המשפט בגלל האכלת חתולים

לא חסרות סיבות למריבות בין שכנים, אך מעבר לבעיות השכיחות, לבית המשפט מגיעות עוד ועוד תביעות בגלל האכלת חתולים ● מתי האכלת חתולים "היא ביטוי ראוי לרגישות מוסרית ולערבות הדדית כלפי הסביבה והחי שבה", ומתי ראוי שהרגישות לחי תופנה גם לשכנים האנושיים?

שדה חיטה בדרום אוקראינה / צילום: ap

תמורת הסכם עם ארה"ב, ישראל תגביל את ספקית החיטה העיקרית

בכירים ישראליים צפויים לבקר בוושינגטון ולסכם את פרטי הסחר החדש עם ארה"ב ● ההתחייבות הישראלית ביחס ליבוא החיטה, והחשש במגזר העסקי - תביא לעלייה ביוקר המחיה

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מ־20 שנה לא הייתה פריצת דרך בטיפול בכאב כרוני. האם זה עומד להשתנות?

תרופה אחת שנמצאת בניסויים קליניים מתקדמים כבר הוכרזה כזן חדש לגמרי של משכך כאבים ● האם היא תעשה לשוק הכאב הכרוני מה שעשו תרופות ההרזיה לשוק הטיפול בהשמנה? ומה הסיכוי שהבשורה האמיתית תגיע דווקא מישראל? ● מומחים לכאב מספרים על המוצרים החדשים שבדרך וגם מה יכול לעזור בלי לקחת תרופות

אילוסטרציה: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא זינקה בכ-10%, מיקרוסופט נפלה ב-9%

נעילה מעורבת באירופה, בורסת פרנקפורט נפלה במעל 2% ● הדולר מתאושש מעט ● מחירי הנפט מזנקים, על רקע דיווחים על תקיפה אמריקאית אפשרית באיראן ● הפדרל ריזרב השאיר את ריבית ארה"ב ללא שינוי, ולא סיפק רמזים לגבי ההמשך ● אפל תדווח היום את תוצאותיה הכספיות לאחר נעילת המסחר

טסלה S וטסלה X / צילום: באדיבות היצרן

רובוטים במקום מכוניות: טסלה תפסיק את ייצור דגמי היוקרה שלה

שני דגמי היוקרה של טסלה חוו בשנים האחרונות ירידה משמעותית במכירותיהם בעולם, בין השאר בשל התחרות הקשה מצד תעשיית הרכב הסינית ● אילון מאסק צייץ כי החברה עתידה להסב את שטח הייצור  בקליפורניה למפעל לייצור הרובוט דמוי האדם Optimus